FOOD CHEMISTRY - Czasopismo - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

FOOD CHEMISTRY

ISSN:

0308-8146

eISSN:

1873-7072

Dyscypliny:

  • biologia medyczna (Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu)
  • nauki farmaceutyczne (Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu)
  • nauki o zdrowiu (Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu)
  • nauki o rodzinie (Dziedzina nauk o rodzinie)
  • rolnictwo i ogrodnictwo (Dziedzina nauk rolniczych)
  • technologia żywności i żywienia (Dziedzina nauk rolniczych)
  • zootechnika i rybactwo (Dziedzina nauk rolniczych)
  • biotechnologia (Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych)
  • nauki chemiczne (Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych)

Punkty Ministerialne: Pomoc

Punkty Ministerialne - aktualny rok
Rok Punkty Lista
Rok 2024 200 Ministerialna lista czasopism punktowanych 2024
Punkty Ministerialne - lata ubiegłe
Rok Punkty Lista
2024 200 Ministerialna lista czasopism punktowanych 2024
2023 200 Lista ministerialna czasopism punktowanych 2023
2022 200 Lista ministerialna czasopism punktowanych (2019-2022)
2021 200 Lista ministerialna czasopism punktowanych (2019-2022)
2020 200 Lista ministerialna czasopism punktowanych (2019-2022)
2019 200 Lista ministerialna czasopism punktowanych (2019-2022)
2018 40 A
2017 40 A
2016 40 A
2015 40 A
2014 40 A
2013 40 A
2012 45 A
2011 45 A
2010 32 A

Model czasopisma:

Open Access

Punkty CiteScore:

Punkty CiteScore - aktualny rok
Rok Punkty
Rok 2022 14.9
Punkty CiteScore - lata ubiegłe
Rok Punkty
2022 14.9
2021 13.1
2020 11.9
2019 10.7
2018 9.8
2017 8.9
2016 7.8
2015 7.3
2014 6.6
2013 6.3
2012 6.1
2011 6

Impact Factor:

Zaloguj się aby zobaczyć Współczynnik Impact Factor dla tego czasopisma

Filtry

wszystkich: 65

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Czasopism

Rok 2023
Rok 2011
Rok 2022
Rok 2019
Rok 2024
Rok 2018
  • Antioxidant properties of ferrous flavanol mixtures
    Publikacja

    Interaction of metal, especially iron ions with flavanols is considered as an important feature of these compounds and is believed to contribute to their both antioxidant and prooxidant properties. The aim of this study was to examine how Fe2+ binding to form a 4:1 (flavanol:Fe2+) mixtures affects the antioxidant properties of flavanols. ABTS∗ scavenging, protection against fluorescence bleaching induced by AAPH and hypochlorite,...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Electronic noses in classification and quality control of edible oils: A review

    The growing demand for wholesome and nutritious food leads to intensification of production, which in turn can have a detrimental effect on quality and well-being of consumers. For that reason, it is important to develop novel methods of food control which would be characterized by a short time of analysis, adequate sensitivity and relatively low cost. One such technique involves the use of multi-sensory devices called electronic...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Influence of different cultivation systems on bioactivity of asparagus
    Publikacja
    • Y. Ku
    • D. Kang
    • C. Lee
    • S. Lee
    • C. Ryu
    • D. Kim
    • M. Polovka
    • J. Namieśnik
    • S. Gorinstein

    - FOOD CHEMISTRY - Rok 2018

    Evaluation of functional and bioactive compounds of Asparagus officinalis L. growing in conventional and organic greenhouse and conventional open –field farming was the aim of this research. Polyphenols in cladodes grown conventionally were higher than organic. Flavonoids and carotenoids were the highest in cladodes in open field. Organic spears were richer in total phenolics (+6.9% and +19.1%) and flavonoids (+4.7% and 16.8%)...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

Rok 2008
  • Antioxidants and proteins in ethylene-treated kiwifruits
    Publikacja
    • Y. Park
    • S. Jung
    • S. Kang
    • B. G. Heo
    • P. Arancibia-Avila
    • F. Toledo
    • J. Drzewiecki
    • J. Namieśnik
    • S. Gorinstein

    - FOOD CHEMISTRY - Rok 2008

    W pracy porównano właściwości przeciwutleniające i profil białek owoców kiwi poddanych działaniu etylenu i powietrza. Wysokie współczynniki korelacji między całkowitą zawartością fenoli i właściwościami przeciwutleniającymi uzyskano dla trzech metod określania właściwości przeciwutleniających: ABTS, TEAC i CUPRAC. W paśmie białek owoców kiwi rozdzielonych za pomocą elektroforezy stwierdzono różnice w paśmie siarczanu dodecylu sodu...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Application of gas chromatography-olfactometry (GC-O) in analysis and quality assessment of alcoholic beverages - a review
    Publikacja

    W ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów z wykorzystaniem techniki chromatografii gazowej z detekcją olfaktometryczną (GC-O). GC-O jest techniką wykorzystującą możliwość oceny sensorycznej eluatu z kolumny chromatograficznej, przy czym dla każdego...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Applications of sample preparation techniques in the analysis of pesticides and PCBS in food
    Publikacja

    Pestycydy oraz anality z grupy polichlorowanych bifenyli (PCB), można znaleźć w żywności w niewielkich stężeniach, jednak ich zdolność do kumulacji i toksyczność powodują konieczność oznaczanie tych związków w żywności. Analiza próbek żywności pod kątem obecności pestycydów i analitów z grupy PCB przysparza wiele trudności ze względu na specyfikę przygotowania próbki w oparciu o wieloetapowe operacje oczyszczania próbki zawierającej...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Effect of extracting time and temperature on yeild of gelatin from different fish offal
    Publikacja

    Celem pracy było określenie optymalnych warunków otrzymywania żelatyny z różnych rodzajów odpadów powstających podczas obróki wstępnej lub przetwarzania surowców rybnych. Wydajność ekstrakcji żelatyny w 45°C z surowych skór łososia i kręgosłupów wynosiła 71-75% oraz 86% ze skór łososia wędzonego. W przypadku skór z marynowanego i solonego śledzia przemianie do żelatyny ulegało w tych warunkach około 100% kolagenu. Optymalny czas...

  • Influence of mussels (Mytilus galloprovincials) from polluted and non-polluted areas on some atherosclerosis indices in rats fed cholesterol
    Publikacja
    • S. Gorinstein
    • M. Leontowicz
    • H. Leontowicz
    • J. Namieśnik
    • Z. Jastrzębski
    • J. Drzewiecki
    • Y. Park
    • K. Ham
    • B. Heo
    • S. Trakhtenberg

    - FOOD CHEMISTRY - Rok 2008

    Badano wpływ diety z dodatkiem małży z obszarów zanieczyszczonych i obszarów czystych ekologicznie na niektóre objawy arteriosklerozy u szczurów.Na podstawie wyników badań in vitro, małże pochodzące z obszarów zanieczyszczonych charakteryzują sie większą zawartością protein, metali ciężkich oraz przeciwutleniaczy.Badania przeprowadzono na 28 szczurach podzielonych na 4 grupy. Szczury z grupy kontrolnej otrzymywały podstawową diete...

Rok 2021
Rok 2010
Rok 2017
Rok 2007
  • Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality
    Publikacja

    W ostatnich latach obserwuje się coraz powszechniejsze stosowanie analizy instrumentalnej do oceny jakości organoleptycznej produktów spożywczych. Nowe podejście polega na tworzeniu profili zapachowych, swego rodzaju "aromagramów" charakterystycznych dla danego produktu. Do najczęściej stosowanych technik pozwalających na tworzenie i rozpoznawanie "aromagramów" należą techniki chromatograficzne, w szczególności chromatografia gazowa...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Optimization of condition for demineralization Baltic cod (Gadus morhua) backbone

    Kręgosłupy dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) są alternatywnym źródłem kolagenu. Aby uzyskać z nich natywny niezanieczyszczony kolagen należy usunąć z nich białka mięśniowe i sole mineralne. Obecność tych związków pogarsza funkcjonalne właściwości preparatu kolagenowego. Dlatego celem pracy było opracowanie optymalnych parametrów demineralizacji kręgosłupów dorsza. Najlepszy efekt demineralizacji, nieomal 100%, przy stratach tylko...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

Rok 2012
Rok 2014
Rok 2013
Rok 2003
Rok 2006
Rok 2002

wyświetlono 3534 razy