prof. dr hab. inż. Halina Szeląg
Publikacje
Filtry
wszystkich: 29
Katalog Publikacji
Rok 2013
-
Emulsifi ers from renewable materials: an eco-friendly synthesis and properties
PublikacjaThe focus of this study was the preparation of novel bio based polyglycerol emulsifiers characterized by a one pot synthesis, thus by modified properties with respect to interfacial activity and effectiveness as emulsion stabilizers. The final products of the esterification process, carried out in the presence of carboxylates were used directly as emulsifiers (without purification or fractionation). Polyglycerol emulsifiers obtained...
-
One-Step Synthesis of W/O and O/W Emulsifiers in the Presence of Surface Active Agents
PublikacjaThe main goal of this study was to describe the method of the synthesis of the dodecyl-, tetradecyl-, hexadecyl- and octadecyl-propylene glycol emulsifiers in the presence of selected anionic and nonionic surfactants. Acyl propylene glycol emulsifiers were produced by esterification of propane-1,2-diol (propylene glycol, PG) with C12:0-C18:0 fatty acids in the presence of anionic sodium dodecyl sulfate (SDS) and nonionic-poly(ethylene...
Rok 2012
-
Fruit seeds oils as a cosmetic emulsions component
PublikacjaThe fruit seeds are known to have a considerable amount of oil and their potential specialty as nutraceutical oil was suggested based on high level of unsaturated triacyglycerols (major fatty acids are linoleic, linolenic, oleic) and a high content of tocols (tocopherols and tocotrienols). In this study the possibility of application fruit seeds oils in W/O and O/W emulsion systems was investigated to find the influence of the...
-
The possibility of use by-products for synthesis of emulsifiers
PublikacjaIn the last years the interest in use of materials originated from natural sources, e.g. vegetables to produce attractive products still grows. According to that, also the synthesis of these products should be adequate to the green chemistry requirements. The typical example observed in recent years focuses on utlization of bioglycerol - the by - product of global biodiesel manufacturing. The still growing production of biodiesel...
Rok 2011
-
Effect of alkyl sulfate on the phase behavior of microemulsions stabilized with monoacylglycerols
PublikacjaIn this study the effect of an anionic surfactant (sodium dodecyl sulfate SDS) and oils (hydrocarbons: C12-C16) on the formation and phase behavior of the systems of oil/monoacylglycerols (MAG):SDS/propylene glycol/water has been investigated. The effects of the surfactant mixture on the phase behavior and the concentrationof water or oil in the systems were studied at three temperatures (50, 55, 60 C). Electrical conductivity...
Rok 2010
-
Effect of lipid phase composition on autoxidation of water - in - oil emulsion
PublikacjaW pracy przedstawiono ocenę procesu autooksydacji emulsji W/O ze szczególnym uwzględnieniem składu fazy olejowej emulsji na postęp reakcji. Zbadano również wpływ wybranych antyoksydantów i emulgatorów na stabilność sporządzonych układów emulsyjnych.
-
Structuring of Emulsions by Tailoring the Composition of Crystalline Emulsifier
Publikacja
Rok 2009
-
Effect of crystalline emulsifier composition on structural transformations of water-in-oil emulsions: Emulsification and quiescent conditions
Publikacja -
Influence of sodium dodecyl sulfate presence on esterification of propylene glycol with lauric acid
PublikacjaZbadano wpływ obecności dodecylosiarczanu sodu na bezpośrednią estryfikację glikolu propylenowego kwasem laurynowym. Zbadano także rozkład wielkości cząstek mikroemulsji tworzącej się in situ w trakcie estryfikacji glikolu propylenowego kwasem laurynowym w obecności różnych stężeń dodecylosiarczanu. Oceniono wartość równowagi hydrofilowo - lipofilowej zsyntetyzowanych emulgatorów.
-
Otrzymywanie i właściwości pochodnych kwasów tłuszczowych w układach mikrozdyspergowanych
PublikacjaOpisano sposób syntezy emulgatorów - pochodnych polioli i kwasów tłuszczowych w układzie mikrozdyspergowanym. Przedstawiono wyniki badań dotyczące możliwości zastosowania monoacylogliceroli do otrzymywania mikroemulsji w układach zawierających różne fazy olejowe oraz wybrane surfaktanty anionowe i pochodne monoacylogliceroli.
Rok 2007
-
Biodegradability of modified emulsifiers - esters of polyols and fatty acids
PublikacjaBadano podatność na biodegradację wybranych emulgatorów estrów polioli i kwasów tłuszczowych przy użyciu testu zamkniętej butelki (OECD 301 D). Stwierdzono, że badane emulgatory nie mogą zostać uznane za łatwo ulegające biodegradacji. Najwyższy poziom rozkładu (57,3%) osiągnął emulgator C14Gna, najniższy (29,8%) AEGNa.
-
Synthesis of acylpropyleneglycol emulsifiers in microemulsion system
PublikacjaBadano wpływ obecności surfaktantów anionowych i niejonowych na postęp reakcji estryfikacji glikolu propylenowego kwasem dodekanowym. Wyznaczono niektóre stałe kinetyczne procesu (rząd reakcji i stała szybkości reakcji).
-
The possibility of use monoacylglycerols in a stabilization of microemulsion systems
PublikacjaMikroemulsje sporządzono przy użyciu mieszaniny monoestrów kwasów tłuszczowych z różną kompozycją wybranych anionowych i niejonowych surfaktantów. Badano wpływ mieszaniny surfaktantów oraz zawartości fazy wodnej i olejowej na zachowanie się faz w układach. Wykazano, że obecność surfaktantu bardziej hydrofilowego niż monoacyloglicerole wpływa na otrzymanie mikroemulsji zawierających większe stężenia wody.
Rok 2006
-
Langmuir monolayers of selected monoacylglycerols
PublikacjaZbadano właściwości monowarstw uzyskanych na granicy faz powietrze/woda dla głównego składnika emulgatorów acyloglicerolowych, monoacyloglicerolu. Określono wpływ długości łańcucha węglowodorowego (C14:0 - C18:0) badanego związku, temperatury subfazy oraz szybkości kompresji monowarstwy, na właściwości otrzymanego filmu.
-
Microstructural behavior of water-in-oil emulsions stabilized by fatty acid esters of propylene glycol and zinc fatty acid salts
PublikacjaZbadano wpływ składu emulgatorów acylopropylenoglikolowych, modyfikowanych mydłami cynku, na charakter przemian strukturalnych jakim ulegają emulsje W/O stabilizowane przez takie emulgatory. Badano zarówno etap emulgowania jak i mikrostrukturę oraz właściwości reologiczne otrzymanych emulsji.
-
Monowarstwy monoacylogliceroli i kwasów tłuszczowych na granicy faz powietrze/woda
PublikacjaZbadano oddziaływanie monolauroiloglicerolu i kwasu tłuszczowego w monowarstwach Langmuira na granicy faz powietrze/woda. Określono wpływ temperatury oraz stosunków molowych monoacyloglicerolu do kwasu tłuszczowego na ciśnienie powierzchniowe oraz elastyczność filmu międzyfazowego. Wyznaczone izotermy umożliwiły wyznaczenie powierzchni międzyfazowej przypadającej na cząsteczkę oraz ciśnienia zniszczenia filmu.
-
Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier
PublikacjaZbadano przemiany fazowe jakim ulegają układy emulsyjne w czasie procesu emulgowania, prowadzonego w obecności emulgatora acyloglicerolowego modyfikowanego stearynianem cynku. Rodzaj przemian mikrostrukturalnych jakim ulegały emulsje zależny był w głównej mierze od temperatury oraz zawartości fazy wodnej. Obserwowano powstawanie emulsji typu W/O, która wraz z obniżaniem temperatury ulegała inwersji prowadzącej do powstania dyspersji...
Rok 2005
-
Polyglycerol esters of lauric acid with defined hydrophile-lipophile properties.
PublikacjaZsyntetyzowano estrowe pochodne poligliceroli i kwasu laurynowego w obecności laurynianu sodu powstającego in situ. Przeanalizowano wpływ temperatury, stężenia katalizatora oraz czasu reakcji na postęp reakcji polimeryzacji glicerolu, a także wpływ stężenia karboksylanu i czasu reakcji na reakcję estryfikacji uzyskanej mieszaniny polioli kwasem laurynowym. Zauważono, że zastosowana metoda syntezy estrów poligliceroli prowadzi do...
-
Synthesis of polyglycerol esters of fatty acid with defined hydrophilic properties
PublikacjaOtrzymane w odrębnej reakcji mieszaniny poligliceroli poddano estryfikacji kwasami tłuszczowymi oktadekanowym i izooktadekanowym, w obecności odpowiednich mydeł sodu powstających in situ. Zaobserwowano wpływ stężenia karboksylanów sodu oraz budowy kwasu tłuszczowego na przebieg estryfikacji mieszaniny polioli. Stwierdzono, że zastosowany sposób prowadzenia reakcji pozwala zsyntetyzować efektywne emulgatory emulsji O/W, o wartościach...
-
Viscoelastic properties of oil-in-water emulsions stabilized by acylpropyleneglycol emulsifiers obtained with sodium soaps
PublikacjaZbadano właściwości reologiczne emulsji typu O/W, stabilizowanych emulgatorami acylopropylenoglikolowymi. Do badań wykorzystano reometr o kontrolowanym naprężeniu ścinającym. Wykonano testy oscylacyjne tzw. ''dużej deformacji próbki'' oraz analizy typu ''pełzanie i powrót''. Stwierdzono, że właściwości lepkosprężyste emulsji determinowane były składem stosowanego emulgatora. Wszystkie badane układy emulsyjne charakteryzowały się...
wyświetlono 786 razy