Publikacje
Filtry
wszystkich: 525
Katalog Publikacji
Rok 2023
-
The comparison of antioxidant properties and nutrigenomic redox-related activities of vitamin C, C-vitamers, and other common ascorbic acid derivatives
PublikacjaThe term ‘vitamin C’ describes a group of compounds with antiscorbutic activity of L-ascorbic acid (AA). Despite AA’s omnipresence in plant-derived foods, its derivatives have also been successfully implemented in the food industry as antioxidants, including the D-isomers, which lack vitamin C activity. This study aimed to determine the relationship between redox-related activities for five derivatives of AA using electrochemical,...
-
The biological role of prolyl oligopeptidase and the procognitive potential of its peptidic inhibitors from food proteins
PublikacjaProlyl oligopeptidase (POP) is a conserved serine protease belonging to proline-specific peptidases. It has both enzymatic and non-enzymatic activity and is involved in numerous biological processes in the human body, playing a role in e.g., cellular growth and differentiation, inflammation, as well as the development of some neurodegenerative and neuropsychiatric disorders. This article describes the physiological and pathological...
-
The Action Mechanisms, Anti-Cancer and Antibiotic-Modulation Potential of Vaccinium myrtillus L. Extract
PublikacjaHerbal medicinal products containing Vaccinium myrtillus L. (bilberry) fruits and fruit extracts are widely available in the market. Although bilberry leaves and stems are considered as bio-waste, they contain much higher levels of phenolic compounds than fruits. The study aimed to investigate the antimicrobial and anticancer potential of aerial part extracts from Vaccinium myrtillus L. (V. myrtillus, VM) plants harvested at high...
-
Saccharides
PublikacjaSaccharides are widely distributed in nature as the major component of fruits and vegetables (primarily monosaccharides), milk and malt (mainly disaccharides), and grains (mostly polysaccharides). They are an important source of energy, structural material, as well as flavor and taste factors. Molecules of this class of compounds contain mainly carbon, hydrogen, and oxygen atoms; however, most natural saccha- rides do not have...
Rok 2009
-
The combined effect of moderate pressure and chitosan on Escherichia coli and Staphylococcus aureus cells suspended in a buffer and on natural microflora of apple juice and minced pork
PublikacjaW pracy określono przeżywalność bakterii Escherichia coli i Staphylococcus aureus oraz naturalnej mikroflory soku jabłkowego i rozdrobnionego mięsa świńskiego po działaniu ciśnienia 193 MPa w temp. -20 C w obecności chitozanu. Stwierdzono, że traktowanie mikroorganizmów ciśnieniem w obecności chitozanu pozwala na przedłużenie trwałości badanych produktów przechowywanych w temperaturze chłodniczej o około 8-10 dni.
-
Substancje pochodzenia roślinnego przeciwdziałające kardiotoksyczności towarzyszącej chemioterapii nowotworów
PublikacjaPrawie wszystkie leki przeciwnowotworowe stosowane klinicznie wykazują właściwości toksyczne w stosunku do mięśnia sercowego. Kardiotoksyczność występująca podczas chemioterapii przeciwnowotworowej może być czynnikiem limitującym dawkę leku i tym samym decydującym w znacznym stopniu o skuteczności leczenia. Uważa się, że jednym ze zjawisk przyczyniających się do kardiotoksyczności jest stymulacja stresu oksydacyjnego przez leki...
Rok 2019
-
The Caucasian flora: a still-to-be-discovered rich source of antioxidants
PublikacjaCellular redox homeostasis is a state of balance between the formation of Usually Reactive Oxygen and / or Nitrogen Species (ROS/RNS), endogenous antioxidant defence systems, and exogenous dietary antioxidants. The disturbance of redox homeostasis, by the overproduction of endogenous ROS/RNS, may increase the risk of development of so-called civilisation diseases. The solution seems to be either the increased production of endogenous...
Rok 2010
-
The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing
PublikacjaKapusta biała stanowi jeden z podstawowych składników diety w Europie centralnej. W publikacji autorzy skupili się na określeniu właściwościach przeciwutleniających kapusty świeżej, kiszonej i poddanej obróbce termicznej. Te właściwości zostały oszacowane dla soków przy wykorzystaniu systemów pozakomórkowych, w komórkach HT29 pod kątem ochrony przed utlenieniem DNA oraz poprzez symulację GSTs i naprawę DNA. Wszystkie badane soki...
-
Synthesis and structural characterization of novel 2-benzimidazolylthioureas: adducts of natural isothiocyanatesand 2-amino-1-methylbenzimidazole
PublikacjaNa drodze syntezy chemicznej uzyskano addukty naturalnych izotiocyjanianów - alilu, benzylu i fenyloetylu i 2-amino-1-metylobenzoimidazolu. W następstwie optymalizacji warunków reakcji, poszczególne 2-benzimidazolilotiomoczniki otrzymano produkty z umiarkowanymi wydajnościami. Strukturę molekularną i krystaliczną produktów scharakteryzowano przy użyciu metod spektroskopowych i X-ray. Analiza uzyskanych widm pozwoliła stwierdzić,...
-
Substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym jako składniki biodegradowalnych folii z polimerów naturalnych
PublikacjaArtykuł stanowi przegląd literatury dotyczący substancji dodawanych do folii wytworzonych z biodegradowalnych polimerów naturalnych, przeznaczonych do pakowania żywności, w celu nadania im właściwości przeciwdrobnoustrojowych. Omówiono czynniki przeciwdrobnoustrojowe będące składnikami folii z naturalnych polimerów, takie jak: kwasy organiczne, enzymy i bakteriocyny a także, dodawane do opakowań otrzymywanych z polimerów syntetycznych,...
-
Struktura triacylogliceroli olejów z nasion truskawki, maliny i czarnej porzeczki
PublikacjaPrzedmiotem badań było określenie struktury triacylogliceroli (TAG) olejów z nasion maliny, truskawki i czarnej porzeczki. W TAG badanych olejów pozycje zewnętrzne sn-1 i sn-3 zajmują głównie kwasy nasycone palmitynowy C16:0 i stearynowy C18:0 oraz kwas C18:1 (n-7). Przeważająca ilość kwasu linolowego C18:2 (n-6)występującego w badanych olejach zajmuje pozycje wewnętrzną sn-2. Udział procentowy pozostałych KT w pozycjach sn-1,3...
-
Some applications of thermophiles and their enzymes for protein processing
PublikacjaPrzedstawiono charakterystykę, właściwości oraz możliwości zastosowań enzymów proteolitycznych wytwarzanych przez termofile. Zaletą tych biokatalizatorów jest między innymi duża odporność na działanie rozpuszczalników organicznych, detergentów i innych czynników denaturujących białka oraz mała wrażliwość na zmiany pH. Dokonano też przeglądu czynników powodujących dużą stabilność proteaz z termofili.
Rok 2008
-
The antioxidant properties of anthocyanins in different Aronia products
PublikacjaOgromne znaczenie w patologii wielu chorób, w tym chorób układu krążenia oraz nowotworów, ma stan przewlekłego stresu oksydacyjnego. Podwyższonej produkcji reaktywnych form tlenu mogą zapobiegać naturalne przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego. Z tego powodu przedmiotem badań w wielu ośrodkach naukowych na świecie są rośliny, których składniki charakteryzują się wysokim potencjałem przeciwutleniającym. Do takich roślin zalicza...
Rok 2002
-
Termofile jako żródło alfa-glukozydaz użytecznych w produkcji syropów glukozowych
PublikacjaOkreślono różnice optymalnych warunków działania alfa-glukozydaz z różnych mikroorganizmów. Stwierdzono, że niektóre alfa-glukozydazy wyizolowane z ekstremalnych termofili zachowują aktywność w temperaturze około 100 C i są przydatne do wytwarzania syropów glukozowych.
-
Składniki mineralne
PublikacjaOmówiono znaczenie i zawartość składników mineralnych w surowcach i produk-tach żywnościowych. Określono ich wpływ na jakość wyrobów oraz podano najwa-żniejsze sposoby ich oznaczania.
-
Skażenia żywności
PublikacjaPrzedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii żywności. Wykazano przy-czyny i źródła skażenia żywności szkodliwymi dla zdrowia związkami chemicz-nymi i kryteria oceny higieniczno toksykologicznej tych zanieczyszczeń. Omó-wiono toksyczne właściwości: metali ciężkich, mikotoksyn, pestycydów, diok-syn, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, azotanów (V) i azota-nów (III) oraz radionuklidów. Wskazano też na...
Rok 2024
-
Targeting yeast topoisomerase II by imidazo and triazoloacridinone derivatives resulting in their antifungal activity
PublikacjaFungal pathogens are considered as serious factors for deadly diseases and are a case of medical concern. Invasive fungal infections also complicate the clinical course of COVID-19, leading to a significant increase in mortality. Furthermore, fungal strains' multidrug resistance has increased the demand for antifungals with a different mechanism of action. The present study aimed to identify antifungal compounds targeting yeast...
Rok 2020
-
Szkodliwe związki powstające wskutek przemian sacharydów
PublikacjaW rozdziale opisano zagadnienia związane ze zdrowotnymi aspektami spożywania sacharydów, scharakteryzowano alternatywne substancje słodzące oraz przedstawiono interakcje sacharydów z innymi składnikami żywności.
-
Rola niskoprzetworzonych produktów (w tym soków) w diecie, a profilaktyka chorób dietozależnych
PublikacjaPrawidłowo zbilansowana dieta, obok aktywności fizycznej, ma zasadnicze znaczenie w zachowaniu dobrego stanu zdrowia, utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zmniejszeniu ryzyka wystąpienia szeregu przewlekłych chorób niezakaźnych takich jak otyłość, cukrzyca i osteoporoza, choroby układu krążenia oraz niektórych rodzajów nowotworów. Obecnie powszechnie uznaje się, że panująca pandemia otyłości i związane z nią choroby są spowodowane...
Rok 2011
-
Synthesis and characterisation of starch cuprate
PublikacjaThe cupration of granular potato starch with ammonium tetrachlorocuprate(II) was performed by a 20 min lasting microwave-assisted process and by 40 min convectional heating. In both cases the degree of esterification (DE) did not exceed 0.0064. A higher dose of cuprate had a positive effect on DE, regardless of whether the microwave irradiation or the convectional heating was applied, and on the thermal stability of the starch...
-
Starch-clay nanocomposite films
PublikacjaStarch is a natural polymer which, due to its renewability, biodegrability, availability and a relatively low cost, has a high potential for applications in biodegradable materials. However, because of its hydrophilic nature, the number of commercially available starch-based products is still limited. Recently, starch-based nanocomposites with the addition of clay minerals as nanofillers have given rise to large-scale improvements...
-
Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation
PublikacjaCelem pracy była ocena składu i zawartości kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka kobiet w różnych okresach laktacji, z uwzględnieniem składu KT pokarmu spożywanego przez matki. Do badań zakwalifikowano 80 położnic od których uzyskano próbki mleka w 2, 14, 30 i 90 dobie laktacji. Jednocześnie przeprowadzono badania ankietowe na podstawie których oszacowano zawartość poszczególny grup KT w dziennej racji pokarmowej matek. Skład i...
Rok 2007
-
Substancje zapachowe. Rozdział 7
PublikacjaOmówiono lotne substancje zapachowe naturalnie występujące w żywności, np. ryb oraz warzyw i grzybów, scharakteryzowano substancje uczestniczące w kształtowaniu się aromatu mięsa oraz substancje zapachowe powstające wskutek fermentacji, ogrzewania i przechowywania żywności.
-
Składniki mineralne
PublikacjaPodano zawartość składników mineralnych w rozmaitych surowcach i produktach żywnościowych oraz przedstawiono niektóre sposoby ich oznaczania. Omówiono także wpływ składników mineralnych na kształtowanie cech jakościowych podczas wytwarzania i przechowywania żywności.
-
Skażenia żywności. Rozdział 5
PublikacjaW rozdziale 5 przedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii: definicja i zakres toksykologii żywności, trucizny - definicje, zatrucia, kryteria oceny higieniczno-toksykologicznej związków chemicznych, toksykologię związków chemicznych występujących w żywności, wchłanianie, przemiany substancji w organizmie, wydalanie i wydzielanie, czynniki wpływające na wchłanianie z przewodu pokarmowego, mechanizm przemian i wynik działania...
-
Rozdział 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności
PublikacjaPrzedstawiono metody frakcjonowania białek żywności, oznaczania ich składu aminokwasowego i oddzielania niebiałkowych związków azotowych. Określono przydatność rozmaitych technik chromatograficznych i elektroforetycznych do rozdzielania białek i podano zasady oznaczania zawartości białek metodą Kjeldahla, biuretową, Lowryego, Bradforda i z wykorzystaniem absorbcji w nadfiolecie. Scharakteryzowano przydatność metod immunometrycznych.
Rok 2012
-
Structure and properties of the exopolysaccharides produced by Pseudomonas mutabilis T6 and P. mutabilis ATCC 31014
PublikacjaThis paper presents a study on the purification, primary structure, and rheological properties of exopolysaccharides isolated from cultures of Pseudomonas mutabilis T6 and P. mutabilis ATCC 31014. Both polymers are exopolysaccharides of D-mannose. The mannan isolated from P. mutabilis T6 contains on average about 5% of residual b-D-glucose, in contrast to the mannan from P. mutabilis ATCC 31014, which contained only trace amounts...
-
Skład i właściwości dymu wędzarniczego
PublikacjaW rozdziale omówiono skład chemiczny dymu wędzarniczego, rolę jego składników w wędzeniu oraz jego wpływ na wartość biologiczną i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
-
Silver nanoparticles induce premutagenic DNA oxidation that can be prevented by phytochemicals from Gentiana asclepiadea
PublikacjaAmong nanomaterials, silver nanoparticles (AgNPs) have the broadest and most commercial applications due to their antibacterial properties, highlighting the need for exploring their potential toxicity and underlying mechanisms of action. Our main aim was to investigate whether AgNPs exert toxicity by inducing oxidative damage to DNA in human kidney HEK 293 cells. In addition, we tested whether this damage could be counteracted...
Rok 2021
-
Structural changes of bacterial cellulose due to incubation in conditions simulating human plasma in the presence of selected pathogens
PublikacjaBacterial nanocellulose (BNC) is a natural biomaterial with a wide range of medical applications. However, it cannot be used as a biological implant of the circulatory system without checking whether it is biodegradable under human plasma conditions. This work aimed to investigate the BNC biodegradation by selected pathogens under conditions simulating human plasma. The BNC was incubated in simulated biological fluids with or...
-
Strategie kontroli biokorozji
PublikacjaW rozdziale omówiono sposoby ograniczania destrukcyjnej działalności mikroorganizmów powodujących biokorozję.
-
Sposoby utrwalania wielogatunkowej kultury starterowej do otrzymywania napojów fermentowanych typu kombucha
PublikacjaKombucha jest to gazowana herbata o słodko-kwaśnym smaku uzyskiwana w procesie fermentacji. Działa między innymi uspokajająco, łagodzi migreny, poprawia koncentrację oraz wykazuje właściwości odtruwające. Ze względu na tak korzystny wpływ na zdrowie człowieka zyskuje ona coraz większą popularność, szczególnie na rynkach zachodnich. Podczas produkcji tego napoju fermentację zapoczątkowują drobnoustroje dodane do świeżego surowca...
Rok 2022
-
Stardust - Investigation of Microbes in the Stratosphere
PublikacjaThe stratospheric microbiome has been investigated several times using the methods of classical microbiology. In this experiment, we have combined them with some novel approaches including whole- metagenome amplification, Maldi TOF mass spectrometry and Sanger DNA sequencing. The results of the experiment may provide the scientists with knowledge about the mechanisms of survivability of microorganisms in stratospheric conditions...
-
Ribes nigrum L. Extract-Mediated Green Synthesis and Antibacterial Action Mechanisms of Silver Nanoparticles
PublikacjaSilver nanoparticles (Ag NPs) represent one of the most widely employed metal-based engineered nanomaterials with a broad range of applications in different areas of science. Plant extracts (PEs) serve as green reducing and coating agents and can be exploited for the generation of Ag NPs. In this study, the phytochemical composition of ethanolic extract of black currant (Ribes nigrum) leaves was determined. The main components...
Rok 2018
-
Starch–metal complexes and metal compounds
PublikacjaRecently, metal derivatives of starch evoked considerable interest. Such metal derivatives can take a form of starch compounds bearing metal atoms and metal carrying moieties either covalently bound or complexed. Starch metal complexes may have a character of either Werner, inclusion, sorption or capillary complexes. In this publication, preparation, structure, properties and numerous current and potential applications of those...
-
Solubilization of keratins and functional properties of their isolates and hydrolysates
PublikacjaThe keratinous wastes of the textile industry and poultry slaughterhouses may be used as sources of soluble keratins or hydrolysates. This review presents methods for processing raw keratin-based materials into bioproducts with functional and bioactive properties suitable for biomedical, cosmetic, food, and agricultural applications. Soluble keratin can be obtained by thermal treatment in some organic solvents, reduction, or oxidation...
Rok 2003
-
Stabilność oksydatywna wybranych tłuszczów przeestryfikowanych chemicznie i enzymatycznie
Publikacja.
-
Rheological properties of emulsion stabilized by acylglycerol emulsifiersmodified with sodium carboxylates.
PublikacjaOtrzymano modelowe emulsje stabilizowane emulgatorami acyloglicerolowymi modyfikowanymi karboksylanami sodu. Sporządzono wykresy fazowe i wyznaczono właściwości reologiczne układów. Podano równania zależności lepkości emulsji od udziału fazy zdyspergowanej.
Rok 2013
-
Sposób wytwarzania pączków i donatów z ciasta drożdżowego z udziałem ciasta parzonego oraz mrożenia szokowego z nadziewaniem po wysmażeniu
PublikacjaOpinia o nowej technologii:" Sposób wytwarzania pączków i donatów z ciasta drożdżowego z udziałem ciasta parzonego oraz mrożenia szokowego z nadziewaniem po wysmażeniu."
-
Rheology of potato starch chemically modified with microwave-assisted reactions
PublikacjaNative potato starch was sulfated, selenated, borated, silicated and zincatated by means of microwave-assisted reactions with varying doses of relevant reagents. Resulting products were characterized involving rheological behavior of pastes, their weight-average molecular weight (Mw), and radius of gyration (Rg). Most of the pastes showed shear-thinning behavior, with the flow behavior index (n) below unity. The pastes of starch...
Rok 2006
-
Sources, properties and suitability of new thermostable enzymes in food processing
PublikacjaW niniejszym artykule przedstawiono przegląd badań wskazujących na przydatność rekombinantowej alfa-amylazy z Pyrococcus woesei i alfa glukozydazy z Thermus thermohilus do jednoetapowego wytwarzania syropów skrobiowych. Rekombinantowa beta-glikozydaza z Pyrococcus woesei może być natomiast stosowana do produkcji bezlaktozowych produktów z mleka i serwatki. Zachowanie aktywności w szerokim zakre-sie pH od 4,3 do 6,6 oraz duża termostabilność...
Rok 2016
-
Solid phase microextraction–comprehensive twodimensional gas chromatography–time-of-flight mass spectrometry: a new tool for determining PAHs in airport runoff water samples
Publikacjafundamental aspect of airport operations is the pollution caused by airport runoff waters. Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are one of the most important groups of xenobiotics which are commonly found in runoff water originating from airports. Only very limited data on the analysis of airport runoff water have been published until now. Therefore, a reliable and accurate analytical method based on headspace solid-phase microextraction...
Rok 2014
-
Smoking: Traditional
PublikacjaSmoking, drying, and salting belong to the oldest methods of food preservation. Meat hung by the fire was preserved by a combination of drying and smoking. Often the raw material was first pickled in brine. In different regions of the world various procedures have been developed, best suited for treating meats and fish for specific purposes. Smoking extended the shelf life and imparted very desirable, new sensory properties to...
Rok 2015
-
Składniki wpływające na reologiczne cechy żywności.
PublikacjaRozdział opisuje podstawowe zagadnienia reologii w przemyśle spożywczym.
-
Simultaneous Determination of Indolic Compounds in Plant Extracts by Solid-Phase Extraction and High-Performance Liquid Chromatography with UV and Fluorescence Detection
PublikacjaA high-performance liquid chromatographic method with UV and fluorescence detection (HPLC-DAD-FLD) was developed for simultaneous determination of indolic compounds in plant material. Indole-3-carbinol (I3C), indole-3-acetic acid (I3AA), indole-3-acetonitrile (I3ACN), and 3,3′-diindolylmethane (DIM) were used as representative compounds that cover a wide spectrum of indole structures occurring in nature. For concentration and purification...
-
Sacharydy - występowanie i znaczenie
PublikacjaRozdział porusza takie zaganienia jak: struktura i nazewnictwo sacharydów, sposoby ich oznaczenia w żywności, zawartość w żywności, chemiczne i fizyczne właściwości oraz przemiany w warunkach przechowywania i przetwarzania, celowe modyfikowanie skrobi, a także rola sacharydów w tworzeniu sensorycznych cech żywności i żywieniu człowieka.
-
Rola rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy w żywności
PublikacjaLiczne procesy, chemiczne, enzymatyczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas przechowywania i przetwarzania, mają wpływ na kształtowanie jakości żywności. Istotne znaczenie ma utlenianie przy udziale wolnych rodników i reaktywnych form tlenu (RFT). Zmiany powodowane utlenianiem m.in. pogarszają sensoryczne właściwości i wartość odżywczą żywności oraz mogą wywoływać zagrożenia zdrowotne wynikające ze szkodliwości niektórych produktów...
Rok 2017
-
Simultaneous determination of individual isothiocyanates in plant samples by HPLC-DAD-MS following SPE and derivatization with N-acetyl-l-cysteine
PublikacjaThe procedure for the isothiocyanates (ITCs) determination that involves derivatization with N-acetyl-l-cysteine (NAC) and separation by HPLC was developed. Prior to derivatization, plant ITCs were isolated and purified using solid-phase extraction (SPE). The optimum conditions of derivatization are: 500 μL of isopropanolic eluate obtained by SPE combined with 500 μL of derivatizing reagent (0.2 M NAC and 0.2 M NaHCO3 in water)...
-
Sacharydy - występowanie i znaczenie
PublikacjaRozdział porusza takie zagadnienia jak: sposoby oznaczania sacharydów w żywności; zawartość w żywności; fizyczne i chemiczne właściwości; chemiczne i biochemiczne przemiany w warunkach przechowywanie i przetwarzania; celowe modyfikowanie skrobi; a także rola sacharydów w tworzeniu sensorycznych cech żywności i żywieniu człowieka.
-
Rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze
PublikacjaLiczne procesy chemiczne, enzymatyczne i mikrobiologiczne, zachodzące podczas przechowywania i przetwarzania, mają wpływ na kształtowanie jakości żywności. Istotne znaczenie ma utlenianie przy udziale wolnych rodników i reaktywnych form tlenu (RFT). Zmiany powodowane utlenianiem m.in. pogarszają sensoryczne właściwości i wartość odżywczą żywności oraz mogą wywoływać zagrożenia zdrowotne wynikające ze szkodliwości niektórych produktów...