dr hab. inż. Robert Tylingo
Zatrudnienie
- Profesor uczelni w Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
Publikacje
Filtry
wszystkich: 56
Katalog Publikacji
-
Determination of Changes in Viscosity of Hydrogel Depending on Shear Rates
PublikacjaThe datasets entitled Determination of changes in viscosity of hydrogel depending on shear rate contain the results of viscosity measurements using a Brookfield viscometer, with different kinds of spindles and shear rates. The data allowed the used hydrogel preparations to be characterised and their functional parameters, as substances modifying the rheology of thickeners and determining the effect of shear rate on the viscosity...
-
Odour Perception Using a Sniffing Team at a Municipal Solid Waste Treatment Plant: A Case Study
PublikacjaThe monitoring of odour intensity, generated by a landfill area, is a difficult activity since it is a multi-source problem with discontinuous odour emissions. A modified sniffing team method is described here and applied to determine the main odour sources in a landfill located in Pomerania, Poland. Four consecutive test sessions were performed during the following months: August, December, April, and June. It was found that the...
-
Factors Affecting the Rheological Properties of Foods
PublikacjaIn this chapter, engineering aspects concerning real body mechanics and the impact of respective food ingredients on said properties are presented together. Food is a complex matrix and each of macro and micro ingredients plays its role in the formation of rheologic properties, and minor changes in the basic ingredient structure may affect the change of these properties significantly. Basic analytic techniques are presented for...
-
Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych
PublikacjaKwasy nukleinowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem pod względem zastosowania ich w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz żywnościowym. Określono wpływ dodatku długo- i krótkołańcuchowych kwasów nukleinowych na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych. Badania wykazały występowanie specyficznych interakcji pomiędzy żelatyną a kwasami nukleinowymi oraz pozwoliły na ocenę wpływu tych oddziaływań na twardość, kohezyjność,...
-
Modyfikowanie kolagenu skór dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) poprzez tworzenie kompleksów z k-karagenem i sieciowanie a funkcjonalne właściwości błon
PublikacjaW dostępnej literaturze naukowej brak jest doniesień na temat wpływu polisacharydów pochodzenia roślinnego oraz chemicznej modyfikacji przy użyciu EDC na właściwości funkcjonalne kolagenu skór dorsza bałtyckiego. Celem pracy było zbadanie wpływu k-karagenu na właściwości fizykochemiczne dyspersji błon otrzymanych z kolagenu rybiego oraz przeprowadzenie modyfikacji właściwości fizykochemicznych badanych układów sieciując je przy...
-
Zasady zapewniania bezpieczeństwa żywności
PublikacjaŻywność jest niezbędnym elementem życia człowieka, a jej spożywanie jest czynnością codzienną i bardzo ważną dla funkcjonowania organizmu. Produkcja i spożycie żywności wywołuje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i środowiskowe. Pominięcie aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności skutkowałoby występowaniem chorób układu pokarmowego oraz strat ekonomicznych o zasięgu zarówno regionalnym, jak i światowym. Bezpieczeństwo żywności...
-
Kwasy nukleinowe w żywności występowanie i właściwości reologiczne
PublikacjaW naukach o żywieniu kwasy nukleinowe uznawane były dotychczas za mało istotny składnik żywności. Ich właściwości odżywcze nie są uwzględniane przy formułowaniu zaleceń żywieniowych, mimo że należą do podstawowych składników żywności, zwłaszcza surowej lub nisko przetworzonej. Są one obecne głównie w szybko rosnących komórkach tkanek oraz tych, które zachowały zdolność do wzrostu i regeneracji. W niniejszej pracy przedstawiono...
-
The effect of chemical modifications on rheologicalproperties of collagen from of Baltic cod (Gadus morhua)skin stabilized by interaction with κ-carrageenan.
PublikacjaZbadano wpływ stężenia aldehydu glutarowego i EDC N-[3-(dimetyloamino)propylo]-N'-etylokarbodiimid na reologiczne właściwości kompleksu k-karagenu z kolagenem wydzielonym ze skór dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) 0,5 M roztworem kwasu octowego i wytworzonych z nich błon. Stwierdzono, że dodanie do dyspersji aldehydu glutarowego, którego stężenie zmieniano od 0,05 do 0,2% powodowało natychmiastowy wzrost jej lepkości. Dodatek aldehydu...
-
Wpływ temperatury procesu na przemiany tłuszczu podczas głębokiego smażenia
PublikacjaBadano wpływ temperatury w zakresie 160 - 190 C na przemiany termooksydatywne tłuszczów smażalniczych. Miarą degradacji tłuszczu była zmiana jego lepkości. Stwierdzono, że wzrost temperatury i czasu smażenia powoduje wzrost lepkości tłuszczu. Szybkość tych zmian była różna dla różnych surowców tłuszczowych. Wyznaczono równania opisujące wzrost lepkości tłuszczów w funkcji czasu dla temperatur: 160, 175 i 190 C.
-
Badanie przemian chemicznych i fizykochemicznych tłuszczów smażalniczych skomponowanych na bazie oleju rzepakowego
PublikacjaNa bazie oleju rzepakowego przygotowano 6 tłuszczów do smażenia: 3 produkty częściowo uwodornione oraz 3 zawierające dodatki stabilizujące - przeciwutleniacze i substancję antypieniącą polidimetylosiloksan. Jako próby odniesienia stosowano olej rzepakowy bez dodatków oraz 2 frytury handlowe. Tłuszcze poddawano ogrzewaniu w temp. 190 C, przez 3 dni, po 6 godz. dziennie. Badano przemiany chemiczne (LK, zawartość oraz skład frakcji...
-
Obtaining and Characterization of the PLA/Chitosan Foams with Antimicrobial Properties Achieved by the Emulsification Combined with the Dissolution of Chitosan by CO2 Saturation
PublikacjaA new method of obtaining functional foam material has been proposed. The materials were created by mixing the poly lactic acid (PLA) solution in chloroform, chitosan (CS) dissolved in water saturated with CO2 and polyethylene glycol (PEG), and freeze-dried for removal of the solvents. The composite foams were characterized for their structural (SEM, FT-IR, density, porosity), thermal (DSC), functional (hardness, elasticity, swelling...
-
Analiza funkcjonalnych właściwości innowacyjnych klejów modyfikowanych związkami cynku.
PublikacjaPrzedmiotem projektu było określenie aktywności wybranych związków cynku oraz klejów z ich dodatkiem w funkcji stężenia. Określono także wpływ modyfikacji klejów związkami cynku na właściwości reologiczne oraz wytrzymałość tworzonych połączeń papierowych.
-
Recycling of Industrial Waste as Soil Binding Additives—Effects on Soil Mechanical and Hydraulic Properties during Its Stabilisation before Road Construction
PublikacjaTo improve the in situ soil stabilization, different chemical additives are used (ion exchange compounds, additives based on H2SO4 or vinyl polymers, and organic additives using lignosul- fonates). One interesting alternative is the production of additives from various waste materials. The extensive testing of waste-based blends with soil was performed; the mechanical (unconfined compressive strength (UCS)) and hydraulic (capillary...
-
Marine polymers in tissue bioprinting: Current achievements and challenges
PublikacjaBioprinting has a critical role in tissue engineering, allowing the creation of sophisticated cellular scaffolds with high resolution, shape fidelity, and cell viability. Achieving these parameters remains a challenge, necessitating bioinks that are biocompatible, printable, and biodegradable. This review highlights the potential of marine-derived polymers and crosslinking techniques including mammalian collagen and gelatin along...
-
Thermosensitive composite based on agarose and chitosan saturated with carbon dioxide. Preliminary study of requirements for production of new CSAG bioink.
PublikacjaThis study introduces a method for producing printable, thermosensitive bioink formulated from agarose (AG) and carbon dioxide-saturated chitosan (CS) hydrogels. The research identified medium molecular weight chitosan as optimal for bioink production, with a preferred chitosan hydrogel content of 40–60 %. Rheological analysis reveals the bioink's pseudoplastic behavior and a sol-gel phase transition between 27.0 and 31.5 °C. The...
-
Metoda kapsułkowania z wykorzystaniem systemu współosiowego
PublikacjaW ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat mikrokapsułki stały się ważnym narzędziem w dostarczaniu substancji aktywnych przy jednoczesnej ochronie substancji niestabilnych. Gałęzie przemysłu w których mikrokapsułki znalazły zastosowanie to przemysł farmaceutyczny i biomedyczny, produkcja kosmetyków, przemysł spożywczy, ochrona roślin, budownictwo i wiele innych. Dotychczasowe, powszechnie wykorzystywane do tego celu metody, takie jak...
-
Kinetics of the crosslinking reaction between genipin and chitosan solutions
PublikacjaThe kinetics of the chitosan crosslinking reaction with genipin was examined. The strong relationship was found between crosslinking agent concentration, chitosan concentration, temperature and gelling time. Data obtained will be used in the proper selection of optimal genipin concentration for crosslinking chitosan solutions.
-
Chitosan, Collagen and Gelatin in the design of novel materials with antimicrobial acticity
PublikacjaMedical devices containing and releasing antiinfective agents directly on the site of injury are a common group of materials available and widely used in treating difficult to heal wounds. Sustained contact of the active agent to the damaged tissue, needed to inhibit infection and preservation of microbiological purity of the wound, is provided by the immobilization antimicrobial agents on the surface of the matrix material or...
-
Biopolymers in designing modern antimicrobial medical materials. Part I. Biopolymer medical materials - collagen, chitosan
PublikacjaThe article is a review of the literature concerning the possible use of biopolymers for the preparation of dressings with antimicrobial activity. Authors show the potential of biopolymers: collagen and chitosan - which have the ability to immobilize and control the release of various active compounds - for providing the appropriate antibacterial, bacteriostatic and wound healing properties. Types of threats, for which the dressing...
-
Fermentacja w produkcji serów
PublikacjaW rozdziale omówiono zagadnienia dotyczące procesów fermentacyjnych zachodzących podczas produkcji serów. Omówiono poszczególne etapy procesu wytwarzania serów dojrzewających oraz sposobów kontroli ich jakości.
-
Biopolimery w konstrukcji nowoczesnych materiałów medycznych o aktywności antydrobnoustrojowej. Cz. II. Metody aktywacji antydrobnoustrojowej materiałów medycznych
PublikacjaArtykuł stanowi Cz. II publikacji poświęconej konstrukcji nowoczesnych materiałów medycznych o aktywności antydrobnoustrojowej. Przedstawiono strategie nadawania właściwości antydrobnoustrojowych biopolimerowym materiałom medycznym. Omówiono wykorzystanie różnych, aktualnie stosowanych czynników antydrobnoustrojowych oraz mechanizmy odpowiadające za kontrolowane ich dostarczanie w miejscu zranienia. Szczególną uwagę poświęcono...
-
Biopolimery w konstrukcji nowoczesnych materiałów medycznych o aktywności antydrobnoustrojowej. Cz. I. Biopolimerowe materiały medyczne - kolagen, chitozan
PublikacjaArtykuł stanowi przegląd literatury dotyczącej możliwości wykorzystania biopolimerów do otrzymywania materiałów opatrunkowych o aktywności antydrobnoustrojowej. Opisano potencjał tkwiący w biopolimerach, takich jak kolagen i chitozan. Omówiono możliwości unieruchomienia w nich a następnie kontrolowanego uwalniania substancji aktywnych, nadających materiałom opatrunkowym właściwości bakteriobójcze, bakteriostatyczne oraz wspomagające...
-
Przydatność białka rybiego w postaci kolagenu lub żelatyny oraz polisacharydu - kapa-karagenu do wytwarzania aktywnych opakowań biodegradowalnych = Usefulness of fish collagen, gelatin and carrageenan for preparation of active biodegradable packages
PublikacjaSummary - The possibility of use of protein films made of fish collagen or gelatin as well as polysaccharide carrageenan films as carriers of enzymes (lysozyme or lysostaphyne), for preparation of microbiologically active packages, was investigated. It was found that crosslinking of such systems with N-[3(dimethylamino)propyl]-N'-ethylcarboimide (EDC) does not influence the activity of lysozyme immobilized in the films (Table 1)....
-
Oznaczanie intensywności złowonnych zapachów na terenie zakładu zagospodarowania odpadów komunalnych
PublikacjaCelem przeprowadzonych badań było wskazanie najbardziej odorogennych miejsc na terenie zakładu zagospodarowania odpadów oraz utworzenie tzw. mapy odorowej. Miało to związek z powtarzającymi się skargami okolicznych mieszkańców na jakość powietrza. Mapa odorowa ma również umożliwić ocenę skuteczności podejmowanych działań naprawczych
-
Biomateriał o aktywności przeciwdrobnoustrojowej
PublikacjaBiomateriał o aktywności przeciwdrobnoustrojowej
-
Process Control in Food Fermentation
Publikacja -
Budowa i podstawowy skład surowców oraz produktów żywnościowych
PublikacjaRozdział zawiera zagadnienia związane ze składem chemicznym mięsa, mleka, surowców skrobiowych, nasion roślin strączkowych, tłuszczów jadalnych oraz owoców i warzyw.
-
Składniki wpływające na reologiczne cechy żywności.
PublikacjaRozdział opisuje podstawowe zagadnienia reologii w przemyśle spożywczym.
-
Związki wpływające na smak żywności
PublikacjaRozdział opisuje klasyfikację i potencjatory smaków, a także wpływ obróbki surowców na właściwości sensoryczne produktów spożywczych.
-
Wpływ zmiennych procesu kapsułkowania współosiowego na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego
PublikacjaPraca stanowi kontynuację badań nad stabilnością olejów jadalnych kapsułkowanych metodą współosiową, w strukturze naturalnych polimerów. W badaniach określono wpływ wybranych czynników procesu kapsułkowania na stabilność modelowego oleju rzepakowego na podstawie oznaczeń zawartości pierwotnych i wtórnych produktów utlenienia. Uzyskane wyniki dowodzą, że najmniejsze zmiany oksydacyjne zachodzą podczas kapsułkowania oleju za pomocą...
-
An influence of molecular weight, deacetylation degree of chitosan xerogels on their antimicrobial activity and cytotoxicity. Comparison of chitosan materials obtained using lactic acid and CO2 saturation.
PublikacjaThis paper presents a comparison of the antimicrobial activity and cytotoxicity against L929 cells of chitosan xerogels prepared by dissolving the polymer in a solution of lactic acid (LA) or carbonic acid (CO2) and then freeze-drying. There was no simple relationship between the antimicrobial activity and cytotoxicity of the samples obtained using both techniques (LA and CO2). Chitosan materials obtained by the LA method in a...
-
A fast and convenient method for analysis of collagen hydrolysis products Szybka i dogodna metoda analizy produktów hydrolizy kolagenu
PublikacjaPolypeptides produced by hydrolysis of collagen from minced animal hide and skin scraps were studied by mass spectrometry (MS) in conjunction with electrophoresis to det. their mol. mass. The degree of peptides ionisation was ca 50+. This allowed for observation of the large polypeptide chains with mass analyzers with a relatively low m/z range. The electrospray and atm. pressure photoionization techniques were used. The polypeptide...
-
A Novel Method of Endotoxins Removal from Chitosan Hydrogel as a Potential Bioink Component Obtained by CO2 Saturation
PublikacjaThe article presents a new approach in the purification of chitosan (CS) hydrogel in order to remove a significant amount of endotoxins without changing its molecular weight and viscosity. Two variants of the method used to purify CS hydrogels from endotoxins were investigated using the PyroGene rFC Enzymatic Cascade assay kit. The effect of the CS purification method was assessed in terms of changes in the dynamic viscosity of...
-
REVIEW OF CURRENT RESEARCH ON CHITOSAN AS A RAW MATERIAL IN THREE-DIMENSIONAL PRINTING TECHNOLOGY IN BIOMEDICAL APPLICATIONS
PublikacjaThree-dimensional (3D) biomaterial manufacturing strategies show an extraordinary driving force for the development of innovative solutions in the biomedical sector, including drug delivery systems, disease modelling and tissue and organ engineering. Due to its remarkable and promising biological and structural properties, chitosan has been widely studied for decades in several potential applications in the biomedical field. However,...
-
A novel method for drop in drop edible oils encapsulation with chitosan using a coaxial technique
PublikacjaThe presented work concerns a novel one step method for oil encapsulation. In this coaxial system the oil constitutes the core of the capsule, while the chitosan solution is the polymer shell surrounding the core to provide separation of the core from the external environment. The paper contains a diagram of the encapsulation equipment and explains the principle of its operation. The experimental results showed the impact of the...
-
Bioactive Ingredients with Health-Promoting Properties of Strawberry Fruit (Fragaria x ananassa Duchesne)
PublikacjaStrawberries (Fragaria x ananassa Duchesne) belong to the berry group and are characterized primarily by delightful sensory properties. Due to their chemical composition, these fruits are a rich source of bioactive compounds that can modify the metabolic and physiological functions of the body. The aim of this work is to present the current state of research on bioactive ingredients found in these fruits in the context of their...
-
The influence of the UV irradiation on degradation of virgin rapeseed oils
PublikacjaThis paper presents research which is a continuation of the investigations described earlier. The aim of these studies was to determine the influence of UV irradiation on flavor and the oxidative stability of different rapeseed oils varieties. For the purpose of this study, oil samples underwent accelerated deterioration for 4.5 h under a UV light test. In the obtained sample, characteristic values (peroxide (PV, 1.23–1.62 meq...
-
Tin Oxide Encapsulated into Pyrolyzed Chitosan as a Negative Electrode for Lithium Ion Batteries
PublikacjaTin oxide is one of the most promising electrode materials as a negative electrode for lithium-ion batteries due to its higher theoretical specific capacity than graphite. However, it suffers lack of stability due to volume changes and low electrical conductivity while cycling. To overcome these issues, a new composite consisting of SnO2 and carbonaceous matrix was fabricated. Naturally abundant and renewable chitosan was chosen...
-
The Drop-in-Drop Encapsulation in Chitosan and Sodium Alginate as a Method of Prolonging the Quality of Linseed Oil
PublikacjaNowadays, the encapsulation of sensitive products by various techniques has become popular as a promising preservation method. In particular, this applies to oils with a high content of unsaturated fatty acids and a high susceptibility to deterioration. This work presents the possibility of using a chitosan and sodium alginate in the form of a hydrogel membrane to protect food ingredients such as linseed oil, which is stored in...
-
Investigation of an elutable N-propylphosphonic acid chitosan derivative composition with a chitosan matrix prepared from carbonic acid solution
PublikacjaPorous chitosan composites using CO2 dissolution procedure and including water soluble N-propylphosphonic chitosan derivative (p-CHI) were obtained and characterized. In contrast to the control material, composites containing modified chitosan distinguished by a rapid moisture absorption and good adhesion to the skin. The FTIR analysis confirmed the presence of propylphosphonic group in the structure of the polymer. The porosity...
-
Antibacterial properties of laser-encapsulated titanium oxide nanotubes decorated with nanosilver and covered with chitosan/Eudragit polymers
PublikacjaTo provide antibacterial properties, the titanium samples were subjected to electrochemical oxidation in the fluoride-containing diethylene glycol-based electrolyte to create a titanium oxide nanotubular surface. Afterward, the surface was covered by sputtering with silver 5 nm film, and the tops of the nanotubes were capped using laser treatment, resulting in an appearance of silver nanoparticles (AgNPs) of around 30 nm in diameter...
-
Structure and properties of the exopolysaccharides produced by Pseudomonas mutabilis T6 and P. mutabilis ATCC 31014
PublikacjaThis paper presents a study on the purification, primary structure, and rheological properties of exopolysaccharides isolated from cultures of Pseudomonas mutabilis T6 and P. mutabilis ATCC 31014. Both polymers are exopolysaccharides of D-mannose. The mannan isolated from P. mutabilis T6 contains on average about 5% of residual b-D-glucose, in contrast to the mannan from P. mutabilis ATCC 31014, which contained only trace amounts...
-
Application of 3D- printed hydrogels in wound healing and regenerative medicine
PublikacjaHydrogels are three-dimensional polymer networks with hydrophilic properties. The modifiable properties of hydrogels and the structure resembling living tissue allow their versatile application. Therefore, increasing attention is focused on the use of hydrogels as bioinks for three-dimensional (3D) printing in tissue engineering. Bioprinting involves the fabrication of complex structures from several types of materials, cells,...
-
A novel method of creating thermoplastic chitosan blends to produce cell scaffolds by FDM additive manufacturing
PublikacjaDue to its remarkable and promising biological and structural properties, chitosan has been widely studied in several potential applications in the biomedical sector. Attempts are being made to use this polymer and its properties in thermoplastics dedicated to 3D printing in FDM technology. However, chitosan can be processed only from acid solution, which limits its applications. The paper presents a new path for the production...
-
The Synergistic Microbiological Effects of Industrial Produced Packaging Polyethylene Films Incorporated with Zinc Nanoparticles
PublikacjaZinc compounds in polyolefin films regulate the transmission of UV-VIS radiation, affect mechanical properties and antimicrobial activity. According to hypothesis, the use of zinc- containing masterbatches in polyethylene films (PE) with different chemical nature—hydrophilic zinc oxide (ZO) and hydrophobic zinc stearate (ZS)—can cause a synergistic effect, especially due to their antimicrobial properties. PE films obtained on an...
-
The effect of high pressure at subzero temperature on proteins solubility, drip loss and texture of fish (cod and salmon) and mammal’s (pork and beef) meat
PublikacjaOne of the possibilities of using high pressure technique in inactivation of microorganism is conducting this process at subzero temperature. However, for its practical application in meat preservation the appropriate properties of meat should be kept. Therefore, the aim of this work was to examine the effect of pressure at subzero temperature (without freezing of water) on proteins and texture of mammal’s and cold-adapted fish...
-
Obtaining and Characterization of the PLA/Chitosan Foams with Antimicrobial Properties Achieved by the Emulsification Combined with the Dissolution of Chitosan by CO2 Saturation
PublikacjaA new method of obtaining functional foam material has been proposed. The materials were created by mixing the poly lactic acid (PLA) solution in chloroform, chitosan (CS) dissolved in water saturated with CO2 and polyethylene glycol (PEG), and freeze-dried for removal of the solvents. The composite foams were characterized for their structural (SEM, FT-IR, density, porosity), thermal (DSC), functional (hardness, elasticity, swelling...
-
Chitosan-protein scaffolds loaded with lysostaphin as potential antistaphylococcal wound dressing materials.
PublikacjaAIMS: The development of technology for preparing chitosan-protein scaffolds loaded with lysostaphin, which potentially could be used as dressing for wound treatment and soft tissue infections caused by Staphylococcus aureus. METHODS AND RESULTS: The unique technology of chitosan solubilization using gaseous CO(2) instead of organic or inorganic acids was used for the incorporation of lysostaphin, the enzyme that exhibits bactericidal...
-
Isolation and characterization of Acid Soluble Collagen from the Skin of African Catfish (Clarias gariepinus), Salmon (Salmo salar) and Baltic cod (Gadus morhua)
PublikacjaAcid-soluble collagen (ASC) from the fish skin of African catfish (Clarias gariepinus), Salmon (Salmo salar) and Baltic cod (Gadus morhua) was extracted and characterized. The ASC extraction yield was 75%, 73% and 68%, respectively. The denaturation and melting temperatures of African catfish ASC (29.3°C and 100.0°C) were significantly higher than ASC of Salmon and Baltic cod (20.6°C and 90.5°C; 15.2°C and 86.7°C, respectively), assessed...
-
Rheology of potato starch chemically modified with microwave-assisted reactions
PublikacjaNative potato starch was sulfated, selenated, borated, silicated and zincatated by means of microwave-assisted reactions with varying doses of relevant reagents. Resulting products were characterized involving rheological behavior of pastes, their weight-average molecular weight (Mw), and radius of gyration (Rg). Most of the pastes showed shear-thinning behavior, with the flow behavior index (n) below unity. The pastes of starch...
wyświetlono 4710 razy