Publications
Filters
total: 524
Catalog Publications
-
Analiza in silico bioaktywnych peptydów pochodzących z keratyny z piór drobiowych
PublicationKeratyna należy do najbardziej powszechnie występujących białek strukturalnych pochodzenia zwierzęcego. Stanowi ok. 90% masy piór wytwarzanych w dużych ilościach przez przemysł drobiarski. Ten odpadowy produkt pozostaje w dużym stopniu niezagospodarowany. Celem pracy była analiza bioinformatyczna pierwszorzędowej struktury keratyny z piór kurzych pod kątem występowania w niej peptydów bioaktywnych....
-
Chicken feather keratin as a source of bioactive peptides useful in prevention of metabolic disorders – in silico and in vitro hydrolysis
PublicationProtein derived bioactive peptides not only serve as nutrients but can also exert drug-like activity, e.g. antidiabetic, antihypertensive, or antimicrobial, to name a few. Most biopeptides have beneficial effects on health that make them attractive for nutraceutical applications. The majority of bioactive peptides have been obtained from food proteins, but protein-rich by-products generated by agriculture...
-
Inhibitory endopeptydazy prolinowej pochodzące z białek żywności
PublicationBioaktywne peptydy pochodzące z białek żywności mają nie tylko znaczenie żywieniowe, ale szczególnie profilaktyczne i terapeutyczne w przypadku wielu chorób. Są to małocząsteczkowe fragmenty białek, które po uwolnieniu podczas hydrolizy mogą wykazywać m.in. właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, immunomodulujące...
-
Microcapsules and their applications in pharmaceutical and food industry.
PublicationMicroencapsulation is a process in which tiny particles or droplets are surrounded by a coating or embedded in a homogeneous or heterogeneous matrix, to generate small capsules in size range from a few to few thousand micrometers. The material inside the microcapsule is referred to as the core, internal phase, or fill, whereas the wall is sometimes called shell, coating, wall material, or membrane. It has found application in...
-
Immobilization on magnetic nanoparticles of therecombinant trehalose synthase from Deinococcusgeothermalis
PublicationtIn our study the gene encoding trehalose synthase from Deinococcus geothermalis was cloned and overexpressed inEscherichia coli Rosetta (DE3)pLysS. Wild-type trehalose synthase has been purified from host protein after cell dis-ruption and precipitation at 20% ammonium sulphate saturation. Recombinant trehalose synthase was immobilizedonto glutaraldehyde activated silanized magnetic ferrous-ferric oxide by using covalent binding...
-
Emulsifi ers from renewable materials: an eco-friendly synthesis and properties
PublicationThe focus of this study was the preparation of novel bio based polyglycerol emulsifiers characterized by a one pot synthesis, thus by modified properties with respect to interfacial activity and effectiveness as emulsion stabilizers. The final products of the esterification process, carried out in the presence of carboxylates were used directly as emulsifiers (without purification or fractionation). Polyglycerol emulsifiers obtained...
-
Problemy z oznaczaniem zawartości fazy stałej z zastosowaniem normy ISO 8292 = Problems with the solid fat content determination using the ISO 8292 standard.
PublicationZawartość fazy stałej (SFC) jest parametrem charakteryzującym właściwości fizyczne i użytkowe tłuszczów stałych. Otrzymanie prawidłowego wyniku zależy od zastosowania odpowiedniej procedury termostatowania próbki przed pomiarem, a ta z zależy od rodzaju badanego tłuszczu. Przed oznaczeniem SFC wszystkie TAG, które są stałe w temperaturze 0oC powinny wykrystalizować, a tłuszcz osiągnąć trwałą formę krystaliczną. Pierwsza norma IUPAC...
-
The influence of moderate pressure and subzero temperature on the shelf life of minced cod, salmon, pork and beef meat
PublicationThe effect of moderate pressure at subzero temperature on natural microflora of minced cod, salmony, pork and beef meat was studied. Pressure of 193 MPa at –20 °C caused reduction of total bacterial count in pork and beef meat by 1.1 and 0.6 log cycles, respectively, and by about 1.5 log cycles in fish meat. Under these conditions the psychrophilic and psychrotophic bacteria were below the detection limit (<10CFU/g of sample) in...
-
Kinetics and mechanism of the chemically modified starches during gelatinization.
PublicationNative starch was silicated by means of microwave-assisted reactions with varying doses of reagents. Resulting products were characterized by DSC and HMR-relaxation methods. It was observed that the hydratation of the silicated starches during gelatinization decreases when compared to that of the native potato starch. The amount of unfrozen water for ungelitinizated silicated starches are less than in control samples. At the same...
-
Sposób wytwarzania pączków i donatów z ciasta drożdżowego z udziałem ciasta parzonego oraz mrożenia szokowego z nadziewaniem po wysmażeniu
PublicationOpinia o nowej technologii:" Sposób wytwarzania pączków i donatów z ciasta drożdżowego z udziałem ciasta parzonego oraz mrożenia szokowego z nadziewaniem po wysmażeniu."
-
Chemical composition of shells from red (Strongylocentrotus franciscanum) and green (Strongylocentrotus droeba-chiensis) sea urchin
PublicationThe shells from red and green sea urchins accounted for 47.9 and 40.7% of their body weights, respectively. The red and green sea urchin shells contained 91.08 and 90.77% minerals and 4.06 and 4.99% proteins, respectively. The shells did not contain any chitin. Sea urchin shells had a relatively large amount of naphthoquinone pigments, 121 mg per 100 g in red and 163 mg per 100 g in green species. The small quantities of glucosamine...
-
Process Control in Food Fermentation
Publication -
The cytokine profile of mature milk from smoking and non-smoking mothers
PublicationZweryfikowano wpływ palenia kobiet na poziom cytokin (IL-1α, IL-1β, IL-6, IL-8, IL-10 i TNF-α) w mleku ludzkim w 30-32 dni po porodzie. Badana grupa składała się z 24 kobiet po porodzie, które deklarowały palenie więcej niż pięciu papierosów dziennie. Grupę kontrolną stanowiło 45 niepalących kobiet. W porównaniu do kobiet niepalących w mleku kobiet palących stwierdzono znacznie wyższe stężenia cytokiny IL-1α (P = 0,04). Nie stwierdzono...
-
Fermented vegetable products
PublicationRozdział opisuje wpływ różnych czynników na jakość fermentowanych produktów warzywnych, kiszonej kapusty, kiszonych ogórków, kimchi i oliwek.
-
Fermentacje w przetwarzaniu mięsa i surowców roślinnych
PublicationW rozdziale przedstawiono charakterystykę fermentowanych produktów mięsnych i rybnych oraz omówiono czynniki wpływające na ich jakość. Przedstawiono procesy zachodzące podczas fermentacyjnego przetwarzania surowców roślinnych. Opisano produkcję kiszonek paszowych.
-
Skład i właściwości dymu wędzarniczego
PublicationW rozdziale omówiono skład chemiczny dymu wędzarniczego, rolę jego składników w wędzeniu oraz jego wpływ na wartość biologiczną i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
-
Fermentacyjny wyrób mleka
PublicationW rozdziale opisano rodzaje i zalety mlecznych produktów fermentowanych, ich zdrowotność i sposoby otrzymywania. Omówiono znaczenie i skład kultur starterowych stosowanych w przemyśle mleczarskim. Omówiono procesy fermentacyjne w produkcji serów.
-
Profil kwasów tłuszczowych mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR
PublicationW pracy analizowano profil kwasów tłuszczowych (KT) mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR (Total Mixed Ratio) w cyklu rocznym, uwzględniając skład lipidów paszy. Pasze objętościowe(kiszonka z kukurydzy i sianokiszonka) były znaczącym źródłem PUFA, zwłaszcza pochodzące z roku 2009, a ich skarmianie rozpoczęto w okresie jesiennym. W składzie KT mleka z tego okresu stwierdzono znacznie większą zawartość: MUFA, CLA i...
-
The innovative exploitation of Brassica vegetables in the production of quality food for health. From lab bench to field and fork.
PublicationThe specific chemical composition of vegetables belonging to Brassicaceace , as regard both nutrients and non-nutrients, renders them particularly suitable for the health food production chain. The ability of these plants to accumulate heavy metals may be utilised for phytoremediation of arable soils, but also as a vehicle to fortify foods in micronutriens such as selenium. The bioactive organosulfur compounds, especially glucosinolates...
-
Biofumigacja jako przyjazna środowisku technologia ochrony roślin
PublicationWobec rosnącej świadomości co do szkodliwości syntetycznych pestycydów, biofumigacja może stanowić alternatywną metodykę ochrony roślin. Proces ten polega na wykorzystaniu naturalnych związków antybiologicznych, zawartych m.in. w roślinach z rodziny kapustowatych, do zwalczania agrofagów. Do oceny skuteczności tej przyjaznej środowisku technologii ochrony roślin niezbędna jest znajomość metodyk oznaczania aktywności enzymatycznej...
-
Extracellular proteolytic activity of Deinococcus geothermalis
PublicationProduction of extracellular protease by extremophilic bacteria Deinococcus geothermalis cultivated in liquid media containing 0.1% (w/v) of peptone K, 0.1% yeast extract and 0.2% marine salt reached a maximum in 14 h of the cell growth at 45°C and pH 8.0. The enzyme was purified by a two-step procedure using fractionation by a graded ammonium sulphate precipitation technique and gel filtration on Sephadex G-100 column. Protease...
-
LC-MS/MS dtermination of isoprostanes in plasma samples collected from mice exposed to doxorubicin or tert-butyl hydroperoxide
PublicationIsoprostanes are stable products of arachidonic acid peroxidation and are regarded as the most reliable markers of oxidative stress in vivo. Here we describe the LC-MS/MS procedure enabling simultaneous determination of four regioisomers (8-iso prostaglandin F2α, 8-iso-15(R)-prostaglandin F2α, 11β-prostaglandin F2α, 15(R)-prostaglandin F2α) in plasma samples collected from mice. The four plasma isoprostanes are determined by LC–ESI-MS/MS...
-
Oznaczanie intensywności złowonnych zapachów na terenie zakładu zagospodarowania odpadów komunalnych
PublicationCelem przeprowadzonych badań było wskazanie najbardziej odorogennych miejsc na terenie zakładu zagospodarowania odpadów oraz utworzenie tzw. mapy odorowej. Miało to związek z powtarzającymi się skargami okolicznych mieszkańców na jakość powietrza. Mapa odorowa ma również umożliwić ocenę skuteczności podejmowanych działań naprawczych
-
Efficient production of Staphylococcus simulans lysostaphin in a benchtop bioreactor by recombinant Escherichia coli.
PublicationLysostaphin is an enzyme with bactericidal activity against Staphylococcus aureus and other staphylococcal species. In spite of many advantages and promising results of preliminary research, the enzyme is still not widely used in medicine, veterinary or as a food preservative. One of the most important factors limiting application of the enzyme in clinical or technological practice is the high costs of its production. In the present...
-
The influence of food phytochemicals on cyclic phosphodiesterase 4 (PDE4) activity
PublicationCyclic phosphodiesterase 4 (PDE4) belongs to family of cyclic phosphodiesterases, which are expressed predominantly in inflammatory cells, airway smooth muscles, cardiovascular tissues and brain. Inhibitors of this family of enzymes found medicinal applications as antidepressants, antiinflamatory drugs (mainly in airway diseases) or antiasthmatics (Ibudilast). PDE4 inhibitors are also being tested for preventing the development...
-
Biopolimery w konstrukcji nowoczesnych materiałów medycznych o aktywności antydrobnoustrojowej. Cz. II. Metody aktywacji antydrobnoustrojowej materiałów medycznych
PublicationArtykuł stanowi Cz. II publikacji poświęconej konstrukcji nowoczesnych materiałów medycznych o aktywności antydrobnoustrojowej. Przedstawiono strategie nadawania właściwości antydrobnoustrojowych biopolimerowym materiałom medycznym. Omówiono wykorzystanie różnych, aktualnie stosowanych czynników antydrobnoustrojowych oraz mechanizmy odpowiadające za kontrolowane ich dostarczanie w miejscu zranienia. Szczególną uwagę poświęcono...
-
Biopolimery w konstrukcji nowoczesnych materiałów medycznych o aktywności antydrobnoustrojowej. Cz. I. Biopolimerowe materiały medyczne - kolagen, chitozan
PublicationArtykuł stanowi przegląd literatury dotyczącej możliwości wykorzystania biopolimerów do otrzymywania materiałów opatrunkowych o aktywności antydrobnoustrojowej. Opisano potencjał tkwiący w biopolimerach, takich jak kolagen i chitozan. Omówiono możliwości unieruchomienia w nich a następnie kontrolowanego uwalniania substancji aktywnych, nadających materiałom opatrunkowym właściwości bakteriobójcze, bakteriostatyczne oraz wspomagające...
-
A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk
PublicationCałkowitą zdolność przeciwutleniająca (TAC) mleka ludzkiego odzwierciedla zawartość i aktywność w mleku składników, które zapobiegają degradacji tłuszczów i białek na drodze utlenienia. Celem badania było porównuje testu ABTS i DPPH w odniesieniu do odzysku, precyzji i czułości (granica wykrywalności i oznaczalności) obu metod służących do oznaczania wartości TAC mleka ludzkiego. Wartości TAC zostały określone dla dwudziestu pięciu...
-
Dietary intervention with beetroot juice during doxorubicin cancer chemotherapy in vivo reduces markers of oxidative stress
PublicationCancer chemotherapy with doxorubicin, despite high antitumor activity and broad spectrum of this drug, is on decline due to toxic side effects. The clinical efficacy of anthracyclines have continuously prompted the search for new adjuvants to alleviate undesirable side toxicity incurred by this group of cytostatics. The recent approaches involve the application of synthetic or purified natural antioxidants in combination with doxorubicin...
-
Example of utilization of permeabilized microbial cells
PublicationThe benefits of using whole bacterial cells not only exclude expensive, laborious protein isolation and purification but also stabilize enzymes by cytosol components. Increase in activity of the cells can be achieved by cells permeabilization.
-
Characterization of immobilized Escherichia coli cells transformed by β-galactosidase gene from Pyrococcus woesei
PublicationThermostable β-galactosidase from Escherichia coli transformant containing theenzyme gene from Pyrococcus woesei was immobilized on alginate gel.The benefits of using whole bacterial cells not only exclude expensive, laborious proteinisolation and purification but also stabilize enzymes by cytosol components. Increase inproductivity of enzyme can be achieved by cells permeabilization. To increase permeability ofcytoplasmic membrane...
-
Properties of recombinant trehalose synthase from Deinococcus radiodurans expressed in Escherichia coli
PublicationA trehalose synthase gene from Deinococcus radiodurans(DSMZ 20539)containing 1659 bp reading frame encoding 552 amino acids was amplified using PCR. The gene was finally ligated into pET30Ek/LIC vector and expressed after isopropyl β-d-thiogalactopyranoside induction in Escherichia coli (DE3) Rosetta pLysS. The recombinanttrehalose synthase (DraTreS) containing a His6-tag at the C-terminus was purified by metal affinity chromatography...
-
Properties and applications of thermostable proteases sourced from Deinococcus geothermalis.
PublicationThe growing interest of extremophiles results from the fact that their enzymes arestable and active under harsh environment conditions. These type of biocatalysts are attractivedue to the fact that can be used in industrial processes that were previously regarded asincompatible with biological materials. Among extremozymes the largest group constitutethermozymes. Currently it is estimated that approximately 40% of enzymes used...
-
Immobilized biocatalysts - useful tool for industrial processes
PublicationThe main goal of biomaterials immobilization is the industrial re-use of them for many reaction cycles. However, application of this technolgoy for full commercialization requires more experiments in this field. In this study thermostable beta-galactosidases from Ptrococcus woesei and Meiothermus ruber were taken as model proteins immobilized in alginate gel.
-
Expression of Deinococcus geothermalis Trehalose Synthase Gene in Escherichia coli and Its Enzymatic Properties
PublicationA novel trehalose synthase gene from Deinococcus geothermalis (DSMZ 11300) containing 1,692 bp reading-frame encoding 564 amino acids was amplified using PCR. The gene was ligated into pET30Ek/LIC vector and expressed after isopropyl alfa-D-thiogalactopyranoside induction in Escherichia coli BL21(DE3)pLysS. The recombinant trehalose synthase (DgeoTreS) containing a His6 tag at the C-terminus was purified by metal affinity chromatography...
-
Cloning, Expression and Purification of Wild-Type Trehalose Synthase from Deinococcus geothermalis
PublicationThe aim of this study was isolation and cloning of trehalose synthase gene derived from extremophilic microorganism to the expression vectors in the Tabor-Studier system and its expression in Rosetta(DE3)pLysS Escherichia coli cells. The second phase of the study consisted of proteins purification using an initial denaturation of host proteins and salting-out proteins by ammonium sulfate.
-
Characterization of glucoamylase immobilized on magnetic nanoparticles
PublicationMagnetic support was prepared by precipitation from an alkaline solution of divalent and trivalent iron ions and subsequently was modified with 3-aminopropyltriethoxysilane. FTIR analysis showed existence of a new Si-O-Fe bond in obtained particles. Scanning electronic microscopy images shows that the nanoparticles of all samples have particle size below 30 nm. Glucoamylase AMG 300L was immobilized onto the modified magnetic support...
-
The influence of selenium addition during seeds' germination on the biological properties of obtained sprouts
PublicationSelenium plays a vital role in human body, because in the form of aminoacids (Se-methionine, Se-cysteine) it is found in the active centres of over 25 enzymes, including those regarded as 'cytoprotective'. Unfortunatelly, its daily intake in Poland and other European countries is lower than predicted by dietary recommendations. The consequences of selenium deficiency in diet might be severe, including higher susceptibility to cardio-vascular...
-
Isolation and properties of recombinant trehalose synthase
PublicationBiosynthesis of trehalose is carried out via various matabolic pathways, including the use of trehalose synthase. Bacteria of the genus Deionococcus are microorganisms which produce trehalose synthase catalizing conversion of maltose into trehalose. In this work recombinant trehalose synthase from D.radiodurans was characterized.
-
Optymalizacja biosyntezy białka X w bioreaktorze.
Publication.
-
Covalent DNA modification by products of myrosinase catalysed glucosinolate degradation in cell-free system
PublicationThe bioactive phytochemicals found in Brassica vegetables belonging to glucosinolates (GLS) and especially the products of their degradation isothiocyanates (ITC) and indoles are regarded as the most promising cancer chemopreventive compounds. These secondary metabolites constitute defence system repelling or preventing the development of agrophages attacking brassica plants. The antibiological properties of these compounds suggest...
-
Enzyme immobilization on magnetic nanoparticles
PublicationImmobilized enzymes have been commonly used in many branches of industry, biotechnology, medicine and also in analytical chemistry. Their use provides many advantages in comparison with free enzymes including repeated, easy recovery of the enzyme and improvement in enzyme stability. Enzymes are strong and specific catalysts, but are also expensive and fragile. Their immobilization and stabilization may reduce reaction costs, which...
-
Biomateriał o aktywności przeciwdrobnoustrojowej
PublicationBiomateriał o aktywności przeciwdrobnoustrojowej
-
Modulation of CYP19 expression by cabbage juices and their active components: indole-3-carbinol and 3,30-diindolylmethene in human breast epithelial cell lines
PublicationThe aim of this study was to evaluate the effect of white cabbage and sauerkraut juices of different origin and indole-3-carbinol (I3C) and diindolylmethane (DIM) on expression of CYP19 gene encoding aromatase, the key enzyme of estrogen synthesis.Remarkable differences in the effect on CYP19 transcript and protein level were found between the cab- bage juices (in 2.5-25 mL/L concentrations) and indoles (in 2.5-50 lM doses) in...
-
Biofumigacja jako alternatywna metoda ochrony roślin
PublicationZagrożenia zdrowotne związane z powszechnym stosowaniem pestycydów i nawozów sztucznych przyczyniły się do wzrostu zainteresowania alternatywnymi środkami ochrony roślin. Wśród nich coraz większe znaczenie zyskuje biofumigacja. Polega ona na wykorzystaniu naturalnych związków występujących głównie w roślinach z rodziny kapustowatych (Brassicaceae) w zwalczaniu szkodników i drobnoustrojów atakujących uprawy rolne. Ponadto korzystnie...
-
The role of lipids in meat
PublicationW rozdziale omówiono skład kwasów tłuszczowych lipidów obecnych w mięsie, ich wartość odżywczą oraz rolę jaką pełnią w zachowaniu jakości sensorycznej mięsa i produktów mięsnych.
-
Lipids and food quolity
PublicationLipidy znacząco wpływają na jakość większości produktów żywnościowych. Oddziałują na strukturę rożnych surowców i posiadają ogromny wpływ na wartość odżywczą , bezpieczeństwo i właściwości sensoryczne żywności.
-
White cabbage in the biofumigation process- expectations and perspectives
PublicationHealth risks related to common use of pesticides and artificial fertilizers raised the interest in alteranative methods of crop protection, among them biofumigation is becoming the most promising. In this process certain natural compounds, mainly degradation products of glucosinolates produced by Brassica species are used to combat pests and microorganisms attacking crops. Increased synthesis of these bioactive compounds can be...
-
Modulation of rat hepatic and kidney phase II enzymes by cabbage juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate
PublicationZbadano wpływ soków ze świeżej i kiszonej kapusty na ekspresję i aktywność takich enzymów II fazy jak transferazy S-glutationowe i oksydoreduktaza NQO1 w wątrobie i nerkach szczurów, którym podawano wspomniane soki doustnie. Uzyskane wyniki porównano z oznaczeniami uzyskanymi po doustnym podaniu wyizolowanych produktów degradacji glukozynolanów, indolo-3-karbinolu i izotiocyjanianu fenyloetylu. Wszystkie testowane czynniki powodowały...
-
Meiothermus ruber cells as β-galactosidase activity biocatalyst
PublicationThe current study allowed to establish the possibility of using whole cells of thermophilic bacteria Meiothermus ruber as a biocatalyst with β-galactosidase activity. β-galactosidases are used for hydrolysis of lactose as well as for oligosaccharides synthesis. The advantages of using whole bacterial cells catalysis is not only elimination of tedious, expensive protein isolation and/or purification but also stabilization of enzymes...