Publikacje
Filtry
wszystkich: 7019
wyświetlamy 1000 najlepszych wyników Pomoc
Katalog Publikacji
Rok 2002
-
Selected concentration techniques for gas chromatographic analysis of environmental samples
PublikacjaThe paper describes the role and tasks of environmental analysis and monitoring. It emphasises the leading role played by gas chromatography, especially when coupled with suitable sample preparation. This is demonstrated by some literature evidence and mainly by the author's original work on the design of sample preparation apparatus and development of GC-based methods of determination of a wide variety of organic pollutants in...
-
Selectivity of lithium electrodes: correlation with ion-ionophore complexstability constants and with interfacial exchange current densities
PublikacjaMembranowe elektrody selektywne na jony litu oparte na dwóch różnych dicyk-lohesyloamidowych jonoforach poddane zostały systematycznym badaniom. Potencjometrycznie wyznaczono wartości współczynników selektywności. Wartości stałych trwałości kompleksów z jonami litu, sodu i potasu wyznaczono metodą membran "sandwichowych". Transfer ładunków przez membranę oraz przez granicę faz membrana/roztwór badano metodą spektroskopii impedancyjnej....
-
Skażenia żywności
PublikacjaPrzedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii żywności. Wykazano przy-czyny i źródła skażenia żywności szkodliwymi dla zdrowia związkami chemicz-nymi i kryteria oceny higieniczno toksykologicznej tych zanieczyszczeń. Omó-wiono toksyczne właściwości: metali ciężkich, mikotoksyn, pestycydów, diok-syn, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, azotanów (V) i azota-nów (III) oraz radionuklidów. Wskazano też na...
-
Składniki mineralne
PublikacjaOmówiono znaczenie i zawartość składników mineralnych w surowcach i produk-tach żywnościowych. Określono ich wpływ na jakość wyrobów oraz podano najwa-żniejsze sposoby ich oznaczania.
-
Skorygowana nomenklatura rodników, jonów, jonorodników i podobnych indywi-duów chemicznych. (Zalecenia IUPAC 1993). Z ang. przełożyli: M. Hoffmann, S. Milewski, W. Przychodzeń, T. Sokołowska, D. Witt. Red. nauk. T. Sokołow- ska, A. Wiśniewski. Wrocław: Uniw. Wroc.**2001, 123 s. 4 tab. bibliogr. 21 poz. Biblioteka Wiadomości Chemiczne. Org.: W. H. Powell. Revised nomenclature for radicals, ions, radical ions and related species (IUPAC recommendations 1993). Pure Appl. Chem. vol. 65.
PublikacjaDokument zawiera reguły tworzenia nazw systematycznych cząstek wymienionychw tytule. Reguł jest 110. Numerowane są od RC-80 do RC-85, z podpunktami.Zastępują one Reguły C-80 do C-85 Nomenklatury Związków Organicznych IUPAC zroku 1979. Reguły są ilustrowane wzorami (ok. 600), którym przypisano nazwęlub nazwy systematyczne.
-
Solvation of N-methylformamide by ethanol: a comparison of molecular dynamics calculations with the experimental data
PublikacjaWykonano obliczenia metodami dynamiki molekularnej dla tytułowego układu. Rezultaty porównano z uzyskanymi wcześniej wynikami pomiarów termodynamicznych oraz wnioskami z nich wyciągniętymi.
-
Some aspects of the analysis of environmental pollutants in sediments using pressurized liquid extraction and gas chromatography-mass spectrometry
PublikacjaOpisano wyniki badań nowej procedury oznaczania analitów z grupy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz polichlorowanych bifenyli w próbkach osadów dennych. Szczególnie dużo uwagi poświęcono zbadaniu możliwości wykorzystania techniki przyspieszonej ekstrakcji analitów za pomocą rozpuszczalnika na etapie izolacji wzbogacania. Ustalono również warunki oznaczeń końcowych z wykorzystaniem techniki GC-MS.
-
Some remarks on gas chromatographic challenges in the context of green analytical chemistry
PublikacjaOmówiono możliwości wprowadzenia zasad zielonej chemii analitycznej w odniesieniu do technik chromatograficznych.
-
Species - specific detection of the toxic mushrooms Amanita virosa and Amanita verna by PCR amplification of the gpd gene fragment
PublikacjaZaprojektowano dwie pary starterów do reakcji PCR, które umożliwiają gatunkowo specyficzną amplifikację unikalnych fragmentów genów gpd dla dwóch grzybów kapeluszowych: muchomora wiosennego (Amanita verna) i muchomora jadowitego (Amanita virosa).
-
S-thioacyldithiophosphates in the synthesis of thiohydroxamic acids and O-thioacylhydroxylamines
PublikacjaDitiofosforany tioacylu to trwałe, łatwo osiągalne z kwasów karboksylowych środki tioacylujące. Z powodu ich niskiej reaktywności wobec nukleofili tlenowych i wysokiej wobec nukleofili azotowych znalazły zastosowanie w syntezie kwasów tiohydroksamowych bezpośrednio z hydroksyloamin z niechronioną grupą hydroksylową. W przypadku dużej zawady przestrzennej można otrzymać O-tioacylohydroksyloaminy.
-
(S)-trans-cyclohexane-1,2-dicarboximide. Acta Cryst. Sect.C Crystal Struct.Commun.**2002 vol. 58 s. 0661-0662, 2 rys. 2 tab. bibliogr. 12 poz. Imid kwasu (S)-trans-cykloheksanodikarboksylowego.
PublikacjaAnaliza rentgenograficzna monokryształów imidu kwasu (S)-trans-cykloheksano-dikarboksylowego wykazała, że imidowy chromofor jest znacznie odkształconyod planarności. Fragment pięcioczłonowego pierścienia zawierający funkcjęimidową jest silnie pofałdowany i przyjmuje konformację typu półkrzesła.Pierścień sześcioczłonowy występuje w nieznacznie zniekształconej konforma-cji typu krzesło. W sieci krystalicznej cząsteczki...
-
Studies on intercorrelation between ions co-occurring in precipitation in the Gdańsk-Sopot-Gdynia Tricity (Poland)
PublikacjaPrzedstawiono wyniki badań próbek opadów deszczowych zebranych na terenie Trójmiasta w okresie 12 miesięcy (na 10 stacjach pobierania próbek). Wyniki oznaczeń zawartości jonów SO4-2, F-, Cl-, NO3-, PO4-3, NH4+, Na+, Mg+2, Ca+2K+ poddano analizie statystycznej. Wyniki pomiarów skorelowano z danymi dotyczącymi kierunków wiatrów i temperatury powietrza atmosferycznego.
-
Substancje alarmowe jako wykładnik stanu emocjonalnego poprzedzającego zgon.
PublikacjaPraca prezentuje wyniki wstępnych badań których celem jest identyfikacja feromonów alarmowych wydzielanych przez ssaki. Przeprowadzono je na szczurach płci męskiej rasy Wistar. Stosowano wobec nich awersyjne bodźce sensoryczne oraz procedury warunkowania lęku. U danych zwierząt obserwowano narastanie behawioralnych wykładników zagrożenia. W ich atmosferze zidentyfikowano związki organiczne, których część może odpowiadać...
-
Substancje zapachowe
PublikacjaWiele substancji odpowiedzialnych za zapach i smak żywności tworzy się w na-turalnych procesach dojrzewania przypraw, ziół, owoców i warzyw. Część tychsubstancji jest wytwarzana przez drobnoustroje. Lotne związki zapachowe pow-stają z prekursorów w różnych procesach produkcji żywności - w reakcjachMaillarda, karmelizacji, degradacji cieplnej i utlenianiu lipidów.
-
Supramolecular structures formed by 2-aminopyridine derivatives. Part I. Hydrogenbonding networks via N-H...N interactions and the conformational polymorphism of N,N´-bis(2-piridyl)aryldiamines
PublikacjaOtrzymano serię N,N´-bis(2-pirydylo)arylodiamin w postaci monokryształów. Zgodnie z oczekiwaniami, powstawały dwie odmiany polimorficzne. Forma EE z układem wiązań R22(8) figuruje jako jednowymiarowe taśmy. Stwierdzono, że ugrupowanie 2-aminopirydylowe stanowi synton supramolekularny za pomocą którego można projektować struktury w ciele stałym. Właściwości tego syntonu były badane z wykorzystaniem metod dyfrakcyjnych oraz spektroskopii...
-
Synteza i czynność optyczna związków o chiralności spowodowanej zahamowa- niem rotacji wokół wiązań N-N lub C-N.**2002, 114 s. 27 rys. 15 schem. 2 wykr. bibliogr. 197 poz. maszyn. Rozprawa doktorska /06.03.2002/. P. Gdań., Wydz. Chemiczny. Promotor: prof. dr. hab. inż. T. Połoński.
Publikacja.
-
Synteza i zastosowanie ditiofosforanów acylowych w reakcji tioacylowania.** 2002, 92 s. 86 rys. 26 tab. bibliogr. 107 poz. maszyn. Rozprawa doktorska /28.12.2001/. P. Gdań., Wydz. Chemiczny. Promotor: prof. dr hab. J. Rachoń.
Publikacja.
-
Syntezy i właściwości nowych poliuretanów dla medycyny
PublikacjaOpisano syntezy poliuretanów (PUR) z użyciem cykloalifatycznego diizocyjanianu, małocząsteczkowych dioli i triglicerydu kwasu 12-hydroksyoleinowego (olej rycynowy) oraz oligomeroli tworzących segmenty giętkie: polioksytetra-metylenoglikolu (PTMG), poliwęglanu glikolu heksametylenowego (PHC), polibu-tadienodiolu (PBD) i handlowego prepolimeru uretanowego z PBD i 4,4´-diizo-cyjanianu difenylometanu. Przedstawiono wyniki badań właściwości...
-
Synthesis of S-thioacyl dithiophosphates, efficient and chemoselectivethioacylating agents
PublikacjaŁatwo dostępne ditiofosforany acylu izomeryzują do monotiofosforanów O- iS-tioacylu. Reakcja jest odwracalna, więc ogrzewanie ditiofosforanów acylu prowadzi zazwyczaj do powstania mieszaniny izomerycznych bezwodników, która nie może być wykorzystana do wydajnego tioacylowania. Jednak działaniem kwasu ditiofosforowego na mieszaninę izomerycznych bezwodników można wydajnie otrzymać ditiofosforany tioacylu. Związki te to doskonałe...
-
Synthesis, the crystal structure, and high-resolution NMR spectroscopy of methyl 4-O-acetyl-3-azido-2,3,6-trideoxy-6-iodo-ŕ-D-arabino-hexopyranoside
PublikacjaW wyniku wieloetapowej syntezy otrzymano glikozyd metylowy 4-O-acetylo-3-azydo-2,3,6-trideoksy-6-jodo-ŕ-D-arabino-heksopyranozy. Związek wykazuje konformację 4C1, co wykazano na podstawie wysokorozdzielczej spektroskopii1H i 13C NMR oraz rentgenowskiej analizy strukturalnej monokryształu. W pracy scharakteryzowano również 7 nowych związków otrzymanych jako produkty pośrednie i uboczne.
-
Systemy słonecznego ogrzewania i zasilania elektrycznego budynków.
PublikacjaW książce przedstawiono praktyczne aspekty zastosowania i wykorzystania systemów fotowoltaicznych w budownictwie do ogrzewania i zasilania w energię elektryczną. Szczególną uwagę zwrócono na możliwości zastosowania układów hybrydowych. Przeprowadzono analizę stosowanych obecnie i możliwości zastosowania w przyszłości systemów pozyskiwania energii elektrycznej i cieplnej dla budynków, uwzględniając aspekt ekonomiczny i ochronę...
-
Technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME) w badaniach analitycznych żywności. Solid-phase microextraction (SPME) in food analysis-review
PublikacjaW pracy przedstawiono studium literaturowe dotyczące zastosowania technik SPME, jako metody izolacji i wzbogacania zanieczyszczeń, związków zapachowych i smakowych oraz dodatków funkcjonalnych z próbek żywności. Przedstawiono także czynniki wpływające na efektywność procesu mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej, wybrane chromatogramy obrazujące ten wpływ oraz tabelaryczne zestawienie przykładów zastosowań SPME do badań żywności.
-
Teoretyczny opis metody pomiaru chwilowego widma impedancyjnego. Theoretical description of the measuring of instantenous impedance spectra
PublikacjaPrzedstawiony został teoretyczny opis wyznaczania chwilowego widma impedancyjnego. Połączenie szumu pseudo-białego oraz metody krótkoczasowej transformacji Fouriera pozwala na wyznaczenie zmian widma impedancyjnego w funkcji czasu. Teoretyczne podstawy nowej metody pomiarowej wskazują na możliwość zastosowania jej do procesów niestacjonarnych.
-
Termofile jako żródło alfa-glukozydaz użytecznych w produkcji syropów glukozowych
PublikacjaOkreślono różnice optymalnych warunków działania alfa-glukozydaz z różnych mikroorganizmów. Stwierdzono, że niektóre alfa-glukozydazy wyizolowane z ekstremalnych termofili zachowują aktywność w temperaturze około 100 C i są przydatne do wytwarzania syropów glukozowych.
-
The ability to overcome multidrug resistance of tumor cell lines by novel acridine cytostatics with condensed heterocyclic rings
PublikacjaZbadano aktywność cytotoksyczną, in vitzo dwóch nowych grup cytostatyków akrydynowych zawierających skondensowane pierścienie heterocykliczne w stosunku do komórek nowotworowych linii wrażliwych i opornych. Otrzymane wyniki potwierdziły naszą wcześniejszą hipotezę o istotnej roli pierścieni hetero-cyklicznych w pokonywaniu krzyżowej oporności wielolekowej.
-
The application of an open tubular trap in analysis of organic air pollutants
PublikacjaOpisano możliwości wykorzystania odcinka handlowej kapilarnej kolumny chromatograficznej do pobierania próbek analitów z powietrza w celu ich chromatograficznego oznaczenia. Opracowany sposób opary jest na wykorzystaniu techniki równowagowej. Stężenia analitów w badanym medium mogą być obliczone na podstawie znajomości wartości odpowiednich współczynników podziału wyznaczonych w trakcie badań modelowych.
-
The comparative study of different methods of spectral analysis of electrochemical oscillations
PublikacjaOscylacje elektrochemiczne często połączone są z roztwarzaniem metali. One często wykazują niestacjonarny charakter. W związku z czym wydaje się konieczne wykonanie analizy w równoczesnej dziedzinie czasu i częstotliwości. Zaprezentowano porównanie trzech nowych metod: STFT, transformacji falkowej i rozkładu Wigner-Ville´a. Zalety tych metod zostały wypunktowane oraz wykazane zostały różnice pomiędzy analizą Fourierowską i technikami...
-
The effect of temperature on the power drop in crystalline silicon solar cells
PublikacjaPrzedstawiono wpływ temperatury i długości fali zaabsorbowanego promieniowania na parametry elektryczne krzemowych ogniw i modułów fotowoltaicznych. Zaobserwowano spadek mocy wyjściowej (-0.65%/K), współczynnika wypełnienia charakterystyki FF (-0.2%/K) i sprawności konwersji (-0.08%/K) ze wzrostem temperatury. Zaprezentowano również charakterystykę spektralną napięcia otwartego obwodu dla ogniw krzemowych.
-
The effect of the temperature change rate on determination of the criticalpitting temperature of stainless steels
PublikacjaPrzedstawiono wyniki badań wpływu szybkości zmian temperatury na wyznaczaną krytyczną temperaturę korozji wżerowej. Badania stali 316L przeprowadzono metodą termometrii cyklicznej. Stwierdzono, że zwiększenie szybkości zmian temperatury związane jest ze zwiększeniem wyznaczonej temperatury krytycznej. Zależność krytycznej temperatury korozji wżerowej od szybkości korozji ma charakter liniowy. Wartości krytycznej temperatury korozji...
-
The electrochemical deposition of nickel from electrolytes containing malonic acid
PublikacjaZbadano proces elektrolitycznego osadzania niklu z roztworów siarczanowych zawierających kwas malonowy lub winowy jako bufor zamiast kwasu borowego. Badano wpływ gęstości prądu katodowego, pH roztworu i temperaturę. Określono pojemność buforową i wgłębność kąpieli. Wyznaczono wydajności prądowe, twardość oraz połysk powłok niklowych otrzymanych z badanych kąpieli. Określono optymalne warunki pracy kąpieli i wykazano jej zalety...
-
The microbial and sensory quality of mackerel hot smoked in mild conditions
PublikacjaThe quality indices of Atlantic mackerel, hot smoked at core temperature not exceeding 60°C, containing 14–27 g salt and 580–670 g water per kg meat, was determined just after smoking and during storage. The aerobic plate count after smoking, chilling and packing in cardboard boxes was 0–12 cfu/25 cm2of the skin of the smoked fish and 10–240 cfu/g of flesh. It was 1.9 log cycle lower than that in the frozen raw material. At 2°C,...
-
The products of electro- and photochemical oxidation of 2-hydroxyacridinone, the reference compound of antitumor imidazoacridinone derivatives
PublikacjaBadano reakcje elektrochemicznego utleniania 2-hydroksyakrydonu, związku modelowego aktywnych przeciwnowotworowo pochodnych imidazoakrydonu. Do badań zastosowano metody woltamperometrii cyklicznej, metodę spektroelektrochemiczną oraz elektrolizę przy kontrolowanym potencjale. Badano też reakcje fotochemicznego utleniania. Badania prowadzono w ramach szerszego problemu poznania przemian aktywacji metabolicznej pochodnych hydroksyakrydonu...
-
The reactions of dialkyl phosphites and phosphine oxides with iodosylbenzene
PublikacjaThe reaction of iodosylbenzene with >P(O)H type of acids (dialkyl phosphites, secondary phosphine oxides) was studied. The acids of >P(O)H type add to iodosylbenzene to yield intermediate 6 which in the aprotic solvents yields oxidation products, it means >P(O)OH acids and/or anhydride of >P(O)OP(O)< type. On the other hand if the reaction is performed in alcohol as a solvent in the presence of sodium alcoholate >P(O)OR ester is...
-
The role of lipids in food quality
PublikacjaZawartość lipidów zależy od gatunku i stanu dojrzałości surowców żywnościo-wych. Zależnie od zawartości i składu lipidy wpływają korzystnie na wartośćbiologiczną żywności lub wywierają efekt niepożądany. Lipidy i produkty ichprzemian oraz reakcji z innymi składnikami uczestniczą w tworzeniu barwy,tekstury, zapachu i smaku żywności.
-
The solvent-free thermal dehydration of hexitols on zeolites
PublikacjaPodczas termicznej dehydratacji heksytoli w obecności zeolitów otrzymano szereg produktów zachodzących zarówno z inwersją lub retencją konfiguracji przy asymetrycznych atomach węgla. Produkty rozdzielano i identyfikowano przy pomocy chromatografii i spektroskopii NMR. 1,4:3,6-dianhydroiditol scharakteryzowano przy pomocy rentgenowskiej analizy strukturalnej.
-
The stationarity characteristics of electrochemical current noise
PublikacjaPrzedstawiono rezultaty analizy szumu elektrochemicznego generowanego podczas korozji stali 0H18N9 w roztworze 0.1 M H2SO4+0,006 M Cl-. Rejestry uzyskano w warunkach potencjostatycznych. W szumie zaobserwowano trendy i sygnały przejściowe, charakterystyczne dla korozji wżerowej. Trend został usunięty za pomocą aproksymacji wielomianem trzeciego stopnia. Analiza statystyczna wykazała niestacjonarny bądź słabo stacjonarny charakter...
-
The template synthesis and complexation properties of the methoxypyrogal-lo[4]arene
PublikacjaZaprezentowano metodę syntezy templatowej MPA. Obserwowano kompleksowanie silnych akceptorów elektronów przez MPA. Analiza widm ESI-MS wykazała właściwości kompleksujące w stosunku do kationów metali alkalicznych. Właściwości jonoforowe związku badano w membranowych elektrodach jonoselektywnych.
-
The thiohydroxamate system
PublikacjaArtykuł przeglądowy przedstawia aktualny stan wiedzy o związkach zawierających układ tiohydroksamowy, ich występowaniu w przyrodzie, metodach syntezy, reaktywności. Opisuje także właściwości i zastosowania pochodnych kwasów tiohydroksamowych w tym estrów Bartona oraz kompleksów z metalami.
-
Thermally affected parameters of the current-voltage characteristics of silicon photocell
PublikacjaW pracy wykazano: zależność wzrostu prądu zwarcia wskutek absorpcji dodatkowych fotonów ze wzrostem temperatury, spadek napięcia wbudowanego złącza p-n wraz ze wzrostem temperatury, wpływ temperatury na zmianę napięcia otwartego obwodu. Dodatkowo wyznaczone odpowiednie współczynniki temperaturowe porównano z wartościami wynikającymi z rozważań teoretycznych. Badano parametry elektryczne następujących elementów wykonanych z amorficznego...
-
Tłuszcze specjalnego przeznaczenia - masło kakaowe i jego alternatywy
PublikacjaOmówiono właściwości chemiczne i fizyczne masła kakaowego i możliwości ich modyfikacji. Przedstawiono także charakterystykę i kierunki poszukiwań nowych, alternatywnych dla masła kakaowego tłuszczów. Dokonano również podziału tych produktów w oparciu o ich specyficzne cechy.
-
Trace analysis - challenges and problems
PublikacjaW pracy przedstawiono podstawowe problemy związane z oznaczaniem składników śladowych i ultraśladowych w próbkach o złożonym składzie matrycy. W oparciu o dane literaturowe omówiono sposoby zapobiegania błędom jakimi mogą być obarczone wyniki oznaczeń końcowych.
-
Trihalometany (THM)
PublikacjaOpisano powstawanie trohalometanów w trakcie chlorowania wody do picia orazdwie metody ich oznaczania z wykorzystaniem ekstrakcji ciecz-ciecz i ozna-czaniem techniką GC-ECD oraz metodą bezpośredniego dozowania próbki wody dokapilarnej kolumny chromatograficznej połączonej z detektorem wychwytu elek-tronów (DAI-GC-ECD).
-
TspGWI, a thermophilic class-IIS restriction endonuclease from Thermus sp.,recognizes novel asymmetric sequence 5´-ACGGA(N11/9)-3
PublikacjaA novel prototype class-IIS restriction endonuclease, TspGWI, was isolated from the thermophilic bacterium Thermus sp. GW. The recognition sequence and cleavage positions have been established: TspGWI recognizes the non-palindromic 5-bp sequence 5′-ACGGA-3′ and cleaves the DNA 11 and 9 nt downstream in the top and bottom strand, respectively. In addition, an accompanying endonuclease, TspGWII, an isoschizomer of Pst I, was found...
-
Using different types of capillary columns as denudation traps: a comparision of sorption properties
PublikacjaOpisano badania odcinków kapilarnych kolumn chromatograficznych (WCOT, SCOT,PLOT) jako pułapek denudacyjnych do ilościowego zatrzymywania śladowych ilości lotnych związków organicznych ze strumienia powietrza. W trakcie badań modelowych (z wykorzystaniem gazowych mieszanin wzorcowych) określono wartości współczynników podziału benzenu, toluenu, etylobenzenu, o-ksylenu i chlorobenzenu (Kfs). Stwierdzono, że grubość filmu fazy stacjonarnej...
-
Uwodornienie oleju sojowego i rzepakowego na katalizatorach miedziowych promotorowanych niklem i tlenkiem glinu. Hydrogenation of soybean and rapeseed oil with copper catalysts activated with nickel and aluminium oxide
PublikacjaBadano nowy typ katalizatorów miedziowych promotorowanych niklem, o stosunku Cu do Ni w granicach od 1:0,0036 do 1:0,018 w?w, osadzonych na Al2O3, przeznaczonych do selektywnego uwodornienia kwasu linolenowego w olejach roślinnych. Uwodornienie prowadzono w laboratoryjnym reaktorze typu "dead end" na oleju sojowym i rzepakowym, a kontakty mieszane - w stęż. 0,5% i 1% Cu. Na podstawie badań stwierdzono, że promotorowanie znacząco...
-
Water and food quality
PublikacjaRozdział zawiera opis podstawowych właściwości fizykochemicznych wody, rolęwody jako składnika żywności, wymagania odnośnie wody stosowanej w przemyśleżywnościowym, charakterystykę wody odpadowej, ścieków i ich neutralizację.
-
Wielokrotność stosowania katalizatorów miedziowych podczas uwodornienia oleju sojowego i rzepakowego
PublikacjaOkreślono kinetykę i chemizm uwodornienia oleju sojowego i rzepakowego na katalizatorach miedziowych INS 1011red i G99B13, stosowanych 3-krotnie. Proces prowadzono w szklanym reaktorze laboratoryjnym, wyposażonym w układ do pomiaru ilości pochłoniętego wodoru. Stężenie katalizatorów wynosiło 1% Cu, a temperatura reakcji 200 st.C. Stwierdzono, że przy kolejnym użyciu kontaktu spada jego aktywność, powodując przedłużenie czasu reakcji,...
-
Woda jako składnik żywności
PublikacjaW rozdziale opisane są: podstawowe właściwości fizykochemiczne wynikająceze struktury cząsteczki wody; właściwości wody jako rozpuszczalnika; wpływzawartości wody na właściwości żywności; charakterystyka wody pitnej i ście-ków z przetwórstwa spożywczego.
-
Wpływ podstawowych parametrów reakcji estryfikacji 1,2-propanodiolu kwasem palmitynowym na zawartość monopalmitoilopropanodioli w mieszaninach poreakcyjnych
PublikacjaZbadano wpływ proporcji molowych substratów reakcji oraz temperatury i czasu reakcji na zawartość monopalmitoilopropanodioli w mieszaninach poreakcyjnych.
-
Wpływ poliuretanu szczepionego na kopolimerze styren/kwas styrenosulfonowy na morfologię różnych typów mieszanin polimerowych
PublikacjaZbadano wpływ dodania poliuretanu szczepionego na kopolimerze styren/kwas styrenosulfonowy na morfologię różnych typów mieszanin polimerowych. Przedmiotem badań były mieszaniny wykonane z polistyrenu, termoplastycznego poliuretanu, terpolimeru ABS. W celu oceny morfologii wykorzystano dane z badań za pomocą mikroskopii elektronowej i analizy termicznej.