prof. dr hab. inż. Waldemar Wardencki
Zatrudnienie
Publikacje
Filtry
wszystkich: 154
Katalog Publikacji
-
Analytical Techniques Used in Monitoring of Atmospheric Air Pollutants
PublikacjaThe air pollution monitoring is one of the most pressing environmental problems today. The paper describes common air pollutants, their interaction and impact on the environment, and classifies the techniques and methods applied in air studies. Furthermore, the review characterizes the selected collection and sampling techniques used for gas sample analysis. Finally, the schematic diagrams of typical designs of systems applied...
-
Application of gas chromatography to the analysis of spirit-based alcoholic beverages
PublikacjaSpirit-based beverages are alcoholic drinks, which production processes are dependent on the type and origin of raw materials. The composition of this complex matrix is difficult to analyze and scientists commonly choose a gas chromatography techniques for this reason. With a wide selection of extraction methods and detectors it is possible to provide qualitative and quantitative analysis for many chemical compounds with a various...
-
Communication Networks in the Service of the Environmental Monitoring
PublikacjaIn the paper selected issues relating to communication networks in the services of the environmental monitoring (EM) have been described. It is divided into three main parts: introduction, wire and wireless networks. At the beginning of the basic definitions were explained. The wire part focuses on a plain old telephone service (POTS), an integrated services digital network (ISDN), a digital subscriber line (DSL) and a fiber-optic...
-
Indeks jakości powietrza
PublikacjaW artykule przedstawiono użyteczne narzędzie do przekazywania informacji na temat poziomu zanieczyszczęń powietrza opinii publicznej za pośrednictwem mediów i internetu - indeks jakości powietrza. Kolejno przedstawiono; historię indeksu jakości powietrza, metodykę jego wyznaczania i przykłady zastosowań w monitoringu powietrza.
-
Influence of meteorogical conditions om PM10 concentration in Gdańsk
PublikacjaThe paper presents the investigation of influence of meteorological conditions on the concentration of PM!) in Gdańsk in 2011 year. on the examples of episodes og high concentrations in this year. The results have shown the most crucial factors for high episodes of PM10: anticyclone atmospheric circulation, stable atmosphere conditions, low wind velocity and the occurence of inversion layer.
-
Estimation of the effectiveness of nbpt for limiting ammonia emission from urea based on the field experiments
PublikacjaThe efectiveness of the ammonia emission reduction from NBPT-stabilized urea was investigating in 2011 during a field experiment on a grassland plot fertilized with a one-time dose of 60 kgN/ha. The obtained reduction coefficient of ammonia emission equaled 73% and 39-51% relative to erea without the inhibitor and ammonium nitrate, respectively.
-
Electronic nose as a tool for differentiation of volatile organic compounds = Elektroniczny nos jako instrument do rozróżniania lotnych związków organicznych
PublikacjaW pracy porównano dwie metody analizy zapachów lotnych związków organicznych: klasyczną analizę opartą na percepcji ludzkiego węchu i technikę elektronicznego nosa. W przeprowadzonych badaniach za pomocą klasycznej analizy brało udział 8 ochotników w okresie 2 tygodni. Do instrumentalnej metody analizy zapachu wykorzystano zaprojektowany przez autorów prototypowy 6-cio czujnikowy elektroniczny nos. Przeprowadzone badania z wykorzystaniem...
-
Botanical and geographical origin characterization of polish honeys by headspace SPME-GCxGC-TOFMS
PublikacjaVolatile organic compounds (VOCs) composition of Polish honeys obtained from various geographical regions was studied. Headspace solid phase microextraction (HS-SPME) using Divinylbenzene/Carboxen/Polydimethylsiloxane-coated fibers was used in combination with comprehensive two-dimensional gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry (GC× GC-TOFMS) because of the complexity of the samples. Acacia, linden, rapeseed, buckwheat...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku,...
-
ZASTOSOWANIE ELEKTRONICZNEGO NOSA W ANALITYCE ZANIECZYSZCZEŃ POWIETRZA
PublikacjaJakość powietrza podlega ocenie według kryteriów określonych normami prawnymi. Ze względu na liczne zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego i zewnętrznego, które mogą zagrażać zdrowiu człowieka niezbędne jest kontrolowanie ich stężeń oraz identyfikacja ich źródeł. Coraz częściej do tego celu wykorzystuje się elektroniczne nosy, czyli przyrządy analityczne umożliwiające szybkie wykrywanie i rozróżnianie mieszanin substancji zapachowych...
-
Polimerowe ciecze jonowe - sorbenty nowej generacji w SPME
PublikacjaSposób przygotowywania próbek do analizy jest kluczowym etapem każdej procedury analitycznej. Od momentu wprowadzenia, technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME), z uwagi na mnogość jej zalet cechuje duża popularność. W ostatnim czasie jej popularność rośnie, z uwagi na opracowywanie nowych sorbentów, które pozwoliłyby na rozszerzenie możliwości stosowania tej techniki. W artykule przedstawione są innowacyjne sorbenty...
-
Kompletna dwuwymiarowa chromatografia gazowa - nowoczesne narzędzie analityczne - cz. III. Zastosowania i kierunki rozwoju
PublikacjaTechnika GC×GC znajduje szerokie zastosowanie w takich obszarach badawczych jak: przemysł petrochemiczny, ochrona środowiska, przemysł kosmetyczny i perfumeryjny, analiza żywności, analiza kliniczna, badania kosmiczne (np. analiza fragmentów meteorytów), metabolomika (np. badanie ludzkiego oddechu) i proteomika (np. identyfikacja białek w próbkach biologicznych) oraz kryminalistyka. W artykule przedstawiono przykłady zastosowań...
-
Równoważność metod pomiarowych ciągłych i odniesienia stosowanych do oznaczania pm10
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki testu terenowego przeprowadzonego na terenie Gdańska w okresie od 01-01-2010 do 31-12-2010 i od 01-01-2011 do 31-12-2011 w celu wykazania równoważności wskazań analizatora Eberline FH 62-1 w stosunku do wagowej metody odniesienia. Przedyskutowano występowanie różnic wskazań wartości stężeń pyłu PM10 w zależności od pory roku dla obu metod pomiarowych. Przedstawiono sposób określania równoważności tych...
-
Elektrochemiczny gazowy czujnik na bazie cieczy jonowej do oznaczania benzaldehydu
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące opracowania dwóch wersji prototypowego, laboratoryjnego elektrochemicznego czujnika do oznaczania par benzaldehydu. Elektrolitem w tych czujnikach była ciecz jonowa [HMIM][Tf2N] (bis(trifluorometylosulfonylo)imidek 1-heksylo,3-metyloimidazolinowy). Jeden z czujników zbudowany był wg koncepcji Clarka z membraną PDMS, drugi z użyciem komercyjnych elektrod firmy DropSens Co. W obu wersjach,...
-
SZACOWANIE ZAWARTOŚCI BENZO(a)PIRENU W PYLE ZAWIESZONYM PM10 W AGLOMERACJI TRÓJMIEJSKIEJ ZA POMOCĄ WIELOWYMIAROWEJ REGRESJI LINIOWEJ=ESTIMATION OF BENZO(A)PYRENE CONTENT IN SUSPENDED DUST PM10 IN TRI-CITY AGGLOMERATION USING MULTIDIMENSIONAL LINEAR REGRESSION
PublikacjaW pracy przedstawiono próbę oszacowania przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej modelu empirycznego opisującego czynniki wpływające na zawartość B(a)P w pyle zawieszonym PM10 w Aglomeracji Trójmiejskiej w latach 2008-2011. Na przestrzeni tych lat średnioroczne stężenie B(a)P w PM10 wzrosło ponad dwukrotnie i ponad trzykrotnie przewyższa poziom docelowy. Z przeprowadzonych analiz wynika, że główną przyczyną wzrostu stężenia...
-
Air Pollution: Monitoring
PublikacjaThe entry presents an overview of the issues in the field of air pollution monitoring. At the beginning, the general objectives of air monitoring, ambient air quality standards for so-called criteria pollutants, and their sources are discussed. In the next part, both analytical methods and instruments for monitoring of ambient air and stack gases are briefly presented. Additionally, other approaches used in air pollution monitoring,...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Komputerowy system analizy obrazu zwany „Computer Vision” obejmuje zagadnienia...
-
Wdrożenie nowych regulacji prawnych w ochronie powietrza atmosferycznego w Polsce
PublikacjaW artykule przedstawiono zmiany prawne wynikające z przystosowania dyrektyw 2008/50/WE i 2004/107/WE do prawodawstwa polskiego. Nowe regulacje odnoszące się do ochrony powietrza stanowią jedynie rozbudowanie i modyfikację istniejacych dotychczas przepisów. W ratykule podano istotne informacje wynikajace z decyzji Komisji Europejslkiej 2011/850/UE
-
Food analysis using artificial senses.
PublikacjaNowadays, consumers are paying great attention to the characteristics of food such as smell, taste, and appearance. This motivates scientists to imitate human senses using devices known as electronic senses. These include electronic noses, electronic tongues, and computer vision. Thanks to the utilization of various sensors and methods of signal analysis, artificial senses are widely applied in food analysis for process monitoring...
-
Ekstrakcja z wykorzystaniem ruchomego elementu sorpcyjnegp (SBSE)
PublikacjaW artykule scharakteryzowano technikę ekstrakcji z wykorzystaniem ruchomego elementu sorpcyjnego oraz podano przykłady zastosowań w odniesieniu do różnych matryc i analitów
-
Monitoring of Gaseous Air Pollution
PublikacjaW pracy przedstawiono informacje dotyczące: - źródeł emisji zanieczyszczeń obecnych w powietrzu atmosferycznym; - norm i przepisów prawnych regulujących dopuszczalne poziomy zawartości poszczególnych ksenobiotyków w powietrzu atmosferycznym; - klasyfikacji metodyk monitoringu zanieczyszczeń obecnych w powietrzu; - zdalnego systemu monitoringu zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego z wykorzystaniem zestawu odpowiednich czujników.
-
Mobile monitoring system for control of atmospheric air quality
PublikacjaW pracy przedstawiono ruchomy system monitoringu powietrza, który zapewnia możliwość ciągłego pomiaru stężenia takich zanieczyszczeń powietrza jak benzen, tlenek i ditlenek azotu oraz tlenek i ditlenek węgla. Opracowany zestaw pomiarowy może być zainstalowany na rożnych pojazdach (samochód, autobus, ciężarówka).System zbudowany jest z zestawu małych przenośnych jednostek pomiarowych (elektroniczne urządzenia pomiarowe, rejestrator...
-
Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review
PublikacjaPrezentowana publikacja przeglądowa omawia aktualne podejście do oznaczania związków zawartych w olejach roślinnych. W ciągu ostatniej dekady zwraca się zdecydowanie większą uwagę na dietę uwzględniając oleje i tłuszcze jako źródła zdrowej energii. Jednym z głównych problemów związanych z tłuszczami są reakcje utleniania, których konsekwencją może być znaczne obniżenie wartości odżywczych olejów roślinnych. Publikacja przedstawia...
-
Szacowanie zawartości benzo(a)pirenu w pyle zawieszonym pm10 przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej
PublikacjaW pracy przedstawiono próbę oszacowania przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej modelu empirycznego opisującego czynniki wpływające na zawartość B(a)P w pyle zawieszonym PM10 w jednej z dzielnic aglomeracji trójmiejskiej, gdzie głównym źródłem występowania B(a)P była niska emisja, spowodowana spalaniem paliw kopalnianych. Analizie poddano wzajemne zależności: stężenia pyłu PM10 w powietrzu, temperaturę powietrza, prędkość...
-
An odor-sensing system - powerful technique for foodstuff studies
PublikacjaThis work examines gas sensor array technology combined with multivariate data processing methods and demonstrates a promising potential for rapid, non-destructive analysis of food. Main attention is focused on detailed description of sensor used in e-nose instruments, construction, and principle of operation of these systems. Moreover, this paper briefly reviews the progress in the field of artificial olfaction and future trends...
-
Mobile monitoring system for air quality control along traffic routes = Monitoring zanieczyszczeń wzdłuż ciągów komunikacyjnych
PublikacjaW referacie przedstawiono budowę i zasadę działania mobilnej stacji monitoringu do badania i analizy zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego wzdłuż ciagów komunikacyjnych. Przedstawiono również wyniki badań imisji substancji emitowanych z pojazdów poruszających się wzdłuż układu komunikacyjnego Trójmiasta stosując urzadzenie ETL 2000 Bus, zamontowane na dachu samochodu osobowego. Wcześniej, uzyskane wyniki porównano z wynikami...
-
Determination of volatile fatty acid ethyl esters in raw spiritsusing solid phase microextraction and gas chromatography
PublikacjaPrzedstawiono opracowanie i opymalizację metody analitycznej oznaczania estrów etylowych kwasów tłuszczowych w destylatach rolniczych różnej jakości lub wyprodukowanych z różnych surowców. W badaniach wykorzystywano technikę mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (HS-SPME) oraz kapilarnej chromatografii gazowej (CGC) z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (FID). Ekstrakcja związków lotnych prowadzona była według opracowanej procedury,...
-
Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. II. Metody i zastosowania
PublikacjaWygląd olfaktogramów ściśle zależy od procedury izolacji analitów oraz od stosowanej metody ilościowej. W pracy omówiono i porównano najczęściej stosowane metody ilościowe, takie jak: metody częstości detekcji, metody rozcieńczania do progu wyczuwalności i metody bezpośredniej intensywności.Szczególny nacisk położono na zastosowania omawianej techniki w analizie i ocenie jakości żywności. Przedstawiono liczne przykłady badań mających...
-
Investigation of edible oils oxidation stability using photooxidation and SPME/GC method for determination of volatile compounds - preliminary investigation
PublikacjaOdporność olejów roślinnych na oksydatywną degradację prowadzącą do zjełczenia jest istotnym parametrem w ocenie jakości olejów. Artykuł przedstawia nową obiecującą metodę analizy lotnych produktów reakcji utleniania olejów. Jako czynnik przyspieszający proces utleniania olejów zastosowano promieniowanie ultrafioletowe. Badania zostały przeprowadzone przy zastosowaniu mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej połaczonej z kapilarną...
-
Application of gas chromatography-olfactometry (GC-O) in analysis and quality assessment of alcoholic beverages - a review
PublikacjaW ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów z wykorzystaniem techniki chromatografii gazowej z detekcją olfaktometryczną (GC-O). GC-O jest techniką wykorzystującą możliwość oceny sensorycznej eluatu z kolumny chromatograficznej, przy czym dla każdego...
-
Nos elektroniczny - użyteczne narzędzie w analizie żywności
PublikacjaW artykule przedstawiono nowoczesne instrumentalne techniki stosowane w analizie związków zapachowych obecnych w żywności, a także ich przydatność w kontroli jakości produktów spożywczych. Główną uwagę poświęcono elektronicznym nosom. Opisano zasadę działania, zjawiska fizyczne i fizykochemiczne wykorzystywane przez czujniki takich urządzeń oraz metody analizy sygnału. Porównano tę metodę z techniką chromatografii gazowej sprzężonej...
-
Analysis of volatile oxidation products in rapeseed oil
PublikacjaCelem pracy było opracowanie metody umożliwiającej określenie stabilności oksydatywnej oleju rzepakowego na podstawie analizy lotnych produktów utleniania lipidów. Na etapie opracowywania metody dobrano optymalne parametry ekstrakcji lotnych analitów techniką SPME. Przeprowadzono również elementy walidacji tej procedury. Zaproponowano też substancje markerowe mogące posłużyć za wyróżniki procesu utleniania lipidów.
-
Universal mobile monitoring system for gaseous air pollution = Uniwersalny system mobilnego monitoringu gazowych zanieczyszczeń powietrza
PublikacjaW pracy przedstawiono koncepcję systemu do mobilnego monitoringu substancji chemicznych w powietrzu. Proponowany system może być zastosowany do pomiaru zanieczyszczeń powietrza emitowanych przez komunikację. Stacja monitoringowa jest stosunkowo małych rozmiarów i może być zamontowana na pojazdach prywatnych lub publicznych. Zmierzone stężenia są zbierane i przenoszone poprzez sieć GSM do centralnej bazy danych. Przedstawiono także...
-
Wytwarzanie wzorcowych mieszanin gazowych za pomocą generatora pneumatycznegoGeneration of standard gaseous mixtures using pneumatic generator
PublikacjaW pracy przedstawiono konstrukcję pneumatycznego generatora wzorcowych mieszanin gazowych przeznaczonych do kalibracji różnych analizatorów gazów. Generator może także być wykorzystany do wytwarzania mieszanin oddechowych dla nurków pracujących na różnych głębokościach. Błąd bezwzględny wykonania mieszanin dwuskładnikowych i trójskładnikowych za pomocą skonstruowanego generatora nie przekracza 2%.
-
Wireless systems of threats monitoring
PublikacjaThe concept of wireless system of threats monitoring with self-organizing network of multipurpose data transfer nodes are presented. Two practical applications of this system are also presented. The first of these is the Global Wireless Monitoring System for Containers, and the second is the Mobile Monitoring System for Gas Air Pollution Measurements.
-
Wireless Systems of Threats Monitoring
PublikacjaConcept of wireless system of threats monitoring with self-organizing network of multipurpose data transfer nodes are presented. Two practical applications of this system are also presented. The first of these is the Global Wireless Monitoring System for Containers and the second is the Mobile Monitoring System for Gas Air Pollution Measurements.
-
SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności
PublikacjaOznaczanie składników odpowiedzialnych za zapach produktów żywnościowych dokonywane za pomocą technik chromatograficznych obejmuje dwa zasadnicze etapy: przygotowanie próbki i identyfikację (rozdzielenie połączone z odpowiednią metodą detekcji). Ze względu na skomplikowaną matrycę, specyfikę związków zapachowych - samoistne ich uwalnianie z matrycy, jak i możliwość zachodzenia przemian, kluczowym elementem analizy żywności jest...
-
A headspace solid-phase microextraction method development and itsapplication in the determination of volatiles in honeys by gas chromatography
PublikacjaThe first part of the paper presents the detailed optimisation of all steps of the determination procedureof volatiles from Polish honeys by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) as the sample preparationmethod and gas chromatography/mass spectrometry (GC-MS) as the method of final determination.The methodology of semi-quantative analysis allowed the isolation and identification of volatile fractioncompounds from popular...
-
Metody analizy zapachu
PublikacjaZmysł węchu to jeden z dwóch, oprócz smaku, zmysłów chemicznych. Istota tego zmysłu polega na umiejętności rozpoznawania i występowania zapachu określonych związków chemicznych lub ich mieszanin w otoczeniu. W artykule przedstawione zostały metody analizy zapachu m.in. metody klasycznej analizy sensorycznej, chromatografii gazowej połączonej z detekcją olfaktometryczną oraz elektroniczny nos.
-
Identification of volatile compounds in raw spirits of different organoleptic quality
PublikacjaGłównym celem prezentowanych badań było określenie składu lotnej frakcji destylatów rolniczych, a następnie wyodrębnienie profili zapachowych destylatów rolniczych różniących się właściwościami sensorycznymi ocenionymi na podstawie klasycznej analizy sensorycznej. Profile zapachowe tworzono z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej połączonej ze spektrometrią mas (GC-MS). Do ekstrakcji lotnych związków zastosowano technikę...
-
The comparison of vodka, whisky and moonshine by using the electronic nose based on the technology of ultra-fast gas chromatography
PublikacjaVodka andwhisky are produced fromgrain distillates. Formerly these alcohols were very often counterfeited, by the made in home conditions spirit drink called moonshine, which is obtained by distilling a mash from the alcoholic fermentation. This study presents research aimed at checking the usefulness of the electronic nose using ultra-fast gas chromatography for the differentiation of whisky, vodka and moonshine. 12 samples of...
-
Application of electronic nose based on fast GC for comparison of aroma profiles of homemade cherry "Nalewka" made with addition of different amount of sugar
PublikacjaNalewka is a traditional Polish homemade spirit beverage and there are many different recepies for the production of nalewkas. However, it is not knownwhat amount of sugar can have influence of their aroma profiles. There is little information on the comparison of aroma profiles of Polish cherry nalewkas made with addition of different amount of sugar. For this purpose electronic nose based on fast GC has been used. Electronic...
-
The comparison of vodka, whisky and moonshine by using the electronic nose based on the technology of ultra-fast gas chromatography
PublikacjaVodka andwhisky are produced fromgrain distillates. Formerly these alcohols were very often counterfeited, by the made in home conditions spirit drink called moonshine, which is obtained by distilling a mash from the alcoholic fermentation. This study presents research aimed at checking the usefulness of the electronic nose using ultra-fast gas chromatography for the differentiation of whisky, vodka and moonshine. 12 samples of...
-
Application of electronic nose based on fast GC for comparison of aroma profiles of homemade cherry "Nalewka" made with addition of different amount of sugar
PublikacjaNalewka is a traditional Polish homemade spirit beverage and there are many different recepies for the production of nalewkas. However, it is not knownwhat amount of sugar can have influence of their aroma profiles. There is little information on the comparison of aroma profiles of Polish cherry nalewkas made with addition of different amount of sugar. For this purpose electronic nose based on fast GC has been used. Electronic...
-
Chromatografia gazowa. Teoria i praktyka.
PublikacjaChromatografia gazowa jest jedną z najważniejszych metod analitycznych mających zastosowanie w wielu dziedzinach, a chromatograf gazowy ? najbardziej rozpowszechnionym przyrządem analitycznym w laboratoriach na świecie. Oto najpełniejsze w języku polskim opracowanie poświęcone chromatografii gazowej napisane przez wybitnych polskich specjalistów z dziedziny chemii analitycznej. Przedstawiono w nim istotę chromatografii gazowej,...
-
Transportable, Portable and Micro Gas Chromatographs
PublikacjaSignificant benefits can be obtained by miniaturization of conventional benchtop gas chromatographs. The attractive features arising from miniaturization include low-power requirements, low heat capacity of separation columns, low consumption of mobile phase, enhanced performance, higher portability, and easily coupling to detectors and secondary chromatographic systems. In separation sciences, including gas phase separations,...
-
Application of single drop extraxtion (SDE) gas chromatography method for the determination of carbonyl compounds in spirits and vodkas
PublikacjaW pracy przedstawiono metodę oznaczania związków karbonylowych w spirytusach i wódkach, wykorzystującą do izolacji i wzbogacania technikę mikroekstrakcji do pojedynczej kropli (SDE)po derywatyzacji analitów O-(2,3,4,5,6-pentafluorobenzylo)hydroksylaminą. Określono optymalne parametry izolacji i wzbogacania aldehydów z roztworów alkoholowych (objętość próbki, objętość kropli, zawartość alkoholu, temperaturę i czas ekstrakcji)....
-
Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality
PublikacjaW ostatnich latach obserwuje się coraz powszechniejsze stosowanie analizy instrumentalnej do oceny jakości organoleptycznej produktów spożywczych. Nowe podejście polega na tworzeniu profili zapachowych, swego rodzaju "aromagramów" charakterystycznych dla danego produktu. Do najczęściej stosowanych technik pozwalających na tworzenie i rozpoznawanie "aromagramów" należą techniki chromatograficzne, w szczególności chromatografia gazowa...
-
Monitoring zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego wzdłuż ciągów komunikacyjnych
PublikacjaW publikacji przedstawiono działanie mobilnego systemu monitoringu (MSM) do badania i analizy zanieczyczyszczeń powietrza atosferycznego wzdłuż ciągów komunikacyjnych. Stacja monitorująca składa sie z dwóch zasadniczych części: modułu sensorów pomiarowych oraz z modułu telekomunikacyjnego. Moduł sensorów pozwala mierzyć stężenia benzenu, ditlenku azotu i ozonu. Moduł komunikacyjny jest odpowiedzialny za gromadzenie danych pomiarowych...
wyświetlono 1646 razy