Publications
Filters
total: 526
Catalog Publications
-
Phospholipids as potential prevention factor in carcinogenesis
PublicationPhospholipids are a group of complex lipids, which can be used in cancer chemoprevention. Glicerophospholipids are composed of fatty acids esterified to a glycerol backbone, a phosphate group and a hydrophilic residue such as: cho- line, ethanoloamine, serine or inositol. In the sn-2 position of glicerophospholipid usually there are unsaturated fatty acids, i.e. linolenic acid, while in the sn-1 position more typi- cal are saturated...
-
Relationship between the betalain composition in Opuntia ficus indica and Beta vulgaris varieties and biological activity of their extracts
PublicationBetalains are a class of pigments that are much less com- monly found in nature than anthocyanins or carotenoids. They occur only in a few edible plants such as red beetroot (Beta vulgaris), prickly pears (Opuntia ficus indica), amaranth (Amaranthus sp.) and some mushrooms. This group of pig- ments can be divided into two major groups: yellow vulgax- anthins and red betanins. Despite their structural similarity to compounds from...
-
The role of the sawage treatment plant in the removal of genotoxic compounds from the environment
PublicationOne reason for increased incidence of various types of cancer are environmental pollutants particularly of anthropogenic origin. All human activities may pollute the environment, but some have significant impact, just to mention energy industry, mining, transportation, chemical and petrochemical industries and housing. Environmental pollutants are a large group of compounds in terms of their physicochemical properties, some of...
-
Niebiałkowe związki azotowe
PublicationNiebiałkowe związki azotowe (NPN - non protein nitrogen) są grupą składników wchodzących w skład produktów żywnościowych ważną nie tylko z punktu widzenia producentów żywności, ale także dla specjalistów do spraw żywienia. Do grupy tej należą przede wszystkim wolne aminokwasy i krótkie peptydy, aminy, kwasy nukleinowe i nukleotydy oraz inne mało cząsteczkowe składniki zawierające azot (glikozydy cyjanogenne, alkaloidy, tiazole,...
-
Sacharydy - występowanie i znaczenie
PublicationRozdział porusza takie zaganienia jak: struktura i nazewnictwo sacharydów, sposoby ich oznaczenia w żywności, zawartość w żywności, chemiczne i fizyczne właściwości oraz przemiany w warunkach przechowywania i przetwarzania, celowe modyfikowanie skrobi, a także rola sacharydów w tworzeniu sensorycznych cech żywności i żywieniu człowieka.
-
Blue-berried honeysuckle a promising cancer preventing fruit; Polish genotypes as a source of bioactive phytochemicals
PublicationFrom the ancient times, plants containing health-oriented compounds in their matrices are used in the treatment of different complaints and diseases. One of these groups are plant secondary metabolites (PSM), especially phenolic compounds, terpenes and terpenoids. A large number of PSM exhibit cytotoxicity against a variety of tumor cells, as well as cancer preventive and anticancer efficacy in preclinical animal models. For this...
-
Rola rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy w żywności
PublicationLiczne procesy, chemiczne, enzymatyczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas przechowywania i przetwarzania, mają wpływ na kształtowanie jakości żywności. Istotne znaczenie ma utlenianie przy udziale wolnych rodników i reaktywnych form tlenu (RFT). Zmiany powodowane utlenianiem m.in. pogarszają sensoryczne właściwości i wartość odżywczą żywności oraz mogą wywoływać zagrożenia zdrowotne wynikające ze szkodliwości niektórych produktów...
-
Mutagenne i rakotwórcze składniki żywności
Publication.
-
Nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego
Publicationbrak
-
Nauki o żywieniu w erze postgenomicznej
Publicationbrak
-
Biological Activity of Tea-Chokeberry and Chokeberry Fermented Beverages
PublicationFermented beverages, such as kombucha are gaining more and more popularity due to their beneficial effects on human health. These products are obtained by the fermentation of tea infusion using so called tea fungus. This microbial consortium can also be used to prepare fermented fruit beverages. Therefore, the aim of this study was to determine the changes in the antioxidant profile of tea-chokeberry and chokeberry beverages...
-
Antioxidant and antimicrobial activity of fermented beverages obtained from fruit pomace
PublicationFruit pomace should not be considered as a waste product but as a by-product as it contains a lot of valuable components such as dietary fiber, bioactive compounds and a source of nutrients. The reasonable way to utilize these by-products, both fresh or dried, could be the fermentation of its extracts, leading to beverages with functional properties. In our research, we checked the possibility of using chokeberry, apple and...
-
Sposoby utrwalania wielogatunkowej kultury starterowej do otrzymywania napojów fermentowanych typu kombucha
PublicationKombucha jest to gazowana herbata o słodko-kwaśnym smaku uzyskiwana w procesie fermentacji. Działa między innymi uspokajająco, łagodzi migreny, poprawia koncentrację oraz wykazuje właściwości odtruwające. Ze względu na tak korzystny wpływ na zdrowie człowieka zyskuje ona coraz większą popularność, szczególnie na rynkach zachodnich. Podczas produkcji tego napoju fermentację zapoczątkowują drobnoustroje dodane do świeżego surowca...
-
Possibility of Using Tea Fungus for Fermentation of Beetroot and Carrot Pomace Beverages
PublicationFermented beverages obtained from plant-based raw materials are becoming more popular due to their beneficial effects on human health. These include kombucha beverages, which are obtained by fermenting tea brew using the so-called tea fungus, which includes acetic acid bacteria and osmophilic yeast. A consortium of these microorganisms could also be used to prepare functional fermented beverages obtained from extracts of vegetable...
-
Chapter 14. Physical and chemical interaction of componenets in food systems
PublicationBiałka, lipidy, sacharydy, składniki mineralne, woda i inne związki występują w żywności w postaci roztworów i różnych mikrostruktur - kropelek, globulek, kryształów, włókienek i błon. Reaktywne grupy funkcyjne tych składników wchodzą w warunkach przechowywania i obróbki, szczególnie po zniszczeniu oryginalnych struktur, w interakcje wpływające na barwę, zapach, smak i reologiczne właściwości żywności. W technologii żywności wykorzystuje...
-
Użyteczność niektórych enzymów bakterii Thermus ruber w przetwórstwie sacharydów żywności
Publication -
Unusual odd-chain and trans-octadecenoic fatty acids in tissues of feral European beaver (Castor fiber), Eurasian badger (Meles meles) and raccoon dog (Nyctereutes procyonoides).
PublicationW lipidach wyizolowanych z różnych partii ciała bobrów, borsuków i jenotów stwierdzono obecność znaczących ilości niezwykłych jak na zwierzęta jednożołądkowe kwasów tłuszczowych - nieparzystowęglowych nasyconych i jednonienasyconych KT (15:0, 17:0, 15:1 i 17:1) oraz (w lipidach tkanek bobra i jenota) oktadecenowych KT konfiguracji trans, w tym kwasu wakcenowego - KT charakterystycznych dla tkanek i mleka przeżuwaczy. Obecność tych...
-
Benzonaza(R): możliwości praktycznych zastosowań.
PublicationBenzonaza znajduje zastosowanie w efektywnym obniżaniu lepkości i usuwaniu kwasów nukleinowych z roztworów białkowych. Zbadano w praktyce jej możliwości aplikacyjne w oczyszczaniu białek rekombinantowych wiążących jednoniciowe DNA (ang. SSB - single stranded DNA binding protein).
-
Wykorzystanie komórek Escherichia coli transformowanych genem termostabilnej beta-galaktozydazy z Pyrococcus woesei do wytwarzania galaktozylofruktozy
PublicationKomórki rekombinantowej Escherichia coli transformowane genem beta-galaktozydazy z Pyrococcus woesei wykorzystano jako biokatalizator syntezy galaktozylofruktozy. Największą aktywność syntezy wymienionego prebiotyku (7,6 g/L x godz)uzyskano w 80C przy pH 5,4, stosując jako substrat roztwór zawierający 10% laktozy i 20% fruktozy. Aktywność transgalaktozylacji nie ulegała istotnym zmianom podczas sześciu kolejnych szarż produkcyjnych.
-
Substancje pochodzenia roślinnego przeciwdziałające kardiotoksyczności towarzyszącej chemioterapii nowotworów
PublicationPrawie wszystkie leki przeciwnowotworowe stosowane klinicznie wykazują właściwości toksyczne w stosunku do mięśnia sercowego. Kardiotoksyczność występująca podczas chemioterapii przeciwnowotworowej może być czynnikiem limitującym dawkę leku i tym samym decydującym w znacznym stopniu o skuteczności leczenia. Uważa się, że jednym ze zjawisk przyczyniających się do kardiotoksyczności jest stymulacja stresu oksydacyjnego przez leki...