dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz
Zatrudnienie
- Profesor uczelni w Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
Publikacje
Filtry
wszystkich: 95
Katalog Publikacji
Rok 2009
-
Glukozynolany: znaczenie i metody oznaczania
PublikacjaWarzywa krzyżowe wzbudzają zainteresowanie badaczy jako potencjalne źródło substancji mogących znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych. Przeciwrakotwórcze właściwości tych roślin wiązane są z obecnością glukozynolanów i produktów ich rozkładu, tj. izotiocyjanianów i indoli, które wykazują wiele aktywności biologicznych istotnych z punktu widzenia chemoprewencji nowotworów. Wspomniane związki mają również aktywność...
-
Partial characterization of three Korean white lotus cultivars
PublikacjaThe nutritional and bioactive values of Korean white lotus cultivars (Muan, Chungyang, and Garam)extracted with methanol, water, and acetone solvents were evaluated by the contents of their bioactive compounds and antioxidant activity determined by ABTS, CUPRAC, FRAP, DPPH, and β-carotene-linoleic acid assays. HPLC, fluorometry, and FTIR spectroscopy were employed for evaluation of polyphenols and fatty acids. All lotus cultivar...
Rok 2008
-
Badania właściwości przeciwutleniających związków pochodzących z najczęściej spożywanych owoców i warzyw
PublikacjaW obronie przed reaktywnymi formami tlenu organizm wykorzystuje kilka systemów enzymatycznych oraz przeciwutleniacze endogenne. Dodatkowy mechanizm wzmacniający naturalną obronę ustroju stanowią przeciwutleniacze obecne w żywności, których szczególnie bogatym źródłem są owoce i warzywa. Najbardziej znanymi grupami związków o właściwościach przeciwutleniających, występującymi w roślinach jadalnych są przede wszystkim witaminy przeciwutleniające,...
-
Characterization of white cabbages from different cultivations by isothiocynates content and antioxidant activities
PublikacjaBadania epidemiologiczne wskazują, że wraz z zwiększeniem spożywania kapusty maleje ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Mechanizmy przeciwrakotwórczego działania nie są do końca wyjaśnione, jednak wiele badań przeprowadzonych z wykorzystaniem zwierząt i ludzi sugeruje, że substancje występujące w tych roślinach, szczególnie izotiocyjaniany (ITC) modulują aktywność enzymów I i II fazy. Aktywność przeciwutleniająca jest innym...
-
Estimation of concentration equilibrium constants of reaction between mutagenic HAA and antimutagenic cabbage phytochemicals based on data from Ames test
PublikacjaWykorzystano dane testu Amesa, przy pomocy którego oceniono antymutagenne właściwości fitokompleksu kapusty w stosunku do modelowych kancerogennych heterocyklicznych amin aromatycznych (HAA), do oszacowania stężeniowych stałych reakcji HAA z izotiocyjanianami występującymi w tym warzywie. Wyznaczone stężeniowe stałe reakcji wskazują na dużą stabilność powstałych koniugatów, a zatem sugerują, że kapusta może efektywnie chronić organizm...
-
Meat products Brassica exploiting anticarcinogenic potential of cabbage phytochemicals: Polish path to bio-inspired foods
PublikacjaBadania populacyjne ostatnich dwóch dziesięcioleci wskazują na sposób odżywiania jako jeden z głównych czynników zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi, z nowotworami włącznie. W przypadku chorób nowotworowych głównym elementem diety sprzyjającej kancerogenezie jest czerwone mięso. Ze względu na wartość odżywczą i powszechność spożycia produktów mięsnych, poprawienie ich wartości żywieniowej staje się problemem o istotnym znaczeniu...
-
Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki oznaczeń glukozynolanów (GLS), aktywności przeciwutleniającej (TRSA) oraz białek w próbkach białej kapusty pochodzącej z różnych rejonów geograficznych Europy. Glukobrassycyna i sinigryna były dominującymi GLS we wszystkich próbkach kapusty. Całkowita zawartość GLS mieściła się w zakresie od 3,3-7,7 µmol/g sm. Aktywność przeciwulteniająca próbek kapusty została oszacowana za pomocą testów ABTS,...
-
The effect of heating and fermenting on antioxidant properties of white cabbage
PublikacjaIt is widely believed that natural antioxidants found in food are significantly lost during processing. Nevertheless, it was recently demonstrated that processed fruits and vegetables may retain their antioxidant activity. In the present work, the changes in the overall antioxidant properties as a consequence of fermentation of cabbage and/or heat treatment of cabbage juices and extracts were studied. Fermentation processes as...
-
The exploitation of anticarcinogenic potential of white cabbage to improve nutritional value of meat products
PublikacjaBadania dotyczyły wykorzystania zalet składników kapusty białej w celu opracowania technologii wytwarzania wyrobów mięsnych wzbogaconych w związki przeciwrakotwórcze a zatem o poprawionej wartości żywieniowej. Wybór warzywa wynikał zarówno z środkowoeuropejskiej tradycji spożywania kapusty z daniami mięsnymi jak i badań modelowych wskazujących na technologiczne i zdrowotne zalety skojarzenia tego warzywa z mięsem.
-
The influence of fresh cabbage and sauerkraut juices on the activity of protective enzymes in human cell lines
PublikacjaMechanizmami przeciwrakotwórczego działania związków zawartych w kapuście jest m.in. metaboliczna aktywacja enzymów II fazy detoksykacji, indukcja enzymów naprawczych DNA oraz aktywnośc przeciwutleniająca. Do enzymów II fazy odtruwania należą m.in. S-transferazy glutationowe (GST) oraz oksydoreduktaza chinonowa NQO1 zwana też DT-diaforazą. GST katalizują reakcję sprzęgania glutationu z wieloma różnymi typami ksenobiotyków, ułatwiając...
Rok 2007
-
Rozdział 10.2 Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności
PublikacjaWystępowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw...
-
Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej
PublikacjaNa Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej podjęto wielokierunkowe prace mające na celu ocenę przeciwnowotworowych właściwości zarówno świeżej kapusty, jak i poddanej obróbce kulinarnej, stosując różne modele badawcze, dawki i formy preparatów warzywnych, zbliżone do rzeczywistego spożycia. Przedstawiona praca stanowi podsumowanie badań prowadzonych przez trzy zespoły badawcze. Stwierdzono, że składniki kapusty, zarówno świeżej,...
-
Wpływ obróbki kulinarnej na zawartość substancji bioaktywnych w kapuście białej (Brassica oleracea var. capitata f. alba)
PublikacjaChoroby nowotworowe stają się obecnie najbardziej znaczącym elementem kosztów leczenia społeczeństw oraz główną przyczyną przedwczesnych zgonów. Stąd też ogromne zainteresowanie profilaktyką przeciwnowotworową. W przypadku warzyw krzyżowych obserwowano najwyraźniejszą korelację pomiędzy poziomem spożycia, a obniżoną zapadalnością na nowotwory piersi, jelita grubego i płuc. W Europie Środkowej najważniejszym warzywem z rodziny krzyżowych...
Rok 2006
-
Metody oznaczania in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności. Cz. I
PublikacjaWystępowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw...
Rok 2005
-
Charakterystyka polifenoli: występowanie, właściwości, przegląd metodyk analitycznych
PublikacjaPolifenole należą do grupy wtórnych metabolitów roślin. Główne źródła w żywności, dzienne spożycie i biodostępność polifenoli zależą od gatunku rośliny, klimatu, sezonu, procesu obróbki i przyzwyczajeń kulturowych. Związki polifenolowe wykazują szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, pośród których wymienia się głównie aktywność przeciwutleniającą, przeciwrakotwórczą i przeciwzapalną. Potencjalnie szerokie zastosowania tych...
wyświetlono 3369 razy