Katedra Technologii Koloidów i Lipidów - Jednostki Administracyjne - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Katedra Technologii Koloidów i Lipidów

Filtry

wszystkich: 157

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2008
Rok 2016
Rok 2014
Rok 2017
Rok 2023
  • Static in vitro digestion model adapted to the general older adult population: an INFOGEST international consensus
    Publikacja
    • O. Ménard
    • U. Lesmes
    • C. S. Shani-Levi
    • A. Araiza Calahorra
    • A. Lavoisier
    • M. Morzel
    • A. Rieder
    • G. Feron
    • S. Nebbia
    • L. Mashiah... i 16 innych

    - Food & Function - Rok 2023

    Understanding the mechanisms of food digestion is of paramount importance to determine the effect foods have on human health. Significant knowledge on the fate of food during digestion has been generated in healthy adults due to the development of physiologically-relevant in vitro digestion models. However, it appears that the performance of the oro-gastrointestinal tract is affected by ageing and that a model simulating the digestive...

    Pełny tekst do pobrania w portalu

Rok 2015
Rok 2010
Rok 2003
  • Struktura triacylogliceroli wybranych olejów i tłuszczów.

    Zbadano strukturę wybranych triacylogliceroli (TAG) stosując zmodyfikowaną metodę Brockerhoffa. Surowcami tłuszczowymi były oleje roślinne: rzepakowy niskoerukowy (NE), rzepakowy wysokoerukowy (WE) słonecznikowy, sojowy, oliwkowy, oraz tłuszcze zwierzęce - łój i smalec. Stwierdzono, że w przebadanych olejach roślinnych pozycję sn-2 TAG zajmują głównie nienasycone kwasy osiemnastowęglowe: kwas linolowy (C18:2) i linolenowy...

  • Technologie stosowane do otrzymywania tłuszczów smażalniczych.
    Publikacja

    Podano technologie, które mają lub mogą mieć zastosowanie do otrzymywania tłuszczów smażalniczych. Są to: heterogeniczne uwodornienie na katalizatorach metalicznych, głównie niklowych, frakcjonowana krystalizacja, mieszanie tłuszczów lub ich przeestryfikowanie. Przedstawiono wybrane oleje pozyskiwane z roślin oleistych poddanych modyfikacji genetycznej składu kwasów tłuszczowych. Omówiono zalety i wady każdej z metod modyfikacji...

  • The effect of mixed anionic-cationic films composition on flotation of hydrocarbon particles from water
    Publikacja

    Badano adsorpcję dodecylosulfonianu sodowego oraz jednego z bromków alkilo-trimetyloamoniowych z roztworów ich mieszanin na granicach faz woda/powietrze oraz woda/dodekan. Obliczone stężenia powierzchniowe poszczególnych surfaktantów wykorzystano do wyznaczenia składu filmów adsorpcyjnych. Skład filmów anionowo-kationowych był podstawą do przewidywania zmian ładunku elektrostatycznego kropli dodekanu oraz efektywności flotacji...

Rok 2007
Rok 2021
Rok 2022