dr inż. Roman Pawłowicz
Zatrudnienie
Publikacje
Filtry
wszystkich: 36
Katalog Publikacji
Rok 2006
-
Analiza fazy tłuszczowej czekolady w celu stwierdzenia jej zafałszowania
PublikacjaDyrektywa Unii Europejskiej zezwala na obecność w czekoladzie równoważników masła kakaowego w ilości do 5% masy produktu. W pracy badano pięć próbek czekolad w celu stwierdzenia, czy i w jakiej ilości występują w nich tłuszcze typu CBE. Skład triacylogliceroli oznaczano metodę HPLC. W dwóch analizowanych czekoladach obecny był tylko tłuszcz kakaowy. W jednej czekoladzie stwierdzono obecność CBE w ilości kilku procent, przy czym...
Rok 2017
-
Analiza składu fazy gazowej wytwarzanej podczas fermentacji ciemnej
PublikacjaFermentacja ciemna umożliwia otrzymywanie bio-wodoru z substratów pochodzenia biologicznego, np. z biomasy ligno-celulozowej. Kontrola i właściwe sterowanie przebiegiem procesu fermentacji ciemnej wymaga bieżącego monitoringu składu powstającej fazy gazowej. W niniejszej pracy przedstawiono metodykę analizy składu fazy gazowej z wykorzystaniem techniki GC-TCD-FID. Zaproponowana metodyka umożliwia oznaczenie następujących gazów...
-
Kapilarna chromatografia gazowa fazy nad-powierzchniowej – HS-CGC w badaniach składu lotnych produktów hydrolizy biomasy ligno-celulozowej – BMLC
PublikacjaW pracy przedstawiono sposoby obróbki biomasy ligno-celulozowej, których celem jest rozpulchnienie struktury surowca i zwiększenie dostępności struktur dla czynników hydrolizujących. Na podstawie przeglądu literatury wskazano na możliwe do zidentyfikowania związki obecne w hydrolizatach z biomasy ligno-celulozowej. Opracowano metodykę oraz zbadano możliwość oznaczania lotnych produktów hydrolizy chemicznej z wykorzystaniem techniki...
Rok 2009
-
Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady
PublikacjaW pracy zbadano 28 próbek miazgi kakaowej, 12 próbek tłuszczu kakaowego i 6 próbek mleka w proszku w celu stwierdzenia, czy znajdujš się w nich obce tłuszcze. W przypadku miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego zastosowano metodę HPLC do analizy TAG. W przypadku tłuszczu wyekstrahowanego z mleka w proszku zastosowano metodę GLC do analizy składu kwasów tłuszczowych. W próbkach miazgi kakaowej i mleka w proszku nie stwierdzono obecności...
-
Biopaliwa z rzepaku : wybór i adaptacja do oleju rzepakowego: metody określania stopnia konwersji oleju do estrów metylowych
PublikacjaDokonano przeglądu metod określania stopnia konwersji olejów do estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Wybrano metodę polegającą na pomiarze współczynnika załamania światła i zaadaptowano ją do potrzeb oleju rzepakowego. Wyniki skorelowano z wartościami mierzonymi met. HPSEC. W porównaniu ze stosowaną w normie metodą chromatograficzną i innymi metodami, była to analiza prosta, szybka i niedroga.
-
Effect of crystalline emulsifier composition on structural transformations of water-in-oil emulsions: Emulsification and quiescent conditions
Publikacja -
Nowe techniki instrumentalne na tle tradycyjnych metod analizy stabilności oksydatywnej olejów roślinnych
PublikacjaObiecującą metodą oznaczania stabilnosci oksydatywnej olejów roślinnych może okazać się technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej połączona z techniką chromatografii gazowej (SPME/GC) z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (FID) lub spektrometrii mas (MS). Przy pomocy wspomnianej metody, na podstawie zależności stosunku stężeń heksanalu do 2-trans-nonenalu w funkcji czasu naświetlania promieniowaniem ultrafioletowym, wyznaczono...
Rok 2003
-
Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym i uwodornionym olejem rzepakowym przy użyciu metod DSC i NMR.
PublikacjaBadano właściwości fizyczne mieszanek łoju wołowego z uwodornionym i ciekłym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym, wykorzystując metodę skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC) oraz metodę pulsacyjnego NMR. Analizowane tłuszcze przed oznaczeniem zawartości fazy stałej termostatowano w różny sposób. Takie same etapy termostatowania zastosowano przed wyznaczeniem krzywych topnienia metodą DSC.
-
Porównanie dwóch metod termostatowania stosowanych przy oznaczaniu zawartości fazy stałej w oleju palmowym.
PublikacjaZbadano wpływ sposobu termostatowania oleju palmowego, jego frakcji oraz tłuszczów uwodornionych na zawartość fazy stałej i charakterystykę topnienia. Stosowano dwa sposoby termostatowania przeznaczone dla oleju palmowego:wg normy ISO (16 h w 10oC, oraz metody IUPAC (1h w 0oC).
Rok 2004
-
Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym.
PublikacjaZbadano właściwości fizyczne mieszanek łoju wołowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym. Oznaczano zawartość fazy stałej metodą NMR, stosując różne metody termostatowania badanych tłuszczów przed analizą. Charakterystyki topnienia wyznaczono metodą DSC. Przed wyznaczeniem krzywych topnienia stosowano takie same etapy termostatowania jak przed oznaczeniem zawartości fazy stałej. W mieszankach...
-
Badanie podatności spolimeryzowanych triacylogliceroli na hydrolizę w obecności lipazy trzustkowej. Study of susceptibility polymerized triacylglycerols to hydrolytic action of pancreatic lipase.
PublikacjaBadano przebieg lipolizy ogrzewanego oleju rzepakowego i słonecznikowego o wysokim stopniu przemian termooksydatywnych. Wykorzystano do tego netodę HPSEC. Stopień lipolizy polimerów i dimerów TAG zależał głównie od ich ilości. W oleju o najniższym stopniu przemian (31%FP) związki te uległy lipolizie prawie w 100%, lecz przy wydłużonym czasie reakcji.
-
Oznaczanie fazy stałej w tłuszczach. Determination of solid fat content in fats.
PublikacjaW pracy dokonano przeglądu metod oznaczania indeksu fazy stałej (SFI - solid fat index) oraz zawartości fazy stałej (SFC - solid fat content) w tłuszczach. Obok metody NMR, obecnie powszechnie stosowanej i zalecanej przez normy, przedstawiono też inne metody analityczne które stosowano, lub stosuje się do tego typu analiz.
Rok 2002
-
Badanie właściwości fizycznych olejów sojowego i rzepakowego uwodornionych na katalizatorach miedziowych i miedziowo-niklowych
PublikacjaBadano zawartość fazy stałej oraz charakterystyki topnienia olejów sojowego i rzepakowego uwodornionych na różnych katalizatorach miedziowych oraz miedziowych promotorowanych niklem. Promotorowanie kontaktów miedziowych niklem ma na celu podwyższenie ich aktywności bez negatywnego wpływu na selektywność procesu. Zbadano wpływ stopnia uwodornienia oleju, rodzaju i stężenia katalizatora, temperatury procesu oraz zawartość niklu w...
Rok 2007
-
Charakterystyka frakcji oleju palmowego otrzymanych na drodze wielostopniowej krystalizacji
PublikacjaPrzeprowadzono wielostopniową frakcjonowaną krystalizację oleju palmowego z acetonu. Stosując temperatury krystalizacji od 25 do 0C, otrzymano siedem frakcji znacznie różniących się budową chemiczną i właściwościami fizycznymi. We frakcjach oznaczono skład kwasów tłuszczowych metodą GLC oraz zawartość triacylogliceroli metodą HPLC. Zbadano też właściwości fizyczne otrzymanych frakcji. Oznaczono zawartości fazy stałej metodą pulsacyjnego...
Rok 2016
-
Comparison of oil yield and quality obtained by different extraction procedures from salmon (Salmo salar) processing byproducts
PublikacjaThe content and composition of lipids in different byproducts (skins, heads, and backbones) from mechanically processed farmed Atlantic salmon were determined and compared with that obtained from wild salmon. Three different procedures were used to establish the optimal conditions of oil extraction (at high temperature −95°C, “cold” extraction at temperature not exceeding 15°C and enzyme assisted with Alcalase). “Cold” extraction...
-
Isolation and characterization of Acid Soluble Collagen from the Skin of African Catfish (Clarias gariepinus), Salmon (Salmo salar) and Baltic cod (Gadus morhua)
PublikacjaAcid-soluble collagen (ASC) from the fish skin of African catfish (Clarias gariepinus), Salmon (Salmo salar) and Baltic cod (Gadus morhua) was extracted and characterized. The ASC extraction yield was 75%, 73% and 68%, respectively. The denaturation and melting temperatures of African catfish ASC (29.3°C and 100.0°C) were significantly higher than ASC of Salmon and Baltic cod (20.6°C and 90.5°C; 15.2°C and 86.7°C, respectively), assessed...
Rok 2013
-
Emulsifi ers from renewable materials: an eco-friendly synthesis and properties
PublikacjaThe focus of this study was the preparation of novel bio based polyglycerol emulsifiers characterized by a one pot synthesis, thus by modified properties with respect to interfacial activity and effectiveness as emulsion stabilizers. The final products of the esterification process, carried out in the presence of carboxylates were used directly as emulsifiers (without purification or fractionation). Polyglycerol emulsifiers obtained...
-
Problemy z oznaczaniem zawartości fazy stałej z zastosowaniem normy ISO 8292 = Problems with the solid fat content determination using the ISO 8292 standard.
PublikacjaZawartość fazy stałej (SFC) jest parametrem charakteryzującym właściwości fizyczne i użytkowe tłuszczów stałych. Otrzymanie prawidłowego wyniku zależy od zastosowania odpowiedniej procedury termostatowania próbki przed pomiarem, a ta z zależy od rodzaju badanego tłuszczu. Przed oznaczeniem SFC wszystkie TAG, które są stałe w temperaturze 0oC powinny wykrystalizować, a tłuszcz osiągnąć trwałą formę krystaliczną. Pierwsza norma IUPAC...
Rok 2005
-
Oznaczanie zawartości fazy stałej w tłuszczach i związane z tym problemy analityczne
PublikacjaZawartość fazy stałej jest podstawowym parametrem, który w sposób ilościowy charakteryzuje właściwości fizyczne tłuszczów stałych. Istnieje wiele pośrednich metod analitycznych pozwalających określić indeks fazy stałej w tłuszczu na podstawie innych właściwości fizycznych. Pulsacyjny magnetyczny rezonans jądrowy jest metodą zalecaną przez normy międzynarodowe do oznaczania zawartości fazy stałej w tłuszczach. Przed tym oznaczeniem...
Rok 2010
-
Photoinduced and thermal oxidation of rapeseed and sunflower oils
PublikacjaCelem prezentowanych badań było porównanie stabilności oksydatywnej olejów rzepakowych i słonecznikowych. Na etapie przyspieszania utleniania zastosowano promieniowanie UV. Po naświetlaniu lotne produkty utlenienia były izolowane z fazy nadpowierzchniowej przy pomocy mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej HS-SPME(włókno DVB/CAR/PDMS) i oznaczane z zastosowaniem chromatografii gazowej z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (GC/FID)....
wyświetlono 799 razy