Roman Pawłowicz - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 36

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2005
  • Zawartości fazy stałej we frakcjach wybranych tłuszczów oraz w ich mieszankach
    Publikacja

    Badano frakcje oleju palmowego, łoju i tłuszczu mlekowego oraz mieszanek w których skład te frakcje wchodziły. Zawartość fazy stałej oznaczano metodą pNMR. Na drodze dwustopniowej krystalizacji w/w tłuszczów otrzymano frakcje nisko-, wysokotopliwą i środkową. Wyznaczono profile zawartości fazy stałej mieszanek zawierających różne proporcje frakcji nisko- i wysokotopliwej. Frakcje niskotopliwe krystalizują bardzo powoli dlatego...

  • Właściwości fizyczne frakcji łoju oraz ich mieszanek
    Publikacja

    - Rok 2005

    Badano frakcje łoju oraz mieszanki tłuszczowe zawierające te frakcje. W badanych tłuszczach oznaczano zawartość fazy stałej metodą pNMR. Stosowano różne metody termostatowania tłuszczów przed analizą. Wyznaczono również charakterystyki topnienia wybranych tłuszczów, stosując podobne procedury termostatowania jak w przypadku metody NMR. Wydłużenie czasu chłodzenia w temp. 0 st.C wpływało na wzrost zawartości fazy stałej. Im niższa...

  • Oznaczanie zawartości fazy stałej w tłuszczach i związane z tym problemy analityczne
    Publikacja

    - Rok 2005

    Zawartość fazy stałej jest podstawowym parametrem, który w sposób ilościowy charakteryzuje właściwości fizyczne tłuszczów stałych. Istnieje wiele pośrednich metod analitycznych pozwalających określić indeks fazy stałej w tłuszczu na podstawie innych właściwości fizycznych. Pulsacyjny magnetyczny rezonans jądrowy jest metodą zalecaną przez normy międzynarodowe do oznaczania zawartości fazy stałej w tłuszczach. Przed tym oznaczeniem...

Rok 2003
Rok 2008
Rok 2004
Rok 2012
Rok 2002
Rok 2013
Rok 2014
Rok 2016
Rok 2006
Rok 2009
Rok 2010

wyświetlono 804 razy