Tomasz Dymerski - Publications - Bridge of Knowledge

Search

Filters

total: 151

  • Category
  • Year
  • Options

clear Chosen catalog filters disabled

Catalog Publications

Year 2017
Year 2016
Year 2012
Year 2018
Year 2019
Year 2014
Year 2013
Year 2009
  • Instrumental techniques used for assessment of food quality
    Publication

    W artykule scharakteryzowano dwie techniki instrumentalne stosowane w ocenie jakości produktów spożywczych, tj. chromatografię gazową w połączeniu z detekcją olfaktometryczną oraz nos elektroniczny. Opisano zasady działania obu technik oraz typowe procedury analityczne stosowane w ocenie zapachu. Ponadto, podano przykłady praktycznego zastosowania obu technik, włącznie z tymi, które wykorzystano w pracowni autorów.

    Full text available to download

Year 2021
  • Metabolomic and antioxidant properties of different varieties and origins of Dragon fruit
    Publication

    - MICROCHEMICAL JOURNAL - Year 2021

    Dragon fruit has appealed much concern from consumers as a novelty fruit with potent nutritional and medicinal benefits. Dragon fruit quality warrants comprehensive evaluation, based on the contents of pigments and health- promoting natural compounds in different varieties. This study was aimed to evaluate the differences among dragon fruit varieties extracted with methanol–water (CD3OD-D2O) and methanol (CD3OD) by proton nuclear magnetic...

    Full text to download in external service

Year 2015
Year 2011
  • Metody analizy zapachu
    Publication

    Zmysł węchu to jeden z dwóch, oprócz smaku, zmysłów chemicznych. Istota tego zmysłu polega na umiejętności rozpoznawania i występowania zapachu określonych związków chemicznych lub ich mieszanin w otoczeniu. W artykule przedstawione zostały metody analizy zapachu m.in. metody klasycznej analizy sensorycznej, chromatografii gazowej połączonej z detekcją olfaktometryczną oraz elektroniczny nos.

  • Ochrona powietrza - europejskie standardy

    Current regulations in EU oblige every member country to cover the protection of the air as well as determine, in a bright and clear way, the responsibilities of the governments to monitor the condition and introduce ways of protection of the air from pollution. If the responsibilities imposed by the directive on evaluation and management of the air quality are obeyed by the respective organs of member countries of EU, then the...

Year 2010
  • New analytical sample preparation techniques in food flavour analysis
    Publication

    - Year 2010

    In this chapter sample preparation techniques were broadly characterized and their applications in field of food analysis were presented. Usefulness of three extraction methods: SPME, SAFE and SDE for isolation of aroma compounds from complex food matrices was compared. Additionally, requirements for sample preparation methods using in food flavour analysis were detailed.

Year 2008
  • Nos elektroniczny - użyteczne narzędzie w analizie żywności
    Publication

    W artykule przedstawiono nowoczesne instrumentalne techniki stosowane w analizie związków zapachowych obecnych w żywności, a także ich przydatność w kontroli jakości produktów spożywczych. Główną uwagę poświęcono elektronicznym nosom. Opisano zasadę działania, zjawiska fizyczne i fizykochemiczne wykorzystywane przez czujniki takich urządzeń oraz metody analizy sygnału. Porównano tę metodę z techniką chromatografii gazowej sprzężonej...

seen 3131 times