Publikacje
Filtry
wszystkich: 469
Katalog Publikacji
Rok 2009
-
Czynniki sukcesu i ich wpływ na proces produkcji
PublikacjaProces produkcji jest jednym z elementów łańcucha dostaw. Z tego względu podstawš do okrelenia atrybutów procesu produkcji jest jego rola w osišgnięciu sukcesu przez cały łańcuch dostaw. W wyniku dokonanej analizy literatury dotyczšcej problematyki kluczowych czynników sukcesu łańcucha dostaw, do okrelenia atrybutów procesu produkcji został wykorzystany model SCOR (Supply-Chain Operations Referencemodel). W artykule scharakteryzowano...
-
Determinanty jakości usług w zakładach opieki zdrowotnej
PublikacjaNiniejsza publikacja ma na celu zaprezentowanie możliwości prowadzenia analiz dotyczących jakości usług zdrowotnych, poprzez zidentyfikowanie i scharakteryzowanie kluczowych determinant jakości usług. Przedstawione analizy ograniczono do przychodni publicznej opieki zdrowotnej, z uwagi na fakt powszechności korzystania klientów z tego typu zakładów opieki zdrowotnej, a także pewnego niedostatku opracowań związanych z przychodniami,...
-
Doskonalenie strumienia wartości
PublikacjaKsiążka ta ma na celu praktyczne ujęcie problemu optymalizacji przedsiębiorstwa opartej na koncepcji Lean (z ang. Lean – szczupły) i jej narzędziu Mapowania Strumienia Wartości. ---- Tu pobierzesz jej pełną treść w wersji elektronicznej: https://drive.google.com/file/d/1xNrdiuOHKpyjzG5dY3ocFG8fp2hY1b9C/view?usp=sharing ---- Prezentowane...
-
Evolution of manufacturing systems
PublikacjaZmiany następujące w otoczeniu przedsiębiorstw wpływają na sposób realizacji transformacji zasobów wejściowych w wyjścia w systemach produkcyjnych. XX wiek, a szczególnie jego ostatnie dekady charakteryzuje gwałtowny rozwój technologii i zmiany czynników o charakterze organizacyjnym. W niniejszym rozdziale przedstawiono ewolucję systemów produkcyjnych związaną z rozwojem automatyzacji, technologii informatycznych, komunikacyjnych...
-
Factors of change in the planning and control process
PublikacjaZmianom podlegajš wszystkie procesy realizowane w organizacji, również proces planowania i sterowania. W rozdziale przedstawiono klasyfikację czynników zmiany tego procesu i scharakteryzowano poszczególne rodzaje czynników. Przedstawiono również ogólne wytyczne dla procesu identyfikacji i pomiaru czynników zmiany procesu planowania i sterowania. Zaprezentowano też przykładowe mierniki czynników zmiany, zgodne z atrybutami modelu...
-
Investigation of sour substances by a set of all-solid-state membrane electrodes
PublikacjaTestowano elektrody typu all solid state (ASS) w roztworach elektrolitów zawierających substancje o smaku kwaśnym. Elektrody typu ASS zawierają dwa typy membran. Badano wpływ grubości membrany oraz stosunku związek lipofilowy/ chlorek poliwinilu na odpowiedzi elektrod. Stwierdzono, że grubość elektro aktywnego polimeru, nie ma wpływu na czułość i stabilność elektrod w przeciwieństwie do grubości membrany składającej się ze związku...
-
Komputerowe wspomaganie zarządzania jakością w systemach klasy MRP/ERP z uwzględnieniem specyfiki sektora MŚP
PublikacjaW opracowaniu przedstawiono koncepcje integracji komputerowych aplikacji wspomagających zarządzanie jakością z systemami klasy MRP/ERP. W rezultacie przeprowadzonej analizy dotyczącej genezy i zastosowań modułów wspierających zarządzanie jakością w systemach zintegrowanych sformułowano wnioski dotyczące funkcjonalności tych systemów zarządzania oraz ich możliwości aplikacyjnych w sektorze MŚP.
-
Modele doskonałości w opiece zdrowotnej
PublikacjaW niniejszej publikacji zaprezentowano kluczowe aspekty adaptacji Modelu Doskonałości EFQM na potrzeby zakładów opieki zdrowotnej. Przedstawione zostały charakterystyki poszczególnych kryteriów wchodzących w skład modelu, w odniesieniu do usług zdrowotnych. Autorzy zaprezentowali także przykłady zastosowań przktycznych Modelu EFQM, wraz z korzyściami jakie odniosły zakłady opieki zdrowotnej w wybranych krajach europejskich.
-
Potrzeby MŚP regionu pomorskiego w zakresie metod nadzorowania procesów
PublikacjaOdpowiednie stosowanie zasad orientacji procesowej decyduje o skuteczności i efektywności systemów zarządzania jakością. Poniższe opracowanie przedstawia wyniki badań pilotażowych mających wstępnie odpowiedzieć na pytanie w jakim stopniu małe i średnie firmy regionu pomorskiego są świadome znaczenia i przygotowane do systemowo ujętego nadzorowania swoich procesów.
-
Principles of TQM in tourist service's continuous improvement
PublikacjaNiniejszy rozdział ma na celu zaprezentowanie możliwych do realizacji form i kierunków doskonalenia usług turystycznych z wykorzystaniem kluczowych założeń koncepcji Kompleksowego Zarządzania Jakością (TQM) oraz wskazaniem kluczowej roli kierownictwa placówek turystycznych, w inicjowaniu doskonalenia jakości oferowanych usług. Uszczegółowieniu podstawowych kierunków doskonalenia jakości posłużyły kluczowe kryteria TQM, w odniesieniu...
-
Quality improvement in health care services
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano podstawowe formy doskonalenia jakości w usługach medycznych. Zaprezentowano kluczowe metody jakie mogą być stosowane przez zakłady opieki zdrowotnej, zarówno w tzw. "leczeniu zamkniętym" - szpitale, jak i "leczeniu otwartym" - przychodnie. Dokonano również analizy podejścia systemowego do doskonalenia jakości usług medycznych wiążącego się z reformami projakościowymi w ogólnonarodowych systemach...
-
Rola kształtowania się postaw kadry kierowniczej średniego szczebla w doskonaleniu systemu zarządzania jakością na przykładzie organizacji branży hotelarskiej
PublikacjaW opracowaniu zaprezentowano praktyczne doświadczenia związane z wprowadzaniem systemu zarządzania jakością w średniej wielkości hotelu. Proces wdrażania zaprojektowano w oparciu o pogłębioną analizę potrzeb i oczekiwań średniej kadry kierowniczej. W podobny sposób wprowadzono zmiany po roku do-świadczeń z funkcjonowania tego systemu. W podsumowaniu, przedstawiono konkretne korzyści, jakie osiągnęła organizacja dzięki zastosowaniu...
-
Teoria ograniczeń w planowaniu i sterowaniu produkcją.
PublikacjaPlanowanie i sterowanie produkcją jest jedną z istotniejszych funkcji realizowanych przez przedsiebiorstwo. Ma na celu zapewnienie sprawnego i efektywnego wykonania zadań, realizacji operacji oraz przepływu materiałów i informacji w organizacji, których wynikiem jest wytworzenie wyrobu lub usługi oczekiwanej przez klienta. Obejmuje takie działania, jak: planowanie i przydział zasobów niezbędnych do wykonania zadań, ustalenie sekwencji...
-
The influence of different expression of CYP3A4 izoenzymes on metabolic pathway derivatives in human hepatoma cells
PublikacjaCelem przeprowadzonych badań było określenie różnic w metabolizmie pochodnych C-857 i C-1748 w komórkach ludzkiego nowotworu wątroby HepG2 oraz określenie wpływu na ich biotransformację w podwyższonej ekspresji izoenzymu CYP3A4 w tejże linii. Uzyskane wyniki wskazały, że związek C-857, jak również C-1748 metabolizuje w komórkach HepG2 oraz Hep3A4 do wielu reaktywnych, niestabilnych metabolitów. Różnice w biotransformacji były bardzo...
-
Tworzenie klastra w regionie
PublikacjaAutorka na przykładzie inicjatywy klastrowej - Grupy MTD dowodzi, że odgórne kreowanie klastra przez władze publiczne jest przedsięwzięciem ryzykownym. Kluczowym determinantem rozwoju grona jest zaangażowany koordynator; nie mniej ważną rolę odgrywają trwałe powiązania, zaufanie, wspólnota celów i norm kulturowych. Obecność tych czynników cementuje klaster, zaś ich brak pociąga za sobą rozpad sztucznie zainicjowanej sieci.
-
Wdrażanie Lean Six Sigma w MŚP sektora produkcyjnego
PublikacjaW opracowaniu przedstawiono rozważania dotyczące wprowadzania metodyki Lean Six Sigma w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw produkcyjnych. Zaprezentowano odwołującą się do kontekstu tej metodyki charakterystykę MŚP oraz zaproponowano 5 etapowy model implementacyjny uwzględniający czynniki wpływające na skuteczne i adekwatne do możliwości i potrzeb MŚP adaptowanie tego podejścia.
-
Wybrane aspekty wykorzystania projakościowych systemów zarządzania w szkolnictwie wyższym
Publikacja -
Wybrane aspekty wykorzystania projakościowych systemów zarządzania w szkolnictwie wyższym
PublikacjaW opracowaniu przedstawiono rozważania dotyczące relacji jakie łączą systemy zarządzania skoncentrowane na jakości z elementami zarządzania wiedzą w wyższych uczelniach. Zaproponowano trójetapowy model rozwojowy projakościowego systemu zarządzania uczelnią uwzględniający elementy zarządzania wiedzą w ramach struktur procesowych.
-
Zarządzanie jakością w realizacji projektów
PublikacjaW publikacji zaprezentowano kluczowe aspekty zarządzania jakocią w projektach. Przedstawiono podejście do jakości zarówno projektu jako całości, jak i poszczególnych jego etapów.
-
Zastosowanie teorii ograniczeń do harmonogramowania zadań w środowisku jedno i wieloprojektowym
Publikacja
Rok 2008
-
Buforowanie i harmonogramowanie w wybranych metodach planowania i sterowania produkcją
PublikacjaW artykule przedstawiono rodzaje buforów w systemach produkcyjnych oraz realizowane przez nie funkcje. Dokonano analizy porównawczej buforów dla wybranych metod planowania i sterowania produkcją oraz przedstawiono lokalizację buforów w systemach produkcyjnych wykorzystujących te metody. W końcowej części artykułu porównano harmonogramowanie produkcji i kontrolę procesu produkcyjnego dla wybranych metod planowania i sterowania produkcją.
-
Koncepcja pomiaru jakości obsługi klienta w zakładach opieki zdrowotnej.
PublikacjaNiniejsza rozprawa doktorska poświęcona jest problematyce zarządzania jakością w systemach gospodarczych. Dotyczy ona szczególności metodyki pomiaru jakości obsługi klienta w zakładach opieki zdrowotnej. Ustawiczna transformacja systemów opieki zdrowotnej, zarówno w Polsce i na świecie, jednocześnie niedostatek opracowań, dotyczących zarządzania jakością w opiece zdrowotnej (szczególnie w przychodniach), dowodzi konieczności poszukiwania...
-
Metodyka Logicznego Wnioskowania w procesie realizacji zmiany.
PublikacjaRozdział ten jest poświecony problematyce możliwości wykorzystania metodyki i narzędzi Wnioskowania Logicznego w celu planowania i realizacji efektywnej zmiany. Przedstawiono w nim trzyetapowy model procesu Logicznego Wnioskowania i scharakteryzowano funkcje poszczególnych narzędzi. Zaprezentowano również przykłady budowy wybranych narzędzi TOC TP. W rozdziale przedstawiono ponadto miejsce poszczególnych narzędzi Logicznego Wnioskowania...
-
Multichannel taste sensors with lipid, lipid like – polymer membranes
Publikacja -
Planowanie realizacji zadań zgodnie z koncepcją łańcucha krytycznego
PublikacjaW artykule przedstawiono metodę łańcucha krytycznego CCPM, zgodną z Teorią Ograniczeń, która pozwala zaplanować projekt i poprzez skuteczną koncentrację na ograniczeniu i efektywną kontrolę wykonania przedsięwzięcia, chronić terminowość całego planu, a nie poszczególnych zadań. Scharakteryzowano łańcuch krytyczny, bufory czasowe, ich lokalizację oraz pełnioną rolę przy eliminowaniu strat w budowie planu i w procesie kontroli przedsięwzięcia....
-
Podaż na Mazowszu a rozwój klastrów. Cz. 3
PublikacjaAutorka identyfikuje i opisuje występujące na Mazowszu inicjatywy klastrowe, szczególną uwagę poświęcając klastrom rolniczym. W ostatnich latach obserwuje się systematyczny przyrost sformalizowanych układów klastrowych w całym kraju. W przypadku inicjatyw klastrowych w woj. mazowieckim - część z nich kształtuje się w sposób naturalny - w oparciu o występujące mechanizmy rynkowe, ale większość powstała i sformalizowała się w odpowiedzi...
-
Podaż na Mazowszu a rozwój klastrów. Cz.2
PublikacjaArtykuł zawiera główne wnioski z badań przeprowadzonych w 2005r. i 2007r. na Mazowszu pod kątem rozwoju klastrów wysokotechnologicznych. Na podstawie obliczeń współczynnika lokalizacji LQ (location quotient) zostały zidentyfikowane istotne koncentracje branż high-tech na Mazowszu, a następnie w oparciu o metodę OECD do badania interakcji zostały przeanalizowane trzy sektory high-tech występujące w obrębie Obszaru Metropolitarnego...
-
Przykłady systemów opieki zdrowotnej, funkcjonujących na założeniach modelu ubezpieczeniowego
PublikacjaNiniejszy rozdział przedstawia kluczowe zagadnienia związane z klasyfikacja systemów opieki zdrowotnej ze szczególnym uwzględnieniem systemu ubezpieczeniowego. Zaprezentoewano kluczowe cechy systemu ubezpuieczeniowego, usługowego i rezydualnego, oraz systemu Siemiaszki, a także zaprezentowano przykłady systemów opieki zdrowotnej Niemiec i Austrii jako przedstawicieli systemów opartych na modelu ubezpieczeniowym.
-
Quality system documentation of smes in process management framework
PublikacjaThe article presents elements of original methodology of process-oriented quality management system implementation to be applied in small organizations. The primary objective of the paper is to show process based documentation structure of a quality system and simple method of processes control description. Thus, guidelines for preparation of quality system documentation in process management framework, related research results...
-
Różne aspekty działalności innowacyjnej w sektorze MSP
PublikacjaW opracowaniu przedstawiono rozważania dotyczące znaczenia i specyfiki działalności innowacyjnej w małych i średnich przedsiębiorstwach.Określono charakterystyczne cechy tej grupy organizacji w odniesieniu do wprowadzania innowacji procesowej i organizacyjnej. Szczególną uwagę zwrócono na zalezności pomiędzy działalnościa innowacyjną a zarządzaniem wiedzą i normatywnymi systemami zarządzania.
-
Uwarunkowania aplikacyjne koncepcji Six Sigma w sektorze MŚP
PublikacjaArtykuł porusza istotne, z punktu widzenia podnoszenia konkurencyjności sektora MŚP a rzadko przedstawiane w literaturze krajowej, zagadnienie wykorzystania w tej grupie przedsiębiorstw koncepcji Six Sigma. Obok charakterystycznych cech MŚP wywierających wpływ na zastosowanie w nich metodyki Six Sigma, przedstawiono związki tej koncepcji z systemami zarządzania jakością.
-
Wybrane aspekty integracji normatywnych systemów zarządzania w sektorze MŚP
PublikacjaW opracowaniu przedstawiono studium uwarunkowań związanych z wprowadzaniem zintegrowanych normatywnych systemów zarządzania w sektorze MŚP. Obok motywów wdrażania kolejnych systemów zarządzania w tym sektorze przedstawiono opartą na wynikach badań krajowych i zagranicznych analizę czynników towarzyszących integracji.
-
Zmiana procesu planowania i sterowania produkcją a etapy i narzędzia logicznego wnioskowania. - (Logistyka - nauka)
PublikacjaW artykule przedstawiono etapy realizacji pełnej zmiany przy zastosowaniu Teorii Ograniczeń i Logicznego Wnioskowania. Scharakteryzowano wykonywane działania na każdym etapie zmiany i powiązane z nimi narzędzia. Zaprezentowano również zależności pomiędzy rodzajami zmian procesu planowania i sterowania produkcją a wykonywanymi etapami Logicznego Wnioskowania. W końcowej części artykułu przedstawiono schematy wykorzystania Logicznego...
Rok 2007
-
Aplication of theory of constraints thinking process in change management
PublikacjaW rozdziale przedstawiono schemat realizacji zmiany z wykorzystaniem metodologii zgodnego z Teorią Ograniczeń Logicznego Wnioskowania. Scharakteryzowano ponadto cel i zakres stosowania poszczególnych narzędzi Logicznego Wnioskowania w zarządzaniu zmianą. Zaprezentowano również zastosowanie Logicznego Wnioskowania w pokonywaniu kolejnych warstw oporu wobec zmian oraz omówiono rolę poszczególnych narzędzi w tym zakresie.
-
Business process management - integracja reinżynierii procesów gospodarczych z kompleksowym zarządzaniem jakością
Publikacja -
Business process management - integracja reinżynierii procesów gospodarczych z kompleksowym zarządzaniem jakością
PublikacjaW artykule przedstawiono analizę zasadniczych nurtów procesowego podejścia do zarządzania organizacjami. W celu uzasadnienia tezy, że koncepcja zarządzania procesami gospodarczymi (BPM) jest rezultatem ewolucji orientacji procesowej, integrującej cechy reinżynierii procesowej oraz kompleksowego zarządzania jakością (TQM), przedstawiono charakterystykę BPR a następnie na bazie krytyki tego podejścia zaprezentowano najważniejsze...
-
Change managmement in production planning and control.
PublikacjaW artykule przedstawiono zależności pomiędzy zmianami w planowaniu i sterowaniu produkcją a zmianami kosztowymi, kulturowymi, organizacyjnymi i technicznymi. Zaprezentowano również klasyfikację zmian w procesie planowania i sterowania produkcją względem czterech podstawowych wyróżników: celu i źródła zmiany, treści zmiany, sposobu przeprowadzenia zmiany i skutków zmiany. Scharakteryzowano ponadto czynniki wewnętrzne i zewnętrzne...
-
Charakterystyka MŚP w kontekście podejścia procesowego
PublikacjaArtykuł przedstawia wynikające z rozległego studium literaturowego charakterystyczne uwarunkowania związane z wykorzystaniem orientacji procesowej w sektorze MŚP. Szczególny nacisk położono na rolę systemów zarządzania jakością w promowaniu zarządzania procesami w mniejszych organizacjach.
-
Metoda określania wpływu procesów na realizację celów strategicznych jako narzędzie doskonalenia organizacji
Publikacja -
Metoda określania wpływu procesów na realizację celów strategicznych jako narzędzie doskonalenia organizacji
PublikacjaW artykule przedstawiono uzasadnienie, założenia oraz charakterystykę metody umożliwiającej określanie oddziaływania procesów realizowanych w organizacji na jej cele strategiczne. Metoda ta jest szczególnie przydatna w zorientowanych procesowo systemach zarządzania, wspierając ich diagnozowanie i usprawnianie. Przyjęte rozwiązania dostosowują opisaną metodę do potrzeb i możliwości małych i średnich organizacji.
-
Ocena modeli grupowego wdrażania systemów jakości w MŚP
PublikacjaW artykule przedstawiono charakterystykę wybranych inicjatyw grupowego wdrażania systemów jakości w małych i średnich przedsiębiorstwach stosowanych w Polsce i za granicą. W odniesieniu do kluczowych elementów tych przedsięwzięć, zaprezentowano włacną propozycje rozwiązań usprawniających stosowane w praktyce podejścia.
-
Przedmowa
PublikacjaPrzedmowa do monografii
-
Samoocena poziomu dojrzałości małych i średnich przedsiębiorstw w zakresie wykorzystania podejścia procesowego
PublikacjaW opracowaniu przedstawiono propozycję metody służącej ocenie stopnia praktycznego stosowania podejścia procesowego w małych i średnich przedsiębiorstwach. Metodę tę przedstawiono na tle krytycznej, pod względem możliwości praktycznego wykorzystania w sektorze MŚP, oceny znanych modeli samooceny przedsiębiorstw takich, jak Model Doskonałości EFQM czy też Model Nagrody im. M. Baldridge'a.
-
Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku
PublikacjaOmówiono klasy smaku i działanie zmysłu smaku, który odgrywa ogromną rolę w ocenie jakości żywności metodami organoleptycznymi. Metody te nie są w pełni obiektywne, stąd poszukuje się sztucznego sensora smaku. Przedstawiono szereg rozwiązań prowadzących do opracowania sensora smaku na większą skalę. Omówiono wybrane potencjometryczne i woltamperometryczne sensory smaku, a także ich handlowe modele.
-
Wprowadzanie koncepcji Lean Management w sektorze MŚP na podstawie doświadczeń francuskich
PublikacjaW opracowaniu przedstawiono rozważania dotyczące wprowadzania koncepcji Lean Management w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw. Na przykładzie opracowanego i wprowadzonego przez organizację CEFORALP we Francji programu zaprezentowano uwarunkowania towarzyszące grupowemu wdrażaniu koncepcji Lean w MŚP sektora produkcyjnego oraz przedstawiono korzyści jakie odniosły firmy uczestniczące w tym przedsięwzięciu.
-
Wybrane możliwości aplikacyjne kwadratowej funkcji strat jakościowych
PublikacjaW opracowaniu przedstawiono wysuniętą przez G. Taguchi'ego koncepcję strat jakościowych oraz podano przykładowe zastosowania funkcji strat jakościowych w rozwiązywaniu problemów występujących w procesach planowania i zarządzania produkcją.
-
Wykorzystanie metody planowania i sterowania produkcją zgodnej z teorią ograniczeń do optymalizacji procesu produkcyjnego
PublikacjaOptymalizacja procesu produkcyjnego nie jest możliwa bez zastosowania odpowiedniej metody planowania i sterowania produkcją, dostosowanej do cech systemu produkcji i wymagań rynku. W artykule scharakteryzowano metodę werbel-bufor-lina zgodną z Teorią Ograniczeń i jej wpływ na parametry systemu produkcji. Przedstawiono algorytmy, które umożliwiają planować i sterować produkcją zgodnie z wymogami TOC i dostarczają informacji pozwalających...
-
Wykorzystanie wnioskowania logicznego w planowaniu i sterowaniu produkcją
PublikacjaEfektywną realizację zmain, również w procesie planowania i sterowania produkcją, wspomagają odpowiednie metody i narzędzia. W artykule przedstawiono etapy realizacji pełnej zmiany według Logicznego Wnioskowania, zgodnej z teoria Ograniczeń. Scharakteryzowano też cel i zakres stosowania poszczególnych narzędzi Logicznego Wnioskowania w realizacji zmainy procesu planowania i sterowania produkcją. Artykuł prezentuje ponadto powiązania...
-
Zarządzanie wiedzą w systemach zarządzania jakością
PublikacjaW artykule przedstawiono rozważania dotyczące specyfiki zarządzania wiedzą w sektorze MŚP oraz roli systemów zarządzania jakością opartych na wymaganiach normy ISO 9001 w promowaniu tej koncepcji. Szczególną uwagę zwrócono na powiązania zarządzania wiedzą z podejściem procesowym stanowiącym jeden z filarów systemów zarządzania jakością.
-
Znaczenie i kryteria wyboru jednostki certyfikującej normatywne systemy zarządzania
PublikacjaW opracowaniu zaprezentowano rozważania dotyczące kryteriów oraz roli wyboru jednostki certyfikującej wdrożone normatywne systemy zarządzania w przedsiębiorstwach. Szczególną uwagę zwrócono na uwarunkowania związane z wyborem i certyfikacją tych systemów w sektorze MŚP.