Department of Analytical Chemistry - Administrative Units - Bridge of Knowledge

Search

Department of Analytical Chemistry

Filters

total: 2083

  • Category
  • Year
  • Options

clear Chosen catalog filters disabled

Catalog Publications

Year 2018
Year 2021
Year 2004
Year 2011
Year 2015
Year 2007
Year 2010
  • Fog water chemical composition in different geographic regions of Poland
    Publication

    - ATMOSPHERIC RESEARCH - Year 2010

    Próbki wody z mgły były pobierane za pomocą pasywnych i aktywnych próbników na trzech stacjach pobierania próbek. Miejsca pobierania próbek usutuowane były w różnych regionach geograficznych Polski. Analizowano następujące parametry: przewodność, pH, wybrane kationy i aniony. Uzyskane wyniki mogą stanowić wartościową informacje na temat chemizmu atmosfery.Statystyczna analiza wyników wskazuje na znaczne różnice w wartościach otrzymanych...

    Full text to download in external service

  • Formaldehyde in Human Saliva as an Indication of Environmental Tobacco Smoke Exposure

    Skład środowiskowego dymu tytoniowego zależy przede wszystkim od stosowanej odmiany tytoniu oraz różnorodnych dodatków wprowadzanych do tytoniu na etapie produkcji papierosów. Podczas palenia tytoniu węglowodany ulegają złożonym przemianom, w wyniku których powstają toksyczne składniki środowiskowego dymu tytoniowego, w szczególności aldehydy (formaldehyd). Celem badań było uzyskanie informacji o poziomie zawartości formaldehydu...

  • Glucose/O2 biofuel cell to generate electricity
    Publication

    - Year 2010

    Ogniwa paliwowe mogą stanowić jedną z głównych technologii do produkowania energii w przyszłości. Pozwalają na uzyskanie energii elektrycznej i ciepła bezpośrednio z zachodzącej w nich reakcji chemicznej. Glukoza utleniana jest do glukonolaktonu przez enzym Glucose Oxidase, który jest immobilizowany ze specyficznym mediatorem na anodzie, podczas gdy tlen jest redukowany do wody za pomocą enzymu Laccase zimmobilizowanego ze specyficznym...

  • Green analytical chemistry : theory and practice

    This tutorial review summarises the current state of green analytical chemistry with special emphasis on environmentally friendly sample preparation techniques. Green analytical chemistry is a part of the sustainable development concept; its history and origins are described. Miniaturisation of analytical devices and shortening the time elapsing between performing analysis and obtaining reliable analytical results are important...

    Full text to download in external service

  • Identification of volatile compounds in raw spirits of different organoleptic quality

    Głównym celem prezentowanych badań było określenie składu lotnej frakcji destylatów rolniczych, a następnie wyodrębnienie profili zapachowych destylatów rolniczych różniących się właściwościami sensorycznymi ocenionymi na podstawie klasycznej analizy sensorycznej. Profile zapachowe tworzono z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej połączonej ze spektrometrią mas (GC-MS). Do ekstrakcji lotnych związków zastosowano technikę...

    Full text to download in external service

Year 2014
Year 2016
Year 2006
Year 2009
Year 2019
Year 2017
Year 2020
Year 2013
Year 2012
  • Gas chromatography-olfactometry of alcoholic beverages
    Publication

    W rozdziale 5 książki przedstawiono zastosowanie techniki chromatografia gazowa-olfaktometria (GC-O)w ustalaniu zależności między zapachem a składem chemicznym lotnej frakcji napojów alkoholowych. W pierwszej części przedstawiono zasadę techniki GC-O, procedury przygotowania próbek do analizy, metody zbierania danych oraz warunki analizy. Następnie omówiono zastosowanie techniki GC-O w analizie i ocenie jakości różnych napojów...

  • Green Analytical Chemistry Approaches in Sample Preparation
    Publication

    This chapter presents environmentally friendly solutions for sample preparation. Attention is focused on extraction techniques and the minimization of organic solvent consumption, as the large quantitiesused in analytical laboratories are a pressing environmental problem. Solventless sample preparation techniques, alternative solvents, mediated extractions are discussed. The principle of each technique isbriefly described, together...

    Full text to download in external service

  • Green aspects of techniques for the determination of pesticides in fruits and vegetables
    Publication

    - Year 2012

    Applied all over the world, pesticides are some of the most dangerous pollutants of the environment because of their stability, mobility, their ability to accumulate in the environment and their consequent long-term adverse effects on living organisms in general and human health in particular. Their presence in the environment is a particular danger. It is therefore crucial to monitor pesticide residues using all available analytical...

  • Honey as an indicator of heavy metals in the environment
    Publication

    - Year 2012

    Honey bees collect nectar, pollen and honeydew to produce bee products. One of them is honey, which due to chemical composition and properties is considered by human as a valuable food product. When honey bees collect substrates to produce honey they can bring contaminants to the hive. The presence of xenobiotics in bee products may lower their quality and devalue their properties, and also endanger human health. Many scientists...

  • House dust as a source of analytical information on concentration of polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) - first approach
    Publication

    - Year 2012

    Polybrominated diphenyl ethers (PBDEs), which are best recognized as flame retardants, were in 2001, by virtue of Stockholm Convention, listed in a group of Persistent Organic Compounds (POPs). Increasing concentration levels of PBDEs, reported in human tissues (e.g., blood, serum, breast milk, etc.) haverecently caught worldwide concern due to their potential tendency to disrupt thyroid hormones, neurobehavioral deficits and endocrine...

Year 2022
Year 2023