dr inż. Roman Pawłowicz
Publications
Filters
total: 36
Catalog Publications
Year 2017
-
Analiza składu fazy gazowej wytwarzanej podczas fermentacji ciemnej
PublicationFermentacja ciemna umożliwia otrzymywanie bio-wodoru z substratów pochodzenia biologicznego, np. z biomasy ligno-celulozowej. Kontrola i właściwe sterowanie przebiegiem procesu fermentacji ciemnej wymaga bieżącego monitoringu składu powstającej fazy gazowej. W niniejszej pracy przedstawiono metodykę analizy składu fazy gazowej z wykorzystaniem techniki GC-TCD-FID. Zaproponowana metodyka umożliwia oznaczenie następujących gazów...
-
Kapilarna chromatografia gazowa fazy nad-powierzchniowej – HS-CGC w badaniach składu lotnych produktów hydrolizy biomasy ligno-celulozowej – BMLC
PublicationW pracy przedstawiono sposoby obróbki biomasy ligno-celulozowej, których celem jest rozpulchnienie struktury surowca i zwiększenie dostępności struktur dla czynników hydrolizujących. Na podstawie przeglądu literatury wskazano na możliwe do zidentyfikowania związki obecne w hydrolizatach z biomasy ligno-celulozowej. Opracowano metodykę oraz zbadano możliwość oznaczania lotnych produktów hydrolizy chemicznej z wykorzystaniem techniki...
Year 2016
-
Comparison of oil yield and quality obtained by different extraction procedures from salmon (Salmo salar) processing byproducts
PublicationThe content and composition of lipids in different byproducts (skins, heads, and backbones) from mechanically processed farmed Atlantic salmon were determined and compared with that obtained from wild salmon. Three different procedures were used to establish the optimal conditions of oil extraction (at high temperature −95°C, “cold” extraction at temperature not exceeding 15°C and enzyme assisted with Alcalase). “Cold” extraction...
-
Isolation and characterization of Acid Soluble Collagen from the Skin of African Catfish (Clarias gariepinus), Salmon (Salmo salar) and Baltic cod (Gadus morhua)
PublicationAcid-soluble collagen (ASC) from the fish skin of African catfish (Clarias gariepinus), Salmon (Salmo salar) and Baltic cod (Gadus morhua) was extracted and characterized. The ASC extraction yield was 75%, 73% and 68%, respectively. The denaturation and melting temperatures of African catfish ASC (29.3°C and 100.0°C) were significantly higher than ASC of Salmon and Baltic cod (20.6°C and 90.5°C; 15.2°C and 86.7°C, respectively), assessed...
-
Rozdzielanie, identyfikacja i oznaczanie składników osadu z produkcji olejów jadalnych w warunkach NP-HPLC
PublicationPraca dotyczy badań nad wykorzystaniem rozdzielania w warunkach adsorpcyjnej w normalnych układach faz wysokosprawnej kolumnowej chromatografii cieczowej (NP - HPLC) w celu wyjaśnienia składu uciążliwego osadu tworzącego się w płytowym wymienniku ciepła jako jednego z modułów systemu przeznaczonego do odzysku nieskroplonego heksanu po ekstrakcji oleju z nasion. W badaniach wykorzystano spektrofotometrię w zakresie...
Year 2014
-
The effect of high pressure at subzero temperature on proteins solubility, drip loss and texture of fish (cod and salmon) and mammal’s (pork and beef) meat
PublicationOne of the possibilities of using high pressure technique in inactivation of microorganism is conducting this process at subzero temperature. However, for its practical application in meat preservation the appropriate properties of meat should be kept. Therefore, the aim of this work was to examine the effect of pressure at subzero temperature (without freezing of water) on proteins and texture of mammal’s and cold-adapted fish...
Year 2013
-
Emulsifi ers from renewable materials: an eco-friendly synthesis and properties
PublicationThe focus of this study was the preparation of novel bio based polyglycerol emulsifiers characterized by a one pot synthesis, thus by modified properties with respect to interfacial activity and effectiveness as emulsion stabilizers. The final products of the esterification process, carried out in the presence of carboxylates were used directly as emulsifiers (without purification or fractionation). Polyglycerol emulsifiers obtained...
-
Problemy z oznaczaniem zawartości fazy stałej z zastosowaniem normy ISO 8292 = Problems with the solid fat content determination using the ISO 8292 standard.
PublicationZawartość fazy stałej (SFC) jest parametrem charakteryzującym właściwości fizyczne i użytkowe tłuszczów stałych. Otrzymanie prawidłowego wyniku zależy od zastosowania odpowiedniej procedury termostatowania próbki przed pomiarem, a ta z zależy od rodzaju badanego tłuszczu. Przed oznaczeniem SFC wszystkie TAG, które są stałe w temperaturze 0oC powinny wykrystalizować, a tłuszcz osiągnąć trwałą formę krystaliczną. Pierwsza norma IUPAC...
-
The influence of the UV irradiation on degradation of virgin rapeseed oils
PublicationThis paper presents research which is a continuation of the investigations described earlier. The aim of these studies was to determine the influence of UV irradiation on flavor and the oxidative stability of different rapeseed oils varieties. For the purpose of this study, oil samples underwent accelerated deterioration for 4.5 h under a UV light test. In the obtained sample, characteristic values (peroxide (PV, 1.23–1.62 meq...
Year 2012
-
Virgin rapeseed oils obtained from different rape varieties by cold pressed method - their characteristics, properties, and differences
PublicationCelem pracy było porównanie olejów uzyskanych z różnych odmian rzepaku. Oznaczono skład kwasów tłuszczowych, wartości liczb charakterystycznych (AcV, AnV, PV, TOTOX), zawartość karotenów, tokoferoli, chlorofili, polifenoli, metali (żelazo i miedź). Oznaczono stabilność oksydatywną olejów tłoczonych na zimno. Oznaczono skład frakcji lotnej i przeprowadzono analizy sensoryczne.
Year 2010
-
Photoinduced and thermal oxidation of rapeseed and sunflower oils
PublicationCelem prezentowanych badań było porównanie stabilności oksydatywnej olejów rzepakowych i słonecznikowych. Na etapie przyspieszania utleniania zastosowano promieniowanie UV. Po naświetlaniu lotne produkty utlenienia były izolowane z fazy nadpowierzchniowej przy pomocy mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej HS-SPME(włókno DVB/CAR/PDMS) i oznaczane z zastosowaniem chromatografii gazowej z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (GC/FID)....
Year 2009
-
Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady
PublicationW pracy zbadano 28 próbek miazgi kakaowej, 12 próbek tłuszczu kakaowego i 6 próbek mleka w proszku w celu stwierdzenia, czy znajdujš się w nich obce tłuszcze. W przypadku miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego zastosowano metodę HPLC do analizy TAG. W przypadku tłuszczu wyekstrahowanego z mleka w proszku zastosowano metodę GLC do analizy składu kwasów tłuszczowych. W próbkach miazgi kakaowej i mleka w proszku nie stwierdzono obecności...
-
Biopaliwa z rzepaku : wybór i adaptacja do oleju rzepakowego: metody określania stopnia konwersji oleju do estrów metylowych
PublicationDokonano przeglądu metod określania stopnia konwersji olejów do estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Wybrano metodę polegającą na pomiarze współczynnika załamania światła i zaadaptowano ją do potrzeb oleju rzepakowego. Wyniki skorelowano z wartościami mierzonymi met. HPSEC. W porównaniu ze stosowaną w normie metodą chromatograficzną i innymi metodami, była to analiza prosta, szybka i niedroga.
-
Effect of crystalline emulsifier composition on structural transformations of water-in-oil emulsions: Emulsification and quiescent conditions
Publication -
Nowe techniki instrumentalne na tle tradycyjnych metod analizy stabilności oksydatywnej olejów roślinnych
PublicationObiecującą metodą oznaczania stabilnosci oksydatywnej olejów roślinnych może okazać się technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej połączona z techniką chromatografii gazowej (SPME/GC) z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (FID) lub spektrometrii mas (MS). Przy pomocy wspomnianej metody, na podstawie zależności stosunku stężeń heksanalu do 2-trans-nonenalu w funkcji czasu naświetlania promieniowaniem ultrafioletowym, wyznaczono...
-
Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE
PublicationW pracy przeanalizowano 31 czekolad: 14 ciemnych, 14 mlecznych i 3 białe. Czekolady te pochodziły od 14 różnych producentów. Na opakowaniach 12 badanych czekolad znajdowała się informacja, że zawierają one tłuszcze CBE, przy czym w 4 z nich zawartość tych tłuszczów przekraczała dozwolone 5%. Na 19 czekoladach nie było informacji o obecności CBE, jednak w 8 z nich tę obecność stwierdzono. Siedem spośród tych czekolad pochodziło...
Year 2008
-
Wpływ przeestryfikowania chemicznego na właściwości trójskładnikowych mieszanek tłuszczowych
PublicationUżywając trzech surowców tłuszczowych: oleju rzepakowego, oleju kokosowego i podwójnie frakcjonowanej stearyny palmowej oraz stosując kombinację dwóch metod modyfikacji: mieszania i przeestryfikowania chemicznego otrzymano pięć różnych tłuszczów. Przeestryfikowano mieszankę trójskładnikową, oraz trzy mieszanki dwuskładnikowe. Te ostatnie następnie zostały zmieszane z trzecim tłuszczem. We wszystkich otrzymanych tłuszczach stosunek...
Year 2007
-
Charakterystyka frakcji oleju palmowego otrzymanych na drodze wielostopniowej krystalizacji
PublicationPrzeprowadzono wielostopniową frakcjonowaną krystalizację oleju palmowego z acetonu. Stosując temperatury krystalizacji od 25 do 0C, otrzymano siedem frakcji znacznie różniących się budową chemiczną i właściwościami fizycznymi. We frakcjach oznaczono skład kwasów tłuszczowych metodą GLC oraz zawartość triacylogliceroli metodą HPLC. Zbadano też właściwości fizyczne otrzymanych frakcji. Oznaczono zawartości fazy stałej metodą pulsacyjnego...
Year 2006
-
Analiza fazy tłuszczowej czekolady w celu stwierdzenia jej zafałszowania
PublicationDyrektywa Unii Europejskiej zezwala na obecność w czekoladzie równoważników masła kakaowego w ilości do 5% masy produktu. W pracy badano pięć próbek czekolad w celu stwierdzenia, czy i w jakiej ilości występują w nich tłuszcze typu CBE. Skład triacylogliceroli oznaczano metodę HPLC. W dwóch analizowanych czekoladach obecny był tylko tłuszcz kakaowy. W jednej czekoladzie stwierdzono obecność CBE w ilości kilku procent, przy czym...
-
Przykłady zafałszowań fazy tłuszczowej w wybranych artykułach mleczarskich
PublicationBadano fazy tłuszczowe produktów mlecznych takich jak: masło ekstra, sery żółte i mleko w proszku, w celu stwierdzenia obecności tłuszczów obcych. W badanych tłuszczach oznaczono skład kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej. Na podstawie kompleksowej analizy głównych kwasów tłuszczowych w niektórych z nich stwierdzono obecność znacznych ilości nie deklarowanych przez producentów olejów roślinnych.
Year 2005
-
Oznaczanie zawartości fazy stałej w tłuszczach i związane z tym problemy analityczne
PublicationZawartość fazy stałej jest podstawowym parametrem, który w sposób ilościowy charakteryzuje właściwości fizyczne tłuszczów stałych. Istnieje wiele pośrednich metod analitycznych pozwalających określić indeks fazy stałej w tłuszczu na podstawie innych właściwości fizycznych. Pulsacyjny magnetyczny rezonans jądrowy jest metodą zalecaną przez normy międzynarodowe do oznaczania zawartości fazy stałej w tłuszczach. Przed tym oznaczeniem...
-
Właściwości fizyczne frakcji łoju oraz ich mieszanek
PublicationBadano frakcje łoju oraz mieszanki tłuszczowe zawierające te frakcje. W badanych tłuszczach oznaczano zawartość fazy stałej metodą pNMR. Stosowano różne metody termostatowania tłuszczów przed analizą. Wyznaczono również charakterystyki topnienia wybranych tłuszczów, stosując podobne procedury termostatowania jak w przypadku metody NMR. Wydłużenie czasu chłodzenia w temp. 0 st.C wpływało na wzrost zawartości fazy stałej. Im niższa...
-
Zawartości fazy stałej we frakcjach wybranych tłuszczów oraz w ich mieszankach
PublicationBadano frakcje oleju palmowego, łoju i tłuszczu mlekowego oraz mieszanek w których skład te frakcje wchodziły. Zawartość fazy stałej oznaczano metodą pNMR. Na drodze dwustopniowej krystalizacji w/w tłuszczów otrzymano frakcje nisko-, wysokotopliwą i środkową. Wyznaczono profile zawartości fazy stałej mieszanek zawierających różne proporcje frakcji nisko- i wysokotopliwej. Frakcje niskotopliwe krystalizują bardzo powoli dlatego...
Year 2004
-
Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym.
PublicationZbadano właściwości fizyczne mieszanek łoju wołowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym. Oznaczano zawartość fazy stałej metodą NMR, stosując różne metody termostatowania badanych tłuszczów przed analizą. Charakterystyki topnienia wyznaczono metodą DSC. Przed wyznaczeniem krzywych topnienia stosowano takie same etapy termostatowania jak przed oznaczeniem zawartości fazy stałej. W mieszankach...
-
Badanie podatności spolimeryzowanych triacylogliceroli na hydrolizę w obecności lipazy trzustkowej. Study of susceptibility polymerized triacylglycerols to hydrolytic action of pancreatic lipase.
PublicationBadano przebieg lipolizy ogrzewanego oleju rzepakowego i słonecznikowego o wysokim stopniu przemian termooksydatywnych. Wykorzystano do tego netodę HPSEC. Stopień lipolizy polimerów i dimerów TAG zależał głównie od ich ilości. W oleju o najniższym stopniu przemian (31%FP) związki te uległy lipolizie prawie w 100%, lecz przy wydłużonym czasie reakcji.
-
Oznaczanie fazy stałej w tłuszczach. Determination of solid fat content in fats.
PublicationW pracy dokonano przeglądu metod oznaczania indeksu fazy stałej (SFI - solid fat index) oraz zawartości fazy stałej (SFC - solid fat content) w tłuszczach. Obok metody NMR, obecnie powszechnie stosowanej i zalecanej przez normy, przedstawiono też inne metody analityczne które stosowano, lub stosuje się do tego typu analiz.
-
Properties of W/O emulsions stabilized with acylglycerol emulsifiers modified with zinc carboxylates.
PublicationZbadano właściwości modelowych emulsji W/O, stabilizowanych emulgatorami acyloglicerolowymi, modyfikowanymi karboksylanami cynku. Przedstawiono wyniki mikroskopowej, konduktometrycznej i kalorymetrycznej analizy wpływu składu i stężenia emulgatora oraz zawartości fazy wodnej na wielkość kropel fazy rozproszonej emulsji i stabilność układu dyspersyjnego.
-
Właściwości fizyczne łoju wołowego.
PublicationBadano właściwości fizyczne trzech różnych próbek łoju wołowego, które różniły się składem kwasów tłuszczowych, a przez to również cechami fizycznymi. W badanych tłuszczach oznaczano zawartość fazy stałej metodą pNMR, oraz wyznaczano ich charakterystyki topnienia metodą DSC. Oznaczając zawartość fazy stałej w łoju stosowano różne temperatury i czasy termostatowania. Pomiary wykonywano metodą równoległą oraz szeregową. Tłuszcze...
-
Właściwości fizyczne mieszanek trójskładnikowych zawierających masło kakaowe. Physical properties of ternary fat blends containing cocoa butter.
PublicationBadano właściwości fizyczne (zawartość fazy stałej i charakterystyki topnienia) trójskładnikowych mieszanek zawierających obok masła kakaowego, tłuszcz mleczny oraz frakcję łoju o wąskim zakresie topienia. W porównaniu z tłuszczem mlecznym, frakcja łoju w mniejszym stopniu ograniczała powstawanie formy beta oraz obniżała zawartość fazy stałej w mieszance.
-
Wpływ procedury termostatowania oraz sposobu przeprowadzenia pomiaru na wyniki oceny zawartość fazy stałej w wybranych tłuszczach.Influence of procedure of termostating and methods of measurements on solid fat content in selected fats.
PublicationW pracy przedstawiono sposoby przygotowania próbek tłuszczów przed oznaczeniem zawartości fazy stałej opracowane przez organizacje międzynarodowe oraz instytucje specjalizujące się w chemii i analizie tłuszczów. Porównano stosowane procedury termostatowania i metody pomiaru, oraz zbadano ich wpływ na zawartość fazy stałej w wybranych tłuszczach.
Year 2003
-
Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym i uwodornionym olejem rzepakowym przy użyciu metod DSC i NMR.
PublicationBadano właściwości fizyczne mieszanek łoju wołowego z uwodornionym i ciekłym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym, wykorzystując metodę skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC) oraz metodę pulsacyjnego NMR. Analizowane tłuszcze przed oznaczeniem zawartości fazy stałej termostatowano w różny sposób. Takie same etapy termostatowania zastosowano przed wyznaczeniem krzywych topnienia metodą DSC.
-
Porównanie dwóch metod termostatowania stosowanych przy oznaczaniu zawartości fazy stałej w oleju palmowym.
PublicationZbadano wpływ sposobu termostatowania oleju palmowego, jego frakcji oraz tłuszczów uwodornionych na zawartość fazy stałej i charakterystykę topnienia. Stosowano dwa sposoby termostatowania przeznaczone dla oleju palmowego:wg normy ISO (16 h w 10oC, oraz metody IUPAC (1h w 0oC).
-
Właściwości fizyczne mieszanek tłuszczowych zawierających olej palmowy.
PublicationZbadano właściwości fizyczne mieszanek oleju palmowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym. Zastosowano metodę pulsacyjnego NMR do oznaczenia zawartości fazy stałej, stosując różne metody termostatowania badanych tłuszczów przed analizą. Krzywe topnienia mieszanek tłuszczowych wyznaczono metodą DSC stosując etapy termostatowania analogiczne jak przed oznaczeniem fazy stałej. Zbadano wpływ...
-
Zastosowanie metod NMR i DSC do badania mieszanek zawierających olej palmowy
PublicationW pracy badano olej palmowy oraz mieszanki oleju palmowego z uwodornionym lub ciekłym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym. W metodach NMR i DSC stosowano podobne sposoby termostatowania tzn. próbki przed analizą były termostatowane przez 1 godz. w temp 0oC (podobnie jak tłuszcz uwodorniony w normie ISO) lub przez 16 godz. w temp. 10oC (podobnie jak olej palmowy w normie ISO). Dodatkowo metodą DSC analizowano wszystkie...
Year 2002
-
Badanie właściwości fizycznych olejów sojowego i rzepakowego uwodornionych na katalizatorach miedziowych i miedziowo-niklowych
PublicationBadano zawartość fazy stałej oraz charakterystyki topnienia olejów sojowego i rzepakowego uwodornionych na różnych katalizatorach miedziowych oraz miedziowych promotorowanych niklem. Promotorowanie kontaktów miedziowych niklem ma na celu podwyższenie ich aktywności bez negatywnego wpływu na selektywność procesu. Zbadano wpływ stopnia uwodornienia oleju, rodzaju i stężenia katalizatora, temperatury procesu oraz zawartość niklu w...
-
Uwodornienie oleju sojowego i rzepakowego na katalizatorach miedziowych promotorowanych niklem i tlenkiem glinu. Hydrogenation of soybean and rapeseed oil with copper catalysts activated with nickel and aluminium oxide
PublicationBadano nowy typ katalizatorów miedziowych promotorowanych niklem, o stosunku Cu do Ni w granicach od 1:0,0036 do 1:0,018 w?w, osadzonych na Al2O3, przeznaczonych do selektywnego uwodornienia kwasu linolenowego w olejach roślinnych. Uwodornienie prowadzono w laboratoryjnym reaktorze typu "dead end" na oleju sojowym i rzepakowym, a kontakty mieszane - w stęż. 0,5% i 1% Cu. Na podstawie badań stwierdzono, że promotorowanie znacząco...
seen 1303 times