Tomasz Dymerski - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 151

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2008
  • Nos elektroniczny - użyteczne narzędzie w analizie żywności
    Publikacja

    W artykule przedstawiono nowoczesne instrumentalne techniki stosowane w analizie związków zapachowych obecnych w żywności, a także ich przydatność w kontroli jakości produktów spożywczych. Główną uwagę poświęcono elektronicznym nosom. Opisano zasadę działania, zjawiska fizyczne i fizykochemiczne wykorzystywane przez czujniki takich urządzeń oraz metody analizy sygnału. Porównano tę metodę z techniką chromatografii gazowej sprzężonej...

Rok 2009
Rok 2010
  • State of the art electronic nose technology and future trends
    Publikacja

    - Rok 2010

    This chapter briefly reviews the progress in field of artificial olfaction and demonstrates future trends in electronic nose technology. The discussion about e-nose concern also a big challenge for the pattern recognition (PARC) systems due to several particular problems they involve. Finally, the application of e-nose in different areas of life is given.

  • SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności

    Oznaczanie składników odpowiedzialnych za zapach produktów żywnościowych dokonywane za pomocą technik chromatograficznych obejmuje dwa zasadnicze etapy: przygotowanie próbki i identyfikację (rozdzielenie połączone z odpowiednią metodą detekcji). Ze względu na skomplikowaną matrycę, specyfikę związków zapachowych - samoistne ich uwalnianie z matrycy, jak i możliwość zachodzenia przemian, kluczowym elementem analizy żywności jest...

  • New analytical sample preparation techniques in food flavour analysis
    Publikacja

    - Rok 2010

    In this chapter sample preparation techniques were broadly characterized and their applications in field of food analysis were presented. Usefulness of three extraction methods: SPME, SAFE and SDE for isolation of aroma compounds from complex food matrices was compared. Additionally, requirements for sample preparation methods using in food flavour analysis were detailed.

Rok 2011
Rok 2012
Rok 2013
Rok 2014
Rok 2015

wyświetlono 3113 razy