Robert Tylingo - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 56

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2012
Rok 2018
Rok 2004
Rok 2014
Rok 2013
Rok 2019
Rok 2022
Rok 2020
Rok 2024
Rok 2021
Rok 2005
  • Wpływ temperatury procesu na przemiany tłuszczu podczas głębokiego smażenia
    Publikacja

    Badano wpływ temperatury w zakresie 160 - 190 C na przemiany termooksydatywne tłuszczów smażalniczych. Miarą degradacji tłuszczu była zmiana jego lepkości. Stwierdzono, że wzrost temperatury i czasu smażenia powoduje wzrost lepkości tłuszczu. Szybkość tych zmian była różna dla różnych surowców tłuszczowych. Wyznaczono równania opisujące wzrost lepkości tłuszczów w funkcji czasu dla temperatur: 160, 175 i 190 C.

Rok 2016
  • Wpływ zmiennych procesu kapsułkowania współosiowego na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego
    Publikacja

    - Rok 2016

    Praca stanowi kontynuację badań nad stabilnością olejów jadalnych kapsułkowanych metodą współosiową, w strukturze naturalnych polimerów. W badaniach określono wpływ wybranych czynników procesu kapsułkowania na stabilność modelowego oleju rzepakowego na podstawie oznaczeń zawartości pierwotnych i wtórnych produktów utlenienia. Uzyskane wyniki dowodzą, że najmniejsze zmiany oksydacyjne zachodzą podczas kapsułkowania oleju za pomocą...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

Rok 2017
  • Zasady zapewniania bezpieczeństwa żywności
    Publikacja

    - Rok 2017

    Żywność jest niezbędnym elementem życia człowieka, a jej spożywanie jest czynnością codzienną i bardzo ważną dla funkcjonowania organizmu. Produkcja i spożycie żywności wywołuje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i środowiskowe. Pominięcie aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności skutkowałoby występowaniem chorób układu pokarmowego oraz strat ekonomicznych o zasięgu zarówno regionalnym, jak i światowym. Bezpieczeństwo żywności...

Rok 2015

wyświetlono 4709 razy