prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska
Publikacje
Filtry
wszystkich: 154
Katalog Publikacji
Rok 2019
-
Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych
PublikacjaKwasy nukleinowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem pod względem zastosowania ich w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz żywnościowym. Określono wpływ dodatku długo- i krótkołańcuchowych kwasów nukleinowych na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych. Badania wykazały występowanie specyficznych interakcji pomiędzy żelatyną a kwasami nukleinowymi oraz pozwoliły na ocenę wpływu tych oddziaływań na twardość, kohezyjność,...
-
The relationship between phytochemical composition and biological activities of differently pigmented varieties of berry fruits; Comparison between embedded in food matrix and isolated anthocyanins.
PublikacjaThe aim of this research was to correlate the composition of phenolic compounds and bioactivities (antioxidant, cytotoxic, antigenotoxic, and influence on selected enzymatic activities) exhibited by extracts from differently pigmented raspberry (yellow and red), grape (white and red), mulberry (white and black), and currant (white, red, and black) varieties. It was presumed that phytocomplexes of the same species will be similar...
-
The comparison of betalain composition and chosen biological activities for differently pigmented prickly pear (Opuntia ficus-indica) and beetroot (Beta vulgaris) varieties
PublikacjaBetalains are a group of plant originated pigments with chemopreventive potential. The aim of this study was to relate the composition of betalains and chosen biological activities (antioxidant, cytotoxic, anti-genotoxic and influence on enzymatic activities) for extracts from differently pigmented varieties of prickly pear (yellow, orange and red) and beetroot (white and red). The assumption was that phytocomplexes of tested varieties...
-
The Caucasian flora: a still-to-be-discovered rich source of antioxidants
PublikacjaCellular redox homeostasis is a state of balance between the formation of Usually Reactive Oxygen and / or Nitrogen Species (ROS/RNS), endogenous antioxidant defence systems, and exogenous dietary antioxidants. The disturbance of redox homeostasis, by the overproduction of endogenous ROS/RNS, may increase the risk of development of so-called civilisation diseases. The solution seems to be either the increased production of endogenous...
-
Relationship between conversion rate of glucosinolates to isothiocyanates/indoles and genotoxicity of individual parts of Brassica vegetables
PublikacjaThe studies on the characterisation of glucosinolates (GLs) and their breakdown products in Brassicaceae species focus mainly on the edible parts. However, other products, e.g., dietary supplements, may be produced also from non-edible parts such as roots or early forms of growth: seeds or sprouts. Biological activity of these products depends on quantitative and qualitative GL composition, but is also strictly determined by GL...
-
REGULATION OF CELLULAR REDOX HOMEOSTASIS BY (-)-EPICATECHIN AND COCOA EXTRACTS – PILOT STUDY
PublikacjaCocoa polyphenols play an important role in protection against diseases in which oxidative stress is implicated as a causal or contributing factor. The main aim of this study was to elucidate the influence of different cocoa extracts and main cocoa bioactive compound (–)-epicatechin on cell growth and support of antioxidant cellular barrier in colon adenocarcinoma cell line model (HT29). Results show that the tested cocoa bioactivity...
-
Qualitative analysis of phospholipids and their oxidised derivatives – used techniques and examples of their applications related to lipidomic research and food analysis
PublikacjaPhospholipids (PLs) are important biomolecules that not only constitute structural building blocks and scaffolds of cell and organelle membranes, but also play a vital role in cell biochemistry and physiology. Moreover, dietary exogenous PLs are characterized by high nutritional value and other beneficial health effects, which are confirmed by numerous epidemiological studies. For this reason, PLs are of high interest in lipidomics...
Rok 2007
-
Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej
PublikacjaNa Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej podjęto wielokierunkowe prace mające na celu ocenę przeciwnowotworowych właściwości zarówno świeżej kapusty, jak i poddanej obróbce kulinarnej, stosując różne modele badawcze, dawki i formy preparatów warzywnych, zbliżone do rzeczywistego spożycia. Przedstawiona praca stanowi podsumowanie badań prowadzonych przez trzy zespoły badawcze. Stwierdzono, że składniki kapusty, zarówno świeżej,...
-
Rozdział 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności
PublikacjaMutagenami są nazywane czynniki i substancje mogące powodować zmiany w zapisie genetycznym, kancerogenami lub czynnikami rakotwórczymi natomiast te, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, z wyłączeniem podatności uwarunkowanej genetycznie. Przetwórstwo, a w szczególności obróbka termiczna żywności, jest główną przyczyną tworzenia się mutagenów i kancerogenów; niemniej jednak zwiększają one trwałość żywności. Badania...
-
Rozdział 10.2 Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności
PublikacjaWystępowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw...
Rok 2011
-
White cabbage in the biofumigation process- expectations and perspectives
PublikacjaHealth risks related to common use of pesticides and artificial fertilizers raised the interest in alteranative methods of crop protection, among them biofumigation is becoming the most promising. In this process certain natural compounds, mainly degradation products of glucosinolates produced by Brassica species are used to combat pests and microorganisms attacking crops. Increased synthesis of these bioactive compounds can be...
-
The optimisation of analytical parameters for routine profiling of antioxidants in complex mixture by HPLC coupled post-column derivatisation
PublikacjaIntroduction: The wide application of natural and artificial antioxidants in food, cosmetic and pharmaceutical industry as well as the recognition of the importance of food antioxidants for supporting human health created demand for reliable and industrially applicable methods of determining antioxidative activity. This requirement can be fullfilled with the recently proposed HPLC-post-column derivatisation approach enabling the...
-
The influence of sterilization with EnbioJet Microwave Flow Pasteurizer on composition and bioactivity of aronia and blue-berried honeysuckle juices
PublikacjaIn this study, fruit juices that are rich sources of anthocyanins, obtained from aronia (Am. chokeberry, Aronia melanocarpa) and blueberry honeysuckle (Lonicera caerulea L. var. edulis) were used to examine the preservation of plant phytochemicals and bioactivity upon sterilization -either thermal, or with an EnbioJet microwave flow pasteurizer. The chemical properties verified included determinations of anthocyanins and other...
-
The influence of cultivation conditions on the myrosinase activity and glucosinolate content in white cabbage
PublikacjaIn the process of biofumigation typically natural compounds present in Brassicaceae family are used to combat pests and protect crops. Glucosinolates, sulfur-containing secondary metabolites found in Brassica plants, are hydrolized by the enzyme myrosinase (β-thioglucosidase, EC 3.2.3.1) with the liberation of degradation products such as isothiocyanates, nitriles, thiocyanates and epithionitriles. Isothiocyanates are the most...
Rok 2008
-
Wędliny ''Brassica'' - nowe myślenie o masowej produkcji żywności
PublikacjaArtykuł przeznaczony jest dla osób z branży mięsnej. Przedstawia naukowe podstawy opracowanej na Wydziale Chemicznym PG we współpracy z Zakładami Mięsnymi Nowak technologii produkcji wędlin prozdrowotnych wzbogaconych w fitokompleks kapusty białej.
-
The influence of fresh cabbage and sauerkraut juices on the activity of protective enzymes in human cell lines
PublikacjaMechanizmami przeciwrakotwórczego działania związków zawartych w kapuście jest m.in. metaboliczna aktywacja enzymów II fazy detoksykacji, indukcja enzymów naprawczych DNA oraz aktywnośc przeciwutleniająca. Do enzymów II fazy odtruwania należą m.in. S-transferazy glutationowe (GST) oraz oksydoreduktaza chinonowa NQO1 zwana też DT-diaforazą. GST katalizują reakcję sprzęgania glutationu z wieloma różnymi typami ksenobiotyków, ułatwiając...
-
The exploitation of anticarcinogenic potential of white cabbage to improve nutritional value of meat products
PublikacjaBadania dotyczyły wykorzystania zalet składników kapusty białej w celu opracowania technologii wytwarzania wyrobów mięsnych wzbogaconych w związki przeciwrakotwórcze a zatem o poprawionej wartości żywieniowej. Wybór warzywa wynikał zarówno z środkowoeuropejskiej tradycji spożywania kapusty z daniami mięsnymi jak i badań modelowych wskazujących na technologiczne i zdrowotne zalety skojarzenia tego warzywa z mięsem.
-
The effect of heating and fermenting on antioxidant properties of white cabbage
PublikacjaIt is widely believed that natural antioxidants found in food are significantly lost during processing. Nevertheless, it was recently demonstrated that processed fruits and vegetables may retain their antioxidant activity. In the present work, the changes in the overall antioxidant properties as a consequence of fermentation of cabbage and/or heat treatment of cabbage juices and extracts were studied. Fermentation processes as...
-
The effect of cabbage juices on the activity and expression of GST isozymes in HepG2 cells
PublikacjaWcześniejsze badania pokazały zdolność soków z kapusty białej do indukowania aktywności enzymów detoksykacyjnych. Prezentowane wyniki potwierdziły zdolność fitokompleksu kapusty do stymulacji aktywności enzymów z grupy GST w komórkach HepG2 - modelu ludzkiej wątroby - w szczególności izoenzymów GST-alfa i GST-mi.
-
The antioxidant properties of anthocyanins in different Aronia products
PublikacjaOgromne znaczenie w patologii wielu chorób, w tym chorób układu krążenia oraz nowotworów, ma stan przewlekłego stresu oksydacyjnego. Podwyższonej produkcji reaktywnych form tlenu mogą zapobiegać naturalne przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego. Z tego powodu przedmiotem badań w wielu ośrodkach naukowych na świecie są rośliny, których składniki charakteryzują się wysokim potencjałem przeciwutleniającym. Do takich roślin zalicza...
Rok 2003
-
Versatile method employing basic techniques of genetic engineering to study the ability of low molecular weight compounds to bind covalently with DNA in cell free systems.
PublikacjaMechanizm działania większości leków przeciwnowotworowych oraz związków rakotwórczych polega na ich kowalencyjnym wiązaniu z DNA. Poziom tego wiązania jest zazwyczaj bardzo niski, co powoduje, że potrzebne są niezwykle czułe metody aby kowalencyjna modyfikacja mogła być w ogóle wykryta. My podjęliśmy próbę zastosowania w tym celu prostych, szybkich i sprawdzonych technik inżynierii genetycznej: metody PCR do uzyskania fragmentu...
Rok 2021
-
Valorization of waste cabbage leaves by postharvest photochemical treatments monitored with a non-destructive fluorescence-based sensor
PublikacjaThe biosynthesis of polyphenolic compounds in cabbage waste, outer green leaves of white head cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata subvar. alba), was stimulated by postharvest irradiation with UVB lamps or sunlight. Both treatments boosted the content of kaempferol and quercetin glycosides, especially in the basal leaf zone, as determined by the HPLC analysis of leaf extracts and by a non-destructive optical sensor. The...
-
The Toolbox of Methods for Multidirectional Characterization of Dietary Nucleic Acids; Verification for Raw and Processed Food Products
PublikacjaCurrently, the nutritional value of food is associated mainly with components such as proteins, carbohydrates, and lipids. However, another important macromolecules present in many foods are dietary nucleic acids (dietNA), i.e., DNA as well as both coding and non-coding RNAs. In the context of food chemistry and nutrition, dietNA are nowadays vastly neglected. In consequence, there are no dedicated methodologies to characterize...
Rok 2018
-
The relationship between standard reduction potentials of catechins and biological activities involved in redox control
PublikacjaRedox homeostasis involves factors that ensure proper function of cells. The excess reactive oxygen species (ROS) leads to oxidative stress and increased risk of oxidative damage to cellular components. In contrast, upon reductive stress, insufficient ROS abundance may result in faulty cell signalling. It may be expected that dietary antioxidants, depending on their standard reduction potentials (E°), will affect both scenarios....
-
The impact of cooking method on the phenolic composition, total antioxidant activity and starch digestibility of rice (Oryza sativa L.)
PublikacjaThis study investigated changes in the phenolic composition, total antioxidant activity (TAA) and starch digestibility in white and brown rice due to three different cooking procedures, and subsequent reheating of cooked rice after storage. Among the analyzed samples, brown rice showed the highest TAA and phenolic content (622.5 mg kg-1 DW). All cooking methods resulted in significant decrease of phenolic content and TAA of rice...
Rok 2005
-
The interaction of antitumor 1-nitroacridines with DNA in cell-free systems
PublikacjaUzyskano nowe pochodne 1-nitro i 3-nitroakrydyny wykazujące zdolność do specyficznego cięcia DNA w miejscach bezzasadowych. Z użyciem oligonukleotydu z indukowanym miejscem bezzasadowym potwierdzono taką aktywność u obu otrzymanych pochodnych.
Rok 2013
-
The innovative exploitation of Brassica vegetables in the production of quality food for health. From lab bench to field and fork.
PublikacjaThe specific chemical composition of vegetables belonging to Brassicaceace , as regard both nutrients and non-nutrients, renders them particularly suitable for the health food production chain. The ability of these plants to accumulate heavy metals may be utilised for phytoremediation of arable soils, but also as a vehicle to fortify foods in micronutriens such as selenium. The bioactive organosulfur compounds, especially glucosinolates...
-
The innovative exploitation of Brassica vegetables in the health quality food production chain
PublikacjaIn this overview the multidirectional opportunities of innovative exploitation of chemical and biological properties of vegetables from Brassiceae family are discussed. The specific chemical composition of brassicas, as regard both nutrients and non-nutrients, renders them particularly suitable for the health food production chain, literally from field to fork. the ability of these plants to accumulate heavy metals may be utilised...
-
The influence of food phytochemicals on cyclic phosphodiesterase 4 (PDE4) activity
PublikacjaCyclic phosphodiesterase 4 (PDE4) belongs to family of cyclic phosphodiesterases, which are expressed predominantly in inflammatory cells, airway smooth muscles, cardiovascular tissues and brain. Inhibitors of this family of enzymes found medicinal applications as antidepressants, antiinflamatory drugs (mainly in airway diseases) or antiasthmatics (Ibudilast). PDE4 inhibitors are also being tested for preventing the development...
Rok 2012
-
The innovative Exploitation of Brassica Vegetables in the Health Quality Food Production Chain
PublikacjaIn this overview the multidirectional opportunities of innovative exploitation of chemical and biological properties of vegetables from Brassiceae family are discussed. The specific chemical composition of brassicas, as regard both nutrients and non-nutrients, renders them particularly suitable for the health food production chain, literally from field to fork. the ability of these plants to accumulate heavy metals may be utilised...
-
The dose-dependet influence of zinc and cadmium contamination of soil on their uptake and glucosinolate content in white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba)
PublikacjaThe relationship between the ability to accumulate heavy metals (represented by Cd and Zn) and to synthesize bioactive compounds (represented by glucosinolates[GLS]) was investigated in two cabbage cultivars. Plants were grown in the greenhouse of a phytotron under controlled conditions in soils spiked with two different Zn or Cd concentrations. The measurements of Cd and Zn contents in soil and cabbage (leaf) samples were performed...
Rok 2014
-
The influence of selenium addition during germination of Brassica seeds on health-promoting potential of sprouts
PublikacjaThe correlation among selenium uptake, the content of bioactive compounds in sprouts, and biological activities triggered in cultured human cells by sprout extracts was investigated. Seeds of Brassica crops and rye were treated with SeO2 water solution. The selenium levels in sprouts increased from 1.0-4.1 to 53.3-382 μg/g dw with no influence on plant physiology according to the indices used. Neither the composition of glucosinolates...
-
The influence of pre- and postharvest treatments on selected biological and epigenetic activities of Brassica sprouts
PublikacjaIntroduction The Brassica vegetables are rich in glucosinolates (GLs), which are enzymatically hydrolysed to bioactive isothiocynates (ITC) and indoles, regarded as the most promising chemopreventing agents. However, in the majority of brassica sprouts the GL conversion into these beneficial derivatives occurs at the level of about 1 %, while in cabbage leaves exceeds 70%. Since sprouts represent plant material, which is frequently...
Rok 2015
-
The influence of roasting and additional processing on the content of bioactive components in special purpose coffees
PublikacjaCoffee being the beverage consumed worldwide is also a very competitive commodity. Consequently, producers seek ways of attracting consumers by proposing e.g. novel ingredient combinations usually without evaluating their health quality. In this study, variations in health-promoting determinants for five special purpose coffee brews were characterized. The major bioactive components - chlorogenic acids (CAs) - detected by HPLC-DAD-MS...
-
The extended version of restriction analysis approach for the examination of the ability of low-molecular-weight compounds to modify DNA in a cell-free system
PublikacjaOne of the primary requirements in toxicology is the assessment of ability of chemicals to induce DNA covalent modification. There are several well-established methods used for this purpose such as 32P-Postlabeling or HPLC-MS. However, all of these approaches have difficult to overcome limitations, which prevents their use in genotoxin screening. Here, we describe the simple protocol exploiting specificity of restriction enzymes...
-
Simultaneous Determination of Indolic Compounds in Plant Extracts by Solid-Phase Extraction and High-Performance Liquid Chromatography with UV and Fluorescence Detection
PublikacjaA high-performance liquid chromatographic method with UV and fluorescence detection (HPLC-DAD-FLD) was developed for simultaneous determination of indolic compounds in plant material. Indole-3-carbinol (I3C), indole-3-acetic acid (I3AA), indole-3-acetonitrile (I3ACN), and 3,3′-diindolylmethane (DIM) were used as representative compounds that cover a wide spectrum of indole structures occurring in nature. For concentration and purification...
-
Relationship between the betalain composition in Opuntia ficus indica and Beta vulgaris varieties and biological activity of their extracts
PublikacjaBetalains are a class of pigments that are much less com- monly found in nature than anthocyanins or carotenoids. They occur only in a few edible plants such as red beetroot (Beta vulgaris), prickly pears (Opuntia ficus indica), amaranth (Amaranthus sp.) and some mushrooms. This group of pig- ments can be divided into two major groups: yellow vulgax- anthins and red betanins. Despite their structural similarity to compounds from...
Rok 2017
-
The influence of plant protection by effective microorganisms on the content of bioactive phytochemicals in apples
PublikacjaThe phytochemicals of two apple cultivars (Yellow Transparent and Early Geneva) protected in two ways, conventionally with chemical pesticides or by effective microorganisms (EM), were compared. Two types of components were determined: lipids synthesised constitutively and generated via inducible pathways polyphenols along with antioxidant activity and profiles. The antioxidant activities assessed with ABTS, DPPH and Folin–Ciocalteu...
-
Simultaneous determination of individual isothiocyanates in plant samples by HPLC-DAD-MS following SPE and derivatization with N-acetyl-l-cysteine
PublikacjaThe procedure for the isothiocyanates (ITCs) determination that involves derivatization with N-acetyl-l-cysteine (NAC) and separation by HPLC was developed. Prior to derivatization, plant ITCs were isolated and purified using solid-phase extraction (SPE). The optimum conditions of derivatization are: 500 μL of isopropanolic eluate obtained by SPE combined with 500 μL of derivatizing reagent (0.2 M NAC and 0.2 M NaHCO3 in water)...
Rok 2009
-
The effect of cabbage juice and its active components on transcription factor Nrf2 in breast cell lines
PublikacjaObniżenie zagrożenia chorobami nowotworowymi w przypadku diety bogatej w kapustę wiąże się ze zdolnością bioaktywnych związków tego warzywa do indukowania enzymów ochronnych 2. fazy będacych pod kontrolą czynnika transkrypcyjnego Nrf2. Zbadano wpływ soków z kapusty na poziom Nrf2 w komórkach unieśmiertelnionych i nowotworowych linii odpowiednio MCF10A i MCF-7. W obu przypadkach obserwowano wzrost poziomu tego czynnika oraz jego...
-
The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells
PublikacjaWiadomo, że bioaktywne skladniki kapusty mają chemoprewencyjne działanie w przypadku nowotworów piersi, między innymi ze względu na hamowanie aktywności enzymu aromatazy uczestniczącego w biosyntezie estrogenów. Badania prowadzono przy użyciu komórek raka piersi i stwierdzono, że soki z kapusty, zarówno pochodzącej z uprawy ekologicznej jak i przemysłowej, znacząco hamowały ekspresję genu CYP19 kodującego wspomniany enzym. Sugeruje...
-
Substancje pochodzenia roślinnego przeciwdziałające kardiotoksyczności towarzyszącej chemioterapii nowotworów
PublikacjaPrawie wszystkie leki przeciwnowotworowe stosowane klinicznie wykazują właściwości toksyczne w stosunku do mięśnia sercowego. Kardiotoksyczność występująca podczas chemioterapii przeciwnowotworowej może być czynnikiem limitującym dawkę leku i tym samym decydującym w znacznym stopniu o skuteczności leczenia. Uważa się, że jednym ze zjawisk przyczyniających się do kardiotoksyczności jest stymulacja stresu oksydacyjnego przez leki...
Rok 2022
-
The comparison of cytotoxic and genotoxic activities of glucosinolates, isothiocyanates, and indoles
PublikacjaChemopreventive properties of Brassica vegetables are attributed mainly to their characteristic compounds—glucosinolates (GLs) and their main hydrolysis products—isothiocyanates (ITCs) and indoles. In this study, we compared antiproliferative activity (MTT test in HT29 cells) and genotoxic effects (comet assay in HT29 cells and restriction analysis in a cell-free system) of three GLs (sinigrin (SIN), glucotropaeolin (GTL), and...
-
Ribes nigrum L. Extract-Mediated Green Synthesis and Antibacterial Action Mechanisms of Silver Nanoparticles
PublikacjaSilver nanoparticles (Ag NPs) represent one of the most widely employed metal-based engineered nanomaterials with a broad range of applications in different areas of science. Plant extracts (PEs) serve as green reducing and coating agents and can be exploited for the generation of Ag NPs. In this study, the phytochemical composition of ethanolic extract of black currant (Ribes nigrum) leaves was determined. The main components...
Rok 2023
-
The comparison of antioxidant properties and nutrigenomic redox-related activities of vitamin C, C-vitamers, and other common ascorbic acid derivatives
PublikacjaThe term ‘vitamin C’ describes a group of compounds with antiscorbutic activity of L-ascorbic acid (AA). Despite AA’s omnipresence in plant-derived foods, its derivatives have also been successfully implemented in the food industry as antioxidants, including the D-isomers, which lack vitamin C activity. This study aimed to determine the relationship between redox-related activities for five derivatives of AA using electrochemical,...
-
The Action Mechanisms, Anti-Cancer and Antibiotic-Modulation Potential of Vaccinium myrtillus L. Extract
PublikacjaHerbal medicinal products containing Vaccinium myrtillus L. (bilberry) fruits and fruit extracts are widely available in the market. Although bilberry leaves and stems are considered as bio-waste, they contain much higher levels of phenolic compounds than fruits. The study aimed to investigate the antimicrobial and anticancer potential of aerial part extracts from Vaccinium myrtillus L. (V. myrtillus, VM) plants harvested at high...
-
Relationship between Chemical Structure and Biological Activity Evaluated In Vitro for Six Anthocyanidins Most Commonly Occurring in Edible Plants
PublikacjaNumerous studies have provided evidence that diets rich in anthocyanins show a broad spectrum of health benefits. Anthocyanins in nature are usually found in the form of glycosides. Their aglycone forms are called anthocyanidins. The chemical structure of anthocyanins is based on the flavylium cation, but they differ in the position and number of substituents. However, the bioactives and foods that contain them are frequently treated...
Rok 2010
-
The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing
PublikacjaKapusta biała stanowi jeden z podstawowych składników diety w Europie centralnej. W publikacji autorzy skupili się na określeniu właściwościach przeciwutleniających kapusty świeżej, kiszonej i poddanej obróbce termicznej. Te właściwości zostały oszacowane dla soków przy wykorzystaniu systemów pozakomórkowych, w komórkach HT29 pod kątem ochrony przed utlenieniem DNA oraz poprzez symulację GSTs i naprawę DNA. Wszystkie badane soki...
-
Synthesis and structural characterization of novel 2-benzimidazolylthioureas: adducts of natural isothiocyanatesand 2-amino-1-methylbenzimidazole
PublikacjaNa drodze syntezy chemicznej uzyskano addukty naturalnych izotiocyjanianów - alilu, benzylu i fenyloetylu i 2-amino-1-metylobenzoimidazolu. W następstwie optymalizacji warunków reakcji, poszczególne 2-benzimidazolilotiomoczniki otrzymano produkty z umiarkowanymi wydajnościami. Strukturę molekularną i krystaliczną produktów scharakteryzowano przy użyciu metod spektroskopowych i X-ray. Analiza uzyskanych widm pozwoliła stwierdzić,...
Rok 2020
-
Pulsowo-różnicowa woltamperometria jako narzędzie pozwalające na wyznaczenie wartości mocy przeciwutleniającej
PublikacjaStandardowy potencjał redukcji (E0) jako parametr określający zdolność przeciwutleniaczy, jak np. flawan-3-oli do przyjmowania elektronów wykazywał wysoką korelację z ich aktywnością biologiczną. Jednak, w przypadku oceny całkowitej aktywności przeciwutleniającej mieszanin tych związków, parametr ten może okazać się być niewystarczającym. Bowiem do określenia tzw. mocy przeciwutleniającej ang. antioxidant power (AOP) powinny być...
wyświetlono 4523 razy