dr inż. Grzegorz Zieliński
Publikacje
Filtry
wszystkich: 103
Katalog Publikacji
Rok 2013
-
Kryteria jakości usług turystycznych z uwzględnieiem specyfiki regionalnej
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano podstawowe aspekty jakości usług turystycznych. Autorzy zdefiniowali kluczowe obszary tego typu usług oraz na podstawie przeprowadzonych badań zaprezentowali kluczowe czynniki wpływające na postrzeganie jakości usług turystycznych przez klientów. Wszelkie analizy zawarte w niniejszym rozdziale wiążą się z identyfikacją kryteriów jakości usługi turystycznej z uwzględnieniem specyfiki regionalnej.
-
Narzędzia przyczynowo - skutkowe w doskonaleniu jakości realizacji projektów
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowane zostały możliwości wykorzystania narzędzi przyczynowo - skutkowych w doskonaleniu projektów na każdym etapie ich realizacji. Autor zaproponował odniesienie do klasycznej klasyfikacji narzędzi jakości, a następnie przedstawił wykorzystanie głównych narzędzi przyczynowo - skutkowych w fazach przygotowawczych, realizacji oraz zamknięcia projektu.
-
Obszary zmian w wymiarach jakości usług
PublikacjaCelem niniejszego opracowania jest identyfikacja ogólnych wymiarów jakości usług występujących w usłudze dowolnego rodzaju, a następnie analiza zmian wpływających na te poszczególne wymiary, wraz z odpowiedzią na pytanie, jak zmiany te przełożą się na charakter każdego ze zidentyfikowanych wcześniej wymiarów usług.
-
Orientacja na klienta. Fundamentalna zasada doskonalenia jakości
PublikacjaW niniejszym artykule zaprezentowano podstawowe aspekty doskonalenia jakości w odniesieniu do kluczowej zasady doskonałości jaką jest orientacja na klienta. Autor odniósł się do takich aspektów jak przewidywanie potrzeb, identyfikacja i zrozumienie oczekiwań, dostosowanie oferty do potrzeb klienta oraz pomiar satysfakcji.
-
Percepcja jakości usług noclegowych w uwarunkowaniach regionalnych Pomorza i Lubelszczyzny
PublikacjaW niniejszym rozdziale podjęto próbę przedstawienia podstawowych kryteriów postrzegania jakości usług hotelarskich i parahotelarskich, w konsekwencji determinujących decyzję wyboru i zakupu konkretnej usługi z uwzględniniem specyfki regionalnej.
-
Percepcja jakości usług SPA&Wellness zperspektywy klienta
PublikacjaW niniejszym rozdziale aurorzy zaprezentowali specyficzny charakter usług typu SPA&Wellness wraz z głównymi formami usług oferowanych w wybranych placówkach. Na podstawie badań zaprezentowano główne determinanty wpływające na percepcję jakości tego typu usług z perspektywy klienta.
-
Zaangażowanie i rozwój pracowników każdego szczebla. Kolejna z fundamentalnych zasad doskonalenia jakości
PublikacjaW niniejszym oracowaniu poddano analizie zaangażowwanie i rozwój pracowników jako podstawę funcjonowania podmiotów dążących do zwiększenia swojej dojrzałości projakościowej. Autor wskazał odniesienia do tego obszaru w teorii Kompleksowego Zarządzania Jakością wraz z podstawowymi uwarunkowaniami zaangażowania proacowników.
Rok 2010
-
Kryteria wyboru dostawców w doskonaleniu jakości relacji na przykładzie branży spożywczej województwa pomorskiego
PublikacjaW niniejszej publikacji autorzy zaprezentowali kluczowe aspekty zarządzania relacjami pomiędzy firmą przetwórstwa rolno-spożywczego a jej dostawcą, z uwzględnieniem gałęzi branży występujących na przykładzie województwa pomorskiego. Dokonano również identyfikacji obszarów budowania i doskonalenia jakości omawianych relacji ze szczególnym uwzględnieniem kryteriów wyboru dostawców.
-
Obszary doskonalenia jakości obsługi pacjentów na przykładzie gabinetów lekarzy rodzinnych
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano możliwość identyfikacji kluczowych obszarów mających wpływ na doskonalenie jakości obsługi pacjentów, na przykładzie najczestszej specjalizacji występującej w publicznej opiece zdrowotnej, jaką są lekarze rodzinni. W rozdziale zaprezentowano charakterystyke obszarów z uwzglednieniem różnych podejść. Tego typu analizy wraz z uwzględnieniem pacującego w przychodni personelu pozwoliły na jednoczesną...
-
Wykorzystanie algorytmu rozwiązania ''problemu komiwojażera'' w zwiększaniu efektywności działań pielęgniarek środowiskowych
PublikacjaW niniejszej publikacji przedstawiono kluczowe aspekty związane z adaptacją rozwiązania problemu komiwojażera na przykładzie działań pielęgniarek środowiskowych. Autorzy zaprezentowali wybrane determinanty systemu opieki zdrowotnej w Polsce, wpływające na pracę pielęgniarek, a także problem badawczy, związany z poszukiwaniem metod zwiększających efektywność ich działań, poprzez wybór drogi przemierzanej w ciągu dnia, celem redukcji...
-
Wzrost konkurencyjności zakładów opieki zdrowotnej poprzez orientację na klienta
PublikacjaW niniejszej publikacji przedstawiono podstawowe aspekty orientacji na klienta w zakładach opieki zdrowotnej jako sposobu na podniesienie ich konkurencyjności. Autor zaprezentował kluczowe różnice pomiędzy placówkami zorientowanymi na pacjenta a placówkami o orientacji administracyjnej. Przedstawiono również procesy związane z tego typu podejsciem, wraz z charakterystyką głównych obszarów orientacji na klienta w zakładach opieki...
Rok 2014
-
Logistics aspects in the group of health care accreditation standards associated with patient nutrition
PublikacjaMedical services are currently one of the more popular branches of the service sector, both in Poland and worldwide. Along with direct impact on human health and life, they have influence on the necessity of constant search for forms of their improvement. Actions taken for improvement of health services quality are implemented with diversity, both as an obligatory action imposed in all medical services units, as well as, actions...
-
Modele projektowania usug oparte na koncepcji design-thinking
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano podstawowe aspekty planowania usług z wykorzystaniem koncepcji design - thinking. Autorzy omówili kluczowe modele w odniesieniu do których przedstawiono także po jednej interpretacji. Rozważania na temat przytoczonych modeli umozliwiły przeprowadzenie ich analizy porównawczej z uwzglednieiem podstawowych faz projektowania, róznic i podobieństw, jak też specyfiki wykorzystania w okreslonych...
-
Oczekiwania interesariuszy usług edukacyjnych w ujęciu realcyjnym
PublikacjaW niniejszym opracowaniu zaprezentowano wyniki badań pilotażowych przeprowadzonych na kluczowej grupie interesariuszy usługi edukacyjnej, jaką są studenci. Przeprowadzona analiza przedstawia oczekiwania tej grupy jako beneficjentów usługi edukacyjnej wobec pozostałych grup interesariuszy (między innymi pracowników naukowych, pracowników zarządzających uczelnią, pracodawców, władz regionalnych i centralnych), ukazując powstałe między...
-
Oczekiwania interesariuszy usług edukacyjnych w ujęciu relacyjnym
PublikacjaPrzedstawiono relacyjne ujęcie oczekiwań interesariuszy usług edukacyjnych
-
Problemy w klasycznej siódemce instrumentarium jakości. Narzędzia przyczynowo - skutkowe do identyfikacji i analizy ich przyczyn
PublikacjaDynamicznie zmieniające sie otoczenie w którym funkcjonują dziś przedsiebiorstwa wpływa na konieczność szybkiego reagowania i podejmowania decyzji szczególnie w kontekście niespodziewanych trudności. Stąd też ważne jest poszukiwanie metod, narzędzi i technik pozwalających na zidentyfikowanie przyczyn problemów występujących w pomiotach gospodarczych
-
Projektowanie usług z wykorzystaniem koncepcji design - thinking
PublikacjaW niniejszym opracowaniu autorzy zaprezentowali uwarunkowania dotyczące projektowania usług z wykorzystaniem koncepcji design-thinking. W tym celu przybliżono specyficzne cechy działalności usługowej wraz z podstawami realizacji przedsiewzięć opartych na myśleniu projektowym. Wskazano także podstawowe korzyści jakie wynikają z wdrożenia metody, w szczególności aspekt kreatywnego myślenia generującego nowe usługi dla odbiorców.
-
Recognition of input items to the logistic operations in accommodation services
PublikacjaIn this study the authors set themselves the aim to analyze the elements of the entrance to the accommodation services in terms of logistics. Therefore, providers of this type of services were examined. This allowed to carry out analyses also with including the variety of accommodation services
-
Specyfika procesów logistycznych w działalności usługowej
PublikacjaW niniejszym opracowaniu zaprezentowano podstawowe aspekty działalności usługowej, w tym główne róznice wobec działalności wytwórczej, rodzaje i typy definicji oraz czynniki mające wpływ na ich kształt i rozwój. Kluczową cześcią opracowania jest identyfikacja procesów logistycznych oraz ich adaptacja do potrzeb działalności usługowej. Autorzy zaprezentowali to podejście z wykorzystaniem obserwacji przeprowadzonych w dwóch wybranych...
-
Standardy jakości w opiece zdrowotnej
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano podstawowe aspekty zarządzania jakością w opiece zdrowotnej ze szczególnym uwzglednieiem standardów jakości występujących w tej branży. Poruszono także temat specyfiki usług medycznych, w dużym stopniu decydującej o charakterze tworzonych standardów i narzucającej na nie wiele różnego rodzaju ograniczeń.
Rok 2015
-
Logistyka zaopatrzenia w działalności wytwórczej i usługowej- analiza porównawcza
PublikacjaW niniejszym artykule zaprezentowano zróżnicowane podejście do logistyki zaopatrzenia w działalności wytwórczej i usługowej. Autorzy na podstawie analizy literatury przedmiotu dokonali identyfikacji kluczowych determinant logistyki zaopatrzenia, a następnie dokonano analizy porównawczej dla obu form działalności. W celu zapewnienia holistycznego ujęcia tematu zaprezentowane rozważania dotyczą ogółu działalności wytwórczych i usługowych...
-
Narzędzia zarządzania operacyjnego w działaniach kryzysowych przedsiebiorstw
PublikacjaW niniejszym opracowaniu zaprezentowano podstawowe aspekty związane z wykorzystaniem narzędzi zarzadzania operacyjnego w przedsiębiorstwach. Autorzy odnieśli się do w tym przypadku do podejmowanych przez podmioty działań kryzysowych. Tego typu podejście stanowić może interesujące połączenie obszarów zarządzania co w dalszej konsekwencji może mieć wpływ na zwiększenie efektywności podejmowanych działań
-
Percepcja jakości usług zdrowotnych w ujęciu relacyjnym
PublikacjaW artykule zostały zaprezentowane podstawowe aspekty dotyczące jakości usług zdrowotnych. Autor odniósł się do głównych grup interesariuszy tego typu usług, a nastepnie zaprezentował model powiązań pomiędzy tego typu grupami a pacjentem. Zaprezentowane zostały także badania związane z głównymi determinantami jakości usług zdrowotnych w percepcji pacjentów, odnosząc się jednocześnie do ich oczekiwań względem poszczególnych grup...
-
Stages of project implementation based on design-thinking concept
PublikacjaIn this chapter there were presented basic aspects of project management focused on an improvement of the final effect. Firstly the project ter was defined including a discusion of its core attributes and determinants of its management procedure. Next design-thinking concept was introduced as an approach to use in project management for achieving maximum consumer satissfaction.
-
TQM tools in crisis management
PublikacjaThe current article is concerned with basic aspects connected with improvement of crisis management activities employed by economic operators. The work presents the crisis management model with its fundamental phases and identifies TQM tools that might be applied in all of these phases. The analysis included in the work has been supported with research conducted on companies located in northern Poland
-
Zmiany doskonalące usługi zdrowotne - percepcja pacjenta obszaru rejestracji i poczekalni. Studium przypadku
PublikacjaW niniejszym artykule zaprezentowano podstawowe aspekty doskonalenia usług w przychodniach świadczących usługi publicznej opieki zdrowotnej. Wutor zaprezentował specyfikę zmian w usługach zdrowotnych, jak również wynik badań dotyczących zmian w obszrze rejestracji i poczekalni w przychodni w percepcji pacjenta.
Rok 2011
-
Metodyka oceny poziomu jakości życia w obszarze społecznym na przykładzie województwa pomorskiego
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano podstawowe aspekty metodyki oceny poziomu satysfakcji z jakości życia w obszarze społecznym. Wynikiem dokonanej analizy na podstawie skonstruowanego kwestionariusza ankietowego są oceny stopnia ważnosci oraz poziomu satysfakcji z poszczególnych kryteriów tego obszaru, a także sumaryczna ocena stopnia zadowolenia z jakości życia dla różnych okresów.
-
Możliwości doskonalenia w zarządzaniu jakościowym i środowiskowym w podmiotach gospodarczych
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano problematykę dotyczącą doskonalenia podmiotów gospodarczych w obszarach zwiazanych z zarządzaniem jakością oraz zarządzaniem środowiskowym. Autorzy omówili oba te obszary pod kątem zarówno potrzeby doskonalenia, jak i czynników, które tę potrzebę generują. Dokonano również analiz dotyczących obu tych aspektów w obszarach wejścia do procesu, działań operacyjnych, jak i wyjścia.
-
Standaryzacja procesów w inicjatywach klastrowych na przykładzie branży sanatoryjno-uzdrowiskowej
PublikacjaAutorzy na przykładzie branży sanatoryjno-uzdrowiskowej omawiają kwestie związane ze standaryzacją procesów w obrębie inicjatywy klastrowej. Inicjatywy klastrowe są naturalną formą współpracy w całej branży turystycznej, gdzie o sukcesie produktu finalnego współdecyduje wiele podmiotów. Wypracowanie wspólnych standardów dla poszczególnych grup instytucji zaangażowanych w inicjatywie przełożyłoby się na wyższą jakość oferowanych...
-
The categorization of the tourist services quality perception determinants in hierarchical conception
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano kategoryzację determinant percepcji jakości usług turystycznych. Omówione zostały główne grupy oraz determinanty elementarne z wykorzystaniem ujęcia modeli hierarchicznych.
-
Wpływ zmian w otoczeniu i wewnątrz podmiotów gospodarczych na wielopoziomowy harmonogram MRP
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano wpływ zmian na wielopoziomowe harmonogramy MRP. Autorzy omówili podstawowe aspekty koncepcji typu ''push'' wraz z budową wielopoziomowych harmonogramów MRP. Dokonali identyfikacji i klasyfikacji czynników stymulujących zmiany, występujące zarówno w otoczeniu firmy, jak i wewnątrz niej. Na tej podstawie zaprezentowano wpływ tych zmieniających się warunków na konstrukcję wielopoziomowych harmonogramów...
Rok 2009
-
Modele doskonałości w opiece zdrowotnej
PublikacjaW niniejszej publikacji zaprezentowano kluczowe aspekty adaptacji Modelu Doskonałości EFQM na potrzeby zakładów opieki zdrowotnej. Przedstawione zostały charakterystyki poszczególnych kryteriów wchodzących w skład modelu, w odniesieniu do usług zdrowotnych. Autorzy zaprezentowali także przykłady zastosowań przktycznych Modelu EFQM, wraz z korzyściami jakie odniosły zakłady opieki zdrowotnej w wybranych krajach europejskich.
-
Principles of TQM in tourist service's continuous improvement
PublikacjaNiniejszy rozdział ma na celu zaprezentowanie możliwych do realizacji form i kierunków doskonalenia usług turystycznych z wykorzystaniem kluczowych założeń koncepcji Kompleksowego Zarządzania Jakością (TQM) oraz wskazaniem kluczowej roli kierownictwa placówek turystycznych, w inicjowaniu doskonalenia jakości oferowanych usług. Uszczegółowieniu podstawowych kierunków doskonalenia jakości posłużyły kluczowe kryteria TQM, w odniesieniu...
-
Quality improvement in health care services
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano podstawowe formy doskonalenia jakości w usługach medycznych. Zaprezentowano kluczowe metody jakie mogą być stosowane przez zakłady opieki zdrowotnej, zarówno w tzw. "leczeniu zamkniętym" - szpitale, jak i "leczeniu otwartym" - przychodnie. Dokonano również analizy podejścia systemowego do doskonalenia jakości usług medycznych wiążącego się z reformami projakościowymi w ogólnonarodowych systemach...
-
Zarządzanie jakością w realizacji projektów
PublikacjaW publikacji zaprezentowano kluczowe aspekty zarządzania jakocią w projektach. Przedstawiono podejście do jakości zarówno projektu jako całości, jak i poszczególnych jego etapów.
Rok 2004
-
Nagrody jakości oparte na europejskim modelu doskonałości EFQM.
PublikacjaW niniejszym rozdziale przedstawiono podstawowe aspekty związane z nagrodami jakości opartymi na Europejskim Modelu Doskonałości EFQM. Omówione zostały kryteria oraz podział punktów przyznawanych poszczególnym kryteriom. Przedstawiono również zasady przyznawania zarówno Europejskiej Nagrody Jakości jak i Polskiej Nagrody Jakości.
Rok 2012
-
Obszary projakościowe i prośrodowiskowe podlegające doskonaleniu w usługach gastronomicznych
PublikacjaW niniejszej publikacji autorzy zaprezentowali obszary możliwe do doskonalenia zarówno pod kątem jakości jak i środowiska na przykładzie usług gastronomicznych. W tym celu wykorzystany został klasyczny podział działań w zarządzaniu operacyjnym na obszary wejścia, operacji oraz wyjścia.
-
Standardy akredytacyjne w obszarze praw pacjenta jako niefinansowy generator kreujący zaufanie do usług zdrowotnych
PublikacjaW niniejszej publikacji autor zaprezentował podstawowe aspekty dotyczące akredytacji usług zdrowotnych w Polsce. Omówiony został obszar praw pacjenta wraz z charakterystyką standardów elementarnych. Autor zaprezentował także badania własne dotyczące postrzegania przez pacjentów ważności tego typu standardów w kontekście jakości usług zdrowotnych.
-
Sterowanie produkcją z wykorzystaniem koncepcji MRP
PublikacjaW niniejszej publikacji zaprezentowano podstawy sterowania produkcją z wykorzystaniem koncepcji MRP jako jednej z form opartej na koncepcji push. Dokonano identyfikacji danych zewnętrzych i wewnętrznych niezbędnych do realizacji harmonogramu MRP oraz strukturę tego typu harmonogramów.
-
Sterowanie zapasami oparte na koncepcji ''push''
PublikacjaW niniejszej publikacji autor dokonał charakterystyki podstawowych założeń sterowania zapasami opartych na koncepcji typu push. Zaprezentowano podstawowe cechy oraz kroki postępowania przy tworzeniu systemu sterowania zapasami według tej koncepcji
-
TQM - Kompleksowe Zarządzanie Jakością w doskonaleniu przedsiębiorstw
PublikacjaW niniejszym artykule zaprezentowano podstawowe aspekty Kompleksowego Zarządzania Jakością. Omówiono podstawowe cechy takie jak orientacja na klienta, ciągłe doskonalenie, a także powszechne uczestnictwo.
-
Zielone linie jako doskonalenie jakości usług gastronomicznych z uwzględnieniem orientacji na klienta
PublikacjaW niniejszej publikacji autorzy przedstawili badania ukazujące postrzeganie żywności ekologicznej oraz lokali gastronomicznych przygotowujących potrawy wytwarzane z produktów ekologicznych w ramach ''zielonych linii''. Badania uzupełnione zostały o wnioski dotyczące postrzegania żywności ekologicznej na rynku europejskim oraz czynników skłaniających konsumentów do jej zakupu a także zagadnień zwiazanych z bezpieczeństwem żywności.
Rok 2016
-
Percepcja jakości obsługi klienta w obszarze rejestracji i poczekalni podmiotuleczniczego w ujęciu relacyjnym - studium przypadku
PublikacjaNiniejsze opracowanie poświęcone jest prezentacji podstawowych aspektów doskonalenia jakości w podmiotach leczniczych. Wybrano jedna z przychodni jako studium przypadku w celu prezentacji kluczowych determinant obsługi pacjenta w obszarze rejestracji i poczekalni. Kluczowym celem artykułu jest analiza percepcji tych dwóch obszarów z perspektywy pacjenta jak i dostawcy usług.
-
Percepcja jakości projektów usługowych
PublikacjaW nineijszym opracowaniu zaprezentowano kluczowe aspekty jakości w projektach usługowych. Przedstawiono charakterystykę determinant jakości w percepcji członków zespołu projektowego, jak również użytkowników wyniku. Determinanty zostały zaprezentowane w podziale na dwie grupy. Pierwsza grupa dotyczy determinant wystepujących we wszystkich projektach usługowych, druga zaś - determinant jakości uwzgledniających specyfikę danego rodzaju...
-
Wykorzystanie narzedzi jakości w przedsiebiorstwach produkcyjnych i usługowych
PublikacjaW niniejszym opracowaniu autorzy zaprezentowali możliwość wykorzystania narzędzi jakości przez przedsiębiorstwa usługowe i wytwórcze. W tym celu przedstawione zostały wieloetapowe badania, na podstawie których wskazano znajomość narzędzi wśród przedsiębiorstw wraz z identyfikacją narzędzi, które nie wchodzą do klasycznego podziału narzędzi jakości. W kolejnym etapie badań dokonano identyfikacji obszarów, w których przedsiębiorstwa...
Rok 2008
-
Przykłady systemów opieki zdrowotnej, funkcjonujących na założeniach modelu ubezpieczeniowego
PublikacjaNiniejszy rozdział przedstawia kluczowe zagadnienia związane z klasyfikacja systemów opieki zdrowotnej ze szczególnym uwzględnieniem systemu ubezpieczeniowego. Zaprezentoewano kluczowe cechy systemu ubezpuieczeniowego, usługowego i rezydualnego, oraz systemu Siemiaszki, a także zaprezentowano przykłady systemów opieki zdrowotnej Niemiec i Austrii jako przedstawicieli systemów opartych na modelu ubezpieczeniowym.
Rok 2020
-
Raportowanie obrotu produktami leczniczymi w doskonaleniu przepływu informacji o stanach magazynowych aptek
PublikacjaCelem opracowania jest identyfikacja roli raportowania obrotu produktami leczniczymi w aptekach. Zaprezentowano podstawowe założenia wymogu raportowania stanów magazynowych, w odniesieniu do poszczególnych grup interesariuszy, związanych z informacją o stanach magazynowych w aptece. Zidentyfikowano również korzyści dla poszczególnych grup interesariuszy wynikające z konieczności przygotowania tego typu raportów.
Rok 2017
-
Systemowe ujęcie wpływu destabilizatorów na poszukiwanie równowagi adaptacyjnej w procesie doskonalenia jakości w podmiotach leczniczych
PublikacjaW niniejszym opracowaniu zaprezentowano metodyczne aspekty poszukiwania równowagi adaptacyjnej w doskonaleniu jakości w podmiotach leczniczych. Tego typu sytuacja wynikać może miedzy innymi z pojawienia się szeregu destabilizatorów zakłócających realizację działań doskonalących. Istotne staje się także zidentyfikowanie szans i unikanie zagrożeń wynikających z tego typu destabilizacji, a w dalszej konsekwencji podjęcie działań adaptatywnych...
-
Wpływ specyficznych czynników projektów zdrowotnych na jakość efektu końcowego
PublikacjaW niniejszym opracowaniu zaprezentowano specyfikę zarzadzania projektami w sektorze opieki zdrowotnej. Zidentyfikowano czynniki wpływające na projekty poprawy jakości w ujęciu kluczowych faz od planowania po ustandaryzowanie przyjętych działań.
Rok 2002
wyświetlono 2777 razy