prof. dr hab. inż. Waldemar Wardencki
Zatrudnienie
Publikacje
Filtry
wszystkich: 154
Katalog Publikacji
-
Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review
PublikacjaPrezentowana publikacja przeglądowa omawia aktualne podejście do oznaczania związków zawartych w olejach roślinnych. W ciągu ostatniej dekady zwraca się zdecydowanie większą uwagę na dietę uwzględniając oleje i tłuszcze jako źródła zdrowej energii. Jednym z głównych problemów związanych z tłuszczami są reakcje utleniania, których konsekwencją może być znaczne obniżenie wartości odżywczych olejów roślinnych. Publikacja przedstawia...
-
Monitoring of Gaseous Air Pollution
PublikacjaW pracy przedstawiono informacje dotyczące: - źródeł emisji zanieczyszczeń obecnych w powietrzu atmosferycznym; - norm i przepisów prawnych regulujących dopuszczalne poziomy zawartości poszczególnych ksenobiotyków w powietrzu atmosferycznym; - klasyfikacji metodyk monitoringu zanieczyszczeń obecnych w powietrzu; - zdalnego systemu monitoringu zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego z wykorzystaniem zestawu odpowiednich czujników.
-
Równoważność metod pomiarowych ciągłych i odniesienia stosowanych do oznaczania pm10
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki testu terenowego przeprowadzonego na terenie Gdańska w okresie od 01-01-2010 do 31-12-2010 i od 01-01-2011 do 31-12-2011 w celu wykazania równoważności wskazań analizatora Eberline FH 62-1 w stosunku do wagowej metody odniesienia. Przedyskutowano występowanie różnic wskazań wartości stężeń pyłu PM10 w zależności od pory roku dla obu metod pomiarowych. Przedstawiono sposób określania równoważności tych...
-
Elektrochemiczny gazowy czujnik na bazie cieczy jonowej do oznaczania benzaldehydu
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące opracowania dwóch wersji prototypowego, laboratoryjnego elektrochemicznego czujnika do oznaczania par benzaldehydu. Elektrolitem w tych czujnikach była ciecz jonowa [HMIM][Tf2N] (bis(trifluorometylosulfonylo)imidek 1-heksylo,3-metyloimidazolinowy). Jeden z czujników zbudowany był wg koncepcji Clarka z membraną PDMS, drugi z użyciem komercyjnych elektrod firmy DropSens Co. W obu wersjach,...
-
Szacowanie zawartości benzo(a)pirenu w pyle zawieszonym pm10 przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej
PublikacjaW pracy przedstawiono próbę oszacowania przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej modelu empirycznego opisującego czynniki wpływające na zawartość B(a)P w pyle zawieszonym PM10 w jednej z dzielnic aglomeracji trójmiejskiej, gdzie głównym źródłem występowania B(a)P była niska emisja, spowodowana spalaniem paliw kopalnianych. Analizie poddano wzajemne zależności: stężenia pyłu PM10 w powietrzu, temperaturę powietrza, prędkość...
-
An odor-sensing system - powerful technique for foodstuff studies
PublikacjaThis work examines gas sensor array technology combined with multivariate data processing methods and demonstrates a promising potential for rapid, non-destructive analysis of food. Main attention is focused on detailed description of sensor used in e-nose instruments, construction, and principle of operation of these systems. Moreover, this paper briefly reviews the progress in the field of artificial olfaction and future trends...
-
Polimerowe ciecze jonowe - sorbenty nowej generacji w SPME
PublikacjaSposób przygotowywania próbek do analizy jest kluczowym etapem każdej procedury analitycznej. Od momentu wprowadzenia, technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME), z uwagi na mnogość jej zalet cechuje duża popularność. W ostatnim czasie jej popularność rośnie, z uwagi na opracowywanie nowych sorbentów, które pozwoliłyby na rozszerzenie możliwości stosowania tej techniki. W artykule przedstawione są innowacyjne sorbenty...
-
Kompletna dwuwymiarowa chromatografia gazowa - nowoczesne narzędzie analityczne - cz. III. Zastosowania i kierunki rozwoju
PublikacjaTechnika GC×GC znajduje szerokie zastosowanie w takich obszarach badawczych jak: przemysł petrochemiczny, ochrona środowiska, przemysł kosmetyczny i perfumeryjny, analiza żywności, analiza kliniczna, badania kosmiczne (np. analiza fragmentów meteorytów), metabolomika (np. badanie ludzkiego oddechu) i proteomika (np. identyfikacja białek w próbkach biologicznych) oraz kryminalistyka. W artykule przedstawiono przykłady zastosowań...
-
Wireless Systems of Threats Monitoring
PublikacjaConcept of wireless system of threats monitoring with self-organizing network of multipurpose data transfer nodes are presented. Two practical applications of this system are also presented. The first of these is the Global Wireless Monitoring System for Containers and the second is the Mobile Monitoring System for Gas Air Pollution Measurements.
-
Universal mobile monitoring system for gaseous air pollution = Uniwersalny system mobilnego monitoringu gazowych zanieczyszczeń powietrza
PublikacjaW pracy przedstawiono koncepcję systemu do mobilnego monitoringu substancji chemicznych w powietrzu. Proponowany system może być zastosowany do pomiaru zanieczyszczeń powietrza emitowanych przez komunikację. Stacja monitoringowa jest stosunkowo małych rozmiarów i może być zamontowana na pojazdach prywatnych lub publicznych. Zmierzone stężenia są zbierane i przenoszone poprzez sieć GSM do centralnej bazy danych. Przedstawiono także...
-
Wytwarzanie wzorcowych mieszanin gazowych za pomocą generatora pneumatycznegoGeneration of standard gaseous mixtures using pneumatic generator
PublikacjaW pracy przedstawiono konstrukcję pneumatycznego generatora wzorcowych mieszanin gazowych przeznaczonych do kalibracji różnych analizatorów gazów. Generator może także być wykorzystany do wytwarzania mieszanin oddechowych dla nurków pracujących na różnych głębokościach. Błąd bezwzględny wykonania mieszanin dwuskładnikowych i trójskładnikowych za pomocą skonstruowanego generatora nie przekracza 2%.
-
Wireless systems of threats monitoring
PublikacjaThe concept of wireless system of threats monitoring with self-organizing network of multipurpose data transfer nodes are presented. Two practical applications of this system are also presented. The first of these is the Global Wireless Monitoring System for Containers, and the second is the Mobile Monitoring System for Gas Air Pollution Measurements.
-
SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności
PublikacjaOznaczanie składników odpowiedzialnych za zapach produktów żywnościowych dokonywane za pomocą technik chromatograficznych obejmuje dwa zasadnicze etapy: przygotowanie próbki i identyfikację (rozdzielenie połączone z odpowiednią metodą detekcji). Ze względu na skomplikowaną matrycę, specyfikę związków zapachowych - samoistne ich uwalnianie z matrycy, jak i możliwość zachodzenia przemian, kluczowym elementem analizy żywności jest...
-
Electronic nose as a tool for differentiation of volatile organic compounds = Elektroniczny nos jako instrument do rozróżniania lotnych związków organicznych
PublikacjaW pracy porównano dwie metody analizy zapachów lotnych związków organicznych: klasyczną analizę opartą na percepcji ludzkiego węchu i technikę elektronicznego nosa. W przeprowadzonych badaniach za pomocą klasycznej analizy brało udział 8 ochotników w okresie 2 tygodni. Do instrumentalnej metody analizy zapachu wykorzystano zaprojektowany przez autorów prototypowy 6-cio czujnikowy elektroniczny nos. Przeprowadzone badania z wykorzystaniem...
-
Botanical and geographical origin characterization of polish honeys by headspace SPME-GCxGC-TOFMS
PublikacjaVolatile organic compounds (VOCs) composition of Polish honeys obtained from various geographical regions was studied. Headspace solid phase microextraction (HS-SPME) using Divinylbenzene/Carboxen/Polydimethylsiloxane-coated fibers was used in combination with comprehensive two-dimensional gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry (GC× GC-TOFMS) because of the complexity of the samples. Acacia, linden, rapeseed, buckwheat...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku,...
-
Wdrożenie nowych regulacji prawnych w ochronie powietrza atmosferycznego w Polsce
PublikacjaW artykule przedstawiono zmiany prawne wynikające z przystosowania dyrektyw 2008/50/WE i 2004/107/WE do prawodawstwa polskiego. Nowe regulacje odnoszące się do ochrony powietrza stanowią jedynie rozbudowanie i modyfikację istniejacych dotychczas przepisów. W ratykule podano istotne informacje wynikajace z decyzji Komisji Europejslkiej 2011/850/UE
-
Ekstrakcja z wykorzystaniem ruchomego elementu sorpcyjnegp (SBSE)
PublikacjaW artykule scharakteryzowano technikę ekstrakcji z wykorzystaniem ruchomego elementu sorpcyjnego oraz podano przykłady zastosowań w odniesieniu do różnych matryc i analitów
-
Application of gas chromatography to the analysis of spirit-based alcoholic beverages
PublikacjaSpirit-based beverages are alcoholic drinks, which production processes are dependent on the type and origin of raw materials. The composition of this complex matrix is difficult to analyze and scientists commonly choose a gas chromatography techniques for this reason. With a wide selection of extraction methods and detectors it is possible to provide qualitative and quantitative analysis for many chemical compounds with a various...
-
Indeks jakości powietrza
PublikacjaW artykule przedstawiono użyteczne narzędzie do przekazywania informacji na temat poziomu zanieczyszczęń powietrza opinii publicznej za pośrednictwem mediów i internetu - indeks jakości powietrza. Kolejno przedstawiono; historię indeksu jakości powietrza, metodykę jego wyznaczania i przykłady zastosowań w monitoringu powietrza.
-
Communication Networks in the Service of the Environmental Monitoring
PublikacjaIn the paper selected issues relating to communication networks in the services of the environmental monitoring (EM) have been described. It is divided into three main parts: introduction, wire and wireless networks. At the beginning of the basic definitions were explained. The wire part focuses on a plain old telephone service (POTS), an integrated services digital network (ISDN), a digital subscriber line (DSL) and a fiber-optic...
-
Influence of meteorogical conditions om PM10 concentration in Gdańsk
PublikacjaThe paper presents the investigation of influence of meteorological conditions on the concentration of PM!) in Gdańsk in 2011 year. on the examples of episodes og high concentrations in this year. The results have shown the most crucial factors for high episodes of PM10: anticyclone atmospheric circulation, stable atmosphere conditions, low wind velocity and the occurence of inversion layer.
-
Chromatografia gazowa. Teoria i praktyka.
PublikacjaChromatografia gazowa jest jedną z najważniejszych metod analitycznych mających zastosowanie w wielu dziedzinach, a chromatograf gazowy ? najbardziej rozpowszechnionym przyrządem analitycznym w laboratoriach na świecie. Oto najpełniejsze w języku polskim opracowanie poświęcone chromatografii gazowej napisane przez wybitnych polskich specjalistów z dziedziny chemii analitycznej. Przedstawiono w nim istotę chromatografii gazowej,...
-
Recent Applications of 1D GC-MS and 2D GC-MS in Foodomics Studies
PublikacjaGas chromatography coupled with mass spectrometry and food chemistry have been tightly linked since the 1960s. This setup is also an integral part of the omics studies when it comes to low mass metabolites. Therefore, the marriage of GC-MS and foodomics is obvious. Two-dimensional gas chromatography coupled with mass spectrometry fits perfectly within the latest trends in foodomics, since it is tailored for holistic food analysis....
-
Monitoring and analytics of atmospheric air pollution
PublikacjaPrzedstawiono podstawowe informacje dotyczące: celów i zadań monitoringu i analityki powietrza atmosferycznego, specyficznych wymogów jakie muszą spełniać monitory zanieczyszczeń, tendencji rozwojowych w zakresie kontroli jakości powietrza atmosferycznego oraz klasyfikacji metod i technik pomiarowych.
-
Some remarks on gas chromatographic challenges in the context of green analytical chemistry
PublikacjaOmówiono możliwości wprowadzenia zasad zielonej chemii analitycznej w odniesieniu do technik chromatograficznych.
-
Sampling water and aqueous solutions
PublikacjaW pracy przedstawiono: klasyfikację technik pobierania próbek ciekłych; bu-dowę szerokiej gamy urządzeń (próbników) do pobierania próbek różnego typumediów ciekłych; sposoby konserwacji próbek; terminologię związaną z tymetapem procedur analitycznych.
-
Evaluation of headspace solid-phase microextraction for the analysis of volatile carbonyl compounds in spirits and alcoholic beverages
PublikacjaOpracowano metodę oznaczania C1-C6 związków karbonylowych w układzie GC-ECD w roztworach alkoholowych poprzez derywatyzację pentafluorobenzylohydroksy-aminą i mikroekstrakcję w fazie stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej. Zoptymalizowano warunki eksperymantalne: zawartość alkoholu, czas ekspozycji, temperaturę i sposób mieszania próbki. W metodzie tej najpierw przeprowadza się rozcieńczenie spirytusu lub napojów alkoholowych do...
-
Zastosowanie detektora fotojonizacyjnego (PID) w analizie środowiskowej. Application of photoionization detector in environmental analysis
PublikacjaNa podstawie studium literaturowego przedstawiono zastosowania detektora fotojonizacyjnego (photoionization detector - PID) w analizie środowiskowej. Omówiono zarówno kierunki wykorzystania w bezpośrednich metodach analitycznych jako czujnika, jak i w oznaczeniach chromatograficznych. Przedstawiono budowę i zasadę działania detektora oraz różne warianty instalowania detektora w układzie chromatograficznym, a także sposoby łączenia...
-
O nieposzanowaniu języka w chromatografii
PublikacjaW pracy przedstawiono najczęstsze błęy popełniane w języku polskim w mowie i piśmie dotyczące chromatografii.
-
Wodór jako źródło energii - zalety i wady
PublikacjaW rozdziale przedstawiono wady i zalety zastosowania wodoru jako paliwa w transporcie, w elektroenergetyce i jako paliwa zasilającego kotły grzewcze. Omówiono metody otrzymywania wodoru, kwestie związane z jego przechowywaniem przed transportem, w jego trakcie i w miejscu użycia. Przedstawiono także możli- wość wykorzystania obecnie istniejącej infrastruktury przesyłowej i dystrybucyjnej gazu ziemnego do przesy- łania wodoru. W...
-
Czy Ziemia przetrwa inwazję człowieka?
PublikacjaZagadnienia poruszane w książce maja charakter uniwersalny, zwracaja uwagę na zagrożenia egzystencjalne dla naszej planety. Zagrazenia te zwiazane są w dużej mierze z działalnościa czlowieka, których skutki sa przede wszystkim niepokojace zmiany klimatu i utrata bioróżnorodności. Sytuację pogarsza ciagle wzrastajaca liczba ludności, która nie chce ograniczać produkcji dóbr konsumpcyjnych, a jednocześnie wprowadza do srodowiska...
-
Chromatgrafia cieczowa. Teoria i praktyka
PublikacjaKsiążka zawiera całokształt wiedzy dotyczącej chromatografii ciecvzowej - kolumnowej i cienkowarstwowej. Opisane zostały wszystkie techniki chromatografii cieczowej, zarówno w zakresie teorii chromatografii, jak i praktycznych zastosowań.
-
Mobile chromatographs and spectrometers for the analysis of chemical warfare agents
PublikacjaThis article describes the technological state of readiness regarding mobile chromatographs and spectrometers and their appiicability for the analysis of chemical warfare agents (CWAs), degradation products, simulants, and precursors.
-
Developments in Miniaturization of Gas Chromatography
Publikacja.
-
Transportable, Portable and Micro Gas Chromatographs
PublikacjaSignificant benefits can be obtained by miniaturization of conventional benchtop gas chromatographs. The attractive features arising from miniaturization include low-power requirements, low heat capacity of separation columns, low consumption of mobile phase, enhanced performance, higher portability, and easily coupling to detectors and secondary chromatographic systems. In separation sciences, including gas phase separations,...
-
Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz. II
PublikacjaW artykule opisano metody stosowane do oznaczania pozostałości rozpuszczalników w próbkach spożywczych i farmaceutycznych, ze szczególnym uwzględnieniem etapu przygotowania próbki do analizy. Dokładniej opisano technikę analizy fazy nadpowierzchniowej (HS- headspace) i mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej (SPME- solid phase microextraction). Oznaczano następujące zanieczyszczenia: węglowodory aromatyczne i alifatyczne (hexan, benzen,...
-
Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz I
PublikacjaW artykule przedstawiono ogólny wpływ, jaki na nasze życie ma wzrastająca urbanizacja i uprzemysłowienie. Przedstawiono również źródła zanieczyszczenia żywności i leków rozpuszczalnikami oraz regulacje prawne dotyczące tego rodzaju zanieczyszczeń (Farmakopea Europejska, Farmakopea Amerykańska, Dyrektywy Unii Europejskiej, Rozporządzenia Rady Ministrów).
-
Technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME) w badaniach analitycznych żywności. Solid-phase microextraction (SPME) in food analysis-review
PublikacjaW pracy przedstawiono studium literaturowe dotyczące zastosowania technik SPME, jako metody izolacji i wzbogacania zanieczyszczeń, związków zapachowych i smakowych oraz dodatków funkcjonalnych z próbek żywności. Przedstawiono także czynniki wpływające na efektywność procesu mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej, wybrane chromatogramy obrazujące ten wpływ oraz tabelaryczne zestawienie przykładów zastosowań SPME do badań żywności.
-
Detektor fotojonizacyjny (PID) - zasada działania i przykłady zastosowania
PublikacjaW pracy opisano krótko charakterystykę detektora fotojonizacyjnego, zasadę działania oraz przedstawiono schemat budowy. Podano także przykłady zastosowania detektora w chromatografii gazowej oraz w analizatorach do bezpośredniego wykrywania analitów w mieszaninach gazowych.
-
Techniki analityczne wykorzystywane w badaniach powietrza atmosferycznego i gazów odlotowych.
PublikacjaW pracy w oparciu o dane literaturowe jak i własne doświadczenia przedstawiono klasyfikację metod i technik analitycznych wykorzystanych w badaniach powietrza atmosferycznego, przykłady oznaczanych substancji oraz rodzaje informacji analitycznych uzyskiwanych w wyniku przeprowadzonych badań. Ponadto przedstawiono schematy ideowe typowych rozwiązań konstrukcyjnych systemów kontrolno-pomiarowych stosowanych w tego typu badaniach.
-
Analytical techniques used in monitoring of atmospheric air andstack gases
PublikacjaPrzedstawiono klasyfikację metod i technik analitycznych wykorzystywanych w badaniach powietrza atmosferycznego i gazów odlotowych. Przedstawiono również typowe urządzenia wykorzystywane na etapie pobierania próbek.
-
Techniki analityczne stosowane w monitoringu powietrza atmosferycznego i gazów odlotowych
PublikacjaPrzedstawiono klasyfikację metod i technik analitycznych, wykorzystywanych wbadaniach powietrza atmosferycznego, grupy oznaczanych substancji oraz ro-dzaje informacji analitycznych uzyskiwanych w wyniku przeprowadzonych badań.Przedstawiono schematy ideowe typowych rozwiązań konstrukcyjnych urządzeńkontrolno-pomiarowych stosowanych w tego typu badaniach.
-
Oznaczanie wybranych zanieczyszczeń środowiska za pomocą techniki chromatografii gazowej po ich derywatyzacji
PublikacjaPrzedstawiono ogólne zagadnienia dotyczące przeprowadzania analitów w pocho-dne na etapie przygotowania próbek do analizy chromatograficznej. Omówionopodstawowe sposoby przekształcania oraz korzyści z tego wynikające. Na przy-kładzie analitów z dwóch grup związków: herbicydów fenoksykwasowych i feno-lowych oraz związków karbonylowych scharakteryzowano najczęściej stosowaneodczynniki do ich derywatyzacji.
-
A review of theoretical and practical aspects of solid-phase microextraction in food analysis.
PublikacjaSPME (mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej) to szybka, nowoczesna technika przygotowania próbki do analizy. W niniejszej pracy dokonano przeglądu zastosowania techniki SPME do badania zanieczyszczeń żywności i analizy jej naturalnych składników. Praca zawiera również krótki teoretyczny opis zasad działania techniki SPME.
-
Challenges of Green Chemistry in monitoring and air protection. Wyzwania Zielonej Chemii w monitoringu i ochronie powietrza.
PublikacjaW pracy przedstawiono podstawowe założenia Zielonej Chemii do syntezy i przerobu związków chemicznych. W szczególnośi opisano nowe podejście w opracowywaniu metod analitycznych pozwalających na ocenę stanu zanieczyszczenia środowiska - w tym i powietrza. Podkreślono rolę analityki procesowej jako narzędzia kontroli procesu chemicznego, pozwalającego na szybkie wykrycie zagrożenia zanieczyszczenia powietrza.
-
Bioczujniki.
PublikacjaPrzedstawiono ogólną zasadę działania bioczujników i ich klasyfikację. Omówiono przykłady zastosowania bioczujnikow w analizie środowiskowej na przykładzie analizy pestycydów.
-
Immunoanaliza.
PublikacjaPrzedstawiono zasadę analizy immunologicznej na podstawie testu ELISA. Omówiono przykłady zastosoawania immunoanalizy w analizie środowiskowej na przykładzie pestycydów.
-
Determination of solvents residues in vegetable oils and pharmaceuticals by headspace analysis and capillary gas chromatography.
PublikacjaPrzedstawiono wyniki zastosowania techniki analizy fazy nadpowierzchniowej w połączeniu z kapilarną chromatografią gazową do oznaczania wybranych rozpuszczalników organicznych w próbkach olejów jadalnych i produktów farmaceutycznych. Oznaczane rozpuszczalniki to: benzen, toluen, heksan oraz chlorowcopochodne węglowodorów alifatycznych. Opracowaną procedurę poddano walidacji. Wyznaczono granicę wytrzymalności, oznaczalności, liniowość...
wyświetlono 1648 razy