dr inż. Tomasz Dymerski
Zatrudnienie
- Adiunkt w Katedra Chemii Analitycznej
Publikacje
Filtry
wszystkich: 152
Katalog Publikacji
Rok 2015
-
The comparison of vodka, whisky and moonshine by using the electronic nose based on the technology of ultra-fast gas chromatography
PublikacjaVodka andwhisky are produced fromgrain distillates. Formerly these alcohols were very often counterfeited, by the made in home conditions spirit drink called moonshine, which is obtained by distilling a mash from the alcoholic fermentation. This study presents research aimed at checking the usefulness of the electronic nose using ultra-fast gas chromatography for the differentiation of whisky, vodka and moonshine. 12 samples of...
-
The comparison of vodka, whisky and moonshine by using the electronic nose based on the technology of ultra-fast gas chromatography
PublikacjaVodka andwhisky are produced fromgrain distillates. Formerly these alcohols were very often counterfeited, by the made in home conditions spirit drink called moonshine, which is obtained by distilling a mash from the alcoholic fermentation. This study presents research aimed at checking the usefulness of the electronic nose using ultra-fast gas chromatography for the differentiation of whisky, vodka and moonshine. 12 samples of...
-
The flavour of fruit spirits and fruit liqueurs: a review
PublikacjaFruit spirits and liqueurs are among the most popular spirit-based beverages made from fruits such as plums, cherries, melon, apple, citrus and pear. The types of fruits and production methods have a great significance for the quality of the final product. The production process of spirits consists of the following stages: fermentation, distillation and maturation. For this reason scientists started to investigate the composition...
-
The Use of Electronic Nose for Sunflower and Rapeseed Oil Classification
PublikacjaThe electronic nose is an analytical device often used in food industries to examine the authenticity of their products. The use of the electronic nose allows for a rapid assessment of the quality of food. The oil samples from sunflower and rapeseed were used in this study. Both oil samples were kept inside the thermostat incubator at different ranging from 20oC to 180oC with increment of 40oC. Principal Component Analysis (PCA)...
-
The Use of Electronic Nose for Sunflower and Rapeseed Oil Classification
PublikacjaThe electronic nose is an analytical device often used in food industries to examine the authenticity of their products. The use of the electronic nose allows for a rapid assessment of the quality of food. The oil samples from sunflower and rapeseed were used in this study. Both oil samples were kept inside the thermostat incubator at different ranging from 20oC to 180oC with increment of 40oC. Principal Component Analysis (PCA)...
-
Urządzenia do wytwarzania gazowych mieszanin wzorcowych
PublikacjaW ostatnich latach obserwuje się zwiększone zainteresowanie kontrolą jakości powietrza atmosferycznego wewnętrznego oraz atmosfery na stanowiskach pracy. Nieocenioną rolę dla tego w typu działań odgrywają materiały odniesienia. W tym artykule przedstawiono zastosowanie gazowych mieszanin wzorcowych, które są specyficznym rodzajem materiałów odniesienia, oraz opisano metody ich otrzymywania. Dokonano również charakterystyki rozwiązań...
-
Urządzenie do wytwarzania gazowych mieszanin wzorcowych z wykorzystaniem procesu barbotażu oraz permeacji
PublikacjaReference gas mixtures are classified to reference materials and are mainly used for quality monitoring and identification of impurities in atmospheric air. They can be also used for calibration of measuring devices. Nowadays, there is a need to develop a new techniques for the preparation of reference gas mixtures [1, 2]. In this paper the design and the operating principles of instrument based on the use of barbotage and permeation...
-
Use of Sensory Analysis Methods to Evaluate the Odor of Food and Outside Air
PublikacjaSensory analysis is applied in many areas of daily life. It is used to carry out the sensory evaluation of foodstuffs or other products and to evaluate the properties of odors present in the environment. The authors attempt to summarize the knowledge on the classification and application of sensory analysis methods to evaluate the odor nuisance of air, which allows the identification of sensory impressions and determination of...
-
Zastosowanie elektronicznego nosa w analityce zanieczyszczeń środowiska
PublikacjaProblem jakości powietrza jest przedmiotem coraz większego zainteresowania ze względu na wpływ na środowisko, komfort życia i zdrowie ludzi. Wzrost stężenia niektórych zanieczyszczeń w powietrzu związany jest głównie z emisją tych składników ze źródeł antropogenicznych. Substancje złowonne, zwane odorami, wywołują najwięcej skarg i zażaleń ze strony ludzi, głównie tych którzy mieszkają i/lub pracują na terenach leżących w zasięgu...
-
Zastosowanie olfaktometrii w badaniach środowiskowych
PublikacjaNieprzyjemne zapachy związane z obecnością w środowisku substancji odorowych (złowonnych) są przyczyną licznych skarg ludności zamieszkującej dany teren. Badania poświęcone odorom występującym w środowisku można przeprowadzić z wykorzystaniem technik olfaktometrycznych. Omówiona w tej pracy technika olfaktometryczna jest jednym z narzędzi wykorzystywanych w ochronie środowiska. Jej zastosowanie umożliwia przeprowadzenie badań...
Rok 2014
-
Application of an Electronic Nose Instrument to Fast Classification of Polish Honey Types
PublikacjaThe paper presents practical utilization of an electronic nose prototype, based on the FIGARO semiconductor sensors, in fast classification of Polish honey types—acacia flower, linden flower, rape, buckwheat and honeydew ones. A set of thermostating modules of the prototype provided gradient temperature characteristics of barbotage-prepared gas mixtures and stable measurement conditions. Three chemometric data analysis methods...
-
Comparison of different types of electronic nose instruments for evaluation of odour nuisance from landfill
PublikacjaThe paper presents and compares the results of investigation on classification of atmospheric air samples collected in a vicinity of municipal landfill with respect to their odour nuisance. The research was conducted using a prototype of electronic nose instrument and a commercial electronic nose of Fast/Flash GC type – HERACLES II. The prototype was equipped with six semiconductor sensors of TGS type. Classification of the air...
-
Comparison of Quality Evaluation of Agricultural Distillates Using Prototype of Electronic Nose and Fast/Flash GC
PublikacjaThe paper presents the results of investigation on quality evaluation of agricultural distillates using a prototype of electronic nose instrument and a commercial electronic nose of Fast/Flash GC type – HERACLES II. The prototype was equipped with a set of six semiconductor sensors by FIGARO Co.. In case of the prototype volatile fraction of the agricultural distillate was prepared via barbotage process. HERACLES II analysed the...
-
Determination of Pesticide Residues in Honey using the GC×GC-TOFMS Technique
PublikacjaIn this study, a QuEChERS method and gas chromatography coupled with time-of-flight mass spectrometry (GCxGC-TOFMS) was developed for rapid extraction and simultaneous determination of 12 pesticide residues in honey. The GCxGC-TOFMS method was validated according to the SANCO guidance in terms of linearity, selectivity, reproducibility and recovery. Regarding the results, recovery rates ranged between 70-120% with relative standard...
-
Food analysis using artificial senses.
PublikacjaNowadays, consumers are paying great attention to the characteristics of food such as smell, taste, and appearance. This motivates scientists to imitate human senses using devices known as electronic senses. These include electronic noses, electronic tongues, and computer vision. Thanks to the utilization of various sensors and methods of signal analysis, artificial senses are widely applied in food analysis for process monitoring...
-
IDENTIFICATION OF ODOR OF VOLATILE ORGANIC COMPOUNDS USING CLASSICAL SENSORY ANALYSIS AND ELECTRONIC NOSE TECHNIQUE
PublikacjaThe paper compares two methods of analysis of odour of volatile organic compounds: classical sensory analysis and electronic nose technique. Eight volunteers participated in the classical sensory analysis investigations, which lasted two weeks. An instrumental odour analysis involved a prototype of 6-sensor electronic nose designed by the authors. The research performed with this device provided higher reproducibility and reliability...
-
Monitoring of Odour Nuisance from Landfill Using Electronic Nose
PublikacjaThe paper presents the results of investigation on classification of atmospheric air samples collected in a vicinity of municipal landfill with respect to their odour nuisance. The research was conducted using a prototype of electronic nose instrument and a commercial electronic nose of Fast/Flash GC type –HERACLES II. The prototype was equipped with a set of six semiconductor sensors by FIGARO Co.. Classification of the air samples...
-
OCENA JAKOŚCI DESTYLATÓW ROLNICZYCH WYKONANYCH ZA POMOCĄ PROTOTYPU ELEKTRONICZNEGO NOSA I FAST/FLASH GC
PublikacjaPrzedstawiono wyniki badań oceny jakości destylatów rolniczych przy pomocy prototypu elektronicznego nosa i komercyjnego elektronicznego nosa typu Fast/Flash GC - HERACLES II. Prototyp był wyposażony w zestaw sześciu półprzewodnikowych czujników firmy FIGARO. HERACLES II wyposażony był w dwie kolumny chromatograficzne z różną polarnością fazy stacjonarnej oraz dwa detektory FID. Frakcję lotną próbek destylatu rolniczego wytwarzano...
-
ODOUR IMPACT OF MUNICIPAL LANDFILL MONITORED WITH ULTRA-FAST GAS CHROMATOGRAPHY = ODDZIAŁYWANIE ZAPACHOWE SKŁADOWISKA ODPADÓW KOMUNALNYCH MONITOROWANE ZA POMOCĄ ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ
PublikacjaPrzedstawiono wyniki badań klasyfikacji próbek powietrza atmosferycznego pobranych wokół miejskiego składowiska odpadów komunalnych w okresie zimowym i letnim pod kątem uciążliwości zapachowej. Badania przeprowadzono przy pomocy komercyjnego elektronicznego nosa typu Fast/Flash GC - HERACLES II. Klasyfikację próbek powietrza atmosferycznego pobranych z różnych kierunków względem wysypiska śmieci przeprowadzano przy użyciu dyskryminacyjnej...
-
POTENTIAL APPLICATIONS OF ELECTRONIC NOSE BASED ON ULTRA FAST GAS CHROMATOGRAPHY TO DISTINGUISH ALCOHOLIC BEVERAGES MADE OF GRAIN = POTENCJALNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA ELEKTRONICZNEGO NOSA OPARTEGO NA ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO ODRÓŻNIANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH POCHODZENIA ZBOŻOWEGO
PublikacjaStan środowiska a zwłaszcza powietrza ma wpływ na wiele aspektów życia, m in. na jakość produktów spożywczych. Z tego względu niezwykle ważne jest monitorowanie stanu środowiska, które odbywa się za pomocą wielu technik analitycznych. Jedną z nich jest elektroniczny nos. Pierwotnie elektroniczny nos był wykorzystywany tylko do badania uciążliwości zapachowej powietrza. Obecnie technika ta wykorzystywana jest również do monitorowania...
-
Quality evaluation of agricultural distillates using different types of electronic noses
PublikacjaThe paper presents the results of investigation on quality evaluation of agricultural distillates using a prototype of electronic nose instrument and a commercial electronic nose of Fast/Flash GC type – HERACLES II. The prototype was equipped with TGS type semiconductor sensors. HERACLES II included two chromatographic columns with different polarity of stationary phase and two FID detectors. In case of the prototype volatile fraction...
-
Studies on origin of Polish honeys by two-dimensional gas chromatography Ocena pochodzenia surowcowego polskich miodów przy użyciu dwuwymiarowej chromatografii gazowej
PublikacjaPolish acacia, linden, rapessed and buckwheat-derived honeys and a honydew were analysed for presence of hydrocarbons, alcs., ketones and esters by 2-dimensional gas chromatog. to establish the markers for the honey origin. PrOH was found characteristic for acacia honey, Me(CH2)11OH for linden honey, Me(CH2)6CHOMe for honeydew and Me(CH2)8COOEt for the rapeseed honey. Wykorzystano technikę dwuwymiarowej chromatografii gazowej sprzężonej...
-
THE USE OF ULTRAFAST GAS CHROMATOGRAPHY FOR CLASSIFICATION OF PLUM SPIRITS = SPOSÓB WYKORZYSTANIA ULTRASZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO KLASYFIKACJI OKOWIT ŚLIWKOWYCH
PublikacjaStan środowiska ma znaczny wpływ na jakość upraw. W konsekwencji występowanie zanieczyszczeń w powietrzu ma istotny wpływ na jakość żywności. W skutek złego stanu powietrza zewnętrznego i wewnętrznego zmieniają się m.in. walory sensoryczne i zdrowotne niektórych produktów spożywczych. Z tego powodu należy nieustannie monitorować stan środowiska za pomocą m.in. nowoczesnej aparatury analitycznej jakim jest elektroniczny nos. W...
-
UCIĄŻLIWOŚĆ ZAPACHOWA Z WYSYPISKA ŚMIECI MONITOROWANA ZA POMOCĄ RÓŻNYCH TYPÓW ELEKTRONICZNEGO NOSA
PublikacjaPrzedstawiono wyniki badań klasyfikacji próbek powietrza atmosferycznego pobranych wokół miejskiego wysypiska śmieci pod kątem uciążliwości zapachowej. Badania przeprowadzono przy pomocy prototypu elektronicznego nosa i komercyjnego elektronicznego nosa typu Fast/Flash GC - HERACLES II. Prototyp był wyposażony w zestaw sześciu półprzewodnikowych czujników firmy FIGARO. Klasyfikację próbek powietrza w zależności od kierunku pobrania...
-
Use of electronic nose for quality assessment of agricultural ethanol distillates Wykorzystanie elektronicznego nosa do oceny jakości etanolowych destylatów rolniczych
PublikacjaPrzedstawiono wyniki badań oceny jakości destylatów rolniczych za pomocą prototypu elektronicznego nosa, wyposażonego w zestaw 6 półprzewodnikowych czujników. Frakcję lotną próbek destylatu rolniczego wytwarzano za pomocą procesu barbotażu. Klasyfikację próbek do odpowiedniej klasy jakości, przeprowadzano przy użyciu funkcji dyskryminacyjnych: liniowej i kwadratowej wspartej metodą kroswalidacji. Na podstawie przeprowadzonych...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Komputerowy system analizy obrazu zwany „Computer Vision” obejmuje zagadnienia...
Rok 2013
-
Application of the Electronic Nose Technique to Differentiation between Model Mixtures with COPD Markers
PublikacjaABSTRACT The paper presents the potential of an electronic nose technique in the field of fast diagnostics of patients suspected of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). The investigations were performed using a simple electronic nose prototype equipped with a set of six semiconductor sensors manufactured by FIGARO Co. They were aimed at verification of a possibility of differentiation between model reference mixtures with...
-
Botanical and geographical origin characterization of polish honeys by headspace SPME-GCxGC-TOFMS
PublikacjaVolatile organic compounds (VOCs) composition of Polish honeys obtained from various geographical regions was studied. Headspace solid phase microextraction (HS-SPME) using Divinylbenzene/Carboxen/Polydimethylsiloxane-coated fibers was used in combination with comprehensive two-dimensional gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry (GC× GC-TOFMS) because of the complexity of the samples. Acacia, linden, rapeseed, buckwheat...
-
Gas chromatography-olfactometry (GC-O), electronic noses (e-noses) and electronic tongues (e-tongues) for in vivo food flavour measurement
PublikacjaThe capter revies two types of artificial olfaction instrumentation, i.e. gas-chromatography-olfactometry (GC-O) and chemical sensor technologies (electronic nose and tongue), combined with multivariate data processing methods as promising approaches for rapid analysis of food. The chapter also includes examples of specific applications for the detection of food flavour and volatile components.
-
Quality Evaluation of Agricultural Distillates Using an Electronic Nose
PublikacjaThe paper presents the application of an electronic nose instrument to fast evaluation of agricultural distillates differing in quality. The investigations were carried out using a prototype of electronic nose equipped with a set of six semiconductor sensors by FIGARO Co., an electronic circuit converting signal into digital form and a set of thermostats able to provide gradient temperature characteristics to a gas mixture. A volatile fraction...
-
ZASTOSOWANIE ELEKTRONICZNEGO NOSA W ANALITYCE ZANIECZYSZCZEŃ POWIETRZA
PublikacjaJakość powietrza podlega ocenie według kryteriów określonych normami prawnymi. Ze względu na liczne zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego i zewnętrznego, które mogą zagrażać zdrowiu człowieka niezbędne jest kontrolowanie ich stężeń oraz identyfikacja ich źródeł. Coraz częściej do tego celu wykorzystuje się elektroniczne nosy, czyli przyrządy analityczne umożliwiające szybkie wykrywanie i rozróżnianie mieszanin substancji zapachowych...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku,...
Rok 2012
-
Electronic nose as a tool for differentiation of volatile organic compounds = Elektroniczny nos jako instrument do rozróżniania lotnych związków organicznych
PublikacjaW pracy porównano dwie metody analizy zapachów lotnych związków organicznych: klasyczną analizę opartą na percepcji ludzkiego węchu i technikę elektronicznego nosa. W przeprowadzonych badaniach za pomocą klasycznej analizy brało udział 8 ochotników w okresie 2 tygodni. Do instrumentalnej metody analizy zapachu wykorzystano zaprojektowany przez autorów prototypowy 6-cio czujnikowy elektroniczny nos. Przeprowadzone badania z wykorzystaniem...
-
Kompletna dwuwymiarowa chromatografia gazowa - nowoczesne narzędzie analityczne - cz. III. Zastosowania i kierunki rozwoju
PublikacjaTechnika GC×GC znajduje szerokie zastosowanie w takich obszarach badawczych jak: przemysł petrochemiczny, ochrona środowiska, przemysł kosmetyczny i perfumeryjny, analiza żywności, analiza kliniczna, badania kosmiczne (np. analiza fragmentów meteorytów), metabolomika (np. badanie ludzkiego oddechu) i proteomika (np. identyfikacja białek w próbkach biologicznych) oraz kryminalistyka. W artykule przedstawiono przykłady zastosowań...
Rok 2011
-
A headspace solid-phase microextraction method development and itsapplication in the determination of volatiles in honeys by gas chromatography
PublikacjaThe first part of the paper presents the detailed optimisation of all steps of the determination procedureof volatiles from Polish honeys by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) as the sample preparationmethod and gas chromatography/mass spectrometry (GC-MS) as the method of final determination.The methodology of semi-quantative analysis allowed the isolation and identification of volatile fractioncompounds from popular...
-
An odor-sensing system - powerful technique for foodstuff studies
PublikacjaThis work examines gas sensor array technology combined with multivariate data processing methods and demonstrates a promising potential for rapid, non-destructive analysis of food. Main attention is focused on detailed description of sensor used in e-nose instruments, construction, and principle of operation of these systems. Moreover, this paper briefly reviews the progress in the field of artificial olfaction and future trends...
-
Comprehensive two-dimensional gas chromatography - promising technique for analysis of complex food matrices
PublikacjaThe present paper is focused on brief description of operational principle of comprehensive two-dimensional gas chromatography (GC×GC) technique, instrumentation and data processing. Furthermore, the examples of application in the field of food analysis, performed also in the author's laboratory, are given. The detailed discussion of GC×GC characterization and comparison of the volatile composition of berries of different blue...
-
Determination of some off-flavors for vodka quality assessment
PublikacjaW pracy zostały przedstawione wyniki analizy wybranych związków karbonylowych w wódkach czystych z wykorzystaniem procedury HS-SPME/GC-ECD poprzedzonej derywatyzacją aldehydów za pomocą odczynnika PFBHA. Przeprowadzone badania wykazały, że obecność 2,3-pentanodionu i 2-butenalu skutkuje pogorszeniem jakości analizowanych wódek.
-
Metody analizy zapachu
PublikacjaZmysł węchu to jeden z dwóch, oprócz smaku, zmysłów chemicznych. Istota tego zmysłu polega na umiejętności rozpoznawania i występowania zapachu określonych związków chemicznych lub ich mieszanin w otoczeniu. W artykule przedstawione zostały metody analizy zapachu m.in. metody klasycznej analizy sensorycznej, chromatografii gazowej połączonej z detekcją olfaktometryczną oraz elektroniczny nos.
-
Ochrona powietrza - europejskie standardy
PublikacjaCurrent regulations in EU oblige every member country to cover the protection of the air as well as determine, in a bright and clear way, the responsibilities of the governments to monitor the condition and introduce ways of protection of the air from pollution. If the responsibilities imposed by the directive on evaluation and management of the air quality are obeyed by the respective organs of member countries of EU, then the...
-
Perspektywy wykorzystania olfaktometrii i elektronicznego nosa w badaniach stanu środowiska
PublikacjaIn environmental state investigations the two approaches are dominate: field olfactometry and instrumental methods. In contradiction to classical chromatographic methods, both field olfactometry and electronic nose (e-nose) in based on the analysis of the aroma as a whole, without separating gaseous mixture (air) to individual aromatic compounds. With respect to simplicity of use and relatively short time of analysis, both systems...
-
Quality assurance of alcoholic beverages by electronic nose
PublikacjaQuality is very important attribute of every alcoholic beverage. It is very significant to satisfy consumers and assure food quality. Flavour, colour and taste constitute a great matter not only for connoisseurs. Due to these features, the whole manufacturing process need to be monitored. This paper presents a high-class devices useful in assessing of beverage quality. Electronic noses offer quick real-time analysis, which is very...
-
Raw material influence on volatile composition of agricultural distillates
PublikacjaCelem prezentowanej pracy było określenie za pomocą techniki HS-SPME/GC-MS charakterystycznych związków markerowych pozwalających na identyfikację pochodzenia surowcowego destylatów rolniczych. Przeprowadzone badania wskazały kilkanaście związków na podstawie obecności których można określić surowiec jakiego użyto przy produkcji destylatu.
-
Solar-wind system for lightning of public areas
PublikacjaSolar-wind system was developed for illumination of public large areas. The energy of this system becomes from renewable sources. Furthermore, they are relatively inexpensive, and the production of pollutants or greenhouse gases are reduced.
Rok 2010
-
New analytical sample preparation techniques in food flavour analysis
PublikacjaIn this chapter sample preparation techniques were broadly characterized and their applications in field of food analysis were presented. Usefulness of three extraction methods: SPME, SAFE and SDE for isolation of aroma compounds from complex food matrices was compared. Additionally, requirements for sample preparation methods using in food flavour analysis were detailed.
-
SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności
PublikacjaOznaczanie składników odpowiedzialnych za zapach produktów żywnościowych dokonywane za pomocą technik chromatograficznych obejmuje dwa zasadnicze etapy: przygotowanie próbki i identyfikację (rozdzielenie połączone z odpowiednią metodą detekcji). Ze względu na skomplikowaną matrycę, specyfikę związków zapachowych - samoistne ich uwalnianie z matrycy, jak i możliwość zachodzenia przemian, kluczowym elementem analizy żywności jest...
-
State of the art electronic nose technology and future trends
PublikacjaThis chapter briefly reviews the progress in field of artificial olfaction and demonstrates future trends in electronic nose technology. The discussion about e-nose concern also a big challenge for the pattern recognition (PARC) systems due to several particular problems they involve. Finally, the application of e-nose in different areas of life is given.
Rok 2009
-
Application of gas chromatography,mass spectrometry and olfactometry for quality assessment of selected food products = Zastosowanie chromatografii gazowej, spektrometrii mas i olfaktometrii w ocenie jakości wybranych produktów spożywczych
PublikacjaStosując mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej jako metodę przygotowania próbek i chromatografię gazową (GC) ze spektrometrią mas (MS) i olfaktometrią (O) jako metodę oznaczeń końcowych oznaczono lotne związki w spirytusach i miodach. Identyfikację przeprowadzono przez porównanie widm masowych z widmami z biblioteki NIST. Dodatkowo, wykrywane przez panel oceniający związki zapachowe rejestrowano w formie...
-
Instrumental techniques used for assessment of food quality
PublikacjaW artykule scharakteryzowano dwie techniki instrumentalne stosowane w ocenie jakości produktów spożywczych, tj. chromatografię gazową w połączeniu z detekcją olfaktometryczną oraz nos elektroniczny. Opisano zasady działania obu technik oraz typowe procedury analityczne stosowane w ocenie zapachu. Ponadto, podano przykłady praktycznego zastosowania obu technik, włącznie z tymi, które wykorzystano w pracowni autorów.
wyświetlono 4734 razy