Publikacje
Filtry
wszystkich: 524
Katalog Publikacji
Rok 2003
-
Enzymatyczne przeestryfikowanie łoju wołowego i oleju rzepakowego bez i w obecności różnych rozpuszczalników
PublikacjaPorównywano produkty otrzymane na drodze enzymatycznego przestryfikowania. Stosowano olej rzepakowy i łój wołowy (4:6 w/w). Katalizatorem procesu był Lipozyme RM IM. Proces prowadzono bez i w obecności różnych rozpuszczalników (izooktan, heksan, toluen). Temp. wynosiła 55-65oC. Produkty przeestryfikowania rozdzielano metodą chromatografii kolumnowej na frakcje: TAG, WKT i DAG+MAG. Określano temp. topnienia i zawartość fazy stałej...
-
Emulgatory- estry polioli i kwasów tłuszczowych syntezowane z surowców odtwarzalnych. Materiały IV Kongresu Technologii Chemicznej. Cz. 2
PublikacjaStwierdzono, że estryfikacja polioli kwasami tłuszczowymi realizowana w obecności programowanych ilości karboksylanów sodu, potasu, cynku lub magnezu stwarza możliwość syntezowania emulgatorów o zdefiniowanych właściwościach hydrofilowo-lipofilowych. Produkt reakcji może być bezpośrednio zastosowany jako emulgator. Produkty te wykazują współdziałanie surfaktantów niejonowych - monoestrów i anionowych - soli kwasów tłuszczowych...
-
Charakterystyka preparatów beta- galaktozydazy z Sulfolobus shibatae.
PublikacjaCelem pracy było zbadanie przydatności cytoplazamatycznej beta- galaktozydazy/beta- glukozydazy z hipertermofilnego archeona Sulfolobus shibatae do hydrolizy laktozy. 16-krotny stopień oczyszczenia ekstraktu bezkomórkowego,zapewniający aktywność specyficzną 29,5 U/mg białka uzyskiwano poprzez frakcjonowanie siarczanem amonu, chromatografię jonowymienną i sączenie molekularne. Otrzymany preparat wykazywał największą aktywność...
-
Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym i uwodornionym olejem rzepakowym przy użyciu metod DSC i NMR.
PublikacjaBadano właściwości fizyczne mieszanek łoju wołowego z uwodornionym i ciekłym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym, wykorzystując metodę skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC) oraz metodę pulsacyjnego NMR. Analizowane tłuszcze przed oznaczeniem zawartości fazy stałej termostatowano w różny sposób. Takie same etapy termostatowania zastosowano przed wyznaczeniem krzywych topnienia metodą DSC.
-
Badanie lipolizy ogrzewanego oleju rzepakowego i wyizolowanej z niego frakcji niepolarnej
PublikacjaPorównano przebieg hydrolizy (lipolizy) oleju rzepakowego nieogrzewanego, ogrzewanego (240oC, 4h) i wyizolowanej z niego frakcji niepolarnej. Reakcję hydrolizy prowadzono w obecności lipazy trzustkowej w czasie 3, 5 i 10 min., stosując metodę Brockerhoffa. Produkty lipolizy rozdzielano metodą preparatywnej CCW, oznaczano ich skład procentowy oraz skład kwasów tłuszczowych triacylogliceroli, które nie uległy hydrolizie. Stwierdzono,...
-
Analiza składu kwasów tłuszczowych frakcji WKT wyizolowanej z produktów przeestryfikowania enzymatycznego wysokotopliwej frakcji tłuszczu mlecznego olejem słonecznikowym
PublikacjaOpracowano metodę ilościowego oznaczania kwasów tłuszczowych występujących w WKT mieszaniny poreakcyjnej. Substratem były frakcje WKT pochodzące z produktów enzymatycznego przeestryfikowania frakcji tłuszczu mlecznego i oleju słonecznikowego, w obecności Lipozyme RM IM. Frakcje te izolowano z produktu metodą preparatywnej CCW i przeprowadzano w estry metylowe, stosują jako katalizator SOCl2. Otrzymane estry analizowano metodą chromatografii...
Rok 2002
-
Związek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 z ciśnieniem tętniczym u zdrowych mężczyzn
PublikacjaRegularne spożycie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA) pochodzenia morskiego może obniżać ciśnienie tętnicze i zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Jednakże wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych z rodzinyn-3 i n-6 PUFA jest nadal kontrowersyjny. Uzyskane wyniki potwierdzają hipotezę o wpływie składu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) z rodzin n-3 i n-6 w surowicy i w erytrocytach na wysokość ciśnienia...
-
Zakres, rozwój i znaczenie chemii żywności
PublikacjaChemia żywności jest nauką o właściwościach składników żywności, o przemia-nach tych związków w czasie przechowywania i przetwarzania surowców orazproduktów żywnościowych, a także o roli jaką odgrywają różne substancje wtworzeniu cech sensorycznych. Akademickie ośrodki badań i kształcenia w zak-resie nauki o żywności mają w Polsce w większości rodowód sięgający WyższejSzkoły Rolniczej w Dublanach i Akademii Technicznej...
-
Wyznaczanie parametrów syntezy diacylopropanodioli
PublikacjaZbadano wpływ proporcji molowych substratów reakcji oraz temperatury i czasu reakcji na zawartość diacylopropanodioli w mieszaninach poreakcyjnych.
-
Wpływ podstawowych parametrów reakcji estryfikacji 1,2-propanodiolu kwasem palmitynowym na zawartość monopalmitoilopropanodioli w mieszaninach poreakcyjnych
PublikacjaZbadano wpływ proporcji molowych substratów reakcji oraz temperatury i czasu reakcji na zawartość monopalmitoilopropanodioli w mieszaninach poreakcyjnych.
-
Wielokrotność stosowania katalizatorów miedziowych podczas uwodornienia oleju sojowego i rzepakowego
PublikacjaOkreślono kinetykę i chemizm uwodornienia oleju sojowego i rzepakowego na katalizatorach miedziowych INS 1011red i G99B13, stosowanych 3-krotnie. Proces prowadzono w szklanym reaktorze laboratoryjnym, wyposażonym w układ do pomiaru ilości pochłoniętego wodoru. Stężenie katalizatorów wynosiło 1% Cu, a temperatura reakcji 200 st.C. Stwierdzono, że przy kolejnym użyciu kontaktu spada jego aktywność, powodując przedłużenie czasu reakcji,...
-
Uwodornienie oleju sojowego i rzepakowego na katalizatorach miedziowych promotorowanych niklem i tlenkiem glinu. Hydrogenation of soybean and rapeseed oil with copper catalysts activated with nickel and aluminium oxide
PublikacjaBadano nowy typ katalizatorów miedziowych promotorowanych niklem, o stosunku Cu do Ni w granicach od 1:0,0036 do 1:0,018 w?w, osadzonych na Al2O3, przeznaczonych do selektywnego uwodornienia kwasu linolenowego w olejach roślinnych. Uwodornienie prowadzono w laboratoryjnym reaktorze typu "dead end" na oleju sojowym i rzepakowym, a kontakty mieszane - w stęż. 0,5% i 1% Cu. Na podstawie badań stwierdzono, że promotorowanie znacząco...
-
Tłuszcze specjalnego przeznaczenia - masło kakaowe i jego alternatywy
PublikacjaOmówiono właściwości chemiczne i fizyczne masła kakaowego i możliwości ich modyfikacji. Przedstawiono także charakterystykę i kierunki poszukiwań nowych, alternatywnych dla masła kakaowego tłuszczów. Dokonano również podziału tych produktów w oparciu o ich specyficzne cechy.
-
The microbial and sensory quality of mackerel hot smoked in mild conditions
PublikacjaThe quality indices of Atlantic mackerel, hot smoked at core temperature not exceeding 60°C, containing 14–27 g salt and 580–670 g water per kg meat, was determined just after smoking and during storage. The aerobic plate count after smoking, chilling and packing in cardboard boxes was 0–12 cfu/25 cm2of the skin of the smoked fish and 10–240 cfu/g of flesh. It was 1.9 log cycle lower than that in the frozen raw material. At 2°C,...
-
Termofile jako żródło alfa-glukozydaz użytecznych w produkcji syropów glukozowych
PublikacjaOkreślono różnice optymalnych warunków działania alfa-glukozydaz z różnych mikroorganizmów. Stwierdzono, że niektóre alfa-glukozydazy wyizolowane z ekstremalnych termofili zachowują aktywność w temperaturze około 100 C i są przydatne do wytwarzania syropów glukozowych.
-
Składniki mineralne
PublikacjaOmówiono znaczenie i zawartość składników mineralnych w surowcach i produk-tach żywnościowych. Określono ich wpływ na jakość wyrobów oraz podano najwa-żniejsze sposoby ich oznaczania.
-
Skażenia żywności
PublikacjaPrzedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii żywności. Wykazano przy-czyny i źródła skażenia żywności szkodliwymi dla zdrowia związkami chemicz-nymi i kryteria oceny higieniczno toksykologicznej tych zanieczyszczeń. Omó-wiono toksyczne właściwości: metali ciężkich, mikotoksyn, pestycydów, diok-syn, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, azotanów (V) i azota-nów (III) oraz radionuklidów. Wskazano też na...
-
New source of the thermostable alpha-glucosidase suitable for single stepstarch processing
PublikacjaZbadana wewnątrzkomórkowa termostabilna alfa-glukozydaza z Thermus thermo-philus przejawia największą aktywność w 85 C przy pH 6.2. Aktywność enzymu po 5 h inkubacji w 75 C (pH 6.2) prawie nie ulega zmianie a okres połowicznej inaktywacji w 85 C wynosi 2 h. Właściwości te wskazują na przydatność wymienionego enzymu w jednoetapowej hydrolizie skrobi.
-
Microbial risks in mild hot smoking of fish
PublikacjaGorące wędzenie ryb w łagodnych warunkach, w temperaturze nie przekraczającej 65 stopni Celsjusza wewnątrz ryby i przy niskiej zawartości soli w mięsie tylko częściowo inaktywuje bakterie chorobotwórcze oraz w niewystarczającym stopniu hamuje wzrost drobnoustrojów podczas przechowywania produktu. Wymagane bezpieczeństwo można osiągnąć tylko w przypadku bardzo świeżego surowca i wysokiej higieny podczas jego przetwarzania oraz przechowywania...
-
Metabolic activation of adriamycin by NADPH-cytochrome P450 reductase; overview of its biological and biochemical effects
PublikacjaOmówione zostały efekty aktywacji metabolicznej adriamycyny przez NADPH-zależną reduktazę cytochromu P450. Wykazano, że ten rodzaj aktywacji zwiększa aktywność biologiczną tego związku, a przy tym powoduje jego wiązanie się kowalencyjne z ważnymi biologicznie makromolekułami komórkowymi.
-
Isolation and some properties of the thermostable beta-galactosidase of Pyrococcus woesei expressed in Escherichia coli
PublikacjaOpracowano metodę izolowania oraz zbadano właściwości enzymu otrzymanego ze szczepu Escherichia coli zawierającego gen kodujący termostabilną beta-ga-laktozydazę z Pyrococcus woesei.
-
Enzymatyczne przeestryfikowanie oleju rzepakowego kwasem kaprynowym w układzie reakcyjnym o minimalnej zawartości wody
PublikacjaOpisano wyniki badań nad wbudowywaniem się kwasu kaprynowego w triacylogli-cerole (TAG) oleju rzepakowego w procesie enzymatycznego przeestryfikowania, prowadzonego w obecności małej ilości wody. Katalizatorem procesu był sn-1,3 specyficzny enzym lipolityczny, Lipozyme IM. Parametrem zmiennym był czas reakcji. Produkty przeestryfikowania analizowano stosując technikę chromatografii kolumnowej, TLC i GLC oraz hydrolizę enzymatyczną...
-
Badanie właściwości fizycznych olejów sojowego i rzepakowego uwodornionych na katalizatorach miedziowych i miedziowo-niklowych
PublikacjaBadano zawartość fazy stałej oraz charakterystyki topnienia olejów sojowego i rzepakowego uwodornionych na różnych katalizatorach miedziowych oraz miedziowych promotorowanych niklem. Promotorowanie kontaktów miedziowych niklem ma na celu podwyższenie ich aktywności bez negatywnego wpływu na selektywność procesu. Zbadano wpływ stopnia uwodornienia oleju, rodzaju i stężenia katalizatora, temperatury procesu oraz zawartość niklu w...
-
Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central European diet - short report
PublikacjaBadania nad przeciwutleniającymi właściwościami wybranych warzywnych produktów spożywczych prowadzone były przy użyciu testu ABTS i testu kometkowego. Wykazano, że spośród badanych produktów najwyższą aktywność przeciwutleniającą wykazywał koncentrat buraczany oraz kiszona kapusta. Sok z kiszonej kapusty w badaniach przy użyciu komórek białaczki i testu kometkowego miał zdolność ochrony komórek przed aktywnymi formami tlenu.