ISSN:
Punkty Ministerialne: Pomoc
Rok | Punkty | Lista |
---|---|---|
Rok 2024 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego 2024 |
Rok | Punkty | Lista |
---|---|---|
2024 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego 2024 |
2023 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego 2023 |
2022 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego (2019-2022) |
2021 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego (2019-2022) |
2020 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego (2019-2022) |
2019 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego (2019-2022) |
2010 | 2 | B |
Impact Factor:
Prace opublikowane w tym czasopiśmie
Filtry
wszystkich: 31
Katalog Czasopism
-
Problemy analityczne związane a badaniem postępu reakcji lipolizy tłuszczów ogrzewanych
PublikacjaOkreślano postęp enzymatycznej hydrolizy ogrzewanych i nie ogrzewanych olejów (olej rzepakowy i oleje oliwkowe). W tym celu badano ilość kwasów tłuszczowych uwalnianych z triacylogliceroli w procesie enzymatycznej hydrolizy. Porównywano trzy metody: miareczkową, HPSEC i metodę wagową. Stwierdzono, że w przypadku olejów nie ogrzewanych porównywalne wyniki dawały zarówno metoda wagowa, jak i HPSEC. Metoda ta informowała jednocześnie...
-
Przemiany termooksydatywne wybranych olejów oliwkowych i oleju rzepakowego, zachodzące w czasie ogrzewania i smażenia
PublikacjaOmówiono przemiany termooksydatywne zachodzące w tłuszczu podczas procesu smażenia oraz wpływ produktów powstających w wyniku tych przemian na zdrowie człowieka. Na przykładzie wybranych olejów oliwkowych (Extra virgin, Pomace i Sansa) oraz oleju rzepakowego pokazano zależność wybranych wskaźników jakości tłuszczów smażalniczych (LK, LOO, L.An, zawartość frakcji polarnej oraz polimerów i dimerów TAG) od czasu smażenia i rodzaju...
-
Zmiany wybranych parametrów fizykochemicznych olejów oliwkowych i oleju rzepakowego w czasie procesu smażenia w cienkiej warstwie
PublikacjaBadano zmiany wybranych wyróżników jakości oleju w zależności od czasu ogrzewania i rodzaju użytego tłuszczu, podczas modelowego smażenia w cienkiej warstwie tłuszczu. Oznaczanymi wyróżnikami były: LK, LOO, LAn, nD40, zawartość frakcji polarnej oraz ilość dimerów i polimerów TAG. Jako medium smażalnicze stosowano różne rodzaje olejów oliwkowych (Extra virgin, pomace, sansa) oraz olej rzepakowy.Stwierdzono, że tempo przemian termooksydatywnych...
-
Charakterystyka frakcji oleju palmowego otrzymanych na drodze wielostopniowej krystalizacji
PublikacjaPrzeprowadzono wielostopniową frakcjonowaną krystalizację oleju palmowego z acetonu. Stosując temperatury krystalizacji od 25 do 0C, otrzymano siedem frakcji znacznie różniących się budową chemiczną i właściwościami fizycznymi. We frakcjach oznaczono skład kwasów tłuszczowych metodą GLC oraz zawartość triacylogliceroli metodą HPLC. Zbadano też właściwości fizyczne otrzymanych frakcji. Oznaczono zawartości fazy stałej metodą pulsacyjnego...
-
Porównanie przemian termooksydatywnych zachodzących w wybranych olejach oliwkowych, oleinie palmowej i oleju rzepakowym podczas modelowego smażenia kawałków ziemniaków w głębokim tłuszczu
PublikacjaBadano przemiany zachodzące w tłuszczu podczas procesu "głębokiego smażenia" kawałków ziemniaków. Jako medium smażalnicze stosowano oleje: oliwkowe (pomace, sansa) oleinę palmową oraz rzepakowy. Określano zachodzące w nich zmiany takich wyróżników jak liczba kwasowa, liczba nadtlenkowa, anizydynowa, współczynnik ekstynkcji przy 232nm oraz zawartości frakcji polarnej, sumy dimerów i polimerów, współczynnik załamania światła oraz...
-
Zmiany wybranych parametrów fizykochemicznych olejów oliwkowych i oleju rzepakowego w czasie procesu smażenia w cienkiej warstwie tłuszczu
PublikacjaBadano zmiany wybranych wyróżników jakości oleju w zależności od czasu ogrzewania i rodzaju użytego tłuszczu, podczas modelowego smażenia w cienkiej warstwie tłuszczu. Oznaczanymi wyróżnikami były: LK, LOO, LAn, współczynnik załamania światła, zawartość frakcji polarnej oraz ilość dimerów i polimerów TAG. Jako medium smażalnicze stosowano różne rodzaje olejów oliwkowych (Extra virgin, pomace, sansa) oraz olej rzepakowy. Stwierdzono,...
-
Nowe metody instrumentalne oceny jakości olejów jadalnych
PublikacjaW publikacji przedstawiono nowe podejście do oceny jakości olejów jadalnych. W ostatnich latach prowadzi się szereg badań w celu opracowania szybkiej, taniej i łatwej do wykonania metody oznaczania jakości produktów spożywczych. W przypadku oceny roślinnych olejów jadalnych obiecująca wydaje się technika analizy lotnych składników badanych próbek z wykorzystaniem chromatografii gazowej i nosów elektronicznych. Substancje lotne...
-
Wpływ przeestryfikowania chemicznego na właściwości trójskładnikowych mieszanek tłuszczowych
PublikacjaUżywając trzech surowców tłuszczowych: oleju rzepakowego, oleju kokosowego i podwójnie frakcjonowanej stearyny palmowej oraz stosując kombinację dwóch metod modyfikacji: mieszania i przeestryfikowania chemicznego otrzymano pięć różnych tłuszczów. Przeestryfikowano mieszankę trójskładnikową, oraz trzy mieszanki dwuskładnikowe. Te ostatnie następnie zostały zmieszane z trzecim tłuszczem. We wszystkich otrzymanych tłuszczach stosunek...
-
Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE
PublikacjaW pracy przeanalizowano 31 czekolad: 14 ciemnych, 14 mlecznych i 3 białe. Czekolady te pochodziły od 14 różnych producentów. Na opakowaniach 12 badanych czekolad znajdowała się informacja, że zawierają one tłuszcze CBE, przy czym w 4 z nich zawartość tych tłuszczów przekraczała dozwolone 5%. Na 19 czekoladach nie było informacji o obecności CBE, jednak w 8 z nich tę obecność stwierdzono. Siedem spośród tych czekolad pochodziło...
-
Nowe techniki instrumentalne na tle tradycyjnych metod analizy stabilności oksydatywnej olejów roślinnych
PublikacjaObiecującą metodą oznaczania stabilnosci oksydatywnej olejów roślinnych może okazać się technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej połączona z techniką chromatografii gazowej (SPME/GC) z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (FID) lub spektrometrii mas (MS). Przy pomocy wspomnianej metody, na podstawie zależności stosunku stężeń heksanalu do 2-trans-nonenalu w funkcji czasu naświetlania promieniowaniem ultrafioletowym, wyznaczono...
-
Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady
PublikacjaW pracy zbadano 28 próbek miazgi kakaowej, 12 próbek tłuszczu kakaowego i 6 próbek mleka w proszku w celu stwierdzenia, czy znajdujš się w nich obce tłuszcze. W przypadku miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego zastosowano metodę HPLC do analizy TAG. W przypadku tłuszczu wyekstrahowanego z mleka w proszku zastosowano metodę GLC do analizy składu kwasów tłuszczowych. W próbkach miazgi kakaowej i mleka w proszku nie stwierdzono obecności...
-
Biopaliwa z rzepaku : wybór i adaptacja do oleju rzepakowego: metody określania stopnia konwersji oleju do estrów metylowych
PublikacjaDokonano przeglądu metod określania stopnia konwersji olejów do estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Wybrano metodę polegającą na pomiarze współczynnika załamania światła i zaadaptowano ją do potrzeb oleju rzepakowego. Wyniki skorelowano z wartościami mierzonymi met. HPSEC. W porównaniu ze stosowaną w normie metodą chromatograficzną i innymi metodami, była to analiza prosta, szybka i niedroga.
-
Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas kaprylowy na drodze enzymatycznej acydolizy
PublikacjaBadano wpływ wybranych parametrów enzymatycznej acydolizy na ilość wbudowanego kwasu kaprylowego w cząsteczki riacylogliceroli oleju rzepakowego. Zmieniano stosunki molowe reagentów: czas reakcji oraz środowisko reakcji. Stwierdzono,że najkorzystniejsze warunki wbudowywaniania się tego kwasu w cząsteczki TAG były przy następujących parametrach: zawartość wody w peparacie enzymatycznym Lipozyme RM IM - 10% ; stosunek molowy oleju...
-
Struktura triacylogliceroli olejów z nasion truskawki, maliny i czarnej porzeczki
PublikacjaPrzedmiotem badań było określenie struktury triacylogliceroli (TAG) olejów z nasion maliny, truskawki i czarnej porzeczki. W TAG badanych olejów pozycje zewnętrzne sn-1 i sn-3 zajmują głównie kwasy nasycone palmitynowy C16:0 i stearynowy C18:0 oraz kwas C18:1 (n-7). Przeważająca ilość kwasu linolowego C18:2 (n-6)występującego w badanych olejach zajmuje pozycje wewnętrzną sn-2. Udział procentowy pozostałych KT w pozycjach sn-1,3...
-
Porównanie dwóch metod termostatowania stosowanych przy oznaczaniu zawartości fazy stałej w oleju palmowym.
PublikacjaZbadano wpływ sposobu termostatowania oleju palmowego, jego frakcji oraz tłuszczów uwodornionych na zawartość fazy stałej i charakterystykę topnienia. Stosowano dwa sposoby termostatowania przeznaczone dla oleju palmowego:wg normy ISO (16 h w 10oC, oraz metody IUPAC (1h w 0oC).
-
Porównanie metod oznaczania struktury triacylogliceroli z wykorzystaniem lipazy trzustkowej - metody Brockerhoffa i metody ISO.
PublikacjaPorównano dwie metody oznaczania struktury triacylogliceroli (TAG) przy użyciu lipazy trzustkowej - metody Brockerhoffa i metody wg normy ISO. Substratami tłuszczowymi użytymi do badań były oleje: rzepakowy niskoerukowy, rzepakowy wysokoerukowy oraz olej oliwkowy. Metoda opracowana w postaci normy ISO wymaga wprowadzenia pewnych zmian: należy sporządzać zawiesinę enzymu w roztworze buforu TRIS, zwiększyć ilość próby użytej...
-
Metody badania struktury triacylogliceroli.
PublikacjaOmówiono strukturę triacylogliceroli oraz liczbę możliwych kombinacji różnych triacylogliceroli w zależności od ilości występujących w nich kwasów tłuszczowych. Przedstawiono różne metody określania rozmieszczenia kwasów tłuszczowych w poszczególnych pozycjach cząsteczek triacylogliceroli. Pokazano metody enzymatyczne z zastosowaniem lipaz regio - i stereospecyficznych oraz metody wykorzystujące wysokosprawną chromatografię cieczową...
-
Wykorzystanie lipaz do produkcji strukturyzowanych lipidów.
PublikacjaOmówiono metody otrzymywanie strukturyzowanych lipidów na drodze enzymatycznego przeestryfikowania oraz żywieniowe i funkcjonalne znaczenie tak uzyskanych produktów. Pokazano specyficzność lipaz i wykorzystanie ich jako biokatalizatorów w procesie przeestryfikowania. Omówiono także źródła substratów olejów i donorów acyli, używanych do produkcji strukturyzowanych lipidów.
-
Technologie stosowane do otrzymywania tłuszczów smażalniczych.
PublikacjaPodano technologie, które mają lub mogą mieć zastosowanie do otrzymywania tłuszczów smażalniczych. Są to: heterogeniczne uwodornienie na katalizatorach metalicznych, głównie niklowych, frakcjonowana krystalizacja, mieszanie tłuszczów lub ich przeestryfikowanie. Przedstawiono wybrane oleje pozyskiwane z roślin oleistych poddanych modyfikacji genetycznej składu kwasów tłuszczowych. Omówiono zalety i wady każdej z metod modyfikacji...
-
Struktura triacylogliceroli wybranych olejów i tłuszczów.
PublikacjaZbadano strukturę wybranych triacylogliceroli (TAG) stosując zmodyfikowaną metodę Brockerhoffa. Surowcami tłuszczowymi były oleje roślinne: rzepakowy niskoerukowy (NE), rzepakowy wysokoerukowy (WE) słonecznikowy, sojowy, oliwkowy, oraz tłuszcze zwierzęce - łój i smalec. Stwierdzono, że w przebadanych olejach roślinnych pozycję sn-2 TAG zajmują głównie nienasycone kwasy osiemnastowęglowe: kwas linolowy (C18:2) i linolenowy...
wyświetlono 1594 razy