Publikacje
Filtry
wszystkich: 537
Katalog Publikacji
Rok 2019
-
The effect of exogenous application of methyl jasmonate on the lipid and carbohydrate content and composition of winter triticale (Triticosecale Wittm.) grain and the severity of fungal infections in triticale plants and grain
PublikacjaKernels of winter triticale (Triticosecale Wittm. cv. Dinaro) were analyzed. In the autumn of 2015, the effect of methyl jasmonate (MJ) on the germination of triticale kernels and the development of triticale seedlings was analyzed in a laboratory before kernels were sown in experimental plots. Kernels harvested from plots in August 2016 were analyzed to determine their lipid and carbohydrate content and composition and the severity...
-
The Production Possibility of the Antimicrobial Filaments by Co-Extrusion of the PLA Pellet with Chitosan Powder for FDM 3D Printing Technology
PublikacjaThe last decades have witnessed a major advancement and development in three-dimensional (3D) printing technology. In the future, the trend’s utilization of 3D printing is expected to play an important role in the biomedical field. This work presents co-extrusion of the polylactic acid (PLA), its derivatives (sPLA), and chitosan with the aim of achieving filaments for printing 3D objects, such as biomedical tools or implants. The...
-
The relationship between phytochemical composition and biological activities of differently pigmented varieties of berry fruits; Comparison between embedded in food matrix and isolated anthocyanins.
PublikacjaThe aim of this research was to correlate the composition of phenolic compounds and bioactivities (antioxidant, cytotoxic, antigenotoxic, and influence on selected enzymatic activities) exhibited by extracts from differently pigmented raspberry (yellow and red), grape (white and red), mulberry (white and black), and currant (white, red, and black) varieties. It was presumed that phytocomplexes of the same species will be similar...
-
Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych
PublikacjaKwasy nukleinowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem pod względem zastosowania ich w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz żywnościowym. Określono wpływ dodatku długo- i krótkołańcuchowych kwasów nukleinowych na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych. Badania wykazały występowanie specyficznych interakcji pomiędzy żelatyną a kwasami nukleinowymi oraz pozwoliły na ocenę wpływu tych oddziaływań na twardość, kohezyjność,...
-
Wpływ różnych metod utrwalania na wartość odżywczą i biologiczną oraz jakość mikrobiologiczną mleka ludzkiego
PublikacjaTematyka badawcza pracy związana jest z określeniem wpływu ogrzewania konwekcyjnego, ogrzewania polem promieniowania mikrofalowego oraz działania wysokiego ciśnienia w ujemnej temperaturze na jakość mikrobiologiczną jak również wartość odżywczą i biologiczną mleka kobiecego. W przeglądzie literaturowym opisano skład mleka ludzkiego, sposób działania Banków Mleka Kobiecego (BMK) i sposób postępowania z mlekiem ludzkim w BMK. W części...
Rok 2018
-
Antifungal Activity and Synergism with Azoles of Polish Propolis
PublikacjaThe aim of our work was to check if one of the products of natural origin, namely honey 19 bee propolis may be an alternative or supplement to currently used antifungal agents. The activity 20 of 50 ethanolic extracts of propolis (EEPs), harvested in Polish apiaries, was tested on a group of 69 21 clinical isolates of C. albicans. Most of the EEPs showed satisfactory activity, with minimum 22 fungicidal concentrations (MFC) mainly...
-
BIOGAS PRODUCTION FROM BAKERY WASTES -DYNAMICS, RETENTION TIME AND BIOGAS POTENTIAL
PublikacjaThis paper presents results of bakery-waste methane-fermentation. The scope of the study covers the determination of basic physicochemical parameters, process dynamics and retention time as well as biogas composition and biogas efficiency. Methane fermentation process was carried out in accordance with German Standard DIN 38414 S8 and under condition of 38°C. Conclusion: bakery wastes have big potential for biogas production.
-
Changes in enzymatic activity of fish and slaughter animals meat after high pressure treatment at subzero temperatures
PublikacjaThe aim of this study was to determine changes in the activity of proteolytic enzymes and transglutaminase of fish and mammal meat after pressurization at subzero temperatures. The activity was measured at the optimal pHs determined for enzymes from particular types of tested meat. It was found that increasing the pressure in the range of 60–193 MPa, did not change significantly the activity of acidic proteases of cod flesh, while...
-
Comparison of antimicrobial activity of selected, commercially available wound dressing materials
PublikacjaOBJECTIVE: The aim of our study was to examine the antimicrobial potential of eight selected, commercially available wound dressings containing different antimicrobial agents: silver, chlorhexidine acetate, povidone-iodine, and manuka honey. METHOD: The materials were tested against four reference strains of bacteria: Staphylococcus aureus (PCM 2051), Staphylococcus epidermidis (PCM 2118), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853),...
-
Effect of Acetylation and Beta‐Amylase Treatment on Complexation of Debranched Starch with Naringenin
PublikacjaStarch inclusion complexation has been shown to improve solubility of water insoluble molecules. Potato starch and Hylon VII are acetylated at two levels and then debranched alone or combined with β‐amylase hydrolysis, and its complexes with naringenin are prepared in aqueous conditions and characterized in this study. Both soluble and insoluble complexes are formed with the soluble complex present in the supernatant and the insoluble...
-
Effect of Hydroxypropylation and Beta-Amylase Treatment on Complexation of Debranched Starch With Naringenin
PublikacjaNaringenin exhibits many health benefits but it has limited water solubility and consequently low bioavailability. The objective of this study is to investigate the effect of hydroxypropylation and enzymatic treatments on starch complexation with naringenin. Potato starch and Hylon VII are hydroxypropylated to two substitution degrees and then debranched or debranched/β‐amylase treated prior to complexing with naringenin. Both...
-
Effect of MgSO4 nutrition on Theobroma cacao L. susceptibility to Phytophthora megakarya infection
PublikacjaA new strategy to reduce the severity of black pod disease (BPD) in T. cacao plants using MgSO4 nutrition was investigated. The dynamics of the tolerance to BPD of 18 susceptible T. cacao plantlets coming from the cross (♀SNK64 × ♂UPA14) was monitored during weekly (8 weeks) supply of MgSO4 into the soil. Prior to MgSO4 application, disease scores of the 18 plantlets (in six sets of three plantlets per set) were varying between...
-
In vitro biodegradation of bacterial nanocellulose under conditions simulating human plasma in the presence of selected pathogenic microorganisms
PublikacjaThe Biodegradability of bacterial nanocellulose (BNC) was assessed based on a change in its properties under conditions simulating human plasma in the presence or absence of the pathogens Staphylococcus aureus, Candida albicans and Aspergillus fumigatus. It was shown that the dry mass of BNC did not change during 6 months of incubation, except for samples stored in the presence of moulds, where the dry mass reduced by 40 %. The...
-
Investigation of an elutable N-propylphosphonic acid chitosan derivative composition with a chitosan matrix prepared from carbonic acid solution
PublikacjaPorous chitosan composites using CO2 dissolution procedure and including water soluble N-propylphosphonic chitosan derivative (p-CHI) were obtained and characterized. In contrast to the control material, composites containing modified chitosan distinguished by a rapid moisture absorption and good adhesion to the skin. The FTIR analysis confirmed the presence of propylphosphonic group in the structure of the polymer. The porosity...
-
Otrzymywanie i modyfikowanie biodegradowalnych materiałów opakowaniowych na bazie keratyny i bakteryjnej nanocelulozy
PublikacjaTematyka badawcza pracy dotyczy materiałów opakowaniowych otrzymanych na bazie polimerów naturalnych uzyskiwanych z różnych surowców. W przeglądzie literaturowym opisano metody uzyskiwania polimerów biodegradowalnych i charakterystykę właściwości materiałów otrzymanych na ich bazie oraz metody ich modyfikacji na przykładzie bakteryjnej celulozy i keratyny. Zakres pracy obejmował otrzymywanie błon celulozowych w hodowli bakteryjnej...
-
Porównanie składu fitozwiązków i wybranych aktywności biologicznych warzyw i owoców o różnej pigmentacji. Poszukiwanie zależności między zawartością substancji bioaktywnych a potencjałem prozdrowotnym roślin jadalnych
PublikacjaCelem projektu była próba znalezienia zależności pomiędzy składem bioaktywnych fitozwiązków a aktywnością biologiczną dla wybranych roślin jadalnych. Do badań wykorzystane zostały pary owoców lub warzyw należące do tego samego gatunku, ale różniące się zasadniczo zawartością określonych grup związków o wysokim potencjale biologicznym. Były to następujące odmiany roślin jadalnych: żółta, pomarańczowa...
-
Solubilization of keratins and functional properties of their isolates and hydrolysates
PublikacjaThe keratinous wastes of the textile industry and poultry slaughterhouses may be used as sources of soluble keratins or hydrolysates. This review presents methods for processing raw keratin-based materials into bioproducts with functional and bioactive properties suitable for biomedical, cosmetic, food, and agricultural applications. Soluble keratin can be obtained by thermal treatment in some organic solvents, reduction, or oxidation...
-
Starch–metal complexes and metal compounds
PublikacjaRecently, metal derivatives of starch evoked considerable interest. Such metal derivatives can take a form of starch compounds bearing metal atoms and metal carrying moieties either covalently bound or complexed. Starch metal complexes may have a character of either Werner, inclusion, sorption or capillary complexes. In this publication, preparation, structure, properties and numerous current and potential applications of those...
-
The content of conjugated linoleic acid and vaccenic acid in the breast milk of women from Gdansk and the surrounding district, as well as in, infant formulas and follow-up formulas. Nutritional recommendation for nursing women
PublikacjaFatty acids are some of the most important components of human milk. Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) are essential nutrients required for the optimal growth and development of infants, especially the central nervous system, brain and retina. AIM: To determine the conjugated linolenic acid (CLA) and vaccenic acid (VA) content of human breast milk from mothers consuming different diets, and to compare the results with CLA and...
-
The Drop-in-Drop Encapsulation in Chitosan and Sodium Alginate as a Method of Prolonging the Quality of Linseed Oil
PublikacjaNowadays, the encapsulation of sensitive products by various techniques has become popular as a promising preservation method. In particular, this applies to oils with a high content of unsaturated fatty acids and a high susceptibility to deterioration. This work presents the possibility of using a chitosan and sodium alginate in the form of a hydrogel membrane to protect food ingredients such as linseed oil, which is stored in...
-
The impact of cooking method on the phenolic composition, total antioxidant activity and starch digestibility of rice (Oryza sativa L.)
PublikacjaThis study investigated changes in the phenolic composition, total antioxidant activity (TAA) and starch digestibility in white and brown rice due to three different cooking procedures, and subsequent reheating of cooked rice after storage. Among the analyzed samples, brown rice showed the highest TAA and phenolic content (622.5 mg kg-1 DW). All cooking methods resulted in significant decrease of phenolic content and TAA of rice...
-
The relationship between standard reduction potentials of catechins and biological activities involved in redox control
PublikacjaRedox homeostasis involves factors that ensure proper function of cells. The excess reactive oxygen species (ROS) leads to oxidative stress and increased risk of oxidative damage to cellular components. In contrast, upon reductive stress, insufficient ROS abundance may result in faulty cell signalling. It may be expected that dietary antioxidants, depending on their standard reduction potentials (E°), will affect both scenarios....
Rok 2017
-
A DSC and NMR-Relaxation study of the molecular mobility of water protons interacting with chemically modified starches
PublikacjaChanges in the mobility of water protons in the chemically modified starches (CMS)–water system are studied by differential scanning calorimetry and NMR relaxation. The amounts of unfrozen water at negative temperatures and additional (after gelation) unfrozen for CMS are lower than those for native starch. The proton spin–spin relaxation time T2 for CMS samples, conventionally attributed to the water fraction in starch granules,...
-
ABSORPCJA, METABOLIZM I ROLA BIOLOGICZNA KWASÓW NUKLEINOWYCH OBECNYCH W ŻYWNOŚCI
PublikacjaKwasy nukleinowe należą do niedocenianych składników żywności, szczególnie surowej lub nisko przetworzonej. W niniejszej publikacji skupiono się na omówieniu przemian, jakim podlegają kwasy nukleinowe w przewodzie pokarmowym człowieka, procesie absorpcji nukleotydów oraz nukleozydów z przewodu pokarmowego, a także przedstawiono podstawowe etapy ich metabolizmu w komórkach organizmu. Produkty trawienia kwasów nukleinowych stanowią...
-
Alternative Methods of Preparation of Soluble Keratin from Chicken Feathers
PublikacjaHuge amount of keratinous waste, especially birds’ feathers, demands more value-added application instead of dumping. The present work reports the results of experiments aimed at preparing soluble keratin useful for novel bioproduct formation. The effect of thermo-chemical treatments with various reducing agents, i.e. 2-mercaptoethanol, dithiothreitol, sodium m-bisulphite, and sodium bisulphite, as well as sodium hydroxide, on...
-
Analytical methods for exhaustive characterization of Brassica plants and dietary products based on them
PublikacjaGlucosinolates (GLs), and particularly two classes of their degradation products - isothiocyanates (ITC) and indoles - released upon myrosinase catalyzed hydrolysis, belong to the most promising chemopreventive dietary components. Despite their wide use in plant research, studies on chemopreventive mechanisms and industrial utilization in the production of e.g. dietary supplements, the methods of reliable characterization of myrosinase-GLs...
-
Application of response surface methodology to optimize solid-phase microextraction procedure for chromatographic determination of aroma-active monoterpenes in berries
PublikacjaMost of scientific papers concern the qualitative or semi-quantitative analysis of aroma-active terpenes in liquid food matrices. Therefore, the procedure based on solid-phase microextraction and comprehensive two-dimensional gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry for determination of monoterpenes in fresh berries was developed. The optimal extraction conditions using divinylbenzene-carboxen-polydimethylsiloxane fiber...
-
Chromatographic analyses of Lavandula angustifolia and Rosmarinus officinalis extracts and their biological effects in mammalian cells and cell-free systems
PublikacjaKnowledge of biological properties of natural compounds allows to understand their therapeutic value, efficacy and security. We investigated: composition of Lavandula angustifolia (LA) and Rosmarinus officinalis (RO) extracts, their antioxidant capacity, cytotoxicity and genotoxicity, their DNA-protective potential against DNA damage induced in hamster V79 cells by several genotoxins or in plasmid DNA by Fe2+ ions and activity...
-
Clay-filled starch films. Part I: Effect of clay kind and glycerol concentration on functional properties of composites
PublikacjaThe aim of this work was to improve the mechanical and water barrier properties of composite filmsprepared from starch and clays, plasticized with glycerol at different concentrations. The effects ofhydrophilic Closite Naþand Nanomer PGV were compared with that exerted by organicallymodifiedmorehydrophobicNanofil2 and NanoBent ZR-1. The antimicrobial activity of compositescontaining hydrophobic clays was also investigated. The hydrophilic...
-
Comparison of Ozonation and Evaporation as Treatment Methods of Recycled Water for Bioethanol Fermentation Process
PublikacjaThe paper compared the performance of the ethanol yield after alcoholic fermentation with samples of rejected (RW) and permeate water (PW), RW and PW treated by oxidation with ozone (O3) (5 and 15 min) and evaporation, aiming the recirculation back to the bioethanol process. RW and PW were collected after an anaerobic bioreactor (AnBR) used for stillage treatment. Nine types of fermentations were made, where one used 100% tap...
-
Distinction of citrus fruits based on their volatile composition using the electronic nose
PublikacjaThe aim of the study was to analyze the volatile fraction of the citrus fruit using an electronic nose device integrated with ultrafast gas chromatography. The subjects were Citrus aurantifolia, Fortunella margarita Swingle and Citrus × floridana. The chromatographic data obtained were analyzed by means of chemometric methods: PCA and SQC. On the basis of the charts obtained, it is possible to distinguish the fruits tested on the...
-
Effect of package type on selected parameters of nutritional quality of chill-stored white sauerkraut
PublikacjaBrassica vegetables, including white cabbage, both fresh and sour (Brassica oleracea L. var. capitata L.), contain a lot of valuable metabolites which are effective in chemoprevention of cancer as documented by numerous studies. This work investigates the effect of different packaging types; low density polyethylene (PE-LD) and metalized polyethylene terephthalate (PET met/PE) with polyethylene bags on selected quality parameters in...
-
Fish gelatin-nanoclay films. Part I: Effect of a kind of nanoclays and glycerol concentration on mechanical and water barrier properties of nanocomposites
PublikacjaThe aim of work was the improvement of the mechanical and water barrier properties of nanocomposites prepared from fish gelatin and nanoclays (5–15%), plasticized with glycerol at different concentrations. The effect of hydrophilic Cloisite Na1 and Nanomer®PGV was compared with that exerted by organically modified more hydrophobic Nanofil®2 and NanoBent ZR-1. Antimicrobial activity of nanocomposites containing hydrophobic nanoclays...
-
Flavones in cocoa defence against Phytophthora megakarya
PublikacjaCross-pollination of suitable genotypes and earlier selection of elite offspring using adequate plants-associated defence markers in plantlets leaves are decisive for development of T. cacao genotypes tolerant to black pods disease (BPD). T. cacao plantlets from manual cross-pollination of ♀SNK64 × ♂UPA143 were analyzed for their susceptibility to BPD using leaf disc test. Subsequently, leaves (healthy, wounded and wound+infected)...
-
Higher Absorption of Vitamin C from Food than from Supplements by Breastfeeding Mothers at Early Stages of Lactation
PublikacjaThe aim of the present study was to determine the effect of vitamin C supply in the diet of lactating women on vitamin C concentra¬tions in human milk (n = 97) sampled at different stages of lactation. Vitamin C levels were measured by liquid chromatography. Dietary intake of vitamin C was determined based on 3-day food dairies kept by breastfeeding mothers. Maternal dietary intakes of vitamin C from natural sources on lactation...
-
Jakość mikrobiologiczna mleka kobiecego z banku mleka. Potencjalne zagrożenia związane z mlekiem kobiecym z banku mleka
PublikacjaW rozdziałach opisano skład mikroflory mleka kobiecego oraz źródła mikroorganizmów w nim występujących. Scharakteryzowano również potencjalne zagrożenia związane z mlekiem kobiecym z banku mleka.
-
Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających fitozwiązków w systemach komórkowych z wykorzystaniem zjawiska fluorescencji/luminescencji.
PublikacjaOd czasu odkrycia roli reaktywnych form tlenu (RFT) w etiologii tzw. chorób cywilizacyjnych, obejmujących nieinfekcyjne chroniczne choroby, takie jak nowotwory, cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze oraz możliwości wykorzystania związków o charakterze przeciwutleniaczy w walce z tymi chorobami, naukowcy opracowali wiele metod służących do oznaczania aktywności przeciwutleniającej , zarówno czystych związków chemicznych, jak i ekstraktów...
-
Molecular mobility of water protons under interaction with chemically modified starches. DSC and HMR-relaxation investigations
PublikacjaThe change of water protons mobility in the system chemically modified starches – water were investigated by DSC and NMR-relaxation methods. The amount of unfrozen water at subzero temperature as well as additional unfrozen water which appears after gelatinization have lower values for chemically modified starches in comparison with the native starch. The proton spin-spin relaxation time Т2 for chemically modified starch samples,...
-
Możliwości zastosowań, potencjalne źródła oraz ewolucja technologiczna sposobu otrzymywania trehalozy ze szczególnym uwzględnieniem enzymu syntazy trehalozy [EC 5.4.99.16]
PublikacjaJedna z wiodących gałęzi współczesnej biotechnologii opiera się na produkcji białek – przede wszystkim enzymów. Są one powszechnie wykorzystywane: od przemysłu chemicznego poprzez przemysł spożywczy aż po medycynę i życie codzienne (czy ktoś wyobraża sobie w dzisiejszych czasach proszek do prania „bez enzymu”). Przed rozwojem nowoczesnych metod biologii molekularnej i inżynierii genetycznej pozyskiwano interesujące substancje z...
-
Niebiałkowe związki azotowe
PublikacjaNiebiałkowe związki azotowe (ang. non protein nitrogen, NPN) są grupą składników wchodzących w skład produktów żywnościowych ważną nie tylko z punktu widzenia producentów żywności, lecz także dla specjalistów do spraw żywienia. Do tej grupy należą przede wszystkim wolne aminokwasy i oligopeptydy, aminy, kwasy nukleinowe i nukleotydy oraz inne mało cząsteczkowe składniki zawierające azot (glikozydy cyjanogenne, alkaloidy, tiazole,...
-
Nieukierunkowana analiza fosfolipidów w próbkach biologicznych i żywności Cz. I. Ekstrakcja frakcji lipidowej i podstawowe techniki analityczne w analizie fosfolipidów
PublikacjaFosfolipidy odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Z tego względu zalecane jest ich codzienne dostarczanie wraz z pożywieniem. Ponieważ aktywność biologiczna fosfolipidów uwarunkowana jest budową chemiczną, niezbędne jest zastosowanie technik analitycznych pozwalających na ustalenie pełnego składu fosfolipidów występujących w żywności, uwzględniające nie tylko klasy fosfolipidów determinowane budową...
-
Nieukierunkowana analiza fosfolipidów w próbkach biologicznych i żywności Część II. Zaawansowane techniki analityczne w analizie fosfolipidów
PublikacjaRozwój zaawansowanych technik analitycznych, który miał miejsce na przestrzeni ostatnich lat, w znaczący sposób przyczynił się do rozwoju lipidomiki – nauki mającej na celu określenie roli związków lipidowych w funkcjonowaniu systemów biologicznym, w tym ludzkiego organizmu. Nieukierunkowana analiza dostarczanych do organizmu i występujących w nim lipidów wymaga zastosowania wysokorozdzielczych technik analitycznych. Wprowadzenie...
-
Opracowanie nowych metodyk oznaczeń ilościowych i jakościowych izotiocyjanianów oraz związków indolowych w próbkach roślin z rodziny Brassicaceae
PublikacjaIzotiocyjaniany (ITC) i indole powstające w wyniku hydrolizy glukozynolanów obecnych w roślinach z rodziny Brassicaceae wykazują wysoką aktywność biobójczą w stosunku do fitofagów stanowiąc alternatywę dla syntetycznych pestycydów. Zaliczane są także do najważniejszych żywieniowych substancji przeciwzapalnych i przeciwrakotwórczych. Pomimo wielu zastosowań dotychczas brakowało metod analitycznych umożliwiających ich rutynowe oznaczanie....
-
Otrzymywanie i charakterystyka funkcjonalnych biomateriałów ksero- i hydrożelowych na bazie chitozanu oraz ocena ich możliwości aplikacyjnych.
PublikacjaMateriały polimerowe powszechnie wykorzystuje się praktycznie we wszystkich dziedzinach życia. Aspekt ekologiczny związany z utylizacją produktów wytwarzanych na bazie polimerów syntetycznych wywołał bardzo duże zainteresowanie możliwościami zastąpienia ich analogami pochodzenia naturalnego, które uważane są za niemal niewyczerpywalne źródło trwałych materiałów na świecie. Źródłem chitozanu, jednego z czołowych biopolimerów będących...
-
PODATNOŚĆ IMPLANTÓW KARDIOLOGICZNYCH NA BIODEGRADACJĘ – PRZEGLĄD LITERATURY
PublikacjaDo implantów kardiologicznych należą sztuczne zastawki serca, naczynia krwionośne oraz stenty naczyniowe i stymulatory serca. Wszczepy te umieszcza się w miejscu nieprawidłowo działającego elementu w celu poprawy stanu zdrowia i jakości życia pacjenta. Prawidłowe funkcjonowanie implantów może zostać zaburzone przez biodegradację, która nie jest efektem jednego procesu, lecz skutkiem synergicznego działania wielu czynników natury...
-
Rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze
PublikacjaLiczne procesy chemiczne, enzymatyczne i mikrobiologiczne, zachodzące podczas przechowywania i przetwarzania, mają wpływ na kształtowanie jakości żywności. Istotne znaczenie ma utlenianie przy udziale wolnych rodników i reaktywnych form tlenu (RFT). Zmiany powodowane utlenianiem m.in. pogarszają sensoryczne właściwości i wartość odżywczą żywności oraz mogą wywoływać zagrożenia zdrowotne wynikające ze szkodliwości niektórych produktów...
-
Sacharydy - występowanie i znaczenie
PublikacjaRozdział porusza takie zagadnienia jak: sposoby oznaczania sacharydów w żywności; zawartość w żywności; fizyczne i chemiczne właściwości; chemiczne i biochemiczne przemiany w warunkach przechowywanie i przetwarzania; celowe modyfikowanie skrobi; a także rola sacharydów w tworzeniu sensorycznych cech żywności i żywieniu człowieka.
-
Simultaneous determination of individual isothiocyanates in plant samples by HPLC-DAD-MS following SPE and derivatization with N-acetyl-l-cysteine
PublikacjaThe procedure for the isothiocyanates (ITCs) determination that involves derivatization with N-acetyl-l-cysteine (NAC) and separation by HPLC was developed. Prior to derivatization, plant ITCs were isolated and purified using solid-phase extraction (SPE). The optimum conditions of derivatization are: 500 μL of isopropanolic eluate obtained by SPE combined with 500 μL of derivatizing reagent (0.2 M NAC and 0.2 M NaHCO3 in water)...
-
The effect of high pressure and subzero temperature on gelation of washed cod and salmon meat
PublikacjaThe objective of the present work is to examine the infl uence of pressure up to 193 MPa at subzero temperature (without freezing of water) on myofi brillar proteins of salmon and cod meat and on the properties of gels obtained from washed mince of these fi sh. The solubility of proteins from myofi brils of cod and salmon meat suspended in 100 mM KCl solution increased aft er treating the samples with pressure above 60 MPa. The...
-
The effect of high pressure and sub-zero temperature on total antioxidant capacity and the content of vitamin C, fatty acids and secondary products of lipid oxidation in human milk
PublikacjaThe objective of this study was to compare of the effects of high pressure of 193 MPa at - 20°C and Low Temperature Long Time pasteurization (LTLT or holder pasteurization, 62,5°C; 30 min) on the content and composition of fatty acids (FAs), concentrations of secondary products of lipid oxidation (TBARS), the total antioxidant capacity (TAC), total vitamin C and ascorbic acid (AsA) content in human milk. It was shown that no significant...