Publikacje
Filtry
wszystkich: 525
Katalog Publikacji
Rok 2019
-
Kombucha from alternative raw materials – The review
PublikacjaNowadays, people's awareness about the role of diet in maintaining well-being and good health has increased. Consumers expect that the products not only provide them with essential nutrients but will also be a source of biologically active substances, which are beneficial to their health. One of the "healthy trends," which has appeared among the consumers worldwide is kombucha, a tea drink with high antioxidant potential, obtained...
-
Enzymatic activities behind degradation of glucosinolates
PublikacjaMyrosinase (thioglucosidase, EC 3.2.1.147) is the enzyme responsible for the hydrolysis of glucosinolates (GLs). In plant tissue, myrosinase and GLs are sequestered in separate cellular compartments. As a result of cell disruption, e.g., after pathogen attack or on chopping or grinding during food preparation, the myrosinase comes into contact with GLs and catalyzes the hydrolysis of thioglucosidic bond in GL structure. Consequently,...
-
DNA Methylation Changes Induced by Redox-Active Compounds—Choosing the Right PCR-Based Method
PublikacjaThe impact of catechins on the expression profile of redox-related genes in HT29 cell line has been studied recently by our group using Oxidative Stress RT2 Profiler PCR Array. Within the examined panel of 84 genes, the down-regulation of SRXN1 gene was unique among other up-regulated genes. We hypothesized that the observed down-regulation resulted from DNA methylation and have exploited this observation to choose the proper strategy...
-
Determination of Antioxidant Activity of Vitamin C by Voltammetric Methods
PublikacjaVoltammetric methods—cyclic (CV) and differential pulse voltammetry (DPV) are considered the most appropriate way to evaluate antioxidant activity of redox active compounds. They provide information about both mechanism and kinetics of electrochemical oxidation of antioxidants as well as their physical and chemical properties such as the redox potential or the number of electrons transferred. These methods are helpful for understanding...
-
Comparison of Redox Properties of Flavonoid Aglycones and Corresponding Glycosides and Their Mixtures in the Cellular Model
PublikacjaFlavonoids are polyphenolic compounds commonly found in plants. As dietary components, they have been shown to exhibit numerous pro-health properties that are believed to be associated with their antioxidant effects. In this study, the antioxidant activity of four flavonoid compounds was determined by cellular antioxidant activity assay using HT29 cells as a model of the alimentary tract. The strongest impact on cellular redox...
-
Chemical Aspects of Biological Activity of Isothiocyanates and Indoles, the Products of Glucosinolate Decomposition
PublikacjaThere is growing evidence that cancer chemoprevention employing natural, bioactive compounds may halt or at least slow down the different stages of carcinogenesis. A particularly advantageous effect is attributed to derivatives of sulfur-organic phytochemicals, such as glucosinolates (GLs) synthesized mainly in Brassicaceae plant family. GLs are hydrolysed enzymatically to bioactive isothiocyanates (ITC) and indoles, which exhibit strong...
-
Charakterystyka produktów utleniania fosfolipidów oraz określenie ich wybranych aktywności biologicznych w komórkach HT29 jako modelu ludzkiego przewodu pokarmowego
PublikacjaWyniki licznych badań epidemiologicznych wskazują, że rodzaj, ilość oraz jakość dostarczanych wraz z pożywieniem lipidów może przyczyniać się do ograniczenia bądź rozwoju chorób dietozależnych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Rosnące zainteresowanie określeniem wpływu lipidów dostarczanych z pożywieniem na funkcjonowanie ludzkiego organizmu wymaga przeprowadzenia licznych badań, zarówno...
-
BIOAKTYWNE FITOZWIĄZKI W CHEMOPREWENCJI PRZEWLEKŁYCH CHORÓB NIEZAKAŹNYCH – OWOCE I WARZYWA CZY SUPLEMENTY DIETY?
PublikacjaZ raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z 2014 r. wynika, że przewlekłe choroby niezakaźne (NCDs), czyli tzw. choroby cywilizacyjne, do których zalicza się m.in. choroby układu krążenia, przewlekłe choroby układu oddechowego, nowotwory, czy cukrzycę typu 2, stanowią obecnie bezpośrednią przyczynę ponad 50 % przedwczesnych zgonów na świecie. W badaniach ostatnich 20 lat dowiedziono, że sposób odżywiania jest głównym czynnikiem...
-
Assessment of the usefulness of bacterial cellulose produced by Gluconacetobacter xylinus E25 as a new biological implant
PublikacjaBionanocellulose (BNC) is a clear polymer produced by the bacterium Gluconacetobacter xylinus. In our current study, “Research on the use of bacterial nanocellulose (BNC) in regenerative medicine as a function of the biological implants in cardiac and vascular surgery”, we carried out material analysis, biochemical analysis, in vitro tests and in vivo animal model testing. In stage 1 of the project, we carried out physical and...
-
ANTIOXIDANT POWER SERIES (APS) AS A TOOL FOR RATIONAL DESIGN AND ASSESSMENT OF HEALTH PROMOTING PROPERTIES OF FUNCTONAL FOODS BASED ON ANTIOXIDANT PHYTOCHEMICALS
PublikacjaOver past decades, plantborne antioxidants dominated so called "translational research" in the area of food, nutrition, and disease prevention. Among consumers and producers, such phytochemicals are synonyms of nutriceuticals. Popularity and commercial success of antioxidants stems from mechanistic studies suggesting the involvement of reactive oxygen species in etiology of chronic diseases. However, epidemiology failed to provide...
-
A Three-Step Approach to Estimation of Reduction Potentials of Natural Mixtures of Antioxidants Based on DPPH Test; Illustration for Catechins and Cocoa
PublikacjaThe aim of this study is to propose a methodology to assess electrochemical properties of complex mixtures of antioxidants, such as plant extracts, based on the results of simple and popular DPPH test. The first, most difficult step, involves determinations of standard reduction potentials (E0) for the series of purified compounds (here catechins). The next step is the calculation of stoichiometric values (n10) based on the results...
Rok 2020
-
Young shoots of red cabbage are a better source of selected nutrients and glucosinolates in comparison to the vegetable at full maturity
PublikacjaCruciferous vegetables are a valuable source of ingredients with health benefits. The most characteristic compounds of cruciferous vegetables with identified anticancer properties are glucosinolates. Young shoots and sprouts of red cabbage are becoming a popular fresh food rich in nutrients and bioactive compounds. The objective of this research was to determine, for the first time in a comprehensive approach, whether young shoots...
-
The Synergistic Microbiological Effects of Industrial Produced Packaging Polyethylene Films Incorporated with Zinc Nanoparticles
PublikacjaZinc compounds in polyolefin films regulate the transmission of UV-VIS radiation, affect mechanical properties and antimicrobial activity. According to hypothesis, the use of zinc- containing masterbatches in polyethylene films (PE) with different chemical nature—hydrophilic zinc oxide (ZO) and hydrophobic zinc stearate (ZS)—can cause a synergistic effect, especially due to their antimicrobial properties. PE films obtained on an...
-
The Effect of Posaconazole, Itraconazole and Voriconazole in the Culture Medium on Aspergillus fumigatus Triazole Resistance
PublikacjaTriazoles are the only compounds used as antibiotics in both medicine and agriculture. The presence of triazoles in the environment can contribute to the acquisition of azole resistance among isolates of Aspergillus fumigatus. The objective of this study was to investigate the effect of A. fumigatus exposure to triazoles on susceptibility to these compounds. Seventeen triazole-resistant and 21 triazole-sensitive A. fumigatus isolates...
-
The effect of dehydration/rehydration of bacterial nanocellulose on its tensile strength and physicochemical properties
PublikacjaBacterial nanocellulose (BNC) is a natural biomaterial with a wide range of biomedical applications. BNC contains 99 % of water which makes it too thick to be used as a bioimplant material. The aim of the work was to determine the effect of the BNC dehydration followed by rehydration on its mechanical and physicochemical properties, in the context of the use of BNC as bio-prostheses in the cardiovascular system. Dehydration involved the...
-
Szkodliwe związki powstające wskutek przemian sacharydów
PublikacjaW rozdziale opisano zagadnienia związane ze zdrowotnymi aspektami spożywania sacharydów, scharakteryzowano alternatywne substancje słodzące oraz przedstawiono interakcje sacharydów z innymi składnikami żywności.
-
Rola niskoprzetworzonych produktów (w tym soków) w diecie, a profilaktyka chorób dietozależnych
PublikacjaPrawidłowo zbilansowana dieta, obok aktywności fizycznej, ma zasadnicze znaczenie w zachowaniu dobrego stanu zdrowia, utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zmniejszeniu ryzyka wystąpienia szeregu przewlekłych chorób niezakaźnych takich jak otyłość, cukrzyca i osteoporoza, choroby układu krążenia oraz niektórych rodzajów nowotworów. Obecnie powszechnie uznaje się, że panująca pandemia otyłości i związane z nią choroby są spowodowane...
-
REVIEW OF CURRENT RESEARCH ON CHITOSAN AS A RAW MATERIAL IN THREE-DIMENSIONAL PRINTING TECHNOLOGY IN BIOMEDICAL APPLICATIONS
PublikacjaThree-dimensional (3D) biomaterial manufacturing strategies show an extraordinary driving force for the development of innovative solutions in the biomedical sector, including drug delivery systems, disease modelling and tissue and organ engineering. Due to its remarkable and promising biological and structural properties, chitosan has been widely studied for decades in several potential applications in the biomedical field. However,...
-
Pulsowo-różnicowa woltamperometria jako narzędzie pozwalające na wyznaczenie wartości mocy przeciwutleniającej
PublikacjaStandardowy potencjał redukcji (E0) jako parametr określający zdolność przeciwutleniaczy, jak np. flawan-3-oli do przyjmowania elektronów wykazywał wysoką korelację z ich aktywnością biologiczną. Jednak, w przypadku oceny całkowitej aktywności przeciwutleniającej mieszanin tych związków, parametr ten może okazać się być niewystarczającym. Bowiem do określenia tzw. mocy przeciwutleniającej ang. antioxidant power (AOP) powinny być...
-
Prozdrowotne właściwości fermentowanych napojów aroniowych i aroniowo-herbacianych
PublikacjaKombucha to lekko kwaśny, orzeźwiający napój otrzymywany w wyniku fermentacji słodkiej herbaty przez żyjące w konsorcjach bakterie octowe oraz osmofilne drożdże, tzw. grzybek herbaciany. Drobnoustroje te próbuje się wykorzystać również do produkcji funkcjonalnych napojów na bazie surowców innych niż herbata. Celem pracy było otrzymanie fermentowanych napojów z ekstraktu z wytłoków z aronii z lub bez dodatku naparu z zielonej herbaty...
-
Ocena stopnia denaturacji oraz zawartości hydroksyproliny w kosmetycznej bazie kolagenowej.
PublikacjaW ramach zadania wykonano pomiary oraz opracowano wyniki dotyczące określenia temperatury denaturacji oraz zawartości hydroksyproliny w bazie kolagenowej.
-
Obtaining and Characterization of the PLA/Chitosan Foams with Antimicrobial Properties Achieved by the Emulsification Combined with the Dissolution of Chitosan by CO2 Saturation
PublikacjaA new method of obtaining functional foam material has been proposed. The materials were created by mixing the poly lactic acid (PLA) solution in chloroform, chitosan (CS) dissolved in water saturated with CO2 and polyethylene glycol (PEG), and freeze-dried for removal of the solvents. The composite foams were characterized for their structural (SEM, FT-IR, density, porosity), thermal (DSC), functional (hardness, elasticity, swelling...
-
Novel ABTS-dot-blot method for the assessment of antioxidant properties of food packaging
PublikacjaThe new ABTS-dot-blot method for the direct determination of antioxidant activity of active packaging that is in contact with foodstuffs has been developed. The usefulness of the new method was verified with the use of agarose, pork gelatin, bacterial cellulose and cellulose-chitosan films with incorporated standard antioxidant – Trolox or plant phytochemicals derived from three types of berry juices (chokeberry, blue-berried honeysuckle,...
-
New Approaches for Escherichia coli Genotyping
PublikacjaEasy-to-perform, fast, and inexpensive methods of differentiation of Escherichia coli strains beyond the species level are highly required. Herein two new, original tools for genotyping of E. coli isolates are proposed. The first of the developed method, a PCR-RFLP (polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism) test uses a highly variable fliC gene, encoding the H antigen as a molecular target. The designing...
-
Lipidy szkodliwe dla zdrowia
PublikacjaLipidy są niezbędne w diecie człowieka.Są one źródłem energii, niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Jednakże przekroczenie ich spożycia w stosunku do zapotrzebowania, stanowi zagrożenie dla zdrowia.Znajomość i przestrzegania prawidłowych racji lipidów i ich rodzaju w żywieniu powinno zapewnić konsumentom profilaktykę metabolicznych chorób układu krążenia oraz zapobiec nowotworom i otyłości
-
Interactions between bioactive components determine antioxidant, cytotoxic and nutrigenomic activity of cocoa powder extract
PublikacjaNumerous studies have shown, rather disappointingly, that isolated bioactive phytochemicals are not as biologically effective as natural plant products. Such a discrepancy may be explained by the concept of food synergy, which was verified in this research for cocoa extract versus its major components with regard to cancer chemoprevention. The evaluation embraced the relationship between redox properties evaluated in cell-free systems...
-
Fish gelatin films containing aqueous extracts from phenolic-rich fruit pomace
PublikacjaThe aim of the work was to study the feasibility of using aqueous extracts from rowanberry, blue-berried honeysuckle, and chokeberry pomace for the formulation of fish gelatin films with antioxidant and antimicrobial activity as well as improved mechanical and water barrier properties. The predominant phenolic components in rowanberry and chokeberry extracts were hydroxycinnamates, and in blue-berried honeysuckle extract antho cyanins. Although...
-
Cząsteczki mikroRNA - nowy biologicznie aktywny składnik mleka kobiecego
PublikacjaCząsteczki mikroRNA są krótkimi, niekodującymi oligonukleotydami odpowiadającymi za potranskrypcyjną regulację ekspresji genów. W wyniku ich aktywności kontrolowanych jest wiele procesów komórkowych oraz szlaków sygnalizacyjnych. Od 2010 roku wiadomo, że wchodzą one w skład mleka kobiecego, które obecnie uznaje się za jedno z najbogatszych pokarmowych źródeł mikroRNA. Funkcje tych cząsteczek w organizmie karmionego mlekiem matki...
-
Can high hydrostatic pressure processing be the best way to preserve human milk?
PublikacjaBreastfeeding is one of the most important factors influencing proper child development. When a mother cannot breastfeed, the best alternative, especially for feeding premature infants, is to then use of human milk (HM) which has been collected, preserved and stored in Human Milk Banks (HMB). Scope and approach: In this review, the impact of some stages of the management of HM in HMB on its final biological value and microbiological...
-
Biogenne aminy
PublikacjaW rozdziale omówiono zagadnienia związane z powstawaniem biogennych amin w surowcach i produktach żywnościowych oraz ich wpływ na zdrowie konsumentów.
-
Bioavailability of Tannins and Other Oligomeric Polyphenols: a Still to Be Studied Phenomenon
PublikacjaPurpose of Review Polyphenols are a group of plant secondary metabolites characterized with the presence ofmultiples of phenol structural units. Tannins are plant originated phenolic substances, which play an important role in plant defense system as well as have found applications in medicine, industry, and other fields of human activity. Despite these, the mechanisms of bioavailability of these substances are poorly studied and...
-
Analiza in silico bioaktywnych peptydów pochodzących z keratyny z piór drobiowych
PublikacjaKeratyna należy do najbardziej powszechnie występujących białek strukturalnych pochodzenia zwierzęcego. Stanowi ok. 90% masy piór wytwarzanych w dużych ilościach przez przemysł drobiarski. Ten odpadowy produkt pozostaje w dużym stopniu niezagospodarowany. Celem pracy była analiza bioinformatyczna pierwszorzędowej struktury keratyny z piór kurzych pod kątem występowania w niej peptydów bioaktywnych....
-
Analiza funkcjonalnych właściwości innowacyjnych klejów modyfikowanych związkami cynku.
PublikacjaPrzedmiotem projektu było określenie aktywności wybranych związków cynku oraz klejów z ich dodatkiem w funkcji stężenia. Określono także wpływ modyfikacji klejów związkami cynku na właściwości reologiczne oraz wytrzymałość tworzonych połączeń papierowych.
Rok 2021
-
Young Shoots of White and Red Headed Cabbages Like Novel Sources of Glucosinolates as Well as Antioxidative Substances
PublikacjaMost literature data indicate that the diet rich in plant products reduces the risk of developing chronic non-communicable diseases and cancer. Brassica vegetables are almost exclusively synthesizing glucosinolates. Glucosinolates are higher in sprouts than in mature plants, being related to the activity of the specific myrosinase involved in the degradation of glucosinolates during developmental stages. This study compares the...
-
Valorization of waste cabbage leaves by postharvest photochemical treatments monitored with a non-destructive fluorescence-based sensor
PublikacjaThe biosynthesis of polyphenolic compounds in cabbage waste, outer green leaves of white head cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata subvar. alba), was stimulated by postharvest irradiation with UVB lamps or sunlight. Both treatments boosted the content of kaempferol and quercetin glycosides, especially in the basal leaf zone, as determined by the HPLC analysis of leaf extracts and by a non-destructive optical sensor. The...
-
The Toolbox of Methods for Multidirectional Characterization of Dietary Nucleic Acids; Verification for Raw and Processed Food Products
PublikacjaCurrently, the nutritional value of food is associated mainly with components such as proteins, carbohydrates, and lipids. However, another important macromolecules present in many foods are dietary nucleic acids (dietNA), i.e., DNA as well as both coding and non-coding RNAs. In the context of food chemistry and nutrition, dietNA are nowadays vastly neglected. In consequence, there are no dedicated methodologies to characterize...
-
Structural changes of bacterial cellulose due to incubation in conditions simulating human plasma in the presence of selected pathogens
PublikacjaBacterial nanocellulose (BNC) is a natural biomaterial with a wide range of medical applications. However, it cannot be used as a biological implant of the circulatory system without checking whether it is biodegradable under human plasma conditions. This work aimed to investigate the BNC biodegradation by selected pathogens under conditions simulating human plasma. The BNC was incubated in simulated biological fluids with or...
-
Strategie kontroli biokorozji
PublikacjaW rozdziale omówiono sposoby ograniczania destrukcyjnej działalności mikroorganizmów powodujących biokorozję.
-
Sposoby utrwalania wielogatunkowej kultury starterowej do otrzymywania napojów fermentowanych typu kombucha
PublikacjaKombucha jest to gazowana herbata o słodko-kwaśnym smaku uzyskiwana w procesie fermentacji. Działa między innymi uspokajająco, łagodzi migreny, poprawia koncentrację oraz wykazuje właściwości odtruwające. Ze względu na tak korzystny wpływ na zdrowie człowieka zyskuje ona coraz większą popularność, szczególnie na rynkach zachodnich. Podczas produkcji tego napoju fermentację zapoczątkowują drobnoustroje dodane do świeżego surowca...
-
Preparation and Characterization of Films Based on Disintegrated Bacterial Cellulose and Montmorillonite
PublikacjaThe food packaging materials from natural polymers including polysaccharides offer an ecologically important alternative to commonly used synthetic, non-biodegradable counterparts. The purpose of this work was to modify of bacterial cellulose (BC) leading to the improvement of its functional properties in terms of use as a food packaging material. Effects of disintegration of BC and addition of montmorillonite (MMT) on its water...
-
Pożywki stosowane do oznaczania bakterii powodujących biokorozję metali
PublikacjaW rozdziale podano skład pożywek stosowanych do oznaczania mikroorganizmów powodujących biokorozję
-
Podstawowe zagadnienia z mikrobiologii ogólnej
PublikacjaW rozdziale opisano podstawowe zagadnienia z mikrobiologii ogólnej, przedstawiono podział mikroorganizmów i zaprezentowano metody oznaczania liczby drobnoustrojów.
-
No Evidence for Sex-specificity in Vitamin C, E and Fatty Acid Content of Human Milk from Healthy Polish Mothers
PublikacjaHuman milk (HM) is a complex fluid that meets the nutritional needs of infants. Its composition idrfs associated with environmental, maternal, and foetal variables. It provides nutrients and bioactive substances, including cytokines, immunoglobulins, and constituents with antioxidative properties. Boys are reportedly more susceptible to oxidative stress. This study aimed to determine the relationship between infant sex and the...
-
Neurotrophic factors in human milk in early lactation and the effect of Holder and microwave pasteurization on their concentrations
PublikacjaObjective: The objective of this study was to determine the level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and glial cell line-derived neurotrophic factor (GDNF) in human milk in the first two weeks of breastfeeding and compare of the effects of Holder pasteurization (HoP, 62.5°C, 30 minutes) and microwave pasteurization (MP) at constant temperature (62.5°C) on the concentraion of both neurotrophic factors (NFs). Methods: Concentration...
-
Natural Products Counteracting Cardiotoxicity during Cancer Chemotherapy: The Special Case of Doxorubicin, a Comprehensive Review
PublikacjaCardiotoxicity is a frequent undesirable phenomenon observed during oncological treatment that limits the therapeutic dose of antitumor drugs and thus may decrease the effec-‐‑ tiveness of cancer eradication. Almost all antitumor drugs exhibit toxic properties towards cardiac muscle. One of the underlying causes of cardiotoxicity is stimulation of oxidative...
-
Morphology, Thermo-Mechanical Properties and Biodegradibility of PCL/PLA Blends Reactively Compatibilized by Different Organic Peroxides
PublikacjaReactive blending is a promising approach for the sustainable development of bio-based polymer blends and composites, which currently is gaining more and more attention. In this paper, biodegradable blends based on poly(ε-caprolactone) (PCL) and poly(lactic acid) (PLA) were prepared via reactive blending performed in an internal mixer. The PCL and PLA content varied in a ratio of 70/30 and 55/45. Reactive modification of PCL/PLA...
-
Metody bezpośrednie wykrywania przyczyn biokorozji
PublikacjaW rozdziale omówiono teoretyczne podstawy oznaczania najważniejszych grup drobnoustrojów powodujących biokorozję
-
Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności
PublikacjaObecnie badania nad kwasami nukleinowymi koncentrują się na roli genetycznej tych makromolekuł. Można jednak przypuszczać, że DNA jak i RNA powszechnie występujące w żywności mają także ważne znaczenie żywieniowe. Świadczy o tym obecność w układzie pokarmowym szeregu mechanizmów odpowiedzialnych za detekcję, trawienie i przyswajanie tych składników pokarmu. W literaturze naukowej rośnie liczba doniesień sugerujących istotną rolę...
-
Interactions between polyphenolic antioxidants quercetin and naringenin dictate the distinctive redox-related chemical and biological behaviour of their mixtures
PublikacjaFood synergy concept is suggested to explain observations that isolated antioxidants are less bioactive than real foods containing them. However, mechanisms behind this discrepancy were hardly studied. Here, we demonstrate the profound impact of interactions between two common food flavonoids (individual: aglycones quercetin—Q and naringenin—N− or their glycosides rutin—R and naringin—N+ vs. mixed: QN− and RN+) on their electrochemical...
-
Inhibitory endopeptydazy prolinowej pochodzące z białek żywności
PublikacjaBioaktywne peptydy pochodzące z białek żywności mają nie tylko znaczenie żywieniowe, ale szczególnie profilaktyczne i terapeutyczne w przypadku wielu chorób. Są to małocząsteczkowe fragmenty białek, które po uwolnieniu podczas hydrolizy mogą wykazywać m.in. właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, immunomodulujące...