prof. dr hab. inż. Maria Szpakowska
Employment
- 2010 - present Full Professor, Chief of Commodity Science Department at Faculty of Management and Economics
- 2001 - 2010 Associate Profesor, chief of Commodity Science Laboratory at Faculty of Management and Economics
- 1995 - 2001 Tutor, chief of Commodity Science Laboratory at Faculty of Chemistry
Publications
Filters
total: 77
Catalog Publications
-
Analiza spostrzeżeń podczas audytów w przedsiębiorstwach z branży spożywczej
PublicationAnalizowano dane z 54 przedsiębiorstw potwierdzających zgodność z wdrożonym systemem ISO 22000 w latach 2005–2013 przez jednostkę certyfikującą DNV GL–BA. Przedstawiono najczęściej spotykane kategorie niezgodności stwierdzane podczas audytów certyfikujących w przedsiębiorstwach należących do łańcucha żywnościowego. Przeanalizowano występujące problemy wpływające na bezpieczeństwo żywności podczas procesu produkcyjnego. Obliczono...
-
Investigation of sour substances by five-channel potentiometric taste sensor containing all-solid-state-electrodes ( ASSEs)
PublicationAn elaboration of taste sensor for discrimination of different food products is of great importance for food industry. Potentiometric taste sensor containing ion selective electrodes with lipid/polymer membranes has already been applied commercially in food industry. However, time-consuming and demanding preconditioning method of ions selective electrodes as well as maintenance of electrodes’ bodies are disadvantages of this taste...
-
INVESTIGATION OF SOUR SUBSTANCES BY FIVE-CHANNEL POTENTIOMETRIC TASTE SENSOR CONTAINING ALL-SOLID-STATE- ELECTRODES (ASSEs)
PublicationAn elaboration of taste sensor for discrimination of different food products is of great importance for food industry. Potentiometric taste sensor containing ion selective electrodes with lipid/polymer membranes has already been applied commercially in food industry. However, time-consuming and demanding preconditioning method of ions selective electrodes as well as maintenance of electrodes’ bodies are disadvantages of this taste...
-
TASTE QUALITIES ESTIMATION BY TASTE SENSE AND ELECTROCHEMICAL SENSORS
PublicationThe principles of taste sense and kinds of tastes (sweet, salty, sour, bitter, umami and fat) have been described. Food quality estimation by taste sense: organoleptic testing and sensory analysis has been presented. The principle of operation of potentiom etric sensor composed of several Ion Selective Electrodes or All Solid State Electrodes with polymeric membranes and macromolecular chemical compounds sensitive to substances...
-
Sztuczne oscylatory membranowe
PublicationOmówiono oscylatory homogeniczne, heterogeniczne wśród których znajdują się oscylatory z membranami polimerowymi oraz z membraną ciekłą. Sztuczne oscylatory membranowe mogą stanowić modele złożonych oscylacyjnych procesów biologicznych zachodzących w organizmach żywych. Przedstawiono możliwości praktycznego wykorzystania oscylatorów z jonowymi surfaktantem i membraną ciekłą. Wykazano, że mogą one być użyte do rozpoznawania cząstek...
-
Oscillation Processes In Liquid Membrane Systems Containing Cationic Surfactant
PublicationPrzedyskutowano mechanizm oscylacji róznicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą i kationowym surfaktantem (chlorek heksadecylotrimetyloamoniowy). Omówiono procesy zachodzące w trzech etapach mechanizmu. Stwierdzono, że oscylacje zachodzą na granicy faza akceptorowa (membrana ciekła są spowodowane procesami adsorpcji i desorpcji cząsteczek surfaktantu i pary jonowej na tej granicy. Modelowanie...
-
Wielofazowe oscylatory z kationowym surfaktantem
PublicationPrzedstawiono mechanizmy oscylacji różnicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi i trójfazowego oscylatora z nitrobenzenową membraną ciekłą oraz czerofazowego oscylatora z nitrometanową membraną ciekłą. Oba oscylatory w warunkach początkowych zawierały kationowy surfaktant w fazie wodnej donorowej. Omówino procesy zachodzące w kolejnych etapach mechanizmu. Wykazano, że oscylacje są spowodowane procesami adsorpcji i desorpcji...
-
Polymer membranes loaded with lipids for taste sensing: electrochemical impedance spedance spectroscopy studies
PublicationZcharakteryzowano metodą impedancyjnej spektroskopii elektrochemicznej membrany polichlorku winilu z lipidami zanurzone w roztworze kwasu cytrynowego. Badano membrany elektrod dodatnio naładowanych (heksadecyloamina, chlorek, benzyloheksadecylodimetyloamoniowy) i ujemne naładowanych (kwas elaidynowy, cholesterol, l-dodekonol). Badania impedacyjne pozwoliły na rozróznienie czterech stałych czasowych: rezystancja wysokiej częstotliwości,...
-
O mechaniźmie oscylatora z membraną ciekłą
PublicationPrzedstawiono mechanizmy oscylacji różnicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi w oscylatorach z membraną ciekłą. Omówiono ich właściwości chaotyczne oraz możliwości wykorzystania w modelowaniu złożonych procesów bilogicznych w organizmach żywych.
-
Modelowanie procesów oscylacyjnych w układach z membraną ciekłą i kationowym surfaktanetm = Modeling of oscillation processes in systems with liquid membrane and cationic surfactant
PublicationBadano mechanizm oscylacji róznicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi trójfazowego układu z membraną ciekłą zawierającą kwas pikrynowy rozpuszcony w nitrobenzenie. Wodna faza donorowa zawierała kationowy surfaktant (bromek heksadecylotrimetyloamoniowy) i etanol. Faza akceptorowa składała się z wodnego roztworu sacharozy. Mechanizm sugeruje, że gwałtowna adsorpcja i desorpcja surfaktantu na granicy fazy akceptorowej...
-
Wybrane aspekty oceny jakości produktów żywnościowych
Publication...
-
Badania świeżości mleka UHT przechowywanego w warunkach chłodniczych po codziennym otwieraniu opakowania
PublicationMleko, jako codziennie spożywany produkt o wysokiej wartości spożywczej i dietetycznej, powinno charakteryzować się dobrą jakością. Z praktycznego punktu widzenia ważne jest czy mleko nadaje się jeszcze do spożycia po okresie czasu podanym przez producenta na opakowaniu.Badano zmiany trwałości mleka UHT w okresie od 0 do 430 godz. po otwarciu opakowania. Serie badań dotyczyły mleka o różnej zawartości tłuszczu (2%, 3,2%) przechowywanego...
-
Usuwanie jonów amonowych z wód głębinowych Gdańska i Biłgoraja za pomocą ciśnieniowych filtrów pospiesznych
Publication -
Dodatki do żywności w świetle polskich i unijnych unormowań prawnych
Publication..
-
Wybrane aspekty oceny jakości produktów żywnościowych
PublicationPrzedstawiono wybrane aspekty oceny jakości produk tów żywnościo- wych: pojęcie jakości, wybrane metody oceny jakości ze szczególnym uwzględ- nieniem sztucznych potencjometrycznych sensorów sma ku składających się z szeregu elektrod typu ISE (Ion Selective Electrodes ) oraz ASSE (All Solid State Electrodes). Omówiono działanie sztucznych sensorów smaku. Przedstawiono 10 potencjometryczny sensor wprowadzony do obrotu hand lowego....
-
O mozliwości zastosowania w membranowym sensorze smaku elektrod z elektroaktywnym polimerem
PublicationSkonstruowano i testowano nowe elektrody membranowe z polimerem elektroaktwnym w celu wykorzystania w sensorze smaku. Elektrody z węglem szklistym składały się z dwóch warst: 1) poli(3,4-etylenodioksytiofen) z przecijonem (poli (2-strenosulfonian)) lub z anionem ClO4; 2) polichlorek winylu z odpowiednim związkiemlipofilowym. Stwierdzono, że rodzaj przecijonu w polimerze elektroaktywnym nie wpływa na czułość elektrody na jony obecne...
-
Potencjometryczne sensory smaku z membranamii polimerowymi
PublicationOmówiono wielkanałowe, potencjometryczne sensory smaku z elektrodami zawierającymi polimerowe membrany ze związkamoi jonoselektywnymi. Wykazano, że te sensory mozna zastosować do rozrózniania produktów podobnych z róznych firm. Wadą ich jest niewystarczająca stabiloność membrany polimerowej.
-
Oddziaływanie środowiska naturalnego na zdrowie sportowca
PublicationSukcesy sportowców zależą od wielu czynników. Jakość pożywienia i środowisko naturalne, w którym prowadzony jest intensywny trening wyczynowy wpływają na zdrowie organizmu. Przedstawiono wpływ najczęściej występujących zanieczyszczeń powietrza, wody i gleby na zdrowie człowieka, a w szczególności sportowca. Omówiono wpływ innych czynników jakie mogą występować podczas intensywnych treningów (hałas, drgania, warunki w pomieszczeniu...
-
Zjawiska oscylacyjne w układach membranowych
PublicationOmówiono wybrane zjawiska oscylacyjne występujące w układach homogenicznych i heterogenicznych, ze szczególnym uwzględnieniem oscylatorów membranowych. Wśród nich szerzej omówiono oscylator Teorella składający się z membrany porowatej oraz oscylator z membraną ciekłą i kationowym surfaktantem, które mogą stanowić sztuczne modele złożonych procesów biologicznych. Przedstawiono założenia mechanizmu oscylacji opartego na kinetyce...
-
Mollecular mechanism and chemicl kinetic description of nitrobenzene liquid membrane oscillator containing benzyldimethyltetradecylammonium chloride surfactant
PublicationBadano oscylacje róznicy potencjału między fazami wodnymi oscylatora z nitrobenzenową membraną ciekłą zawierającego chlorek benzylodimetylotetradecyloamoniowy. Opisano chemię fizyczną tego oscylatora oraz omówiono rolę efektów hydrodynamicznych w powstawaniu oscylacji. Zaproponowano nowy mechanizm oparty na transferze masy par jonowych. Oscylacje są generowane na granicy faza akceptowa/ membrana ciekła i są spowodowane autokatalityczną...
-
Obowiązek ochrony środowiska naturalnego jako granica swobody działalności gospodarczej w Polsce
PublicationDziałalność gospodarcza powinna być prowadzona zgodnie z poszanowaniem środowiska naturalnego w ramach obowiązujacych w tym zakresie unormowań prawnych.Gospodarka odpadami oraz strategiczne podejście do międzynarodowego zarzadzania odpadami - to aktualne problemy w przedsiębiorstwach. Instrumenty polityki ochrony środowiska w odniesieniu do przedsiębiorstw, takie jak: pozwolenie zintegrowane, ocena oddziaływania na środowisko,...
-
Liquid membrane oscillators
PublicationZaprezentowano krótki przegląd różnych podejść do opisu mechanizmu oscylacji róznicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi. Więcej uwagi zwrócono na mechanizm zaproponowany w zespole Szpakowskiej. Dla układu z kationowym surfaktantem nagła adsorpcja i desorpcja cząsteczek surfaktantu na granicy faza akceptorowa/ membrana ciekła poprzedzona dyfuzją jest odpowiedzialna za obserwowane oscylacje. W przypadku układu z anionowym...
-
Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku
PublicationOmówiono klasy smaku i działanie zmysłu smaku, który odgrywa ogromną rolę w ocenie jakości żywności metodami organoleptycznymi. Metody te nie są w pełni obiektywne, stąd poszukuje się sztucznego sensora smaku. Przedstawiono szereg rozwiązań prowadzących do opracowania sensora smaku na większą skalę. Omówiono wybrane potencjometryczne i woltamperometryczne sensory smaku, a także ich handlowe modele.
-
Application of Potentiometric Taste Sensor with All Solid State Electrodes for Distinguishing of Red Dry Wines from Polish and French Vineyards
PublicationOpracowano nowy potencjometryczny czujnik smaku z sześcioma różnymi elektrodami typu All Solid State Electrode (ASSE). Każda z elektrod zawiera dwie warstwy: polimer przewodzący i membranę lipidowo-polimerową, w której rozpuszczone są poszczególne związki lipidowe. Potencjometryczny sensor smaku charakteryzuje się globalną selektywnością. Zastosowano go w celu odróżnienia próbek wytrawnych czerwonych win pochodzących z różnych...
-
Investigation of sweet substances of different molecular structure by potentiometric taste sensor with all solid state electrodes
PublicationA five channel potentiometric taste sensor consisting of an array of All Solid State Electrodes (ASSESs) with different lipid-polymer membranes has been developed. The electrodes are constructed of glassy carbon discs with electrochemically deposited poly(3,4-ethylenedioxythiophene) (PEDOT) acting as ion to electron transducer. The outer layer of the electrode is lipid-polymer membrane. Lipid substances immobilized in PVC membranes...
-
INVESTIGATION OF ACIDIC SOLUTIONS BY POTENTIOMETRIC TASTE SENSOR WITH ALL SOLID STATE ELECTRODES
PublicationPotentiometric taste sensors with electrodes containing lipophilic compound / polymer membranes were already used to distinguish commercial liquid products. In this paper a new potentiometric taste sensor consisting of six All Solid State Electrodes (ASSEs) has been presented. Each of the membrane contains a selected lipophilic compound. The set-up consists of a reference electrode and six ASSEs. The inner layer made of a conducting...
-
Potentiometric taste sensor application for liquid product taste estimation
PublicationThe principles of taste sense and kinds of tastes (sweet, salty, sour, bitter, umami and fat) have been described. Food quality estimation by taste sense: organoleptic testing and sensory analysis has been presented. The principle of operation of potentiometric sensor composed of several Ion Selective Electrodes or All Solid State Electrodes with polymeric membranes and macromolecular chemical compounds sensitive to substances...
-
Preferencje przedstawicieli polskiego pokolenia dwudziestolatków w zakresie słodzonych sacharozą i dietetycznych napojów typu cola
PublicationCelem badania było zidentyfikowanie preferencji polskiego pokolenia dwudziestolatków w zakresie napojów typu cola. W badaniu udział wzięło 71 kobiet i 49 mężczyzn w wieku 20 – 21 lat. Badanie składało się z dwóch części: (1) ankiety dotyczącej zwyczajów związanych ze spożywaniem napojów typu cola oraz (2) konsumenckiej oceny sensorycznej napojów Coca – Coli oraz Coca – Coli light metodą parzystą za pomocą testu dwustronnego. Druga...
-
Badanie jakości wybranych produktów
PublicationW monografii „Badania jakości wybranych produktów” scharakteryzowano siedem grup produktów żywnościowych oraz dwie grupy produktów nieżywnościowych i opisano badania pozwalające na ocenę ich jakości, które można wykonać w laboratorium Katedry Nauk o Jakości Wydziału Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej. Są to: pieczywo, tłuszcze jadalne, mleko i płynne produkty mleczne, jaja i produkty jajeczne, wody pitne, gazowane napoje...
-
The possibility of application of the potentiometric sensor with all-solid-state electrodes containing lipid-polymer membranes for classification of tested black leaf teas in terms of their quality
PublicationPotentiometric sensor with all-solid-state electrodes containing lipid-polymer membranes for a set of black leaf teas coming from four countries (China, India, Sri Lanka and Kenia) classification was applied. The tested tea samples were reassigned to quality classes marked with numbers I–V according to the information available. The sensor results of tea samples are presented in the form of radar charts. It was observed that, in...
-
Potentiometric sensor containing set of ion selective electrodes with lipid modified membranes for quality assessment of tested non-alcoholic beverages
PublicationPotentiometric sensors may be a good tool for fast quality control of commercial drinks. In this work, such a sensor, containing a set of ion-selective electrodes with lipid-modified membranes (benzylhexadecyldimethylammonium chloride monohydrate, hexadecylamine, 1-dodecanol, elaidic acid, cholesterol) was used for discrimination and quality control of non-alcoholic beverages, mainly composed of sugar and citric acid. It was found...
-
Zagrożenia dla środowiska naturalnego w działaniach firm regionu gdańskiego związanych z organizacją EURO 2012 a współpraca PPP
PublicationSukces ekonomiczny przedsiębiorców w Gdańsku może być wiekszy, jeżeli losowanie druzyn rozgrywających mecze w Gdańsku będzie korzystne. Jeśli druzyny europejskie przyjadą do Gdańska wraz ze swoimi kibicami, przedsiebiorca branż hotelowej i gastronomicznej mogą uzyskać wieksze dochody. Należy mieć na uwadze ochronę wód powierzchniowych i podziemnych Gdańska. Główne ujęcia wód podziemnych znajdują się w sąsiedztwie stadionu PGE...
-
Działania MSP w zakresie ochrony środowiska naturalnego w kontekście organizacji EURO 2012
PublicationPrzebadano 300 przedsiębiorstw w Trójmiescie i okolicach. Przedstwiciele ponad 80% firm nie zadeklarowali żadnej działalności związanej z organizacją EURO 2012. Należy jednak przypuszczać, że wraz z zbliżaniem sie terminu mistrzostw Europy coraz więcej firm będzie bezpośrednio zaangażowanych w organizację turnieju. Z firm, które zamierzają działać w tym kierunku, 25% ankietowanych posiada plany inwestycyjne. Przeanalizowano śwaidomość...
-
Unormowania prawne ochrony środowiska naturalnego w Portugalii a działania przedsiebiorców związane z Euro 2004
PublicationW rozdziale omówiono niektóre aspekty portugalskiego prawa ochrony środowiska naturalnego w zakresie ochrony przyrody, odpadów, gospodarki wodno-ściekowej, które powinny być uwzględnione w działaniach inwestycyjnych przed i w trakcie EURO 2004. Omówiono formy współpracy w ramach PPP w usługach komunalnych (gospodarka wodno-ściekowa, gospodarka odpodami i transport drogowy). Współpraca PPP na zasadach kontraktu w sektorze wodno-kanalizacyjnym...
-
Sensory Characteristics of Tonic Waters with Various Sweetening Substances vs Young Consumers' Opinion
PublicationThe attitude of young consumers towards food products containing low calorie sweeteners was analyzed as well as consumers’ awareness to the medical recommendations regarding artificial sweeteners. The questionnaire was carried out within the group of 97 respondents at the age of 21 – 30. Strongly negative attitude towards consumption of food products containing low calorie sweeteners was declared by almost half of respondents....
-
Badania oscylatora z membraną ciekłą zawierającego kationowy surfaktant: bromek heksadecylotrimetyloamonowy
PublicationZbadano wpływ stężenia surfaktanta (bromek heksadecylotrimetyloamonowy) w fazie donorowej, rodzaju rozpuszczalnika organicznego w membranie oraz objętości membrany na krzywe oscylacyjne różnicy potencjałów elektrochemicznych między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą. Wykazano, że obserwowane oscylacje związane są ze zmianami stężeń związków jonowych na granicy membrana/wodna faza akceptorowa.
-
Rozpoznawanie cząsteczek substancji smakowych za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą zawierających jonowe surfaktanty.
PublicationBadano możliwość zastosowania oscylatorów z membraną ciekłą zawierający kationowy (chlorek benzylodimetylotetradecyloamonowy) lub anionowy (oleinian sodu) surfaktant do rozpoznawania substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe. Wykazano, że charakterystyki oscylacyjne są odmienne dla układów zawierających różne substancje smakowe. Można stwierdzić, że układy badane mogą być stosowane do rozróżniania substancji smakowych.
-
Oscillatory Phenomena in System with Bulk Luquid Membranes
PublicationOscylatory z grubowarstwowymi membranami ciekłymi zawierające jonowe surfakanty mogą być użyte do modelowania zjawisk oscylacyjnych zachodzących w membranach biologicznych. Stwierdzono, że zmiany temperatury mają silny wpływ na charakterystyki oscylacyjne. Zmienia się częstotliwość oscylacji i ukazują się nowe piki w układach zawierających nitrometan. Zbadano wpływ składu faz wodnych (stężenie surfaktanta i alkoholu) oraz materiału...
-
Wpływ stężenia etanolu na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą
PublicationZbadano wpływ stężenia alkoholu etylowego na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów membranowych zawierających kationowy surfaktant: chlorek benzylodimetylotetradecyloamoniowy lub bromek tetradecylotrimetyloaminowy. Stwierdzono, że są one podobne niezależnie od rodzaju użytego surfaktanta. Bez alkoholu etylowego w fazie wodnej donorowej nie obserwuje się oscylacyjnego transportu indywidów w badanych układach.
-
Contribution to the mechanism of liquid membrane oscillators involving cationic surfactant.
PublicationIt is shown that liquid membrane oscillators with cationic surfactants havemore complex oscillation patterns than observed previously. The actual details of the oscillations depend strongly on the nature of the membrane material, dislosing even the presence of parallel molecular events. It appearsthat sampling topology also has a great influence on the observed oscillato-ry behaviour. Variation of oscillation patterns with...
-
Dynamic systems with liquid membrane and cationic surfactant (benzyldimethyltetradecylammonium Chlioride)
PublicationZbadano oscylacje różnicy potencjałów elektrochemicznych między fazami wodnymi oscylatora zawierającego kationowy surfaktant i chlorek sodu jako substancja odpowiedzialna za smak słony w zależności od rodzaju materiału membrany ciekłej. Na podstawie transformacji Gabora wykazano, że badane układy mają elementy chaosu deterministycznego.
-
Spectrophotometric Investigations of membrane oscillator with hexadecyltrimethylammonium bromide
PublicationZbadano widma absorbcyjne w zakresie UV-VIS roztworów wodnych oscylatora z membraną ciekłą zawierającego bromek heksadecylotrimetyloamoniowy. Stwierdzono, że od początku procesu z membrany ciekłej przechodzą do faz wodnych cząsteczki kwasu pikrynowego i nitrobenzenu.
-
Investigation of Taste Substances by five Channel Lipid-Polymer Membrane Sensor.
PublicationBadano substancje o różnych stężeniach należące do czterech klas smaku za pomocą pięcio-kanałowego sensora opartego o elektrody jonoselektywne z różnymi membranami polimerowo-lipidowymi. Stwierdzono, że sensor jest czuły na zmiany stężeń chlorowodorku chininy, kawsu cytrynowego i chlorku sodu, przeciwnie jak w przypadku sacharozy. Na podstawie tych wyników można przypuszczać, że sensor może być zastosowany do roztworów składających...
-
On the Mechanism of Electrochemical Oscilations in Three-Phase System Containing Nitrobenzene with Picric Acid as Liquid Membrane.O mechaniźmie oscylacji róznicy potencjału elektorchemicznego w trójfazowych układach zawierających nitrobenzen z kwasem pikrynowym jako membraną ciekłą.
PublicationPodano składowe różnicy potencjału elektrochemicznego między fazami wodnymi oscylatora z nitrobenzynową membraną ciekłą. Na tej podstawie oraz zmian stężeń składników układu w trakcie procesu zaproponowano mechanizm powstawania oscylacji w którym najważniejszą rolę odgrywają procesy adsorpcji/desorpcji surfaktantu na granicach faz.
-
Spectrophotometric Investigations of Nitrobenzene Liquid Membrane Oscilator With Hexadecyltrimethylammonium Bromide.
PublicationPrzedstawiono osylacje różnicy potencjału między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą zawierającego kationowy surfaktant. Ustalno zmiany stężeń nitrobenzenu i kwasu pikrynowego w czasie procesu metodą spektrafotometryczną. Stwierdzono, że nitrobenzen przechodzi do faz wodnych od początku procesu, zaś anion pikrynowy przechodzi tylko do fazy akceptorowej. W oparciu otrzymane wyniki stwierdzono, że transport składników membrany...
-
Oscylacje różnicy potencjału elektrochemicznego między fazami oscylatora z membraną ciekłą zawierającego bromek heksadecylotrimetyloamoniowy.Oscyllations of electrochemical potential difference between phases of liquid membrane oscillator containing heksadecyltrimethylammonium bromide.
PublicationBadano zmiany różnicy potencjału elektrochemicznego między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą zawierającego bromek heksadecylotrimetyloamoniowy przy zastosowaniu mikroelektrod Ag/AgCl/Cl. Stwierdzono, iż główny udział do różnicy potencjału elektrochemicznego między fazami wodnymi, wnoszą różnice potencjału między odpowiednią faza wodną i membraną ciekłą. Wartości obliczone z poszczególnych składowych są w bardzo dobrej...
-
Rozróznianie substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą.Recognition of substances responsible for taste by using liquid membrane oscillators.
PublicationOtrzymano krzywe oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą zawierających anionowy (oleinian sodu) lub kationowy (chlorek brnzylodimetylotetradecyloamoniowy) surfaktant i substancje należące do czterech podstawowych klas samaku (słony, słodki, kwaśny i gorzki). Dla każdego przypadku zrekonstuowano portrety fazowe metodą opóźnienia czasowego. Stwierdzono, iż oscylatory z kationowym surfaktantem wydają sie byż korzystniejsze do rozróżniania...
-
Inflence of taste substances on oscillation characterstics of oscillators with surfactants.
PublicationWykazano, że charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z anionowym lub katinowym surfaktantem są różne w obecności substancji smakowych należących do czterech klas smaku. Wydaje się, że w pewnych warunkach badane oscylatory mogą być użyte do rozpoznania poszczególnych substancji smakowych.
-
Investigation of some taste substances using a set of electrodes with lipid-modified membranes.
PublicationSkonstruowano 5-cio kanałaowy sensor smaku oparty na elektordach jonoselektywnych z membranami polimerowymi modyfikowanymi lipidem. Badano potencjał elektrod w roztworach kwaśnych zawierających różne stężenie kwasu cytrynowego, solnego i octowego. Sensor jest czuły na stężenia substancji kwaśnych z wyjątkiem kwasu octowego. Testowano nowy typ elektrod zawierających polimer przewodzący PEDT/PSS i kwas oleinowy. Stwierdzono, że...
-
Opakowania okazjonalne.
PublicationW ostatnich latach duży sukces osiagają opakowania produktu przeznaczonego do sprzedaży na specjalne okazje (opakowania okazjonalne). Zaprojektowano takie opakowania uwzgledniając aspekty ekonomiczne dla kawy w słoiku szklanym oraz kawy w pudełku prostokatnym.
seen 2386 times