Publications
Filters
total: 191
Catalog Publications
-
Metodyka systematycznego przeglądu literatury w zakresie konkursów o nagrody jakości opartych na modelach doskonałości
PublicationModel doskonałości można zdefiniować jako zbiór zasad kompleksowej oceny organizacji , który często wykorzystywany jest jako podstawa konkursów jakości. Celem niniejszego referatu jest systematyczny przegląd literatury o tematyce konkursów jakości opartych na modelach doskonałości, szczególnie związanych z modelem EFQM – modelem europejskim. Podczas badań wykorzystano trzy bazy literaturowe dostępne na Politechnice Gdańskiej –...
-
Badanie jakości wybranych produktów
PublicationW monografii „Badania jakości wybranych produktów” scharakteryzowano siedem grup produktów żywnościowych oraz dwie grupy produktów nieżywnościowych i opisano badania pozwalające na ocenę ich jakości, które można wykonać w laboratorium Katedry Nauk o Jakości Wydziału Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej. Są to: pieczywo, tłuszcze jadalne, mleko i płynne produkty mleczne, jaja i produkty jajeczne, wody pitne, gazowane napoje...
-
Oczekiwania interesariuszy usług edukacyjnych w ujęciu relacyjnym
PublicationPrzedstawiono relacyjne ujęcie oczekiwań interesariuszy usług edukacyjnych
-
Relacja mistrz – uczeń – w jaki sposób kształtować doskonałość akademicką, na przykładzie postaci prof. dr. hab. inż. Romualda Kolmana
PublicationW niniejszym artykule skoncentrowano się na zagadnieniu fundamentalnym w kontekście edukacji i rozwoju badań naukowych – relacji mistrz – uczeń. W nawiązaniu do wielowiekowej tradycji instytucji akademickich przedstawiono istotę i znaczenie tych relacji, wskazując pożądane cechy mistrza jako osoby kształtującej oczekiwane ze względów społecznych postawy swoich podopiecznych. Jako przykład postaci mistrza w obszarze nauk o jakości...
-
Proces ciągłego doskonalenia wśród laureatów XXIII edycji Konkursu o Pomorską Nagrodę Jakości
PublicationModel doskonałości można zdefiniować jako zbiór zasad kompleksowej oceny organizacji, który często wykorzystywany jest jako podstawa konkursów jakości. Europejski Model Doskonałości EFQM pozwala na doskonalenie organizacji m.in. poprzez kompleksowe podejście, identyfikację mocnych i słabych stron organizacji czy zwiększenie zaangażowania pracowników w doskonalenie. Celem niniejszego referatu jest analiza działań doskonalących...
-
Koncepcja Lean Management w uczelniach - przegląd wyników badań międzynarodowych
PublicationW artykule przedstawiono rozważania dotyczące zastosowań koncepcji Lean Management w instytucjach szkolnictwa wyższego. Zaprezentowano odniesienia do charakterystycznych elementów i zasad tej koncepcji, przedstawione w piśmiennictwie międzynarodowym. Przedstawiono także szereg informacji wiążących się z LeanHE – rozwijającym się dynamicznie nurtem dotyczącym zastosowań Lean Management w szkolnictwie wyższym.
-
UWARUNKOWANIA DOTYCZĄCE WDRAŻANIA ZAKŁADOWEJ KONTROLI PRODUKCJI W SEKTORZE MŚP
PublicationZakładowa Kontrola Produkcji (ZKP) to branżowy system jakości, dedykowany producentom wyrobów budowlanych. System ten został ustanowiony 29 lat temu w Unii Europejskiej. W polskim systemie prawnym jest obecny od 2004 roku, przy czym w zgodzie z przepisami UE podlega zmianom i jest nowelizowany w ramach ustawy. Celem autorów przyjętym w niniejszym opracowaniu jest identyfikacja uwarunkowań wdrażania ZKP oraz newralgicznych obszarów...
-
Application of Potentiometric Taste Sensor with All Solid State Electrodes for Distinguishing of Red Dry Wines from Polish and French Vineyards
PublicationOpracowano nowy potencjometryczny czujnik smaku z sześcioma różnymi elektrodami typu All Solid State Electrode (ASSE). Każda z elektrod zawiera dwie warstwy: polimer przewodzący i membranę lipidowo-polimerową, w której rozpuszczone są poszczególne związki lipidowe. Potencjometryczny sensor smaku charakteryzuje się globalną selektywnością. Zastosowano go w celu odróżnienia próbek wytrawnych czerwonych win pochodzących z różnych...
-
Wykorzystanie wybranych normatywnych systemów zarządzania w instytucjach szkolnictwa wyższego
PublicationW artykule przedstawiono wybrane modele systemów zarządzania opisane w normach międzynarodowych możliwe do wykorzystania w instytucjach szkolnictwa wyższego. Systemy te mogą stanowić bowiem korzystną alternatywę dla obarczonych wieloma mankamentami mechanizmów przyjmowanych przez kadrę kierowniczą uczelni w odniesieniu do kluczowych procesów tych instytucji.
-
Developing Methods for Building Intelligent Systems of Information Resources Processing Using an Ontological Approach
PublicationThe problem of developing methods of information resource processing is investigated. A formal procedure description of processing text content is developed. A new ontological approach to the implementation of business processes is proposed. Consider that the aim of our work is to develop methods and tools for building intelligent systems of information resource processing, the core of knowledge bases of which are ontology’s, and...
-
Społeczna odpowiedzialność biznesu w branży odzieżowej - perspektywa polskiego konsumenta
PublicationPrzesunięcie produkcji do krajów dotkniętych ubóstwem towarzyszy podejściu kładącemu nacisk na szybkie odpowiedzialność i tanie udostępnianie trendów modowych konsumentom oraz systemowi wytwarzania opartemu na popycie biznesu, w przemyśle odzieżowym. W artykule zwrócono uwagę na: świadomość, postawy, zachowania etyczne oraz zrównoważony sposób postrzegania jakości produktów „fast fashion” w perspektywie społecznej odpowiedzialności....
-
Konkurs o Pomorską Nagrodę Jakości w czasach Gospodarki Opartej na Wiedzy
PublicationCelem autorki jest analiza wpływu aspektu zarządzania wiedzą u uczestników XXII edycji Konkursu o Pomorską Nagrodę Jakości na wynik oraz uzyskanie wyróżnienia. Konkurs składa się z kilku etapów, m.in. samooceny oraz weryfikacji w siedzibie uczestnika przeprowadzonej przez ekspertów Polskiego Rejestru Statków. Po udziale w konkursie organizacja biorąca w nim udział, poza aspektami marketingowymi uzyskuje informacje zwrotną w postaci...
-
Jakość jako przedmiot badań naukowych i kierunek rozwoju gospodarki
PublicationW artykule przedstawiono rozważania dotyczące włączenia kategorii jakości do nowego wykazu dyscyplin naukowych w Polsce. Podkreślono znaczenie rozwoju problematyki jakości w kontekście społecznym i gospodarczym.
-
Inżynieria jakości w technologii maszyn
Publication -
Projektowanie, nadzorowanie i doskonalenie systemu jakości według normy PN-EN ISO 9001:2009 w oparciu o podejście procesowe z uwzględnieniem specyfiki sektora MŚP
PublicationPrzedstawiona w niniejszym opracowaniu metodyka jest przydatna tym organizacjom, które pragną samodzielnie zaprojektować swój system zarządzania jakością (SZJ) i uzyskać dzięki temu systemowi coś więcej niż tylko certyfikat. Dlatego też zawarte w niej moduły mogą pełnić wielorakie funkcje:- stanowić kompleksowy system doradczy umożliwiający odpowiednie przygotowanie pracowników do samodzielnego zaprojektowania odpowiednich elementów...
-
Badania oscylatora z membraną ciekłą zawierającego kationowy surfaktant: bromek heksadecylotrimetyloamonowy
PublicationZbadano wpływ stężenia surfaktanta (bromek heksadecylotrimetyloamonowy) w fazie donorowej, rodzaju rozpuszczalnika organicznego w membranie oraz objętości membrany na krzywe oscylacyjne różnicy potencjałów elektrochemicznych między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą. Wykazano, że obserwowane oscylacje związane są ze zmianami stężeń związków jonowych na granicy membrana/wodna faza akceptorowa.
-
Problematyka dozwolonych wyłączeń wymagań normy ISO 9001:2000 oraz zakresu certyfikacji systemów zarządzania jakością.
PublicationPrzedstawiono uwagi związane z określeniem zakresu działalności organizacji wdrażających system zarządzania jakością wg normy ISO 9001:2000 oraz ewentualnym wyłączeniem niektórych wymagań tej normy nie znajdujących odzwierciedlenia w specyfice danej organizacji.
-
Analiza uwarunkowań wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania środowiskowego i zintegrowanego systemu zarządzania jakością i środowiskiem w polskich przedsiębiorstwach.
PublicationPrzedstawiono wyniki ankiety oraz wnioski z badań dotyczących wdrażania systemów zarządzania środowiskowego według norm ISO serii 14001 oraz ich integracji z systemami zarządzania jakością wg normy ISO 9001 w polskich przedsiębiorstwach. Szczególny nacisk położono na analizę tego zjawiska w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). Podano również zalecenia mogące usprawnić proces wdrażania tych systemów w sektorze MŚP.
-
Kluczowe czynniki sukcesu przy wdrażaniu i doskonaleniu systemu zarządzania jakością w dużej jednostce administracji publicznej - Urzędzie Miejskim w Gdańsku.
PublicationPrzedstawiono spostrzeżenia związane z wdrażaniem systemu zarządzania jakością wg normy PN-EN ISO 9001:2001, w pierwszej z największych jednostek administracji samorządowej w Polsce - Urzędzie Miejskim w Gdańsku. Zaprezentowano zarówno najistotniejsze czynniki wspierające sprawne wdrożenie systemu jak również zalecenia związane z przyszłym jego funkcjonowaniem.
-
Wpływ stężenia etanolu na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą
PublicationZbadano wpływ stężenia alkoholu etylowego na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów membranowych zawierających kationowy surfaktant: chlorek benzylodimetylotetradecyloamoniowy lub bromek tetradecylotrimetyloaminowy. Stwierdzono, że są one podobne niezależnie od rodzaju użytego surfaktanta. Bez alkoholu etylowego w fazie wodnej donorowej nie obserwuje się oscylacyjnego transportu indywidów w badanych układach.
-
Rozpoznawanie cząsteczek substancji smakowych za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą zawierających jonowe surfaktanty.
PublicationBadano możliwość zastosowania oscylatorów z membraną ciekłą zawierający kationowy (chlorek benzylodimetylotetradecyloamonowy) lub anionowy (oleinian sodu) surfaktant do rozpoznawania substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe. Wykazano, że charakterystyki oscylacyjne są odmienne dla układów zawierających różne substancje smakowe. Można stwierdzić, że układy badane mogą być stosowane do rozróżniania substancji smakowych.
-
Oscillatory Phenomena in System with Bulk Luquid Membranes
PublicationOscylatory z grubowarstwowymi membranami ciekłymi zawierające jonowe surfakanty mogą być użyte do modelowania zjawisk oscylacyjnych zachodzących w membranach biologicznych. Stwierdzono, że zmiany temperatury mają silny wpływ na charakterystyki oscylacyjne. Zmienia się częstotliwość oscylacji i ukazują się nowe piki w układach zawierających nitrometan. Zbadano wpływ składu faz wodnych (stężenie surfaktanta i alkoholu) oraz materiału...
-
Zastosowanie statystycznego sterowania procesami doskonalenia procesów.
PublicationW niniejszej pracy autor przedstawia metodę SPC (Statystyczne Sterowania Procesami - Statistical Process Control) prezentuje w skrócie poszczególne rodzaje wykresów kontrolnych, zwracając uwagę na błędy popełniane przy jej wdrażaniu i użytkowaniu.
-
Identyfikacja i analiza procesów jako element integracji systemów zarządzania.
PublicationW niniejszym rozdziale omówiono problematykę integracji systemów zarządzania Autor wskazuje istotne znaczenie identyfikacji i analizy procesów dla możliwości integracji systemu zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem pracy. Przedstawia czynniki wspomagające integrację i korzyści z niej wynikające.
-
ISO 9000 jako narzędzie skutecznego konkurowania na rynkach unijnych
PublicationPrzedstawiono aktualną postać rodziny norm ISO 9000 oraz wskazano podstawowe korzyści płynące z faktu posiadania odpowiednio wdrożonego i certyfikowanego systemu w kontekście integracji z UE.
-
Contribution to the mechanism of liquid membrane oscillators involving cationic surfactant.
PublicationIt is shown that liquid membrane oscillators with cationic surfactants havemore complex oscillation patterns than observed previously. The actual details of the oscillations depend strongly on the nature of the membrane material, dislosing even the presence of parallel molecular events. It appearsthat sampling topology also has a great influence on the observed oscillato-ry behaviour. Variation of oscillation patterns with...
-
Systemy zarządzania jakością - stan unormowania w rodzinie ISO 9000
PublicationPrzedstawiono najważniejsze fakty związane z normatywnymi systemami zarządzania jakością wg ISO 9000. Wskazano pozytywne kierunki ewolucji norm oraz zagadnienia istotne dla różnych działów gospodarki, w tym w sektorze małych i średnich firm.
-
Dynamic systems with liquid membrane and cationic surfactant (benzyldimethyltetradecylammonium Chlioride)
PublicationZbadano oscylacje różnicy potencjałów elektrochemicznych między fazami wodnymi oscylatora zawierającego kationowy surfaktant i chlorek sodu jako substancja odpowiedzialna za smak słony w zależności od rodzaju materiału membrany ciekłej. Na podstawie transformacji Gabora wykazano, że badane układy mają elementy chaosu deterministycznego.
-
Spectrophotometric Investigations of membrane oscillator with hexadecyltrimethylammonium bromide
PublicationZbadano widma absorbcyjne w zakresie UV-VIS roztworów wodnych oscylatora z membraną ciekłą zawierającego bromek heksadecylotrimetyloamoniowy. Stwierdzono, że od początku procesu z membrany ciekłej przechodzą do faz wodnych cząsteczki kwasu pikrynowego i nitrobenzenu.
-
Podejście procesowe do zarządzania jakością wg wymagań normy PN-EN ISO 9001:2001
PublicationPrzedstawiono koncepcję wdrażania procesowego podejścia do zarządzania jakością, w tym pierwsze trzy etapy tego podejścia: zrozumienie procesów, ich identyfikacja i określenie powiązań między nimi.
-
Podejście procesowe do zarządzania jakością. Część II - opis, nadzorowanie i doskonalenie procesów
PublicationPrzedstawiono kolejne 3 etapy tworzące metodykę wdrażania podejścia procesowego do zarządzania jakością - opis przebiegu, bieżące nadzorowanie oraz doskonalenie procesów w firmie.
-
Jakość, środowisko i bhp w systemach zarządzania.
PublicationKsiążka przedstawia kompleksowy materiał związany z wymaganiami, wdrażaniem,nadzorowaniem i doskonaleniem trzech najpopularniejszych sformalizowanych systemów zarządzania jakością (ISO 9001:2000), środowiskiem (ISO 14001) i BHP (PN-N 18001). Omówiona jest geneza oraz filary metodologiczne tych systemów jak również zasady ich integrowania. Materiał przedstawiony w książce może być szczególnie przydatny małym i średnim przedsiębiorstwom...
-
Wdrażanie zorientowanego procesowo systemu zarządzania jakością w małej organizacji - studium przypadku.
PublicationW artykule podano na przykładzie małej organizacji informacje dotyczące praktycznego zastosowania opisanej w dwóch poprzednich numerach Q jakości metodyki wdrażania podejścia procesowego do zarządzania jakością wg normy ISO 9001:2000.
-
Zagrożenia dla środowiska naturalnego w działaniach firm regionu gdańskiego związanych z organizacją EURO 2012 a współpraca PPP
PublicationSukces ekonomiczny przedsiębiorców w Gdańsku może być wiekszy, jeżeli losowanie druzyn rozgrywających mecze w Gdańsku będzie korzystne. Jeśli druzyny europejskie przyjadą do Gdańska wraz ze swoimi kibicami, przedsiebiorca branż hotelowej i gastronomicznej mogą uzyskać wieksze dochody. Należy mieć na uwadze ochronę wód powierzchniowych i podziemnych Gdańska. Główne ujęcia wód podziemnych znajdują się w sąsiedztwie stadionu PGE...
-
Działania MSP w zakresie ochrony środowiska naturalnego w kontekście organizacji EURO 2012
PublicationPrzebadano 300 przedsiębiorstw w Trójmiescie i okolicach. Przedstwiciele ponad 80% firm nie zadeklarowali żadnej działalności związanej z organizacją EURO 2012. Należy jednak przypuszczać, że wraz z zbliżaniem sie terminu mistrzostw Europy coraz więcej firm będzie bezpośrednio zaangażowanych w organizację turnieju. Z firm, które zamierzają działać w tym kierunku, 25% ankietowanych posiada plany inwestycyjne. Przeanalizowano śwaidomość...
-
Unormowania prawne ochrony środowiska naturalnego w Portugalii a działania przedsiebiorców związane z Euro 2004
PublicationW rozdziale omówiono niektóre aspekty portugalskiego prawa ochrony środowiska naturalnego w zakresie ochrony przyrody, odpadów, gospodarki wodno-ściekowej, które powinny być uwzględnione w działaniach inwestycyjnych przed i w trakcie EURO 2004. Omówiono formy współpracy w ramach PPP w usługach komunalnych (gospodarka wodno-ściekowa, gospodarka odpodami i transport drogowy). Współpraca PPP na zasadach kontraktu w sektorze wodno-kanalizacyjnym...
-
New Challenges in Management and Economics in 21st century. Selected studies and examples
PublicationIn Chapter 1 authors describe the method used to assess the level of readiness of an organization to introduce the Lean Six Sigma concept supporting the Quality 4.0 assumptions, which is gaining more and more interest not only in large organizations, but also in the SME sector. Its use will be illustrated by the example of a small service company. Chapter 2 presents the characteristics of blockchain technology applications in the...
-
Kultura jakości i czynniki ją kształtujące w szkołach wyższych
PublicationW artykule przedstawiono rozważania dotyczące kultury jakości w instytucjach szkolnictwa wyższego. Szczególną uwagę zwrócono na czynniki, które wspierają rozwój kultury jakości w uczelniach oraz na te, które stanowią bariery jej pozytywnego rozwoju. Zagadnienie to zostało zaprezentowane na tle różnych wyników badań dotyczących kultury jakości jako specyficznej subkultury organizacyjnej.
-
Czynniki definiujące jakość usług edukacyjnych w ujęciu grupy interesariuszy - studentów (badanie pilotażowe)
PublicationW niniejszym rozdziale zaprezentowano kluczowe aspekty usług edukacyjnych, jak również jej elementy. Przedstawiono również jedną z grup interesariuszy, jaką są studenci. Autorzy zaprezentowali metodykę badawczą oraz wyniki badań pilotażowych związanych z identyfikacją determinant elementarnych usługi edukacyjnej w percepcji studentów, a także hierarchię ważności tych determinant.
-
Corporate social responsibility in reference to environmental statements within EMAS system in small and medium enterprises
PublicationAccording to the corporate social responsibility concept, organisations should apply any mechanisms available supporting their business actions contributing i.e. to the improvement of natural environment. Among them is EMAS eco-management and audit scheme. The prove of its implementation is environmental statement and entering the organisation into a national EMAS register. The aim of the statement is informing the society and...
-
Podstawy metodyki projektowania i wprowadzania koncepcji Lean Six Sigma w sektorze mniejszych organizacji sektora produkcyjnego na przykładzie badań empirycznych
PublicationW opracowaniu przedstawiono najważniejsze spostrzeżenia będące wynikiem badań dotyczących metodyki Lean Six Sigma przeprowadzonych w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw . Na podstawie tych badań sformułowano warunki jakim musi odpowiadać metodyka projektowania i wykorzystania LSS w sektorze MŚP. Szczególną uwagę zwrócono na konieczność zapewnienia trwałości przyjętych rozwiązań metodycznych.
-
Zarządzanie zasobami ludzkimi oparte na kompetencjach
PublicationAby osiągać założone cele w organizacji i wdrażać opracowane strategie, niezbędni są odpowiednio przygotowani pracownicy. To oni są największą siłą każdej organizacji, w których widzi się czynnik przewagi konkurencyjnej i aby ją zdobywać, należy jasno zdiagnozować niezbędne kompetencje zarówno dla poszczególnych pracowników, jak i całej organizacji. Sprawnie funkcjonujące przedsiębiorstwo cechuje się poprawnie zbudowaną strukturą...
-
Doskonalenie jakości usług edukacyjnych poprzez ocenę wyniku działalności instytucji akademickiej
PublicationW niniejszym opracowaniu autorzy zaprezentowali podstawowe aspekty usług edukacyjnych. Dokonano charakterystyki podstaw zarządzania jakością w tym sektorze, jak również poddano analizie role klientów oraz głównych grup interesariuszy w doskonaleniu jakości usług edukacyjnych. Podstawową częścią niniejszego opracowania jest charakterystyka Indeksu Wyceny Rynkowej Absolwenta, któy może okazać się pomocny w pomiarze wyniku działalności...
-
How to adapt Lean Six Sigma to improve performance of SMEs of manufacturing sector
PublicationThe main objective of the paper is to present the utilitarian effect of the adaptation of the Lean Six Sigma concept and its implementation in the small and medium-sized enterprises of the manufacturing sector. The original methodology was developed on the basis of research carried out in the Polish and French enterprises from 2009 to 2011. In the case of SMEs, the use of the concept of Lean Six Sigma is much less common, as...
-
Implementing a CSR Strategy in a Small Enterprise - a Case Study
PublicationAs a result of employees’ meetings conducted according to Kaizen workshops formula and seeking new development directions for the company (including CSR actions) various product and service innovations have been implemented. Also a market niche has been discovered, and as a consequence the company gained another profitable aspect of the business activity. The atmosphere and contribution in performing tasks have improved among...
-
Investigation of sour substances by five-channel potentiometric taste sensor containing all-solid-state-electrodes ( ASSEs)
PublicationAn elaboration of taste sensor for discrimination of different food products is of great importance for food industry. Potentiometric taste sensor containing ion selective electrodes with lipid/polymer membranes has already been applied commercially in food industry. However, time-consuming and demanding preconditioning method of ions selective electrodes as well as maintenance of electrodes’ bodies are disadvantages of this taste...
-
Systemy zarządzania i ich certyfikacja w przedsiębiorstwach spożywczych
PublicationW opracowaniu ukazano rolę obligatoryjnych systemów jakości odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności z punktu widzenia przedsiębiorcy. W pracy omówiono wybrane systemy (GMP/GHP, HACCP) oraz certyfikację systemu HACCP obowiązującą normą ISO 22000. Przedstawiono również liczbę certyfikacji Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności – Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym w latach 2007-2011 w Polsce i na świecie,...
-
Redefining quality and organizational maturity in 21st century
PublicationThe article presents new tendencies in quality management approach in the opinion of the one of the best known European quality expert Professor John Oakland
-
Greenwashing sins - the indicators of ecological marketing immaturity
PublicationThe paper presents the main features of so called "green washing". Unethical aspects of that new phenomena are presented and some corrective actions are proposed by the authors.
-
INVESTIGATION OF SOUR SUBSTANCES BY FIVE-CHANNEL POTENTIOMETRIC TASTE SENSOR CONTAINING ALL-SOLID-STATE- ELECTRODES (ASSEs)
PublicationAn elaboration of taste sensor for discrimination of different food products is of great importance for food industry. Potentiometric taste sensor containing ion selective electrodes with lipid/polymer membranes has already been applied commercially in food industry. However, time-consuming and demanding preconditioning method of ions selective electrodes as well as maintenance of electrodes’ bodies are disadvantages of this taste...