Publications
Filters
total: 469
Catalog Publications
-
The High Quality Business School Academic Teacher of the 21st Century – Polish Students’ Perspective
PublicationThe literature shows that the success and competence of future managers depend on the quality of their academic teachers. Moreover high quality study requires high quality lecturing/teaching that creates an environment in which deep learning outcomes are made possible for students. The aim was to identify the characteristics of the academic teacher working at business schools, according to the expectations of Polish students...
-
Przegląd programów wsparcia dla klastrów w ramach cluster-based policy ue
PublicationProblematyka współpracy w strukturach klastrowych znajduje coraz większe rzesze zwolenników - z jednej strony klastry są przedmiotem rozważań teoretycznych, podejmowanych przez naukowców reprezentujących różne podejścia i nurty badawcze, z drugiej strony fenomen klastrów został doceniony przez decydentów politycznych, którzy coraz częściej decydują się na wspieranie rozwoju klastrów w ramach inicjatyw klastrowych. Polityka wspierania...
-
Identyfikacja oczekiwań pracowników jako element zarządzania jakością w zwiększaniu konkurencyjności podmiotów gospodarczych
PublicationW niniejszej publikacji autorzy zaprezentowali kluczowe aspekty związane z identyfikacją głównych grup determinant elementarnych w obszarze pracy i zatrudnienia. Na podstawie przeprowadzonych badań wśród respondentów z województwa pomorskiego zidentyfikowano dwanaście podstawowych grup czynników wpływających na satysfakcję pracowników z wykonywanej pracy. Obszary wraz z determinantami elementarnymi mogą stanowić źródło wiedzy dla...
-
Jakość żywności w łańcuchu wartości usług turystycznych
PublicationW niniejszej publikacji przedstawiono analizę obszarów pozwalających na identyfikację czynników oceny jakości wyżywienia w łańcuchu wartości usług turystycznych. Autorzy dokonali analizy specyfiki usługi, wraz z charakterystyką składowych występujących w modelach jakości usług. Na podstawie czterech kluczowych składników dokonali identyfikacji najistotniejszych czynników mogących mieć wpływ na ocene jakości wyżywienia a tym samym...
-
Finansowanie rozwoju klastrów o znaczeniu regionalnym w Regionalnych Programach Operacyjnych
PublicationNiniejszy artykuł stanowi kontynuację przeglądu programów unijnych uruchomionych w nowym okresie programowania, tj w latach 2007-2013, ukierunkowanych na wspieranie klastrów i inicjatyw klastrowych. Autorka skupia się na programach realizowanych na poziomie regionalnym, przewidzianych w ramach Regionalnych Programów Operacyjnych, za których wdrożenie w każdym województwie odpowiadają władze samorządowe, pełniące funkcję Instytucji...
-
Kryteria wyboru dostawców w doskonaleniu jakości relacji na przykładzie branży spożywczej województwa pomorskiego
PublicationW niniejszej publikacji autorzy zaprezentowali kluczowe aspekty zarządzania relacjami pomiędzy firmą przetwórstwa rolno-spożywczego a jej dostawcą, z uwzględnieniem gałęzi branży występujących na przykładzie województwa pomorskiego. Dokonano również identyfikacji obszarów budowania i doskonalenia jakości omawianych relacji ze szczególnym uwzględnieniem kryteriów wyboru dostawców.
-
Żywność wysokiej jakości-perspektywa klienta
PublicationW niniejszej publikacji przedstawiono podstawowe perspektywy postrzegania jakości żywności. Zaprezentowane zostały dwa kluczowe obszary wiążące się z postrzeganiem jakości żywności przez klientów: obszar związany z samym produktem spożywczym, a także obszar bezpośrednio związany z klientem i jego decyzjami zwiazanymi z zakupem żywności. Identyfikacja poszczególnych obszarów pozwoliła w dalszej konsekwencji na określenie kluczowych...
-
Informatyczne wspomaganie systemów zarządzania jakością z uwzględnieniem potrzeb sektora MŚP
PublicationW opracowaniu zarysowano trendy rozwojowe dotyczące systemów informatycznych wspomagających zarządzanie jakością w małych i średnich przedsiębiorstwach. Szczególny nacisk połozono na wsparcie metodyki statystycznego nadzorowania procesów oraz ich modelowania.
-
Doskonalenie funkcjonowania firm produkcyjnych z wykorzystaniem połączonego modelu planowania potrzeb materiałowych i heijunki
PublicationW niniejszej publikacji autorzy zaprezentowali koncepcję połączenia planowania potrzeb materiałowych z harmonogramem heijunka. Przybliżono kluczowe założenia MRP oraz zasady budowy planu produkcji z wykorzystaniem heijunka box. Zaprezentowana przez autorów koncepcja wiąże się z realizacją algorytmu postępowania obejmującego siedem podstawowych kroków. Tego typu połączenie pozwoli na wzrost efektywności realizowanych działań przez...
-
Ciągłe doskonalenie systemów produkcji żywności opartych na koncepcji ''pull''
PublicationW niniejszej publikacji przedstawiono kluczowe aspekty ciągłego doskonalenia systemów produkcji żywności opartej na koncepcji ''pull''. Autorzy zaprezentowali możliwość wykorzystania cyklu PDCA w doskonaleniu systemów opartych na kartach Kanban. Jako grupa podmiotów gospodarczych zostały wybrane placówki żywienia zbiorowego.
-
Wewnętrzny system zapewnienia jakości kształcenia jako podstawa realizacji strategii projakościowej szkół wyższych na przykładzie Wydziału Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej
PublicationW opracowaniu przedstawiono przykład struktury wewnętrznego systemu zapewnienia jakości kształcenia opartego na zaleceniach ENQA, jaką stworzono na Wydziale Zarządzania i Ekonomii PG adaptując stosowane tu dobre praktyki i metody. Szczególną uwagę zwrócono na praktyczne uwarunkowania związane z wprowadzaniem elementów tego systemu, których świadomość w polskim szkolnictwie wyższym jest ciągle bardzo niewielka.
-
Rola władz samorządowych w kształtowaniu regionalnej polityki opartej na klastrach
PublicationArtykuł poświęcony jest omówieniu roli władz samorządowych w kształtowaniu polityki opartej o klastry. Wspieranie klastrów uznawane jest obecnie za jedno z priorytetowych działań służących zwiększeniu innowacyjności na poziomie europejskim, co znajduje swoje odzwierciedlenie w działaniach władz publicznych każdego szczebla: od supernarodowego (UE), aż po regionalny i lokalny. Dla rozwoju klastra, bazującego na uwarunkowaniach regionalnych...
-
Wzrost konkurencyjności zakładów opieki zdrowotnej poprzez orientację na klienta
PublicationW niniejszej publikacji przedstawiono podstawowe aspekty orientacji na klienta w zakładach opieki zdrowotnej jako sposobu na podniesienie ich konkurencyjności. Autor zaprezentował kluczowe różnice pomiędzy placówkami zorientowanymi na pacjenta a placówkami o orientacji administracyjnej. Przedstawiono również procesy związane z tego typu podejsciem, wraz z charakterystyką głównych obszarów orientacji na klienta w zakładach opieki...
-
Wykorzystanie algorytmu rozwiązania ''problemu komiwojażera'' w zwiększaniu efektywności działań pielęgniarek środowiskowych
PublicationW niniejszej publikacji przedstawiono kluczowe aspekty związane z adaptacją rozwiązania problemu komiwojażera na przykładzie działań pielęgniarek środowiskowych. Autorzy zaprezentowali wybrane determinanty systemu opieki zdrowotnej w Polsce, wpływające na pracę pielęgniarek, a także problem badawczy, związany z poszukiwaniem metod zwiększających efektywność ich działań, poprzez wybór drogi przemierzanej w ciągu dnia, celem redukcji...
-
Model integracji koncepcji Lean Management i Six Sigma w sektorze MŚP
PublicationW opracowaniu przedstawiono propozycję metodyki wprowadzania i wykorzystania elementów koncepcji Lean Six Sigma w sektorze MŚP. Metodyka została poddana weryfikacji w średniej wielkości francuskiej firmie produkcyjnej. Wnioski płynace z tej weryfikacji przyczyniły się do udoskonalenia proponowanych rozwiązań
-
Obszary doskonalenia jakości obsługi pacjentów na przykładzie gabinetów lekarzy rodzinnych
PublicationW niniejszym rozdziale zaprezentowano możliwość identyfikacji kluczowych obszarów mających wpływ na doskonalenie jakości obsługi pacjentów, na przykładzie najczestszej specjalizacji występującej w publicznej opiece zdrowotnej, jaką są lekarze rodzinni. W rozdziale zaprezentowano charakterystyke obszarów z uwzglednieniem różnych podejść. Tego typu analizy wraz z uwzględnieniem pacującego w przychodni personelu pozwoliły na jednoczesną...
-
Kryteria i mierniki systemu oceny zmian procesu planowania i sterowania
PublicationW rozdziale scharakteryzowano kryteria i metody oceny organizacji i całego łańcucha dostaw. Zidentyfikowano również wymagania stawiane systemowi oceny zmian procesu planowania i sterowania oraz podstawowe zasady jego funkcjonowania uwzględniając regułę kształtowania procesów w łańcuchu dostaw ukierunkowanego na zintegrowane zarządzanie. Dla każdego z przyjętych obszarów systemu oceny zmiany procesu planowania i sterowania (procesowego,...
-
Evaluation of change in planning and control process
PublicationSpecyfikacja kryteriów i obszarów system pomiaru i oceny zmiany procesu planowania i sterowania oraz przypisanie kluczowych wskaźników poszczególnym obszarom stanowi podstawowy cel rozdziału. Wybrane wskaźniki umożliwiają ocenę cząstkowych efektów zmian w procesie planowania i sterowania. Dokonanie kompleksowej oceny wymaga budowy modelu oceny efektywności zmian w procesie planowania i sterowania. Jego ogólne założenia zostały...
-
Determinanty socjologiczne w ocenie jakości życia
PublicationW niniejszym rozdziale autorzy przedstawili kluczowe aspekty wpływajace na ocenę jakości życia w obszarze socjologicznym. Zaprezentowano miejsce tego obszaru w klasycznych modelach oceny jakości życia, a także sklasyfikowano kluczowe kryteria obszaru, będące podstawą przeprowadzonych badań. Wynikiem dokonanej analizy jest uszczegółowienie determinant elementarnych obszaru socjologicznego w ocenie jakości życia
-
Jakość, bezpieczeństwo, ekologia w sektorze rolno-spożywczym. Kierunki rozwoju
PublicationW opracowaniu przedstawiono najważniejsze informacje dotyczące cyklicznej konferencji na temat jakości organizowanej przez zespół prof. Małgorzaty Wiśniewskiej z Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego.
-
Źródła finansowania innowacji w małych i średnich przedsiębiorstwach high-tech
PublicationCelem artykułu jest przegląd i omówienie zewnętrznych źródeł finansowania innowacji w sektorze MŚP oraz zaprezentowanie wyników badań przeprowadzonych wśród przedsiębiorstw high-tech na temat dostępności i wykorzystania powyższych źródeł w działalności innowacyjnej. Przeprowadzone badania wykazały, iż pomimo coraz szerszej oferty usług finansowych, wśród analizowanych przedsiębiorstw nadal najbardziej popularną formą finansowania...
-
Klaster, inicjatywa klastrowa, powiązanie kooperacyjne - rozróżnienie pojęć
PublicationCelem niniejszego artykułu jest przedstawienie i omówienie podstawowych terminów używa-nych w praktyce gospodarczej, związanych z koncepcją klastrów: "inicjatywy klastrowej" i "po-wiązania kooperacyjnego". Terminy powyższe wymagają - zdaniem autorów - ciągłych refleksji ze względu na nierzadkie, niewłaściwe ich stosowanie. Autorzy artykułu odwołują się do powyż-szych pojęć, przedstawiają ich definicje i starają się w precyzyjny,...
-
UWARUNKOWANIA DOTYCZĄCE WDRAŻANIA ZAKŁADOWEJ KONTROLI PRODUKCJI W SEKTORZE MŚP
PublicationZakładowa Kontrola Produkcji (ZKP) to branżowy system jakości, dedykowany producentom wyrobów budowlanych. System ten został ustanowiony 29 lat temu w Unii Europejskiej. W polskim systemie prawnym jest obecny od 2004 roku, przy czym w zgodzie z przepisami UE podlega zmianom i jest nowelizowany w ramach ustawy. Celem autorów przyjętym w niniejszym opracowaniu jest identyfikacja uwarunkowań wdrażania ZKP oraz newralgicznych obszarów...
-
Selected Aspect of IT Tools Application in Process Improvement in Industrial Laundry Services
PublicationThe laundry services sector in Poland is growing dynamically and currently has around 13,000 enterprises, mainly micro, small and medium size. The increasing competitiveness of this industry, causes more emphasis on solutions that can in-crease the efficiency of laundry processes and thereby strengthen the market position. One of the methods that can be used for this purpose is Lean Six Sigma, aided by specialized computer software....
-
Planowanie realizacji projektów w środowisku wieloprojektowym z wykorzystaniem metody łańcucha krytycznego
PublicationMetoda CCMPM (Critical Chain Multi Project Management) pozwala zarządzać projektami w środowisku wieloprojektowym zgodnie z zasadami teorii ograniczeń TOC. Poprzez zsynchronizowanie projektów względem terminów zadań wykorzystujących zasób ograniczający pozwala na maksymalne jego wyeksploatowanie. Bufor ograniczenia chroni termin wykonania zadania przez zasób ograniczający w kolejnym projekcie. W artykule przedstawiono...
-
Zakładowa Kontrola Produkcji w sektorze MŚP - propozycja metody zarządzania dokumentacją systemu
PublicationZakładowa Kontrola Produkcji (ZKP) to system jakości, który jest obligatoryjny dla producentów wyrobów budowlanych. Powinien on być udokumentowany i nadzorowany. Celem autorów, przyjętym w niniejszym opracowaniu, jest identyfikacja uwarunkowań dotyczących dokumentowania ZKP, analogii pomiędzy ZKP a systemem jakości według normy ISO 9001:2015 i innymi regulacjami oraz wskazanie korzyści i trudności związanych z dokumentowaniem działań...
-
INVESTIGATION OF SOUR SUBSTANCES BY FIVE-CHANNEL POTENTIOMETRIC TASTE SENSOR CONTAINING ALL-SOLID-STATE- ELECTRODES (ASSEs)
PublicationAn elaboration of taste sensor for discrimination of different food products is of great importance for food industry. Potentiometric taste sensor containing ion selective electrodes with lipid/polymer membranes has already been applied commercially in food industry. However, time-consuming and demanding preconditioning method of ions selective electrodes as well as maintenance of electrodes’ bodies are disadvantages of this taste...
-
Determinanty jakości usług zdrowotnych związane z działaniami podejmowanymi przez personel szpitala
PublicationW niniejszym rozdziale została omówiona specyfika usług zdrowotnych w kontekście jakości usług związanych z pracą personelu szpitali. Autorzy przybliżyli specyfikę usług zdrowotnych oraz podjęli próbę identyfikacji determinant jakości usług zdrowotnych o kluczowym znaczeniu dla działań podejmowanych przez personel medyczny szpitali. Zaprezentowano także charakterystykę poszczególnych determinant oraz ich podział ze względu na poszczególne...
-
TASTE QUALITIES ESTIMATION BY TASTE SENSE AND ELECTROCHEMICAL SENSORS
PublicationThe principles of taste sense and kinds of tastes (sweet, salty, sour, bitter, umami and fat) have been described. Food quality estimation by taste sense: organoleptic testing and sensory analysis has been presented. The principle of operation of potentiom etric sensor composed of several Ion Selective Electrodes or All Solid State Electrodes with polymeric membranes and macromolecular chemical compounds sensitive to substances...
-
Wsparcie informatyczne koncepcji Lean Management oraz Six Sigma
PublicationW rozdziale tym przedstawiono kluczowe aspekty integracji dwóch najważniejszych obecnie koncepcji optymalizacji procesów w organizacjach produkujących wyroby materialne oraz świadczących usługi – Six Sigma i Lean Manufacturing. Szczególną uwagę zwrócono na uwarunkowania wsparcia informatycznego tych koncepcji w mniejszych organizacjach.
-
Doskonalenie jakości funkcjonowania gospodarstw domowych z uwzględnieniem działań proekologicznych
PublicationW niniejszym rozdziale zaprezentowano formy doskonalenia funkcjonowania gospodarstw domowych z uwzględnieniem działań proekologicznych. Autorzy omówili potrzebę doskonalenia, metody posziwania rozwiązań oreaz zaprezentowali badania, których celem była identyfikacja działań proekologicznych możliwych do zastosowania w gospodarstwach domowych
-
Percepcja jakości usług SPA&Wellness zperspektywy klienta
PublicationW niniejszym rozdziale aurorzy zaprezentowali specyficzny charakter usług typu SPA&Wellness wraz z głównymi formami usług oferowanych w wybranych placówkach. Na podstawie badań zaprezentowano główne determinanty wpływające na percepcję jakości tego typu usług z perspektywy klienta.
-
SELECTED ASPECTS OF THE EVALUATION OF THE QUALITY OF GRAPE WINE
PublicationDevelopment of the domestic grape wine market has been presented. The number of grape wine producing entities, acreage, and volume of production over last five years are presented. The composition of red grape wine has been discussed involving health promoting aspects. Two methods of wine quality determination: analytical and sensory meth ods have been described. Physicochemical parameters influencing wine quali ty (acidity, sweetness)...
-
Kryteria jakości usług turystycznych z uwzględnieiem specyfiki regionalnej
PublicationW niniejszym rozdziale zaprezentowano podstawowe aspekty jakości usług turystycznych. Autorzy zdefiniowali kluczowe obszary tego typu usług oraz na podstawie przeprowadzonych badań zaprezentowali kluczowe czynniki wpływające na postrzeganie jakości usług turystycznych przez klientów. Wszelkie analizy zawarte w niniejszym rozdziale wiążą się z identyfikacją kryteriów jakości usługi turystycznej z uwzględnieniem specyfiki regionalnej.
-
Kulturowe determinanty zarządzania przedsiębiorstwami klastrowymi
PublicationCelem prezentowanego artykułu jest próba określenia swoistego kulturowego profilu zarządzania specyficznym rodzajem organizacji, jaką jest tzw. przedsiębiorstwo klastrowe, czyli podmiot gospodarczy wchodzący w skład formalnie wyodrębnionej z otoczenia „nadorganizacji” (lub po prostu organizacji wyższego rzędu), za jaką uważana jest inicjatywa klastrowa.
-
The Impact of EU Funds on the Development of Business Environment Institutions – Research Results in Pomeranian Voivodeship in Poland
PublicationThe paper presents the main findings of the research conducted to assess the impact of EU funds on development of business environment infrastructure in Pomeranian Voivodeship in Poland, and – indirectly – on the growth of the innovation capacity of Pomeranian entrepreneurs. The research shows that support of ROP PV 2007-2013 contributed to the creation of multifunctional business infrastructure throughout the Pomorskie Voivodship,...
-
Kreować czy kopiować? Strategie innowacyjne firm lokatorskich trójmiejskich instytucji pomostowych w świetle badań empirycznych
PublicationNiniejszy artykuł prezentuje wyniki badań empirycznych przeprowadzonych wśród lokatorów trójmiejskich instytucji pomostowych w zakresie stosowanych przez nich strategii innowacji. Celem badania było wyłonienie dominujących postaw innowacyjnych w analizowanej grupie przedsiębiorstw, z uwzględnieniem sposobów wprowadzania innowacji na rynek (wybór między strategią ofensywną, defensywną i imitacyjną) oraz powiązań w procesie innowacyjnym...
-
Kierunki wykorzystania koncepcji design - thinking w doskonaleniu obszaru rejestracji i poczekalni przychodni
PublicationW niniejszym rozdziale przedstawiono podstawowe aspekty wykorzystania koncepcji design-thinking w doskonaleniu jakości usług zdrowotnych. Autorzy zaprezentowali specyficzny charakter usług zdrowotnych w odnisieniu do samej usługi, jej jakości oraz metod jej doskonalenia. Następnie poprzez zdiagnozowanie składowych łańcucha wydarzeń chronologicznych związanych z realizacją usługi medycznej, wydzielono obszar rejestracji i poczekalni,...
-
Standardy jakości w opiece zdrowotnej
PublicationW niniejszym rozdziale zaprezentowano podstawowe aspekty zarządzania jakością w opiece zdrowotnej ze szczególnym uwzglednieiem standardów jakości występujących w tej branży. Poruszono także temat specyfiki usług medycznych, w dużym stopniu decydującej o charakterze tworzonych standardów i narzucającej na nie wiele różnego rodzaju ograniczeń.
-
Projektowanie usług z wykorzystaniem koncepcji design - thinking
PublicationW niniejszym opracowaniu autorzy zaprezentowali uwarunkowania dotyczące projektowania usług z wykorzystaniem koncepcji design-thinking. W tym celu przybliżono specyficzne cechy działalności usługowej wraz z podstawami realizacji przedsiewzięć opartych na myśleniu projektowym. Wskazano także podstawowe korzyści jakie wynikają z wdrożenia metody, w szczególności aspekt kreatywnego myślenia generującego nowe usługi dla odbiorców.
-
Old Problems - New Solutions: Conversion of Capitals as a Tool for Shaping the Competitive Position in the Economic Field
PublicationThe acts and operations any social actor effectuates in each of the logically distinguished spheres of reality are conditioned by many factors, among which a reliable analysis of the strengths and weaknesses of an agent should be considered of utmost importance. The concept of capitals presented in this article divides the quantity of resources available to all acting agents into four main categories (which allows for determining...
-
Generatory zmian służące doskonaleniu usług medycznych
PublicationW rozdziale zaprezentowano podstawowe aspekty usług medycznych. Opisano typowe cechy usług, które odniesiono do usług medycznych, a także wyznaczono specyficzne cechy dla tego rodzaju usług. Następnie podjęto próbę zdefiniowania pojęcia jakość w usługach medycznych w nawiązaniu do potrzeb pacjenta. W rozdziale przybliżono najważniejsze z obecnie stosowanych, mechanizmów zapewnienia jakości w usługach medycznych, którymi są: Certyfikacja...
-
Błędy w działaniach zarządczych ukierunkowanych na kryzys w podmiotach leczniczych i ich wpływ na jakość usług
PublicationW niniejszym opracowaniu zaprezentowano podstawowe aspekty doskonalenia jakości w podmiotach leczniczych. Na podstawie przychodni zidentyfikowano mozlwie błędy związane z działaniami zarządczymi ukierunkowanymi na kryzys a także powiązania i ich wpływ na jakość świadczenia usługi zdrowotnej.
-
UWARUNKOWANIA APLIKACYJNE KONCEPCJI PUNKTÓW STEROWANIA JAKOŚCIĄ NA PRZYKŁADZIE USŁUG PRALNICZYCH
PublicationW artykule tym zaprezentowano charakterystykę procesu w profesjonalnej pralni chemicznej. Jako cel przyjęto identyfikację i opis zasadniczych punktów sterowania jakością (PSJ) w tego typu procesach. Przedstawiono też informacje, jak działania formalizujące PSJ przełożyły się na efekty konkretnej organizacji świadczącej usługi pralnicze
-
BASIS FOR INNOVATIVE TRANSFORMATION OF POLISH UNIVERSITIES – BACKGROUND AND SELECTED SOLUTIONS
PublicationThe article presents the background of the current pro-innovation and pro-quality transformation suggested in Polish universities. The first part contains a concise description of Polish higher education system. In the second part, an example of an internal quality assurance system was presented, which was implemented in the Gdańsk University of Technology. The summary indicates recommendations resulting from previous negative...
-
GDAŃSKA SZKOŁA JAKOŚCI - PRZYCZYNEK DO POMORSKIEJ I POLSKIEJ NAGRODY JAKOŚCI
PublicationPRZESTAWIONO ZARYS DOROBKU GDAŃSKIEJ SZKOŁY JAKOŚCI
-
Wykorzystanie narzedzi jakości w przedsiebiorstwach produkcyjnych i usługowych
PublicationW niniejszym opracowaniu autorzy zaprezentowali możliwość wykorzystania narzędzi jakości przez przedsiębiorstwa usługowe i wytwórcze. W tym celu przedstawione zostały wieloetapowe badania, na podstawie których wskazano znajomość narzędzi wśród przedsiębiorstw wraz z identyfikacją narzędzi, które nie wchodzą do klasycznego podziału narzędzi jakości. W kolejnym etapie badań dokonano identyfikacji obszarów, w których przedsiębiorstwa...
-
Ciągłe doskonalenie w zarządzaniu ciągłością działania
PublicationPrzedsiębiorstwa chcąc osiągnąć przewagę konkurencyjną poszukują nowych sposobów wyróżnienia się na rynku. Starają się doskonalić swoje procesy i zapewnić im ciągłość. Oznacza to, że powinny one zarządzać ciągłością działania. Jednak samo utrzymanie ciągłości działania nie wystarczy, aby móc sprawnie funkcjonować na dynamicznie zmieniającym się rynku. Celem artykułu jest przedstawienie powiązań pomiędzy ciągłym doskonaleniem oraz...
-
Innowacje w wymiarach jakości usług zdrowotnych w percepcji pacjentów przychodni publicznej opieki zdrowotnej
PublicationW niniejszym artykule zaprezentowano podstawowe aspekty związane z doskonaleniem jakości usług zdrowotnych. Omówiona została specyfika usług zdrowotnych wraz ze specyficznym podejściem do jakości tego typu branży. Autor zaprezentował także główne wymiary jakości usług a następnie dla tak zidentyfikowanych wymiarów zaprezentowane zostały badania przeprowadzone w odniesieniu do głównej grupy interesariuszy jaką są pacjenci podmiotów...
-
Percepcja jakości projektów usługowych
PublicationW nineijszym opracowaniu zaprezentowano kluczowe aspekty jakości w projektach usługowych. Przedstawiono charakterystykę determinant jakości w percepcji członków zespołu projektowego, jak również użytkowników wyniku. Determinanty zostały zaprezentowane w podziale na dwie grupy. Pierwsza grupa dotyczy determinant wystepujących we wszystkich projektach usługowych, druga zaś - determinant jakości uwzgledniających specyfikę danego rodzaju...