Roman Pawłowicz - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 36

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2004
Rok 2009
Rok 2006
Rok 2016
Rok 2014
Rok 2013
Rok 2002
Rok 2012
Rok 2005
  • Właściwości fizyczne frakcji łoju oraz ich mieszanek
    Publikacja

    - Rok 2005

    Badano frakcje łoju oraz mieszanki tłuszczowe zawierające te frakcje. W badanych tłuszczach oznaczano zawartość fazy stałej metodą pNMR. Stosowano różne metody termostatowania tłuszczów przed analizą. Wyznaczono również charakterystyki topnienia wybranych tłuszczów, stosując podobne procedury termostatowania jak w przypadku metody NMR. Wydłużenie czasu chłodzenia w temp. 0 st.C wpływało na wzrost zawartości fazy stałej. Im niższa...

  • Zawartości fazy stałej we frakcjach wybranych tłuszczów oraz w ich mieszankach
    Publikacja

    Badano frakcje oleju palmowego, łoju i tłuszczu mlekowego oraz mieszanek w których skład te frakcje wchodziły. Zawartość fazy stałej oznaczano metodą pNMR. Na drodze dwustopniowej krystalizacji w/w tłuszczów otrzymano frakcje nisko-, wysokotopliwą i środkową. Wyznaczono profile zawartości fazy stałej mieszanek zawierających różne proporcje frakcji nisko- i wysokotopliwej. Frakcje niskotopliwe krystalizują bardzo powoli dlatego...

Rok 2003
  • Właściwości fizyczne mieszanek tłuszczowych zawierających olej palmowy.
    Publikacja

    Zbadano właściwości fizyczne mieszanek oleju palmowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym. Zastosowano metodę pulsacyjnego NMR do oznaczenia zawartości fazy stałej, stosując różne metody termostatowania badanych tłuszczów przed analizą. Krzywe topnienia mieszanek tłuszczowych wyznaczono metodą DSC stosując etapy termostatowania analogiczne jak przed oznaczeniem fazy stałej. Zbadano wpływ...

  • Zastosowanie metod NMR i DSC do badania mieszanek zawierających olej palmowy
    Publikacja

    - Rok 2003

    W pracy badano olej palmowy oraz mieszanki oleju palmowego z uwodornionym lub ciekłym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym. W metodach NMR i DSC stosowano podobne sposoby termostatowania tzn. próbki przed analizą były termostatowane przez 1 godz. w temp 0oC (podobnie jak tłuszcz uwodorniony w normie ISO) lub przez 16 godz. w temp. 10oC (podobnie jak olej palmowy w normie ISO). Dodatkowo metodą DSC analizowano wszystkie...

Rok 2008

wyświetlono 804 razy