Agnieszka Bartoszek-Pączkowska - Publications - Bridge of Knowledge

Search

Filters

total: 154

  • Category
  • Year
  • Options

clear Chosen catalog filters disabled

Catalog Publications

Year 2002
Year 2003
Year 2004
Year 2005
Year 2006
Year 2007
  • Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej
    Publication

    Na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej podjęto wielokierunkowe prace mające na celu ocenę przeciwnowotworowych właściwości zarówno świeżej kapusty, jak i poddanej obróbce kulinarnej, stosując różne modele badawcze, dawki i formy preparatów warzywnych, zbliżone do rzeczywistego spożycia. Przedstawiona praca stanowi podsumowanie badań prowadzonych przez trzy zespoły badawcze. Stwierdzono, że składniki kapusty, zarówno świeżej,...

    Full text available to download

  • Rozdział 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności
    Publication

    Mutagenami są nazywane czynniki i substancje mogące powodować zmiany w zapisie genetycznym, kancerogenami lub czynnikami rakotwórczymi natomiast te, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, z wyłączeniem podatności uwarunkowanej genetycznie. Przetwórstwo, a w szczególności obróbka termiczna żywności, jest główną przyczyną tworzenia się mutagenów i kancerogenów; niemniej jednak zwiększają one trwałość żywności. Badania...

  • Rozdział 10.2 Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności

    Występowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw...

  • Chapter 19. Mutagenic, Carcinogenic, and Chemopreventive Compounds in Foods
    Publication

    Mutagenami są nazywane czynniki i substancje mogące powodować zmiany w zapisie genetycznym, kancerogenami lub czynnikami rakotwórczymi natomiast te, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, z wyłączeniem podatności uwarunkowanej genetycznie. Przetwórstwo, a w szczególności obróbka termiczna żywności, jest główną przyczyną tworzenia się mutagenów i kancerogenów, niemniej jednak zwiekszają one trwałość żywności. Badania...

Year 2008
Year 2009
Year 2010
Year 2011

seen 4541 times