Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności - Jednostki Administracyjne - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności

Filtry

wszystkich: 524

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2015
Rok 2002
Rok 2007
Rok 2006
Rok 2003
Rok 2014
Rok 2017
  • Zasady zapewniania bezpieczeństwa żywności
    Publikacja

    - Rok 2017

    Żywność jest niezbędnym elementem życia człowieka, a jej spożywanie jest czynnością codzienną i bardzo ważną dla funkcjonowania organizmu. Produkcja i spożycie żywności wywołuje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i środowiskowe. Pominięcie aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności skutkowałoby występowaniem chorób układu pokarmowego oraz strat ekonomicznych o zasięgu zarówno regionalnym, jak i światowym. Bezpieczeństwo żywności...

Rok 2021
Rok 2020
Rok 2009
Rok 2016
  • Wpływ zmiennych procesu kapsułkowania współosiowego na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego
    Publikacja

    - Rok 2016

    Praca stanowi kontynuację badań nad stabilnością olejów jadalnych kapsułkowanych metodą współosiową, w strukturze naturalnych polimerów. W badaniach określono wpływ wybranych czynników procesu kapsułkowania na stabilność modelowego oleju rzepakowego na podstawie oznaczeń zawartości pierwotnych i wtórnych produktów utlenienia. Uzyskane wyniki dowodzą, że najmniejsze zmiany oksydacyjne zachodzą podczas kapsułkowania oleju za pomocą...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

Rok 2019
Rok 2008
Rok 2011
Rok 2012
Rok 2024
Rok 2023
  • The Role of Proteins in Food
    Publikacja

    This chapter describes the effect of proteins on the sensory attributes and the biological value and safety of foods. The role of proteins depends on their amino acid composition and structure, on changes due to storage and processing, as well as on interactions with other food components. The effect on the sensory quality of foods is brought about by hydrophobicity, solubility, water holding capacity, gelling, film formation,...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

Rok 2010
  • The role of lipids in meat
    Publikacja

    W rozdziale omówiono skład kwasów tłuszczowych lipidów obecnych w mięsie, ich wartość odżywczą oraz rolę jaką pełnią w zachowaniu jakości sensorycznej mięsa i produktów mięsnych.

Rok 2022