prof. dr hab. inż. Waldemar Wardencki
Zatrudnienie
Publikacje
Filtry
wszystkich: 154
Katalog Publikacji
-
Mobile monitoring system for control of atmospheric air quality
PublikacjaW pracy przedstawiono ruchomy system monitoringu powietrza, który zapewnia możliwość ciągłego pomiaru stężenia takich zanieczyszczeń powietrza jak benzen, tlenek i ditlenek azotu oraz tlenek i ditlenek węgla. Opracowany zestaw pomiarowy może być zainstalowany na rożnych pojazdach (samochód, autobus, ciężarówka).System zbudowany jest z zestawu małych przenośnych jednostek pomiarowych (elektroniczne urządzenia pomiarowe, rejestrator...
-
Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review
PublikacjaPrezentowana publikacja przeglądowa omawia aktualne podejście do oznaczania związków zawartych w olejach roślinnych. W ciągu ostatniej dekady zwraca się zdecydowanie większą uwagę na dietę uwzględniając oleje i tłuszcze jako źródła zdrowej energii. Jednym z głównych problemów związanych z tłuszczami są reakcje utleniania, których konsekwencją może być znaczne obniżenie wartości odżywczych olejów roślinnych. Publikacja przedstawia...
-
Monitoring of Gaseous Air Pollution
PublikacjaW pracy przedstawiono informacje dotyczące: - źródeł emisji zanieczyszczeń obecnych w powietrzu atmosferycznym; - norm i przepisów prawnych regulujących dopuszczalne poziomy zawartości poszczególnych ksenobiotyków w powietrzu atmosferycznym; - klasyfikacji metodyk monitoringu zanieczyszczeń obecnych w powietrzu; - zdalnego systemu monitoringu zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego z wykorzystaniem zestawu odpowiednich czujników.
-
Szacowanie zawartości benzo(a)pirenu w pyle zawieszonym pm10 przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej
PublikacjaW pracy przedstawiono próbę oszacowania przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej modelu empirycznego opisującego czynniki wpływające na zawartość B(a)P w pyle zawieszonym PM10 w jednej z dzielnic aglomeracji trójmiejskiej, gdzie głównym źródłem występowania B(a)P była niska emisja, spowodowana spalaniem paliw kopalnianych. Analizie poddano wzajemne zależności: stężenia pyłu PM10 w powietrzu, temperaturę powietrza, prędkość...
-
Electronic nose as a tool for differentiation of volatile organic compounds = Elektroniczny nos jako instrument do rozróżniania lotnych związków organicznych
PublikacjaW pracy porównano dwie metody analizy zapachów lotnych związków organicznych: klasyczną analizę opartą na percepcji ludzkiego węchu i technikę elektronicznego nosa. W przeprowadzonych badaniach za pomocą klasycznej analizy brało udział 8 ochotników w okresie 2 tygodni. Do instrumentalnej metody analizy zapachu wykorzystano zaprojektowany przez autorów prototypowy 6-cio czujnikowy elektroniczny nos. Przeprowadzone badania z wykorzystaniem...
-
Botanical and geographical origin characterization of polish honeys by headspace SPME-GCxGC-TOFMS
PublikacjaVolatile organic compounds (VOCs) composition of Polish honeys obtained from various geographical regions was studied. Headspace solid phase microextraction (HS-SPME) using Divinylbenzene/Carboxen/Polydimethylsiloxane-coated fibers was used in combination with comprehensive two-dimensional gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry (GC× GC-TOFMS) because of the complexity of the samples. Acacia, linden, rapeseed, buckwheat...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku,...
-
An odor-sensing system - powerful technique for foodstuff studies
PublikacjaThis work examines gas sensor array technology combined with multivariate data processing methods and demonstrates a promising potential for rapid, non-destructive analysis of food. Main attention is focused on detailed description of sensor used in e-nose instruments, construction, and principle of operation of these systems. Moreover, this paper briefly reviews the progress in the field of artificial olfaction and future trends...
-
Polimerowe ciecze jonowe - sorbenty nowej generacji w SPME
PublikacjaSposób przygotowywania próbek do analizy jest kluczowym etapem każdej procedury analitycznej. Od momentu wprowadzenia, technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME), z uwagi na mnogość jej zalet cechuje duża popularność. W ostatnim czasie jej popularność rośnie, z uwagi na opracowywanie nowych sorbentów, które pozwoliłyby na rozszerzenie możliwości stosowania tej techniki. W artykule przedstawione są innowacyjne sorbenty...
-
Kompletna dwuwymiarowa chromatografia gazowa - nowoczesne narzędzie analityczne - cz. III. Zastosowania i kierunki rozwoju
PublikacjaTechnika GC×GC znajduje szerokie zastosowanie w takich obszarach badawczych jak: przemysł petrochemiczny, ochrona środowiska, przemysł kosmetyczny i perfumeryjny, analiza żywności, analiza kliniczna, badania kosmiczne (np. analiza fragmentów meteorytów), metabolomika (np. badanie ludzkiego oddechu) i proteomika (np. identyfikacja białek w próbkach biologicznych) oraz kryminalistyka. W artykule przedstawiono przykłady zastosowań...
-
Równoważność metod pomiarowych ciągłych i odniesienia stosowanych do oznaczania pm10
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki testu terenowego przeprowadzonego na terenie Gdańska w okresie od 01-01-2010 do 31-12-2010 i od 01-01-2011 do 31-12-2011 w celu wykazania równoważności wskazań analizatora Eberline FH 62-1 w stosunku do wagowej metody odniesienia. Przedyskutowano występowanie różnic wskazań wartości stężeń pyłu PM10 w zależności od pory roku dla obu metod pomiarowych. Przedstawiono sposób określania równoważności tych...
-
Elektrochemiczny gazowy czujnik na bazie cieczy jonowej do oznaczania benzaldehydu
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące opracowania dwóch wersji prototypowego, laboratoryjnego elektrochemicznego czujnika do oznaczania par benzaldehydu. Elektrolitem w tych czujnikach była ciecz jonowa [HMIM][Tf2N] (bis(trifluorometylosulfonylo)imidek 1-heksylo,3-metyloimidazolinowy). Jeden z czujników zbudowany był wg koncepcji Clarka z membraną PDMS, drugi z użyciem komercyjnych elektrod firmy DropSens Co. W obu wersjach,...
-
Sulfur compounds: Gas chromatography
PublikacjaSulfur compounds, due to their properties, are responsible for the damage of our environment. For this reason sulfur containing compounds are of constant concern in many fields. Gas chromatography (GC), due to combination of separation capability and sensitive detection is a prime technique for the analysis of thes compounds in various matrices. The chapter rewies general problems of the determination of these compounds by GC and...
-
Particulate Material Analysis in Air
PublikacjaThe chapter presents the methods and techniques used to asses the PM10 in air and different instruments typically used in analysis of PM, including sampling of particle by using filters and other systems. Besides the methods recommended by different national standards the other methods, especially electronic microscopy are also described.
-
Mobile Gas Chromatographs Coupled with Mass and Ion Mobility Spectrometers and their Applications
PublikacjaThe articles describes the developments un combining of mass and ion mobility spectrometers (MS, IMS0 with miniature gas chromatographs (GC). The examples of applications of miniaturised GC-MS and GC-IMS devices are presented.
-
Gas chromatography-olfactometry of alcoholic beverages
PublikacjaW rozdziale 5 książki przedstawiono zastosowanie techniki chromatografia gazowa-olfaktometria (GC-O)w ustalaniu zależności między zapachem a składem chemicznym lotnej frakcji napojów alkoholowych. W pierwszej części przedstawiono zasadę techniki GC-O, procedury przygotowania próbek do analizy, metody zbierania danych oraz warunki analizy. Następnie omówiono zastosowanie techniki GC-O w analizie i ocenie jakości różnych napojów...
-
The influence of the UV irradiation on degradation of virgin rapeseed oils
PublikacjaThis paper presents research which is a continuation of the investigations described earlier. The aim of these studies was to determine the influence of UV irradiation on flavor and the oxidative stability of different rapeseed oils varieties. For the purpose of this study, oil samples underwent accelerated deterioration for 4.5 h under a UV light test. In the obtained sample, characteristic values (peroxide (PV, 1.23–1.62 meq...
-
The application of single drop extraction technique for chromatographic determination of solvent residues in edible oils and pharmaceutical products
PublikacjaW pracy przedstawiono zalety i wady techniki ekstrakcji do pojedynczej kropli, będącą prostą i tanią alternatywą dla mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej. Ponadto opisano dwie analityczne procedury do chromatograficznego oznaczania wybranych rozpuszczalników organicznych (heksanu, benzenu, toluenu oraz trichlorometanu, 1,1,1-trichloroetanu, tetrachlorometanu, trichloroetylenu, tetrachloroetenu)w olejach jadalnych i próbkach farmaceutycznych....
-
Determination of acetaldehyde and acrolein in raw spirits by capillary isotachophoresis after derivatization
PublikacjaW publikacji opisano optymalizację i przygotowanie nowej procedury oznaczania acetaldehydu i akroleiny w spirytusach surowych z wykorzystaniem techniki izotachoforezy kapilarnej (ITP). Aldehydy - związki niejonowe poddawane są derywatyzacji wodorosiarczynem sodu. Zaprezentowana metoda analityczna charakteryzuje się granicą oznaczalności na poziomie 0,03 ul/cm3 100% EtOH dla akroleiny oraz 0,54 ul/cm3 100% EtOH dla acetaldehydu....
-
Photoinduced and thermal oxidation of rapeseed and sunflower oils
PublikacjaCelem prezentowanych badań było porównanie stabilności oksydatywnej olejów rzepakowych i słonecznikowych. Na etapie przyspieszania utleniania zastosowano promieniowanie UV. Po naświetlaniu lotne produkty utlenienia były izolowane z fazy nadpowierzchniowej przy pomocy mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej HS-SPME(włókno DVB/CAR/PDMS) i oznaczane z zastosowaniem chromatografii gazowej z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (GC/FID)....
-
Qualitative characteristics and comparison of volatile fraction of vodkas made from different botanical materials by comprehensive two-dimensional gas chromatography and the electronic nose based on the technology of ultra-fast gas chromatography
PublikacjaBACKGROUND Vodka is a spirit-based beverage made from ethyl alcohol of agricultural origin. At present, increasingly more vodka brands have labels that specify the botanical origin of the product. Until now, the techniques for distinguishing between vodkas of different botanical origin have been costly, time-consuming and insufficient for making a distinction between vodka produced from similar raw materials. Therefore, it is...
-
Authenticity Assessment of the "Onisiówka" Nalewka Liqueurs Using Two-Dimensional Gas Chromatography and Sensory Evaluation
PublikacjaThe “Onisiówka” nalewka liqueur is a regional Polish alcoholic beverage, which is inscribed on the list of regional and traditional products of the Ministry of Agriculture and Rural Development in Poland. It is produced from multiflower honey, black elderberry flower syrup, and spirit. Due to fact that the “Onisiówka” nalewka liqueur has never been investigated, these studies are the foundation for further work on this regional...
-
Validation of SPME-GC and HS-GC procedures for the determination of selected solvent residues in edible oil matrices
PublikacjaW pracy przedstawiono przebieg procesu walidacji, przeprowadzonej zgodnie ze wskazaniami ICH (International Conference on Harmonization), procedur wykorzystywanych do oznaczania pozostałości wybranych rozpuszczalników w olejach jadalnych i preparatach farmaceutycznych. W celu izolacji i wzbogacania analitów wykorzystano dwie bezrozpuszczalnikowe techniki ekstrakcyjne: ekstrakcję do fazy nadpowierzchniowej (HS) i mikroekstrakcję...
-
Mobile system for on-road measurements of air pollutants
PublikacjaW pracy zaprezentowano prototyp mobilnej stacji diagnostycznej do pomiarów stężeń typowych zanieczyszczeń powietrza (C6H6, NO2, NOx, CO i CO2) pochodzących z komunikacji w miastach. Nowością proponowanego systemu jest możliwość przeprowadzania pomiarów emisji zanieczyszczeń wzdłuż ciągów komunikacyjnych i w miejscach, w których nie mogą być zastosowane stacjonarne stacje monitoringowe. W proponowanym rozwiązaniu, urządzenie...
-
Advances in Electronic Noses and Tongues for Food Authenticity Testing
PublikacjaBRAK
-
Evaluation of the suitability of electronic nose based on fast GC for distinguishing between the plum spirits of different geographical origins
PublikacjaPlum spirits are obtained exclusively via the alcoholic fermentation and distillation of meaty plums or must composed of plums, with or without stones. The European countries such as Poland, the Slovak Republic, the Czech Republic, Bulgaria and Romania are the leading producers of this alcoholic beverage. Information about the authentication of plum spirits produced in different countries can be found in the published literature....
-
Discrimination of Apple Liqueurs (Nalewka) Using a Voltammetric Electronic Tongue, UV-Vis and Raman Spectroscopy
PublikacjaThe capability of a phthalocyanine-based voltammetric electronic tongue to analyze strong alcoholic beverages has been evaluated and compared with the performance of spectroscopic techniques coupled to chemometrics. Nalewka Polish liqueurs prepared from five apple varieties have been used as a model of strong liqueurs. Principal Component Analysis has demonstrated that the best discrimination between liqueurs prepared from different...
-
Comparison of an Electronic Nose Based on Ultrafast Gas Chromatography, Comprehensive Two-Dimensional Gas Chromatography, and Sensory Evaluation for an Analysis of Type of Whisky
PublikacjaWhisky is one of the most popular alcoholic beverages. There are many types of whisky, for example, Scotch, Irish, and American whisky (called bourbon). The whisky market is highly diversified, and, because of this, it is important to have a method which would enable rapid quality evaluation and authentication of the type of whisky. The aim of this work was to compare 3 methods: an electronic nose based on the technology of ultrafast...
-
Trends in edible vegetable oils analysis. Part B. Application of different analytical techniques
PublikacjaW publikacji przeglądowej przedstawiono najnowsze osiągnięcia w instrumentalnej analizie olejów roślinnych. Dotychczas w ocenie stabilności oksydatywnej stosuje się różne metody analityczne, jednak nie są one wystarczające. Dlatego ciągle istnieje potrzeba rozwoju nowych łączonych technik, które umożliwią lepszą kontrolę jakości olejów. Publikacja przedstawia zarówno techniki przygotowywania próbek do analiz jak i metody instrumentalne...
-
Headspace solid-phase microextraction and gas chromatography-olfactometry analysis of raw spirits of different organoleptic quality
PublikacjaCelem pracy było określenie, ktore związki wnoszą wkład w aromat destylatów rolniczych i wskazać te z nich które mogą powodować obniżenie ich właściwości organoleptycznych. W badaniach zastosowano ekstrakcję lotnych analitów z fazy nadpowierzchniowej techniką mikroekstrakcji do fazy nadpowierzchniowej w połączeniu z chromatografia gazową z detekcja olfaktometryczną . Znaleziono 40 zsubstancji, które mogą być markerami jakości organoleptycznej
-
The state of the art in the field of non-stationary instruments for the determination and monitoring of atmospheric pollutants
PublikacjaW artykule przedstawiono informacje oparte zarówno na danych literaturowych jak i własnych doświadczeniach dotyczące:-podstawowych tendencji rozwojowych w zakresie analityki i monitoringu zaneczyszczeń powietrza atmosferycznego-wymogów metrologicznych stawianych różnych typom urządzeń kontrolno-pomiarowych;-klasyfikacji analizatorów i monitorów wykorzystywanych w monitoringu powietrza.
-
Optimization of capillary isotachophoretic method for determination of major macroelements in blue honeysuckle berries (Lonicera caerulea L.) and related products
PublikacjaA reliable and repeatable isotachophoretic method for the simultaneous determination of K+, Na+, Ca2+, Mg2+ and ammonium in berries of different blue honeysuckle cultivars was developed. The usefulness of the complex-forming equilibria in determining the cations mentioned above was studied. The addition of 7.5 mM 18-crown-6 and 2 mM α-hydroxyisobutyric acid to sulfuric acid enhanced the separation capacity of the leading electrolyte....
-
Application of the Electronic Nose Technique to Differentiation between Model Mixtures with COPD Markers
PublikacjaABSTRACT The paper presents the potential of an electronic nose technique in the field of fast diagnostics of patients suspected of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). The investigations were performed using a simple electronic nose prototype equipped with a set of six semiconductor sensors manufactured by FIGARO Co. They were aimed at verification of a possibility of differentiation between model reference mixtures with...
-
Differentiation Between Spirits According to Their Botanical Origin
PublikacjaAgricultural distillates are used for the production of spirit beverages. As more and more products with a specific botanical composition specified on the label are produced (e.g. rye vodkas, wheat vodkas and Polish Vodka, which cannot be produced with the addition of maize distillate), it is necessary to look for quicker and more accurate methods allowing the determination of botanical origin of alcoholic beverages and materials...
-
The Verification of the Usefulness of Electronic Nose Based on Ultra-Fast Gas Chromatography and Four Different Chemometric Methods for Rapid Analysis of Spirit Beverages
PublikacjaSpirit beverages are a diverse group of foodstuffs. They are very often counterfeited which cause the appearance of low quality products or wrongly labelled products on the market. It is important to find a proper quality control and botanical origin method enabling the same time preliminary check of the composition of investigated samples, which was the main goal of this work. For this purpose, the usefulness of electronic nose...
-
Static headspace sampling and solid-phase microextraction for assessment of edible oils stability
PublikacjaStatyczna analiza fazy nadpowierzchniowej i mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej zostały zastosowane do oznaczenia niskocząsteczkowych aldehydów - markerów procesu utleniania olejów roślinnych. Zoptymalizowano parametry izolacji i ekstrakcji analitów dla obu technik. Wyznaczono granice oznaczalności i wykrywalności oraz powtarzalność dla badanych związków. Obie metody zastosowano w analizie próbek olejów...
-
The analysis of raw spirits – a review of methodology
PublikacjaAgricultural distillates (raw spirits) are alc oholic l iquids obtained thro ugh dis till ation (preceded by alcoholic ferm entation)of specific agricultural products that do not have the properties of ethyl alcohol or a spirit, but still retain th e aroma andtaste of the raw ingredients used. This review is a brief overview of agricultural distillates and of some methods commonlyused (GC-MS, GC-FID, GC-O, electronic nose) for...
-
Volatile composition of raw spirits of different botanical origin
PublikacjaThe paper presents the results of determination of the volatile composition of raw spirits, on the basis of trace compound isolation from their volatile fraction, and the comparison of the obtained volatile profiles of agricultural distillates of different botanical origins (maize, wheat, triticale, rye).
-
Gas chromatography-olfactometry (GC-O), electronic noses (e-noses) and electronic tongues (e-tongues) for in vivo food flavour measurement
PublikacjaThe capter revies two types of artificial olfaction instrumentation, i.e. gas-chromatography-olfactometry (GC-O) and chemical sensor technologies (electronic nose and tongue), combined with multivariate data processing methods as promising approaches for rapid analysis of food. The chapter also includes examples of specific applications for the detection of food flavour and volatile components.
-
Application of Electronic Nose Based on Fast GC for Authenticity Assessment of Polish Homemade Liqueurs Called Nalewka
PublikacjaThe possibility of application of electronic nose based on fast GC for differentiation of three types of cherry liqueurs, namely Polish homemade liqueurs called nalewka, commercially available liqueurs labeled as nalewka, and commercial liqueurs, was investigated. This device was equipped with two parallel connected columns with different stationary phases coupled to two ultrasensitive flame ionization detectors (μ-FIDs). Four...
-
Virgin rapeseed oils obtained from different rape varieties by cold pressed method - their characteristics, properties, and differences
PublikacjaCelem pracy było porównanie olejów uzyskanych z różnych odmian rzepaku. Oznaczono skład kwasów tłuszczowych, wartości liczb charakterystycznych (AcV, AnV, PV, TOTOX), zawartość karotenów, tokoferoli, chlorofili, polifenoli, metali (żelazo i miedź). Oznaczono stabilność oksydatywną olejów tłoczonych na zimno. Oznaczono skład frakcji lotnej i przeprowadzono analizy sensoryczne.
-
Analytical techniques used in monitoring of atmospheric air pollutants
PublikacjaW artykule opisano najczęściej spotykane zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego, ich interakcje i wpływ na środowisko. Przedstawiono klasyfikację technik i metodyk stosowanych w badaniach zanieczyszczeń powietrza. Przeprowadzono przegląd technik pobierania i dozowania próbek gazowych. Zaprezentowano także przykłady typowych systemów służących do analizy zanieczyszczeń powietrza.
-
The Analysis of Vodka: A Review Paper
PublikacjaVodka is the most popular alcoholic beverage in Poland, Russia and other Eastern European countries, made from ethyl alcohol of agricultural origin that has been produced via fermentation of potatoes, grains or other agricultural products. Despite distillation and multiple filtering, it is not possible to produce 100 % ethanol. The solution with a minimum ethanol content of 96 %, which is used to produce vodkas, also contains trace amounts...
-
Quality Evaluation of Agricultural Distillates Using an Electronic Nose
PublikacjaThe paper presents the application of an electronic nose instrument to fast evaluation of agricultural distillates differing in quality. The investigations were carried out using a prototype of electronic nose equipped with a set of six semiconductor sensors by FIGARO Co., an electronic circuit converting signal into digital form and a set of thermostats able to provide gradient temperature characteristics to a gas mixture. A volatile fraction...
-
Authentication of whisky due to its botanical origin and way of production by instrumental analysis and multivariate classification methods
PublikacjaHeadspacemass-spectrometry (HS-MS), mid infrared (MIR) and UV–vis spectroscopywere used to authenticate whisky samples from different origins and ways of production ((Irish, Spanish, Bourbon, TennesseeWhisky and Scotch). The collected spectra were processed with partial least-squares discriminant analysis (PLS-DA) to build the classification models. In all cases the five groups ofwhiskieswere distinguished, but the best resultswere...
-
The influence of meteorological conditions and anthropogenic activities on the seasonal fluctuations of BTEX in the urban air of the Hanseatic city of Gdansk, Poland
PublikacjaThe results of studies conducted in Gdansk in the period from January to December 2013 and focused on the determination of BTEX in the atmospheric air are presented. At the stage of the isolation and/or enrichment of analytes from the gaseous medium, a passive sampling technique—Radiello® diffusive passive samplers, was applied. The time-weighted average annual concentration of benzene, toluene, ethylbenzene, and total xylenes...
-
Comprehensive two-dimensional gas chromatography for determination of the terpenes profile of blue honeysuckle berries
PublikacjaTerpenes are the main group of secondary metabolites, which play essential role in human. The establishment of the terpenes profile of berries of different blue honeysuckle cultivars was achieved by headspace solid-phase microextraction coupled with comprehensive two-dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometry (HS-SPME/GCGC-TOFMS). The berries were found to contain 44 terpenes identified by GCGC-TOFMS....
-
Development and evaluation of headspace gas chromatography method for the analysis of carbonyl compounds in spirits and vodkas
PublikacjaPrzedstawiono wyniki oznaczania związków karbonylowych (po przeprowadzeniu w pochodne przy użyciu odczynnika derywatyzującego - o-PFBHA) przy wykorzystaniu techniki analizy fazy nadpowierzchniowej w połączeniu z chromatografią gazową i detektorem wychwytu elektronów(ECD). Przedstawiono optymalizację metodyki oraz wyniki uzyskane podczas próbek rzeczywistych wybranych wyrobów spirytusowych.
-
Application of response surface methodology to optimize solid-phase microextraction procedure for chromatographic determination of aroma-active monoterpenes in berries
PublikacjaMost of scientific papers concern the qualitative or semi-quantitative analysis of aroma-active terpenes in liquid food matrices. Therefore, the procedure based on solid-phase microextraction and comprehensive two-dimensional gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry for determination of monoterpenes in fresh berries was developed. The optimal extraction conditions using divinylbenzene-carboxen-polydimethylsiloxane fiber...
wyświetlono 1648 razy