prof. dr hab. inż. Waldemar Wardencki
Zatrudnienie
Publikacje
Filtry
wszystkich: 154
Katalog Publikacji
Rok 2013
-
Volatile composition of raw spirits of different botanical origin
PublikacjaThe paper presents the results of determination of the volatile composition of raw spirits, on the basis of trace compound isolation from their volatile fraction, and the comparison of the obtained volatile profiles of agricultural distillates of different botanical origins (maize, wheat, triticale, rye).
-
Wdrożenie nowych regulacji prawnych w ochronie powietrza atmosferycznego w Polsce
PublikacjaW artykule przedstawiono zmiany prawne wynikające z przystosowania dyrektyw 2008/50/WE i 2004/107/WE do prawodawstwa polskiego. Nowe regulacje odnoszące się do ochrony powietrza stanowią jedynie rozbudowanie i modyfikację istniejacych dotychczas przepisów. W ratykule podano istotne informacje wynikajace z decyzji Komisji Europejslkiej 2011/850/UE
-
ZASTOSOWANIE ELEKTRONICZNEGO NOSA W ANALITYCE ZANIECZYSZCZEŃ POWIETRZA
PublikacjaJakość powietrza podlega ocenie według kryteriów określonych normami prawnymi. Ze względu na liczne zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego i zewnętrznego, które mogą zagrażać zdrowiu człowieka niezbędne jest kontrolowanie ich stężeń oraz identyfikacja ich źródeł. Coraz częściej do tego celu wykorzystuje się elektroniczne nosy, czyli przyrządy analityczne umożliwiające szybkie wykrywanie i rozróżnianie mieszanin substancji zapachowych...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku,...
Rok 2012
-
Electronic nose as a tool for differentiation of volatile organic compounds = Elektroniczny nos jako instrument do rozróżniania lotnych związków organicznych
PublikacjaW pracy porównano dwie metody analizy zapachów lotnych związków organicznych: klasyczną analizę opartą na percepcji ludzkiego węchu i technikę elektronicznego nosa. W przeprowadzonych badaniach za pomocą klasycznej analizy brało udział 8 ochotników w okresie 2 tygodni. Do instrumentalnej metody analizy zapachu wykorzystano zaprojektowany przez autorów prototypowy 6-cio czujnikowy elektroniczny nos. Przeprowadzone badania z wykorzystaniem...
-
Elektrochemiczny gazowy czujnik na bazie cieczy jonowej do oznaczania benzaldehydu
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące opracowania dwóch wersji prototypowego, laboratoryjnego elektrochemicznego czujnika do oznaczania par benzaldehydu. Elektrolitem w tych czujnikach była ciecz jonowa [HMIM][Tf2N] (bis(trifluorometylosulfonylo)imidek 1-heksylo,3-metyloimidazolinowy). Jeden z czujników zbudowany był wg koncepcji Clarka z membraną PDMS, drugi z użyciem komercyjnych elektrod firmy DropSens Co. W obu wersjach,...
-
Gas chromatography-olfactometry of alcoholic beverages
PublikacjaW rozdziale 5 książki przedstawiono zastosowanie techniki chromatografia gazowa-olfaktometria (GC-O)w ustalaniu zależności między zapachem a składem chemicznym lotnej frakcji napojów alkoholowych. W pierwszej części przedstawiono zasadę techniki GC-O, procedury przygotowania próbek do analizy, metody zbierania danych oraz warunki analizy. Następnie omówiono zastosowanie techniki GC-O w analizie i ocenie jakości różnych napojów...
-
Kompletna dwuwymiarowa chromatografia gazowa - nowoczesne narzędzie analityczne - cz. III. Zastosowania i kierunki rozwoju
PublikacjaTechnika GC×GC znajduje szerokie zastosowanie w takich obszarach badawczych jak: przemysł petrochemiczny, ochrona środowiska, przemysł kosmetyczny i perfumeryjny, analiza żywności, analiza kliniczna, badania kosmiczne (np. analiza fragmentów meteorytów), metabolomika (np. badanie ludzkiego oddechu) i proteomika (np. identyfikacja białek w próbkach biologicznych) oraz kryminalistyka. W artykule przedstawiono przykłady zastosowań...
-
Polimerowe ciecze jonowe - sorbenty nowej generacji w SPME
PublikacjaSposób przygotowywania próbek do analizy jest kluczowym etapem każdej procedury analitycznej. Od momentu wprowadzenia, technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME), z uwagi na mnogość jej zalet cechuje duża popularność. W ostatnim czasie jej popularność rośnie, z uwagi na opracowywanie nowych sorbentów, które pozwoliłyby na rozszerzenie możliwości stosowania tej techniki. W artykule przedstawione są innowacyjne sorbenty...
-
Równoważność metod pomiarowych ciągłych i odniesienia stosowanych do oznaczania pm10
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki testu terenowego przeprowadzonego na terenie Gdańska w okresie od 01-01-2010 do 31-12-2010 i od 01-01-2011 do 31-12-2011 w celu wykazania równoważności wskazań analizatora Eberline FH 62-1 w stosunku do wagowej metody odniesienia. Przedyskutowano występowanie różnic wskazań wartości stężeń pyłu PM10 w zależności od pory roku dla obu metod pomiarowych. Przedstawiono sposób określania równoważności tych...
-
Virgin rapeseed oils obtained from different rape varieties by cold pressed method - their characteristics, properties, and differences
PublikacjaCelem pracy było porównanie olejów uzyskanych z różnych odmian rzepaku. Oznaczono skład kwasów tłuszczowych, wartości liczb charakterystycznych (AcV, AnV, PV, TOTOX), zawartość karotenów, tokoferoli, chlorofili, polifenoli, metali (żelazo i miedź). Oznaczono stabilność oksydatywną olejów tłoczonych na zimno. Oznaczono skład frakcji lotnej i przeprowadzono analizy sensoryczne.
Rok 2011
-
A headspace solid-phase microextraction method development and itsapplication in the determination of volatiles in honeys by gas chromatography
PublikacjaThe first part of the paper presents the detailed optimisation of all steps of the determination procedureof volatiles from Polish honeys by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) as the sample preparationmethod and gas chromatography/mass spectrometry (GC-MS) as the method of final determination.The methodology of semi-quantative analysis allowed the isolation and identification of volatile fractioncompounds from popular...
-
An odor-sensing system - powerful technique for foodstuff studies
PublikacjaThis work examines gas sensor array technology combined with multivariate data processing methods and demonstrates a promising potential for rapid, non-destructive analysis of food. Main attention is focused on detailed description of sensor used in e-nose instruments, construction, and principle of operation of these systems. Moreover, this paper briefly reviews the progress in the field of artificial olfaction and future trends...
-
Metody analizy zapachu
PublikacjaZmysł węchu to jeden z dwóch, oprócz smaku, zmysłów chemicznych. Istota tego zmysłu polega na umiejętności rozpoznawania i występowania zapachu określonych związków chemicznych lub ich mieszanin w otoczeniu. W artykule przedstawione zostały metody analizy zapachu m.in. metody klasycznej analizy sensorycznej, chromatografii gazowej połączonej z detekcją olfaktometryczną oraz elektroniczny nos.
-
Mobile monitoring system for control of atmospheric air quality
PublikacjaW pracy przedstawiono ruchomy system monitoringu powietrza, który zapewnia możliwość ciągłego pomiaru stężenia takich zanieczyszczeń powietrza jak benzen, tlenek i ditlenek azotu oraz tlenek i ditlenek węgla. Opracowany zestaw pomiarowy może być zainstalowany na rożnych pojazdach (samochód, autobus, ciężarówka).System zbudowany jest z zestawu małych przenośnych jednostek pomiarowych (elektroniczne urządzenia pomiarowe, rejestrator...
-
Monitoring of Gaseous Air Pollution
PublikacjaW pracy przedstawiono informacje dotyczące: - źródeł emisji zanieczyszczeń obecnych w powietrzu atmosferycznym; - norm i przepisów prawnych regulujących dopuszczalne poziomy zawartości poszczególnych ksenobiotyków w powietrzu atmosferycznym; - klasyfikacji metodyk monitoringu zanieczyszczeń obecnych w powietrzu; - zdalnego systemu monitoringu zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego z wykorzystaniem zestawu odpowiednich czujników.
-
Szacowanie zawartości benzo(a)pirenu w pyle zawieszonym pm10 przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej
PublikacjaW pracy przedstawiono próbę oszacowania przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej modelu empirycznego opisującego czynniki wpływające na zawartość B(a)P w pyle zawieszonym PM10 w jednej z dzielnic aglomeracji trójmiejskiej, gdzie głównym źródłem występowania B(a)P była niska emisja, spowodowana spalaniem paliw kopalnianych. Analizie poddano wzajemne zależności: stężenia pyłu PM10 w powietrzu, temperaturę powietrza, prędkość...
-
Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review
PublikacjaPrezentowana publikacja przeglądowa omawia aktualne podejście do oznaczania związków zawartych w olejach roślinnych. W ciągu ostatniej dekady zwraca się zdecydowanie większą uwagę na dietę uwzględniając oleje i tłuszcze jako źródła zdrowej energii. Jednym z głównych problemów związanych z tłuszczami są reakcje utleniania, których konsekwencją może być znaczne obniżenie wartości odżywczych olejów roślinnych. Publikacja przedstawia...
-
Trends in edible vegetable oils analysis. Part B. Application of different analytical techniques
PublikacjaW publikacji przeglądowej przedstawiono najnowsze osiągnięcia w instrumentalnej analizie olejów roślinnych. Dotychczas w ocenie stabilności oksydatywnej stosuje się różne metody analityczne, jednak nie są one wystarczające. Dlatego ciągle istnieje potrzeba rozwoju nowych łączonych technik, które umożliwią lepszą kontrolę jakości olejów. Publikacja przedstawia zarówno techniki przygotowywania próbek do analiz jak i metody instrumentalne...
Rok 2010
-
Bezprzewodowy system monitoringu gazowych zanieczyszczeń powietrza
PublikacjaArtykuł zawiera opis budowy oraz możliwości systemu do pomiaru zanieczyszczeń gazowych powietrza atmosferycznego. Przedstawione zostały wymagania funkcjonalne, jakie postawiono mobilnej stacji diagnostycznej oraz konstrukcja samej stacji. Zaprezentowano takżeprzykładowe wyniki pomiarów wraz z opisem zastosowania systemu oraz możliwego sposobu obróbki i wykorzystania otrzymywanych w ten sposób danych.
-
Identification of volatile compounds in raw spirits of different organoleptic quality
PublikacjaGłównym celem prezentowanych badań było określenie składu lotnej frakcji destylatów rolniczych, a następnie wyodrębnienie profili zapachowych destylatów rolniczych różniących się właściwościami sensorycznymi ocenionymi na podstawie klasycznej analizy sensorycznej. Profile zapachowe tworzono z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej połączonej ze spektrometrią mas (GC-MS). Do ekstrakcji lotnych związków zastosowano technikę...
-
Mobile system for on-road measurements of air pollutants
PublikacjaW pracy zaprezentowano prototyp mobilnej stacji diagnostycznej do pomiarów stężeń typowych zanieczyszczeń powietrza (C6H6, NO2, NOx, CO i CO2) pochodzących z komunikacji w miastach. Nowością proponowanego systemu jest możliwość przeprowadzania pomiarów emisji zanieczyszczeń wzdłuż ciągów komunikacyjnych i w miejscach, w których nie mogą być zastosowane stacjonarne stacje monitoringowe. W proponowanym rozwiązaniu, urządzenie...
-
Photoinduced and thermal oxidation of rapeseed and sunflower oils
PublikacjaCelem prezentowanych badań było porównanie stabilności oksydatywnej olejów rzepakowych i słonecznikowych. Na etapie przyspieszania utleniania zastosowano promieniowanie UV. Po naświetlaniu lotne produkty utlenienia były izolowane z fazy nadpowierzchniowej przy pomocy mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej HS-SPME(włókno DVB/CAR/PDMS) i oznaczane z zastosowaniem chromatografii gazowej z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (GC/FID)....
-
SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności
PublikacjaOznaczanie składników odpowiedzialnych za zapach produktów żywnościowych dokonywane za pomocą technik chromatograficznych obejmuje dwa zasadnicze etapy: przygotowanie próbki i identyfikację (rozdzielenie połączone z odpowiednią metodą detekcji). Ze względu na skomplikowaną matrycę, specyfikę związków zapachowych - samoistne ich uwalnianie z matrycy, jak i możliwość zachodzenia przemian, kluczowym elementem analizy żywności jest...
-
Static headspace sampling and solid-phase microextraction for assessment of edible oils stability
PublikacjaStatyczna analiza fazy nadpowierzchniowej i mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej zostały zastosowane do oznaczenia niskocząsteczkowych aldehydów - markerów procesu utleniania olejów roślinnych. Zoptymalizowano parametry izolacji i ekstrakcji analitów dla obu technik. Wyznaczono granice oznaczalności i wykrywalności oraz powtarzalność dla badanych związków. Obie metody zastosowano w analizie próbek olejów...
-
Universal mobile monitoring system for gaseous air pollution = Uniwersalny system mobilnego monitoringu gazowych zanieczyszczeń powietrza
PublikacjaW pracy przedstawiono koncepcję systemu do mobilnego monitoringu substancji chemicznych w powietrzu. Proponowany system może być zastosowany do pomiaru zanieczyszczeń powietrza emitowanych przez komunikację. Stacja monitoringowa jest stosunkowo małych rozmiarów i może być zamontowana na pojazdach prywatnych lub publicznych. Zmierzone stężenia są zbierane i przenoszone poprzez sieć GSM do centralnej bazy danych. Przedstawiono także...
-
Wireless systems of threats monitoring
PublikacjaThe concept of wireless system of threats monitoring with self-organizing network of multipurpose data transfer nodes are presented. Two practical applications of this system are also presented. The first of these is the Global Wireless Monitoring System for Containers, and the second is the Mobile Monitoring System for Gas Air Pollution Measurements.
-
Wireless Systems of Threats Monitoring
PublikacjaConcept of wireless system of threats monitoring with self-organizing network of multipurpose data transfer nodes are presented. Two practical applications of this system are also presented. The first of these is the Global Wireless Monitoring System for Containers and the second is the Mobile Monitoring System for Gas Air Pollution Measurements.
-
Wytwarzanie wzorcowych mieszanin gazowych za pomocą generatora pneumatycznegoGeneration of standard gaseous mixtures using pneumatic generator
PublikacjaW pracy przedstawiono konstrukcję pneumatycznego generatora wzorcowych mieszanin gazowych przeznaczonych do kalibracji różnych analizatorów gazów. Generator może także być wykorzystany do wytwarzania mieszanin oddechowych dla nurków pracujących na różnych głębokościach. Błąd bezwzględny wykonania mieszanin dwuskładnikowych i trójskładnikowych za pomocą skonstruowanego generatora nie przekracza 2%.
Rok 2009
-
Analizator do weryfikacji składu mieszanin gazowych dla nurków
PublikacjaW artykule przedstawiono własną konstrukcję prostego i niezawodnego w działaniu analizatora do pomiaru stężeń helu i tlenu (w mieszaninach typu helioks), dwóch istotnych podstawowych parametrów gwarantujących bezpieczeństwo nurkowania. Zawartość helu mierzona jest czujnikiem termokonduktometrycznym własnej konstrukcji a tlenu za pomocą handlowej celki elektrochemicznej firmy Figaro. Maksymalny błąd względny dla obu składników nie...
-
Application of gas chromatography,mass spectrometry and olfactometry for quality assessment of selected food products = Zastosowanie chromatografii gazowej, spektrometrii mas i olfaktometrii w ocenie jakości wybranych produktów spożywczych
PublikacjaStosując mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej jako metodę przygotowania próbek i chromatografię gazową (GC) ze spektrometrią mas (MS) i olfaktometrią (O) jako metodę oznaczeń końcowych oznaczono lotne związki w spirytusach i miodach. Identyfikację przeprowadzono przez porównanie widm masowych z widmami z biblioteki NIST. Dodatkowo, wykrywane przez panel oceniający związki zapachowe rejestrowano w formie...
-
Badania zanieczyszczeń gazowych powietrza w aglomeracjach miejskich przy użyciu mobilnej stacji diagnostycznej
PublikacjaW pracy przedstawiono budowę oraz możliwości systemu do pomiaru zanieczyszczeń gazowych powietrza atmosferycznego. Przedstawiono wymagania funkcjonalne mobilnej stacji diagnostycznej, konstrukcję stacji oraz przykładowe wyniki pomiarów.
-
Bezprzewodowy system monitoringu zanieczyszczeń powietrza
PublikacjaW referacie zaprezentowano mobilny system monitoringu, który umożliwia pomiar gazowych zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego, zarówno pochodzenia przemysłowego jak i będących efektem dużego natężenia ruchu ulicznego. W opracowanym systemie stacja monitorująca charakteryzuje się stosunkowo niewielkimi rozmiarami i zawiera układ elektroniczny autorskiego rozwiązania do pomiaru, zapisu i transmisji drogą radiową na serwer pomierzonych...
-
Comparison of oxidative stability of different edible oils
PublikacjaCelem prezentowanych badań było porównanie stabilności oksydacyjnej olejów roślinnych z Polski, Finlandii i Hiszpanii. Na etapie przyspieszania utleniania zastosowano promieniowanie ultrafioletowe (UV). Po naświetlaniu olejów powstałe związki lotne ekstrahowano z fazy nadpowierzchniowej za pomocą techniki mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (HS-SPME) i analizowano z zastosowaniem chromatografu gazowego z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym...
-
Headspace solid-phase microextraction and gas chromatography-olfactometry analysis of raw spirits of different organoleptic quality
PublikacjaCelem pracy było określenie, ktore związki wnoszą wkład w aromat destylatów rolniczych i wskazać te z nich które mogą powodować obniżenie ich właściwości organoleptycznych. W badaniach zastosowano ekstrakcję lotnych analitów z fazy nadpowierzchniowej techniką mikroekstrakcji do fazy nadpowierzchniowej w połączeniu z chromatografia gazową z detekcja olfaktometryczną . Znaleziono 40 zsubstancji, które mogą być markerami jakości organoleptycznej
-
Imisja tlenków azotu na terenie miasta Tczewa i Gdańska Wrzeszcza w latach 2005-2007
PublikacjaW pracy przedstawiono porównanie wyników pomiarów stężeń tlenków azotu przeprowadzonych na stacji monitoringu automatycznego w Tczewie i Gdańsku Wrzeszczu w okresie od 1 stycznia 2005 roku do 31 grudnia 2007 roku. Na podstawie przeprowadzonej analizy stwierdzono charakterystyczny przebieg wartości stężenia tlenków azotu, zarówno w cyklu rocznym jak i w cyklu tygodniowym oraz dobowym
-
Influence of geosmin, dimethyl trisulfide, 2- and 3-methylbutan-1-ol on raw spirits quality
PublikacjaJakość napojów alkoholowych jest bardzo istotna dla konsumentów. Destylarnie, chcąc wytwarzać wysokiej jakości trunki, muszą określić, które składniki są odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach pogarszając jakość otrzymywanych alkoholi. Głównym celem przeprowadzonych badań było określenie profili zapachowych próbek destylatów rolniczych różniących się jakością organoleptyczną oraz wskazanie tych składników, których obecność może...
-
Instrumental techniques used for assessment of food quality
PublikacjaW artykule scharakteryzowano dwie techniki instrumentalne stosowane w ocenie jakości produktów spożywczych, tj. chromatografię gazową w połączeniu z detekcją olfaktometryczną oraz nos elektroniczny. Opisano zasady działania obu technik oraz typowe procedury analityczne stosowane w ocenie zapachu. Ponadto, podano przykłady praktycznego zastosowania obu technik, włącznie z tymi, które wykorzystano w pracowni autorów.
-
Introducing the concept of sustainable development into analytical practice: green analytical chemistry
PublikacjaW rozdziale przedstawiono innowacyjne techniki analityczne spełniające wymogi zrównoważonego rozwoju w kontekscie praktyki analitycznej. Przedstawiono bezrozpuszczalnikowe metody przygotowania próbek oraz przykłady calych procedur analitycznych spełniajacych warunek zielonej chemii analitycznej
-
Mobile monitoring system for gaseous air pollution
PublikacjaThe concept of a mobile monitoring system for chemical agents control in the air is presented. The proposed system can be applied to measure industrial and car traffic air pollution. A monitoring station is relatively small and can be placed on cars or public transportation vehicles. Measured concentrations of air pollutants are collected and transferred via the GSM network to a central data base. Exemplary results from a measurement...
-
Niechromatograficzne techniki instrumentalne w analizie olejów roślinnych
PublikacjaPrzegląd specjalistycznej literatury wskazuje na ciągły rozwój nowych metod analitycznych w badaniach olei roślinnych. Obok tradycyjnych znormalizowanych metod pojawiają się nowe wykorzystujące nowoczesną aparaturę badawczą pozwalającą na częściowe lub całkowite zautomatyzowanie analizy. Ich główną zaletą jest najczęściej prostota wykonania i krótki czas pojedynczej analizy.
-
Nowe techniki instrumentalne na tle tradycyjnych metod analizy stabilności oksydatywnej olejów roślinnych
PublikacjaObiecującą metodą oznaczania stabilnosci oksydatywnej olejów roślinnych może okazać się technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej połączona z techniką chromatografii gazowej (SPME/GC) z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (FID) lub spektrometrii mas (MS). Przy pomocy wspomnianej metody, na podstawie zależności stosunku stężeń heksanalu do 2-trans-nonenalu w funkcji czasu naświetlania promieniowaniem ultrafioletowym, wyznaczono...
-
Opracowanie procedury oznaczania lotnych produktów utleniania olejów roślinnychtechniką statycznej analizy fazy nadpowierzchniowej = The development of a new procedure for determination of volatile oxidation products in edible oils with the use of static headspace analysis
PublikacjaW publikacji przedstawiono dobór optymalnych parametrów w celu opracowania nowej metody diagnozowania jakości olejów poprzez oznaczenie lotnych związków będących produktami reakcji utleniania olejów. Próbki rafinowanych olejów roślinnych przed analizą poddano procesowi przyspieszonego utleniania, stosując naświetlanie promieniowaniem ultrafioletowym (12 W, 254 nm). Jako technikę ekstrakcji lotnej frakcji próbki zastosowano statyczną...
-
Porównanie metod stosowanych do pomiaru pyłu PM10
PublikacjaW pracy przedstawiono krytyczny przegląd i porównanie metod oraz pyłomierzy stosowanych na stacjach pomiarowych w wojewódzwtwach pomorskim i warmińsko-mazurskim do pomiaru pyłu PM10, głównego zanieczyszczenia powietrza w tych województwach. Porównano trzy typy pyłomierzy stosowanych w większości stacji automatycznych i manualnych oraz przedstawiono nowatorskie rozwiazanie firmy Grimm.
-
Powstawanie oceanicznych aerozoli siarczanowych i ich wpływ na środowisko
PublikacjaW pracy przedstawiono problem wpływu aerozoli morskich na środowisko i kształtowanie klimatu. Opisano cykl biogeochemiczny siarki w przyrodzie i źródła jej emisji. Główną uwagę poświecono związkom siarki powstającym w morzach i oceanach, a w szczególności dimetylosulfidowi (DMS) i procesom jego tworzenia. Wykazano jego znaczącą rolę w tworzeniu aerozoli siarczanowych. Przedstawiono hipotezę CLAW, która uwzględniając obieg związków...
-
Selection of the UV irradiation conditions for accelerated edible oil oxidation procedure.
PublikacjaCelem badań było dobranie optymalnych warunków etapu naświetlania olejów roślinnych z zastosowaniem promieniowania ultrafioletowego. Dobrano powierzchnię naświetlania i grubość filmu oleju, a także odległość próbki oleju od źródła światła i moc promieniowania ultrafioletowego.Lotne produkty utleniania izolowano przy pomocy mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej i rozdzielano z zastosowaniem chromatografii gazowej z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym.
Rok 2008
-
Analysis of volatile oxidation products in rapeseed oil
PublikacjaCelem pracy było opracowanie metody umożliwiającej określenie stabilności oksydatywnej oleju rzepakowego na podstawie analizy lotnych produktów utleniania lipidów. Na etapie opracowywania metody dobrano optymalne parametry ekstrakcji lotnych analitów techniką SPME. Przeprowadzono również elementy walidacji tej procedury. Zaproponowano też substancje markerowe mogące posłużyć za wyróżniki procesu utleniania lipidów.
-
Application of gas chromatography-olfactometry (GC-O) in analysis and quality assessment of alcoholic beverages - a review
PublikacjaW ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów z wykorzystaniem techniki chromatografii gazowej z detekcją olfaktometryczną (GC-O). GC-O jest techniką wykorzystującą możliwość oceny sensorycznej eluatu z kolumny chromatograficznej, przy czym dla każdego...
-
Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. I. Charakterystyka metody
PublikacjaW ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów żywności, a także napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów. Z oczywistych powodów największe zastosowanie w oznaczaniu lotnych substancji zapachowych znajduje chromatografia gazowa z różnymi wariantami detekcji. Większość osiągnięć w tej dziedzinie...
wyświetlono 2925 razy