Publications
Filters
total: 469
Catalog Publications
Year 2016
-
Internacjonalizacja struktur klastrowych w Polsce w świetle badań benchmarkingowych
PublicationGłównym celem niniejszego artykułu jest prezentacja i omówienie wyników badań benchmarkingowych w zakresie internacjonalizacji klastrów, przeprowadzonych w latach 2010, 2012 i 2014. Wyniki tych badań wskazują, że umiędzynarodowienie stanowi bardzo istotny cel rozwojowy klastrów, którego realizacja pozostaje jednak na dość niskim i silnie zróżnicowanym poziomie. Biorąc pod uwagę próbę badawczą oraz analizowane wskaźniki szczegółowe,...
-
JAKOŚĆ KSZTAŁCENIA W EDUKACJI SPECJALISTÓWDO SPRAW BEZPECZEŃSTWA WEWNĘTRZNEGO
PublicationPRZEDSTAWIONO WYBRANE ASPEKTYJAKOŚCI KSZTAŁCENIA SPECJALISTÓW DS. BEZPIECZEŃSTWA WEWN.
-
Kaizen concept in the process of a quality improvement in the company
PublicationArtykuł dotyczy tematyki doskonalenia jakości, które może być realizowane w przedsiębiorstwie za pomocą koncepcji ciągłego doskonalenia Kaizen. Główny cel artykułu koncentruje się na analizie praktycznego zastosowania koncepcji Kaizen w celu eliminacji marnotrawstwa i ciągłego doskonalenia obszarów działalności przedsiębiorstwa. Rozdział został podzielony na dwie części: teoretyczną i poznawczą. W pierwszej, teoretycznej części,...
-
KIERUNKI DZIAŁAŃ PROJAKOŚCIOWYCH W OBSZARZE SZKOLNICTWA WYŻSZEGO. WYBRANE PRZYKŁADY KRAJOWE I ZAGRANICZNE
PublicationW artykule zaprezentowano systemy i modele pozwalające szkołom wyższym osiągnąć poziom jakości służący zaspokojeniu potrzeb podstawowych grup interesariuszy w zakresie świadczonych przez nie usług edukacyjnych. Na bazie badań własnych, w tym szerokiego przeglądu światowej literatury przedmiotu zaprezentowano preferowany kierunek działań projakościowych w naszych uczelniach. Jako punkt wyjścia traktowany przez autorów, jako „fazę...
-
Metodyczne aspekty projektowania systemów zarządzania zmianą. Procesy planistyczno-sterujące produkcją w zarządzaniu operacyjnym
PublicationNiniejsza monografia dotyczy problematyki zaawansowanych systemów produkcyjnych, a w szczególności zagadnień zarządzania zmianą w obszarze procesów planistyczno-sterujących. Przez zaawansowane systemy produkcyjne w niniejszej monografii rozumiane są elastyczne systemy produkcyjne FMS (Flexible Manufacturing System) oraz dalsze systemy wynikające z ich doskonalenia i rozwoju (warunkowanego przede wszysztkim technologiami informacyjnymi...
-
Motywowanie pracowników do zachowań proinnowacyjnych
PublicationW niniejszym artykule zaprezentowano wyniki poszerzonych badań pilotażowych oraz oparty na ich wynikach autorski model systemu motywowania pracowników do zachowań proinnowacyjnych w postaci „domu motywowania” pracowników do tej działalności. Szczegółowo omówiono najważniejsze elementy tego systemu. W opracowaniu zawarto również wnioski dotyczące wykorzystania modelu w praktyce
-
Percepcja jakości obsługi klienta w obszarze rejestracji i poczekalni podmiotuleczniczego w ujęciu relacyjnym - studium przypadku
PublicationNiniejsze opracowanie poświęcone jest prezentacji podstawowych aspektów doskonalenia jakości w podmiotach leczniczych. Wybrano jedna z przychodni jako studium przypadku w celu prezentacji kluczowych determinant obsługi pacjenta w obszarze rejestracji i poczekalni. Kluczowym celem artykułu jest analiza percepcji tych dwóch obszarów z perspektywy pacjenta jak i dostawcy usług.
-
Percepcja jakości projektów usługowych
PublicationW nineijszym opracowaniu zaprezentowano kluczowe aspekty jakości w projektach usługowych. Przedstawiono charakterystykę determinant jakości w percepcji członków zespołu projektowego, jak również użytkowników wyniku. Determinanty zostały zaprezentowane w podziale na dwie grupy. Pierwsza grupa dotyczy determinant wystepujących we wszystkich projektach usługowych, druga zaś - determinant jakości uwzgledniających specyfikę danego rodzaju...
-
Płeć jako determinanta podejmowania decyzji menedżerskich w sytuacjach kryzysowych w świetle wyników badań
PublicationAutorzy niniejszego artykułu sformułowali następujący problem badawczy - czy i w jakim stopniu różnice dotyczące momentu reakcji i sposobu podejmowanych decyzji w sytuacji kryzysowej przez menedżerówmężczyzn i menedżerów-kobiety mają wpływ na skuteczność przeprowadzania działań naprawczych? Celem tego opracowania jest przedstawienie najważniejszych tendencji w badaniach dotyczących decyzji kierowniczych w sytuacjach kryzysowych,...
-
Rola parków naukowo-technologicznych w modelu triple helix na przykładzie parków Polski Wschodniej
PublicationCelem artykułu jest omówienie roli parków naukowo-technologicznych w modelu triple helix, zarówno w aspekcie teoretycznym, jak i w oparciu o przeprowadzone badania empiryczne. Autorki zaprezentowały wyniki badańdotyczących powiązań wybranych parkówz pozostałymi grupami aktorów wyróżnionymi w modelu triple helix, ze szczególnym uwzględnieniem instytucji B+R, władz publicznych oraz innych instytucji pośredniczących. Badania przeprowadzono...
-
Rozwinięcie przerobowego rachunku kosztów. Okiem praktyka
PublicationAutorka artykułu, wykładowca, konsultant biznesowy i praktyk w obszarze zarządzania przedsiębiorstwami produkcyjnymi i usługowymi przedstawia wypracowany przez siebie model rozszerzenia przerobowego rachunku kosztów. Artykuł prezentuje uzasadnienie potrzeby rozszerzenia i sposób jego wykorzystania w podejmowaniu decyzji menedżerskich.
-
Shaping the brand awareness of science and technology parks in Eastern Poland
PublicationThe main aim of the paper is the analysis of the effects of actions undertaken so far that have aimed at shaping brand awareness of the parks in Eastern Poland, supported under the OP DEP. The authors focused on the demand-side perspectiveand scrutinized two vectors of conscious branding: the surrounding environment and communication with customers. The group of potential customers underwent qualitative research (ITI interviews)....
-
Technology transfer centers as an instrument for the development of technological capabilities
PublicationPurpose of the article is to show how technology transfer centers (TTCs) can affect the development of technological capabilities as a result of cooperation between the science and business sectors on the example of Polish experiences in this field. Scientific aims: The first scientific aim was to present the role of TTCs in the development of technological capabilities. The second scientific aim was to discuss the research results...
-
The Factors Affecting Group Identity of Cluster Structures
PublicationThe paper provides a new approach to cluster analysis, basing on a sociologically rooted concept of identity. The authors state that identity in cluster structures is formed by two main groups of factors – uncontrollable or slightly controllable factors (identity mix) and factors that can be fully controlled by a cluster initiative (corporate identity mix). It means that the cluster coordinator is able to consciously build the...
-
THE SCIENTIFIC CAPACITY AS AN INNOVATION DETERMINANT OF THE POLISH REGIONS
PublicationEvery Polish region (in the paper understood as a voivodship) is an inspiring ground for comparative studies on the national as well as European scale, i.e. with regard to the administrative units of the other European countries. The aim of the article is to advance the conclusions concerning the Regional Innovation Scoreboard – a European instrument applied to examine the innovation capacity of European regions – with the issues...
-
Trendy rozwoju systemów produkcyjnych
PublicationSystemy produkcyjne podlegają ciągłym zmianom. W artykule przedstawiono cechy warunkujące ten rozwój, które wynikają z oczekiwań i wymagań rynku. Wskazano również główne nurty rozwoju, na które mają również wpływ naciski wewnętrzne na poprawę efektywności funkcjonowania. Dało to podstawę do wyróżnienia czterech etapów rozwoju systemów produkcyjnych i wskazania powiązanych z nimi rozwiązań. Przedstawiono ponadto model systemu produkcyjnego...
-
UCZENIE SIĘ PRZEZ DOŚWIADCZENIE JAKO ELEMENT NOWEJ GOSPODARKI I WARUNEK ZAPEWNIENIA JAKOŚCI KSZTAŁCENIA : STUDIUM PRZYPADKU PROJEKTU EXPERIENTIA
PublicationW OPRACOWANIU PRZEDSTAWIONO UWARUNKOWANIA ORAZ REZULTATY ZWIĄZANE Z PROJEKTEM EXPERIENTIA PROMUJĄCYM WSPÓŁPRACĘ POMIĘDZY PRACODAWCAMI A STUDENTAMI OSTATNIEGO ROCZNIKA KIERUNKU ZARZĄDZANIE
-
UWARUNKOWANIA APLIKACYJNE KONCEPCJI PUNKTÓW STEROWANIA JAKOŚCIĄ NA PRZYKŁADZIE USŁUG PRALNICZYCH
PublicationW artykule tym zaprezentowano charakterystykę procesu w profesjonalnej pralni chemicznej. Jako cel przyjęto identyfikację i opis zasadniczych punktów sterowania jakością (PSJ) w tego typu procesach. Przedstawiono też informacje, jak działania formalizujące PSJ przełożyły się na efekty konkretnej organizacji świadczącej usługi pralnicze
-
Wykorzystanie narzedzi jakości w przedsiebiorstwach produkcyjnych i usługowych
PublicationW niniejszym opracowaniu autorzy zaprezentowali możliwość wykorzystania narzędzi jakości przez przedsiębiorstwa usługowe i wytwórcze. W tym celu przedstawione zostały wieloetapowe badania, na podstawie których wskazano znajomość narzędzi wśród przedsiębiorstw wraz z identyfikacją narzędzi, które nie wchodzą do klasycznego podziału narzędzi jakości. W kolejnym etapie badań dokonano identyfikacji obszarów, w których przedsiębiorstwa...
-
Zmiany w systemach jakości BRC dedykowanych producentom żywności
PublicationW artykule przedstawiono zmiany wprowadzone w najnowszych wersjach standardu BRC Food wersja 7 i BRC/IoP wersja 5. Na podstawie danych zamieszczonych w ogólnodostępnym katalogu „BRC Global Standards Directory” dokonano oceny stopnia certyfikacji polskich przedsiębiorstw wg standardu BRC Food. Przeprowadzono analizę liczby akredytowanych jednostek certyfikujących w Polsce z uwzględnieniem stopnia ich wydajności.
Year 2015
-
Analiza spostrzeżeń podczas audytów w przedsiębiorstwach z branży spożywczej
PublicationAnalizowano dane z 54 przedsiębiorstw potwierdzających zgodność z wdrożonym systemem ISO 22000 w latach 2005–2013 przez jednostkę certyfikującą DNV GL–BA. Przedstawiono najczęściej spotykane kategorie niezgodności stwierdzane podczas audytów certyfikujących w przedsiębiorstwach należących do łańcucha żywnościowego. Przeanalizowano występujące problemy wpływające na bezpieczeństwo żywności podczas procesu produkcyjnego. Obliczono...
-
Antycypacja kryzysu w elementach wejścia do systemu operacyjnego przedsiebiorstw
PublicationW niniejszym opracowaniu zaprezentowno kluczowe aspekty antycypacji kryzysu w obszarze zarządzania operacyjnego. autorzy scharakeryzowali zarządzanie antykryzysowe wraz z jego głównymi fazami w odniesieniu do kilku modeli zarządzania antykryzysowego. Jedna z tych faz jest faza antycypacji, która jest niezwykle istotna z punktu widzenia obszaru zarządzania operacyjnego zarówno w sektorze produkcyjnym jak i usługowym. W niniejszej...
-
Application of design-thinking models to improve the quality of tourism services
PublicationThe paper presents basic aspects of improvement activities for the quality of tourism industry service through its specific determinants of quality. The authors suggested an the application of design-thinking concept in the development of the service itself and an attempt to undertake improvement activities.
-
Być czy mieć? Hierarchia kapitałów w wybranych przedsiębiorstwach ICT na Pomorzu
PublicationPrezentowany artykuł stanowi podsumowanie pierwszej, początkowej fazy konstruowania koncepcji wykorzystującej przekształconą teorię kapitałów Pierre’a Bourdieu w analizie działań przedsiębiorstw. Jej sednem jest podział dostępnych przedsiębiorstwom zasobów na cztery podstawowe typy odpowiadające wyróżnionym typom kapitału, a więc: kapitałowi ekonomicznemu, społecznemu, kulturowemu i symbolicznemu oraz założenie, zgodnie z którym...
-
CERTYFIKACJA SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI - AKTUALNE TRENDY I PERSPEKTYWY
PublicationW opracowaniu zaprezentowano uwarunkowania dotyczące certyfikacji systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Przedmiotem badań była liczba certyfikatów w przedsiębiorstwach należących do sektora rolno-spożywczego w Polsce. Na podstawie danych, uzyskanych od jednej z wiodących na świecie jednostek certyfikujących, przeprowadzono analizę porównawczą dotyczącą skali certyfikacji, zarówno w odniesieniu do wymagań norm...
-
Evaluating the effectivness of an outsourced processes on the basis of key performance indicators
PublicationAccording to the statistics outsourcing has become typical solution for mature economies. Besides short run attempt based on cost reduction, getting popular is the method of increasing the effectiveness by implementing outsourced process. Authors in this article present the methods of measuring outsourcing performance on the basis of key performance indicators.
-
Evaluation of Selected Innovation Policy Instruments on the Example of Poland
PublicationThe main purpose of the paper is to analyze and evaluate the selected instruments of innovation policy in Poland: cooperative relations, business environment institutions and innovation centers, supported within Priority Axis V of OP IE 2007-2013. The evaluation was made on the basis of the four criteria: complementarity, adapting to the needs of businesses, the impact on the innovation and durability of the provided support. The...
-
Green Lean in Services
PublicationThe study presents the basic aspects of the improvement of the company useing Green Lean concept. The authors refer to the basics of the concept, present its theoretical aspects together with a revew of possible actions to eliminate the green waste. All these considerations refer to the service activities of any kind in order to maintain holistic approach of the research.
-
Identyfikacja regionalna i branżowa oraz poziom zaangażowania jako determinanty sukcesu inicjatywy klastrowej Interizon
PublicationCelem niniejszego artykułu jest analiza trzech wybranych składowych tożsamości grupowej w inicjatywie klastrowej Interizon: identyfikacji regionalnej, identyfikacji branżowej oraz zaangażowania w sprawy inicjatywy oraz ocena ich wpływu na dotychczasowe sukcesy inicjatywy. Autorki opierały się na wynikach badań zrealizowanych w 2014 roku wśród członków inicjatywy Interizon. Badania przeprowadzone były dwufazowo, w oparciu o obserwacje...
-
Identyfikacja sytuacji kryzysowych w logistyce przepływu pacjentów w placówkach opieki medycznej
PublicationW niniejszym opracowaniu zaprezentowano identyfikację sytuacji kryzysowych występujących w logistyce przepływu pacjenta w podmiotach leczniczych. Stanowi to pierwszy krok, który musi wystapić w podmiotach w celu uniknięcia lub też znacznego zredukowania prawdopodobieństwa wystapienia sytuacji kryzysowych.
-
Improving the production planning and control process
PublicationFocusing the activities of a production business on the strategy based on quality entails orientation on meeting the expectations of the customers with respect to the product itself, and the terms of its delivery. The article notes the role of the production planning and control process in improving the quality of the business offer. It identifies the objectives set for the process from the perspective of meeting the expectations...
-
Komunikacja między działami i pracownikami
PublicationW niniejszym opracowaniu zaprezentowano wybrane aspekty doskonalenia jakości w organizacji w obszarze komunikacji między działami i pracownikami. Zaprezentowane rozważania oparto na klasycznym podejściu do Kompleksowego Zarządzania Jakością a także kluczowych tezach związanych z ciągłym doskonaleniem wszystkich obszarów funkcjonowania przedsiebiorstw.
-
Koncepcje, metody, techniki i narzedzia zarzadzania jakością w projektowaniu i rozwoju nowych produktów
PublicationW niniejszym rozdziale zaprezentowano podstawowe narzedzia zarządzania jakością, które moga być wykorzystane w poszczególnych fazach projektowania nowych produktów. Autor zaprezentował pięć kluczowych faz, którymi są: identyfikacja potrzeb klienta, poszukiwanie i selekcja nowych pomysłów, projekt nowego wyrobu, faza testów oraz faza produkcji, gdy nowy produkt znajduje się na rynku.
-
Lean Six Sigma in French and Polish Small and Medium-Sized Enterprises - The Pilot Research Results
PublicationThe article presents results of the research conducted in Polish and French small and medium-sized enterprises referring to the context of the implementation and application of the concept of Lean Six Sigma. The research was conducted in the form of case studies, observations and individual interviews. The pilot studies led to the identification of the needs, expectations, concerns and experiences of these companies. At the same...
-
Logistyka zaopatrzenia w działalności wytwórczej i usługowej- analiza porównawcza
PublicationW niniejszym artykule zaprezentowano zróżnicowane podejście do logistyki zaopatrzenia w działalności wytwórczej i usługowej. Autorzy na podstawie analizy literatury przedmiotu dokonali identyfikacji kluczowych determinant logistyki zaopatrzenia, a następnie dokonano analizy porównawczej dla obu form działalności. W celu zapewnienia holistycznego ujęcia tematu zaprezentowane rozważania dotyczą ogółu działalności wytwórczych i usługowych...
-
Narzędzia zarządzania operacyjnego w działaniach kryzysowych przedsiebiorstw
PublicationW niniejszym opracowaniu zaprezentowano podstawowe aspekty związane z wykorzystaniem narzędzi zarzadzania operacyjnego w przedsiębiorstwach. Autorzy odnieśli się do w tym przypadku do podejmowanych przez podmioty działań kryzysowych. Tego typu podejście stanowić może interesujące połączenie obszarów zarządzania co w dalszej konsekwencji może mieć wpływ na zwiększenie efektywności podejmowanych działań
-
Offshoring and outsourcing in Visegrad countries, Advantages and disadvantages.
PublicationOutsourcing and offshoring are getting more and more popular in the “new EU” coun-tries. They constitute very attractive venues for more developed EU countries to outsource or offshore their business activities. Authors of the article have investigated the advantages and disadvantages of locating outsourcing activities in each of the Visegrad (V4) countries. The authors have studied macroeconomic factors based on the reports of...
-
Percepcja jakości usług zdrowotnych w ujęciu relacyjnym
PublicationW artykule zostały zaprezentowane podstawowe aspekty dotyczące jakości usług zdrowotnych. Autor odniósł się do głównych grup interesariuszy tego typu usług, a nastepnie zaprezentował model powiązań pomiędzy tego typu grupami a pacjentem. Zaprezentowane zostały także badania związane z głównymi determinantami jakości usług zdrowotnych w percepcji pacjentów, odnosząc się jednocześnie do ich oczekiwań względem poszczególnych grup...
-
Rola interesariuszy w działaniach na rzecz projektowania i doskonalenia systemów zarządzania jakością polskich uczelni
Publication -
Rola interesariuszy w działaniach na rzecz projektowania i doskonalenia systemów zarządzania jakością polskich uczelni.
PublicationW niniejszym artykule autorzy zaprezentowali analizę roli interesariuszy w istniejących systemach zapewniania jakości na polskich uczelniach wyższych, poprzedzoną analizą najważniejszych grup interesariuszy uczelni wyższych. Obecnie wymagane zapewnianie jakości wydaje się dalece niewystarczające w kontekście istniejących systemów zarzadzania jakością podkreślających rolę ciągłego doskonalenia. Dla instytucji publicznych takich...
-
Sensory Characteristics of Tonic Waters with Various Sweetening Substances vs Young Consumers' Opinion
PublicationThe attitude of young consumers towards food products containing low calorie sweeteners was analyzed as well as consumers’ awareness to the medical recommendations regarding artificial sweeteners. The questionnaire was carried out within the group of 97 respondents at the age of 21 – 30. Strongly negative attitude towards consumption of food products containing low calorie sweeteners was declared by almost half of respondents....
-
Six Sigma w małych i średnich przedsiębiorstwach. Puste hasło czy konieczność?
PublicationW artykule przedstawiono aspekty wykorzystania w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) elementów koncepcji Six Sigma. Celem tego opracowania jest ocena potrzeb i uwarunkowań aplikacyjnych koncepcji Six Sigma w sektorze MŚP, zwłaszcza w nawiązaniu do bazujących na podejściu procesowym systemów zarządzania jakością. Zaprezentowano charakterystyczne cechy mniejszych organizacji, stanowiące w kontekście programów Six Sigma...
-
Stages of project implementation based on design-thinking concept
PublicationIn this chapter there were presented basic aspects of project management focused on an improvement of the final effect. Firstly the project ter was defined including a discusion of its core attributes and determinants of its management procedure. Next design-thinking concept was introduced as an approach to use in project management for achieving maximum consumer satissfaction.
-
Stakeholders Satisfaction Index as an Important Factor of Improving Quality Management Systems of Universities in Poland
PublicationThe following article analyses the role of stakeholders in selected methods of assessing the quality of educational services of universities and discusses quality management systems according to Common Assessment Framework for education. Furthermore, it presents the example of method of stakeholder satisfaction measurement called Stakeholders Satisfaction Index (SSI) which is an original proposal of an aggregate measure of satisfaction...
-
Stakeholders Satisfaction Index as an Important Factor of Improving Quality Management Systems of Universities in Poland Stakeholders Satisfaction
PublicationThe following article analyses selected methods of assessing the quality of educational services of universities and discusses the role of stakeholders in, required by law, quality assurance and quality management systems according to Common Assessment Framework for education. Furthermore, it presents the Stakeholders Satisfaction Index (SSI) which is an original proposal of an aggregate measure of satisfaction perceived by stakeholders....
-
The risk assessment of adverse events of nursing activities as the element of quality management in healhcare
PublicationThe purpose of the paper is to present MedCARVER+Shock method and Pareto analysis and its usability for the risk assessment of adverse events of nursing activities. 888 activities carried out by all 190 nurses working at the District Hospital X located in Poland were taken into account. During the research the qualitative approach was used. As the result sixteen groups of nursing activities causing the highest risk of adverse events...
-
TQM tools in crisis management
PublicationThe current article is concerned with basic aspects connected with improvement of crisis management activities employed by economic operators. The work presents the crisis management model with its fundamental phases and identifies TQM tools that might be applied in all of these phases. The analysis included in the work has been supported with research conducted on companies located in northern Poland
-
Wdrażanie innowacji przełomowych w oparciu o wykrywanie przelotnych szans rynkowych
PublicationW niniejszym rozdziale została omówiona koncepcja innowacji przełomowej, stworzona przez C. M. Christensena. Prezentowana koncepcja wpisuje się w szkołę prostych reguł zarządzania strategicznego, a jej podstawowym założeniem jest unikanie konkurencji poprzez oferowanie produktów o odmiennej hierarchii parametrów od tych, które cenią aktualni odbiorcy na rynku. Wychwytywanie szans na innowację w koncepcji innowacji przełomowej polega...
-
Wybrane aspekty prawne projakościowej reorientacji w polskim szkolnictwie wyższym a paradygmat zarządzania jakością
PublicationW artykule zaprezentowano diagnozę stanu obecnego polskich regulacji prawnych dotyczących jakości w szkolnictwie wyższym. Wskazano mankamenty wynikające z aktualnej postaci tych regulacji. Przedstawiano też propozycje działań umożliwiających poprawę sytuacji oraz model działań na rzecz jakości w naszych uczelniach.
-
Wybrane aspekty projakościowej orientacji w zarządzaniu polskimi uczelniami
PublicationW pierwszej czêoeci artyku³u omówiono rolê wiedzy w integracji projakooe- ciowego podejoecia do zarz¹dzania w oerodowisku akademickim, odnosz¹c siê do oryginalnego modelu rozwojowego proponowanego przez autora. W drugiej czêoeci opracowania przedstawiono ocenê, w jaki sposób systemy zarz¹dzania ja- kooeci¹ mog¹ przyczyniæ siê do poprawy zarz¹dzania uczelni¹. Ostatnia czêoeæ przedstawia modele doskona³ooeci jako najbardziej zaawansowane...
-
Wybrane systemy służące bezpieczeństwu w łańcuchu dostaw
PublicationW artykule zaprezentowano podstawowe definicje i zagrożenia dotyczące łań- cucha dostaw i bezpieczeństwa w łańcuchu dostaw. We wnioskach wskazano, iż zdarzenia negatywne tego typu przekładają się na utratę wizerunku danego operatora jako podmiotu godnego zaufania. Z tego powodu, organizacje korzystające z globalnych czy innych, o mniejszym zasięgu, łańcuchów dostaw poszukują gwarancji ich bezpieczeństwa. Środkiem do tego celu jest...
-
Wyznaczanie stref efektywności kanałów dystrybucji na przykładzie wybranego producenta artykułów
PublicationWybór kanału dystrybucji zalicza się do decyzji strategicznych, ponieważ pod uwagę należy wziąć zarówno aspekty ekonomiczne, jak i te, które są związane z obsługą klienta. We współczesnych kanałach dystrybucji, które cechuje duża różnorodność wynikająca ze sposobu przepływu towarów z miejsca ich produkcji do miejsca konsumpcji, istotne znaczenie będzie miał sprawny i szybki przepływ strumieni finansowych, materiałowych i informacyjnych....
-
ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z OUTSOURCINGIEM W KONTEKŚCIE ISO 9000 – ANALIZA WIELOKROTNEGO STUDIUM PRZYPADKU
PublicationOutsourcing znajduje swoje zastosowanie w celu minimalizacji kosztów a także zwiększenia skuteczności procesów. Zjawisko to notuje się także w przedsiębiorstwach które zaimplementowały zintegrowane systemy zarządzania. Autorzy w niniejszej publikacji podejmują tematykę zagrożeń płynących z outsourcingu dla funkcjonowania systemów zarządzania jakością na przykładzie ISO 9000. Tekst ten jest analizą zagrożeń płynących z implementacji...
-
Zarządzanie relacjami w szkołach wyższych elementem zarządzania jakością kształcenia
PublicationWe współczesnym świecie relacje stały się czynnikiem, który można potraktować, jako podstawową determinantę przetrwania i rozwoju oraz istotny czynnik tworzenia przewagi konkurencyjnej. Na szczególną uwagę zasługują relacje z „klientami”, gdyż sukces na rynku osiągają wyłącznie te organizacje, które skutecznie odpowiadają na potrzeby i oczekiwania „klientów”. W artykule przedstawiono istotę zarządzania relacjami w szkołach wyższych...
-
Zarządzanie zapasami dla praktyków
PublicationDążenie do redukcji zapasów jest naturalnym trendem wszystkich przedsiębiorstw dbających o dostęp do tzw. wolnej gotówki. 11 lat prowadzonych przeze mnie obserwacji w toku realizowanych kilkuset projektów wskazuje, że tylko ok 0,5% przedsiębiorstw (w danym momencie) nie zajmuje się pracą nad obniżeniem zapasów. Jak ta redukcja zapasów zazwyczaj się odbywa? Szef stawia cel swojemu zespołowi: „dziś rotacja naszego zapasu...
-
Zarządzanie zapasami dla praktyków Jak mądrze redukować zapasy w systemie KANBAN I MRP
PublicationDążenie do redukcji zapasów jest naturalnym trendem wszystkich przedsiębiorstw dbających o dostęp do tzw. wolnej gotówki. 11 lat prowadzonych przeze mnie obserwacji w toku realizowanych kilkuset projektów wskazuje, że tylko ok 0,5% przedsiębiorstw (w danym momencie) nie zajmuje się pracą nad obniżeniem zapasów. Jak ta redukcja zapasów zazwyczaj się odbywa? Szef stawia cel swojemu zespołowi: „dziś rotacja naszego zapasu wynosi...
-
Zmiany doskonalące usługi zdrowotne - percepcja pacjenta obszaru rejestracji i poczekalni. Studium przypadku
PublicationW niniejszym artykule zaprezentowano podstawowe aspekty doskonalenia usług w przychodniach świadczących usługi publicznej opieki zdrowotnej. Wutor zaprezentował specyfikę zmian w usługach zdrowotnych, jak również wynik badań dotyczących zmian w obszrze rejestracji i poczekalni w przychodni w percepcji pacjenta.
Year 2014
-
Aktualne trendy w zakresie certyfikacji normatywnych systemów zarządzania w branży spożywczej
PublicationW opracowaniu omówiono aktualne trendy dotyczące certyfikacji systemu zarządzania jakością w sektorze rolno-spożywczym. Na podstawie danych uzyskanych z dużej, renomowanej jednostki certyfikującej przedstawiono analizę porównawczą dotyczącą liczby wydanych certyfikatów dla ogólnych systemów zarządzania oraz dla systemów branżowych dedykowanych sektorowi rolno-spożywczemu w odniesieniu do przedsiębiorstw różnych wielkości.
-
Assessment of preparedness for Lean Six Sigma projects in small and medium-sized organizations
PublicationThe article presents a proposal for the maturity indicator of Lean Six Sigma projects within the framework of the original comprehensive methodology of Lean Six Sigma implementation dedicated to the SME sector. The indicator allows an LSS project to be matched to the real needs and preparedness of any small or medium-sized organization. The indicator was designed as a result of pilot research conducted in Polish and French SMEs...
-
Detrminanty jakości promocji usług turystycznych na przykładzie ofert wystawienniczych
PublicationW niniejszym rozdziale zaprezentowano kluczowe determinanty jakości promocji usług turystycznych w przypadku wykorzystania stoisk wystawienniczych. Wnioski zostały wyprowadzone na podstawie badania praeprowadzonego w grupie 93 wystawców związanych z branża turystyczną.
-
Detrminanty jakości usług edukacyjnych
PublicationW nieniejszym opracowaniu autorzy podjęli próbę identyfikacji kluczowych determinant jakości usłuigi edukacyjnej z punktu widzenia klasycznego modelu zarządzania operacyjnego. Wyróżniono determinanty obszaru wejścia, działań operacyjnych, jak i wyjścia, ułatwiające dalsze badania w kierunku bardziej szczególowej oceny jakości usługi edukacyjnej. W trakcie analizy zwrócono uwagę na obszar zasobów ludzkich, w tym przede wszystkim...
-
Dilemmas associated with the implementation of quality management systems in Polish smaller health care units
PublicationThe article presents the considerations and recommendations for the implementation of the process-oriented quality management systems (QMS) in small health care units. As an example, the unit providing services for children with disabilities (therapy and rehabilitation) localized in northern part of Poland have been selected. The essential elements of the implementation of the quality system, taking into account the objectives...
-
Doskonalenie strumienia wartości
PublicationKsiążka ta ma na celu praktyczne ujęcie problemu optymalizacji przedsiębiorstwa opartej na koncepcji Lean (z ang. Lean – szczupły) i jej narzędziu Mapowania Strumienia Wartości. Prezentowane podejście do Mapowania Strumienia Wartości jest spójne z innymi pozycjami literaturowymi w tym zakresie. Jednak moje dziesięcioletnie doświadczenie zdobywane w toku kilkudziesięciu projektów wskazało mi dodatkowe kierunki analiz, które warto...
-
DYLEMATY REORIENTACJI PROJAKOŚCIOWEJ W REGULACJACH DOTYCZĄCYCH POLSKIEGO SZKOLNICTWA WYŻSZEGO
PublicationW opracowaniu przedstawiono ocenę procesu wprowadzania zmian w zakresie regulacji prawnych dotyczących jakości kształcenia oraz doskonalenia procesów projakościowej transformacji polskich instytucji szkolnictwa wyższego. Kontekst oceny dotyczy zestawienia tych regulacji z bogatym i niekwestionowanym dorobkiem zarządzania jakością. Na podstawie analizy stanu istniejącego zaproponowano rozwiązania mogące skutecznie wesprzeć uczelnie...
-
Generatory zmian służące doskonaleniu usług medycznych
PublicationW rozdziale zaprezentowano podstawowe aspekty usług medycznych. Opisano typowe cechy usług, które odniesiono do usług medycznych, a także wyznaczono specyficzne cechy dla tego rodzaju usług. Następnie podjęto próbę zdefiniowania pojęcia jakość w usługach medycznych w nawiązaniu do potrzeb pacjenta. W rozdziale przybliżono najważniejsze z obecnie stosowanych, mechanizmów zapewnienia jakości w usługach medycznych, którymi są: Certyfikacja...
-
High quality academic teacher of 21st century - Polish students' perspective
PublicationThe aim of the study is to determine the characteristics of the academic teacher quality level from the perspective of Polish universities students’ in 21st century.
-
INVESTIGATION OF ACIDIC SOLUTIONS BY POTENTIOMETRIC TASTE SENSOR WITH ALL SOLID STATE ELECTRODES
PublicationPotentiometric taste sensors with electrodes containing lipophilic compound / polymer membranes were already used to distinguish commercial liquid products. In this paper a new potentiometric taste sensor consisting of six All Solid State Electrodes (ASSEs) has been presented. Each of the membrane contains a selected lipophilic compound. The set-up consists of a reference electrode and six ASSEs. The inner layer made of a conducting...
-
Investigation of sweet substances of different molecular structure by potentiometric taste sensor with all solid state electrodes
PublicationA five channel potentiometric taste sensor consisting of an array of All Solid State Electrodes (ASSESs) with different lipid-polymer membranes has been developed. The electrodes are constructed of glassy carbon discs with electrochemically deposited poly(3,4-ethylenedioxythiophene) (PEDOT) acting as ion to electron transducer. The outer layer of the electrode is lipid-polymer membrane. Lipid substances immobilized in PVC membranes...
-
Key logistics processes in project management based on organisation of an international training session-case study
PublicationImprovement of processes, including the logistics processes forms one of the essential aspects of modern business entities functioning. Search for the solutions allowing for quicker and less costly method of realisation of particular activities in highly significant, especially in the conditions of a dynamically changing environment in which the organisations have to function. It is a natural field occuring principally both in...
-
Kierunki wykorzystania koncepcji design - thinking w doskonaleniu obszaru rejestracji i poczekalni przychodni
PublicationW niniejszym rozdziale przedstawiono podstawowe aspekty wykorzystania koncepcji design-thinking w doskonaleniu jakości usług zdrowotnych. Autorzy zaprezentowali specyficzny charakter usług zdrowotnych w odnisieniu do samej usługi, jej jakości oraz metod jej doskonalenia. Następnie poprzez zdiagnozowanie składowych łańcucha wydarzeń chronologicznych związanych z realizacją usługi medycznej, wydzielono obszar rejestracji i poczekalni,...
-
Kreować czy kopiować? Strategie innowacyjne firm lokatorskich trójmiejskich instytucji pomostowych w świetle badań empirycznych
PublicationNiniejszy artykuł prezentuje wyniki badań empirycznych przeprowadzonych wśród lokatorów trójmiejskich instytucji pomostowych w zakresie stosowanych przez nich strategii innowacji. Celem badania było wyłonienie dominujących postaw innowacyjnych w analizowanej grupie przedsiębiorstw, z uwzględnieniem sposobów wprowadzania innowacji na rynek (wybór między strategią ofensywną, defensywną i imitacyjną) oraz powiązań w procesie innowacyjnym...
-
Kulturowe determinanty zarządzania przedsiębiorstwami klastrowymi
PublicationCelem prezentowanego artykułu jest próba określenia swoistego kulturowego profilu zarządzania specyficznym rodzajem organizacji, jaką jest tzw. przedsiębiorstwo klastrowe, czyli podmiot gospodarczy wchodzący w skład formalnie wyodrębnionej z otoczenia „nadorganizacji” (lub po prostu organizacji wyższego rzędu), za jaką uważana jest inicjatywa klastrowa.
-
Localization Factors for Outsourcing and Offshoring Projects in the V4 Countries. An Attempt of Initial Investigation
PublicationMain objective of this paper is to present the conditions for the investors in the context of outsourcing or offshoring provided by V4 countries in order to present similarities and opposites between analyzed countries and to identify good and bad sides of investing in particular Visegrad group country.
-
Logistics aspects in the group of health care accreditation standards associated with patient nutrition
PublicationMedical services are currently one of the more popular branches of the service sector, both in Poland and worldwide. Along with direct impact on human health and life, they have influence on the necessity of constant search for forms of their improvement. Actions taken for improvement of health services quality are implemented with diversity, both as an obligatory action imposed in all medical services units, as well as, actions...
-
Metody Ilościowe w zarządzaniu operacyjnym
PublicationW rozdziale zaprezentowano podstawowe aspekty zarządzania operacyjnego. Przedstawiono podział systemu zarządzania operacyjnego uwzględniający elementy wejścia, wyjścia i obszary działań operacyjnych wraz ze zdefiniowaniem składowych dla poszczególnych obszarów. Następnie zaprezentowano podstawowe metody badań możliwe do zastosowania w zarządzaniu operacyjnym, a mianowicie metody badań jakościowych oraz metody badań ilościowych....
-
Modele projektowania usug oparte na koncepcji design-thinking
PublicationW niniejszym rozdziale zaprezentowano podstawowe aspekty planowania usług z wykorzystaniem koncepcji design - thinking. Autorzy omówili kluczowe modele w odniesieniu do których przedstawiono także po jednej interpretacji. Rozważania na temat przytoczonych modeli umozliwiły przeprowadzenie ich analizy porównawczej z uwzglednieiem podstawowych faz projektowania, róznic i podobieństw, jak też specyfiki wykorzystania w okreslonych...
-
Motywowanie pracowników do działań o charakterze proinnowacyjnym w świetle wyników badań empirycznych empirycznych
PublicationW niniejszym artykule przedstawiono wyniki wstępnych badań empirycznych na temat motywowania pracowników pomorskich przedsiębiorstw do zachowań proinnowacyjnych. Wyniki te zostały poprzedzone rozważaniami o charakterze teoretycznym, mającymi w założeniu stanowić model do prawidłowej ich interpretacji.
-
Motywy przedsiębiorstw do wprowadzenia outsourcingu – propozycja modelu klasyfikacji.
PublicationPrzedstawiono model kategoryzacji czynników motywujących do wprowadzenia outsourcingu. Wykorzystano w tym celu wyniki badań przeprowadzonych w Polsce i za granicą.
-
NADZOROWANIE WYPOSAŻENIA DO MONITOROWANIA I POMIARÓW WEDŁUG WYMAGAŃ WYBRANYCH NORM I PRZEPISÓW PRAWNYCH
PublicationW OPRACOWANIU PRZEDSTAWIONO ROZWAŻANIA DOTYCZĄCE WYMAGAŃ W ZAKRESIE NADZOROWANIA WYPOSAŻENIA KONTROLNO - POMIAROWEGO ZWIĄZANE Z REGULACJAMI NORMATYWNYMI.
-
NADZOROWANIE WYPOSAŻENIA DO MONITOROWANIA I POMIARÓW WEDŁUG WYMAGAŃ WYBRANYCH NORM ORAZ PRZEPISÓW PRAWNYCH
Publication: Przyrządy pomiarowe stanowią zasadniczy element złożonego systemu oceny jakości wyrobów na wszystkich etapach produkcji. Odpowiednio zaprojektowane procedury opisujące procesy kontrolne i pomiarowe, sprawnie zorganizowane i przeprowadzane operacje monitorowania i pomiarów parametrów procesów i produktów oraz skutecznie funkcjonujący nadzór nad wyposażeniem do monitorowania i pomiarów w organizacji są podstawą do wykazania, że...
-
Najczęstsze problemy stwierdzane w ramach audytów trzeciej strony w mniejszych organizacjach
PublicationArtykuł ten ma na celu przedstawienie wyników badań dotyczących najistotniejszych problemów, jakie występują w SZJ małych organizacji (zatrudniających mniej niż 50 pracowników) w trakcie audytów certyfikacyjnych (tzw. trzeciej strony). Identyfikacja tych problemów oraz oczekiwań małych organizacji odnośnie do systemów jakości, stanowiła cel szerszych badań przeprowadzonych przez autora. W wyniku tych analiz opracowana została kompleksowa,...
-
OBRONA ŻYWNOŚCI – KONIECZNY ELEMENT WSPÓŁCZESNEJ STRATEGII PRZEDSIĘBIORSTWA SPOŻYWCZEGO
PublicationPrzemysł spożywczy, ze względu na swoje znaczenie w gospodarce należy do najbardziej podatnych na atak terrorystyczny. Zagrożenie takim atakiem jest powodem do opracowania strategii obrony żywności. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie o istotę i przyczyny takiego zjawiska oraz o charakter działań, jakie powinno się podjąć, by ograniczyć ryzyko jego pojawienia się. W artykule wykorzystano analizę literatury przedmiotu, statystyk...
-
Oczekiwania interesariuszy usług edukacyjnych w ujęciu realcyjnym
PublicationW niniejszym opracowaniu zaprezentowano wyniki badań pilotażowych przeprowadzonych na kluczowej grupie interesariuszy usługi edukacyjnej, jaką są studenci. Przeprowadzona analiza przedstawia oczekiwania tej grupy jako beneficjentów usługi edukacyjnej wobec pozostałych grup interesariuszy (między innymi pracowników naukowych, pracowników zarządzających uczelnią, pracodawców, władz regionalnych i centralnych), ukazując powstałe między...
-
Oczekiwania interesariuszy usług edukacyjnych w ujęciu relacyjnym
PublicationPrzedstawiono relacyjne ujęcie oczekiwań interesariuszy usług edukacyjnych
-
Old Problems - New Solutions: Conversion of Capitals as a Tool for Shaping the Competitive Position in the Economic Field
PublicationThe acts and operations any social actor effectuates in each of the logically distinguished spheres of reality are conditioned by many factors, among which a reliable analysis of the strengths and weaknesses of an agent should be considered of utmost importance. The concept of capitals presented in this article divides the quantity of resources available to all acting agents into four main categories (which allows for determining...
-
Podaż technologii vs potrzeby w zakresie technologii: rola instytucji pośredniczących w transferze technologii na Pomorzu
PublicationNiniejszy rozdział poświęcony jest na omówienie roli instytucji pośredniczących w procesach transferu technologii. Autorka, na podstawie badań przeprowadzonych w trzech grupach podmiotów działających na Pomorzu, obejmujących: instytucje pomostowe (wsparte środkami z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2007-2013), klientów tych instytucji oraz losowo dobraną próbę przedsiębiorców przeanalizowała –...
-
Podstawowe narzędzia lean manufacturing
PublicationNiniejsza książka powstała w oparciu o doświadczenia wdrożeniowe LeanQ Team i samej autorki zdobywane na przestrzeni dziesięciu lat we współpracy z kilkuset firmami. Książka ta jest podręcznikiem dla poczatkujących, ale wierzę, że i doświadczeni praktycy znajdą w niej kilka inspiracji. Pisząc tę książkę starałam się odpowiedzieć na potrzeby tych, którzy zauważyli, że są na rynku konkurencyjne firmy, które uzyskują lepsze efekty,...
-
Podstawowe narzędzia Lean Manufacturing
PublicationNiniejsza książka powstała w oparciu o doświadczenia wdrożeniowe LeanQ Team i samej autorki zdobywane na przestrzeni dziesięciu lat we współpracy z kilkuset firmami. Książka ta jest podręcznikiem dla poczatkujących, ale wierzę, że i doświadczeni praktycy znajdą w niej kilka inspiracji. Pisząc tę książkę starałam się odpowiedzieć na potrzeby tych, którzy zauważyli, że są na rynku konkurencyjne firmy, które uzyskują lepsze...
-
Pomiar jakości usług edukacyjnych z wykorzystaniem metody Kano
PublicationJakość jest istotnym czynnikiem w działalności każdej organizacji, również placówek edukacyjnych. Powinna być objęta systematycznym pomiarem, mającym na celu ustalenie stopnia satysfakcji z oferowanych prduktów. Istnieje wiele metod pomiaru jakości usług. Artykuł przedstawia próbę identyfikacji cech jakości usług edukacyjnych z uwzgledneiem metody Kano. W wyniku uwzgledniono wpływ poszczególnych cech na rozmiar całkowitej satysfakcji...
-
Potentiometric taste sensor application for liquid product taste estimation
PublicationThe principles of taste sense and kinds of tastes (sweet, salty, sour, bitter, umami and fat) have been described. Food quality estimation by taste sense: organoleptic testing and sensory analysis has been presented. The principle of operation of potentiometric sensor composed of several Ion Selective Electrodes or All Solid State Electrodes with polymeric membranes and macromolecular chemical compounds sensitive to substances...
-
Preferencje przedstawicieli polskiego pokolenia dwudziestolatków w zakresie słodzonych sacharozą i dietetycznych napojów typu cola
PublicationCelem badania było zidentyfikowanie preferencji polskiego pokolenia dwudziestolatków w zakresie napojów typu cola. W badaniu udział wzięło 71 kobiet i 49 mężczyzn w wieku 20 – 21 lat. Badanie składało się z dwóch części: (1) ankiety dotyczącej zwyczajów związanych ze spożywaniem napojów typu cola oraz (2) konsumenckiej oceny sensorycznej napojów Coca – Coli oraz Coca – Coli light metodą parzystą za pomocą testu dwustronnego. Druga...
-
Problemy w klasycznej siódemce instrumentarium jakości. Narzędzia przyczynowo - skutkowe do identyfikacji i analizy ich przyczyn
PublicationDynamicznie zmieniające sie otoczenie w którym funkcjonują dziś przedsiebiorstwa wpływa na konieczność szybkiego reagowania i podejmowania decyzji szczególnie w kontekście niespodziewanych trudności. Stąd też ważne jest poszukiwanie metod, narzędzi i technik pozwalających na zidentyfikowanie przyczyn problemów występujących w pomiotach gospodarczych
-
Projektowanie usług z wykorzystaniem koncepcji design - thinking
PublicationW niniejszym opracowaniu autorzy zaprezentowali uwarunkowania dotyczące projektowania usług z wykorzystaniem koncepcji design-thinking. W tym celu przybliżono specyficzne cechy działalności usługowej wraz z podstawami realizacji przedsiewzięć opartych na myśleniu projektowym. Wskazano także podstawowe korzyści jakie wynikają z wdrożenia metody, w szczególności aspekt kreatywnego myślenia generującego nowe usługi dla odbiorców.
-
Realizacja zmiany procesu planowania i sterowania produkcją – aspekty metodyczne
PublicationKonieczność zapewnienia sprawnej i skutecznej realizacji podstawowego procesu w organizacjach jakim jest proces produkcji wyrobów i usług, wymaga odpowiedniej adaptacji procesu planowania i sterowania produkcją do dynamicznych zmian otoczenia. Dla zagwarantowania efektywnego przebiegu procesu zmiany niezbędne jest nadanie mu właściwych ram i jego systemowe ujęcie. W artykule scharakteryzowano zakres działań i obszary zmian procesu...
-
Recognition of input items to the logistic operations in accommodation services
PublicationIn this study the authors set themselves the aim to analyze the elements of the entrance to the accommodation services in terms of logistics. Therefore, providers of this type of services were examined. This allowed to carry out analyses also with including the variety of accommodation services
-
REZYGNACJA Z CERTYFIKACJI NORMATYWNYCH SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA. PROBLEM CZY NIEUNIKNIONE ZJAWISKO?
PublicationW opracowaniu omówiono proces zmian dotyczących certyfikacji normatywnych systemów zarządzania na przykładzie systemu jakości opartego na normie ISO 9001. Przedstawiono analizę liczby wydawanych certyfikatów ISO 9001 oraz liczby rezygnacji z certyfikatów w Polsce, na podstawie raportu ISO Survey 2012 i danych uzyskanych od jednostki certyfikującej. Opisano również najczęściej podawane przyczyny rezygnacji z certyfikacji.
-
Specyfika procesów logistycznych w działalności usługowej
PublicationW niniejszym opracowaniu zaprezentowano podstawowe aspekty działalności usługowej, w tym główne róznice wobec działalności wytwórczej, rodzaje i typy definicji oraz czynniki mające wpływ na ich kształt i rozwój. Kluczową cześcią opracowania jest identyfikacja procesów logistycznych oraz ich adaptacja do potrzeb działalności usługowej. Autorzy zaprezentowali to podejście z wykorzystaniem obserwacji przeprowadzonych w dwóch wybranych...
-
Standards for Quality Assurance in the European Higher Education Area versus Common Assessment Framework in education. Conflict or harmony?
PublicationThe aim of the research was to analyze the assumptions of Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ENQA) and the criteria of Common Assessment Framework (CAF) for the educational sector and based on that to find out the main differences and similarities (conflicts and harmony) between them. The results of the research showed that the current trends of the quality movement evolution in...
-
Standardy jakości w opiece zdrowotnej
PublicationW niniejszym rozdziale zaprezentowano podstawowe aspekty zarządzania jakością w opiece zdrowotnej ze szczególnym uwzglednieiem standardów jakości występujących w tej branży. Poruszono także temat specyfiki usług medycznych, w dużym stopniu decydującej o charakterze tworzonych standardów i narzucającej na nie wiele różnego rodzaju ograniczeń.
-
The Impact of EU Funds on the Development of Business Environment Institutions – Research Results in Pomeranian Voivodeship in Poland
PublicationThe paper presents the main findings of the research conducted to assess the impact of EU funds on development of business environment infrastructure in Pomeranian Voivodeship in Poland, and – indirectly – on the growth of the innovation capacity of Pomeranian entrepreneurs. The research shows that support of ROP PV 2007-2013 contributed to the creation of multifunctional business infrastructure throughout the Pomorskie Voivodship,...